Theilgaard og Hedegaard til stort fynsk klimafolkemøde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Prøv en elbil, rens en brugt mursten, slå en sludder af med Jesper Theilgaard eller tidligere klimaminister Connie Hedegaard. Fredag slår Middelfart Kommune dørene op for anden udgave af klimafolkemødet. Alle er inviteret fra klokken 13.
Det står ilde til, hvis mennesket ikke - og det ganske hastigt - reducerer sit CO2-aftryk her på jorden.
Det er de fleste enige om. Både forskere og lægfolk.
Men hvordan gør vi så?
Det kommer blandt andre tidligere EU-kommissær og tidligere klima- og energiminister Connie Hedegaard med sit bud på fredag, hvor Middelfart Kommune afholder folkemøde om Fremtidens Klima på pladsen foran Middelfart Rådhus.
Klimamødet har i år særligt fokus på, hvad vi som borgere kan gøre for den grønne omstilling. Det fortæller Thorbjørn Sørensen, der er teknik- og miljødirektør i kommunen og tovholder på klimamødet.
- Vi afholder jo det her folkemøde, fordi der politisk her i Middelfart længe har været stort fokus på den grønne dagsorden. I år har folkemødet til hensigt at engagere vores borgere i den grønne omstilling og udbrede viden om og inspirere til, hvad vi som helt almindelige borgere kan gøre, siger Thorbjørn Sørensen og fortsætter:
- Det kommer for eksempel til at handle om genbrug, madspild, om hvordan vi får flere til at tage cyklen og meget mere.
Hedegaard og Theilgaard assisterer
Der bliver med andre ord et leben uden lige på Nytorv i Middelfart fredag med et hav af boder og debatter, klimainteresserede borgere kan gå på opdagelse i.
I boderne kan man for eksempel prøve en elbil, mens elever fra Middelfarts Østre Skole ved en anden bod kommer med deres bud på, hvordan man klimaoptimerer deres skole. Man kan også få en snak om bæredygtigt byggeri og selv prøve at rense en brugt mursten.
Test dig selv: Hvad gør du reelt for klimaet?
Flyrejser, røde jordbær og saftige bøffer er noget fynboerne er vilde med, men er de gode for klimaet? Tag testen, og se, om klimaet er gode venner med dig.
Vi hører det hver eneste dag: Klimaet lider.
I Odense skal man inden længe til at gøre som i andre fynske kommuner og i højere grad sortere affaldet, og i medierne kan man hele tiden høre om konsekvenserne ved CO2-udslip, forurening og plastikaffald i naturen.
I disse dage mødes en stor del af landets politikere til Folkemødet på Bornholm for at diskutere en bred vifte af politiske emner.
TV 2/Fyn ønsker i den forbindelse at sætte fokus på klimaforandringer, og hvad vi som fynboer og danskere kan gøre for at hjælpe klimaet.
Det gør TV 2/Fyn blandt andet med en debat mellem den fynskvalgte klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og meteorolog Jesper Theilgaard, der mener, det står alt for galt til med klimaets tilstand (se debatten nederst i artiklen).
Herunder kan du teste dig selv og finde ud af, om du i din dagligdag gør nok for klimaet. Du skal svare på 11 spørgsmål om din hverdag, og til sidst vil du få et svar på, om du gør nok for klimaet.
Eller man kan sætte sig i "skriftestolen" og for gud og hver mand afgive sit eget personlige klimaløfte - om det så er at cykle på arbejde tre gange om måneden, efterisolere sit hus eller droppe de CO2-udledende bøffer en gang om ugen.
Imens er der også debatter for alle pengene.
Klima-ambassadør i Middelfart, tidligere klima- og energiminister Connie Hedegaard, giver i en debat med Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd (S) og nuværende klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), sit bud på, hvordan vi løser klimaudfordringen.
Når det svar falder, står vi her på TV 2/Fyn selvfølgelig på pletten for at få det i kassen.
I en anden debat, hvor Connie Hedegaard også deltager, vil samtalen dreje sig om, hvordan vi gør den grønne omstilling til et fællesprojekt for alle. Med i debatten er blandt andre Ole Back fra Føns Nærvarme og Peter Huusom fra Grøn By Brenderup.
Tidligere vejrvært og nu klimaformidler Jesper Theilgaard giver også sit besyv med.
Ved flere debatter vil han agere moderator. Desuden har han taget sin nye klimafilm med.
Vi spørger ministeren for dig
Årets program er så at sige delt i to.
For mens offentligheden er inviteret til Middelfarts Nytorv klokken 13, hvor boder og debatter løber af stabelen, er der også arrangeret en række konferencer allerede fra morgenstunden.
Konferencerne er blandt andet målrettet nogle af Middelfarts nabokommuner på Jyllandssiden, fortæller Thorbjørn Sørensen.
- Sidste år havde vores konferenceprogram primært fokus på virksomhederne. Men i år har vi valgt at fokusere på kommunerne. Vi vil gerne se på, hvad vi som kommuner kan blive bedre til at hjælpe hinanden med i forhold til den grønne omstilling, siger Thorbjørn Sørensen.
Konferencerne finder sted i byrådssalen.
Desuden viser Jesper Theilgaard i løbet af formiddagen sin nye klimafilm for skoleelever.
Læs hele programmet her.
Og skulle du have et spørgsmål til Jesper Theilgaard, landets nuværende klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt, Connie Hedegaard eller en anden på folkemødet, så send en mail til krwr@tv2fyn.dk.
Så stiller vi det for dig.
For er Danmarks klimadagsorden egentligt særlig ambitiøs, når vi samtidig har valgt ikke at sætte afgiften på elbiler ned? Og hvad med sprøjteforbud rundt om vores vandboringer? Var det ikke snart tiden, at man indførte det?
Og kunne vi ikke beskatte flyrejser, en af de største klimasyndere, hårdere? Og hvorfor stiller vi ikke konkrete krav til, hvor meget vores kommuner skal nedbringe udledningen af CO2? Og nåja, hvad med den bøfskat, alle snakker så meget om? Skulle vi se at kigge på den?
Sidste frist for at sende spørgsmål er torsdag klokken 18.
Ny national klima-liste: Middelfart er med helt fremme i bussen
Ny klimaliste hylder Danmarks 100 bedste klimaprojekter. Middelfart Kommune ligger helt i top.
Middelfart Kommune er Syddanmarks bedste til klima. Og tredjebedst på landsplan.
Det fremgår af ny udgivelse, som hylder landets 100 bedste kommunale klimaprojekter.
Middelfart Kommune er nemlig repræsenteret med hele seks klimaprojekter.
Dermed er Middelfart den kommune i hele Region Syddanmark, som har flest projekter med på listen. Og tredjeflest i landet.
- Det er virkelig et skulderklap og en kulmination på mange års målrettet arbejde, siger Thorbjørn Sørensen, Teknik- og Miljødirektør i Middelfart Kommune.
Middelfart Kommune har haft fokus på klima og bæredygtighed siden kommunalreformen.
- Det er vigtigt, at klimatilpasning og - forebyggelse ikke bare er snak og noget, der står på papir. Vi vil gerne vise, at man sagtens kan gøre noget konkret. Vi mener, at fremtidens vindere er dem, der rent faktisk formår at handle på klimaudfordringen. Og det altså hvad enten det handler om at forebygge klimaforandringerne eller om at tilpasse os dem, siger Thorbjørn Sørensen.
Kommuner både kan og vil
Klima100-publikationen, som Realdania og Sustainia står bag, har til formål at hylde og synliggøre de mange grønne idéer og løsninger, som allerede er realiseret rundt omkring i de danske kommuner.
- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Klima100 er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima, siger Anne Skovbro, Filantropidirektør i Realdania.
Idéen er, at det vil inspirere til endnu flere grønne idéer og projekter.
- Klima100 viser, hvor meget de enkelte kommuner kan løfte i Danmarks grønne omstilling. Væbnet med al den inspiration, der ligger i Klima100, ser vi frem til at arbejde med kommunerne for at sætte endnu mere fart i den grønne omstilling, siger Rasmus Schjødt Pedersen, direktør i Sustainia.
Et hav af projekter
Middelfart Kommunes klimaprojekter handler både om tilpasning og forebyggelse. Kommunen har blandt andet bygget en klimaby, der er designet til at håndtere de store mængder regn, klimaforandringerne medfører.
Og på forebyggelsessiden udbyder kommunen byggegrunde, hvor der allerede er etableret rør til jordvarme. Det får flere husbyggere til at vælge den klimavenlige opvarmningsform.
- Vi arbejder også sammen med en ildsjæl i Brenderup om solcelledreven vejbelysning, siger Thorbjørn Sørensen.
Fra de øvrige fynske kommuner er eksemplerne Ærøs elfærge, den blågrønne bydel i Tommerup, Assens, Odense Kommunes regnvandsløsning ved Glisholms Sø og mange flere.
Hele listen kan downloades her.
Region Syddanmark har 21 klimaprojekter med på klima100-listen.