Borgmester afviser at undersøge aflysning af Kina-kritisk optræden i Odeon
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Borgmester i Odense Kommune afviser, at der er brug for en redegørelse fra Odeon om, hvad der præcist er sket i sagen, hvor den Kina-kritiske teatertrup Shen Yun fik aflyst sin aftale med Odeon.
Der er ikke brug for, at Odeons ledelse over for byrådet redegør for det forløb, der førte til, at den Kina-kritiske teatertrup Shen Yun fik aflyst den forestilling, den skulle have opført i musikhuset i april 2020.
Det mener borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S).
- Nej, det synes jeg ikke. For det første har jeg ikke været i kontakt med nogen kinesere om det, der foregår her. Odeon har også forklaret sig. Og så er der det principielle i det, at Odeon er en privat virksomhed, som har nogle frihedsrettigheder til at drive en virksomhed på, siger han til TV 2/Fyn.
Enhedslisten har ellers meldt ud, at man ønsker at få sagen undersøgt til bunds og vil stille et forslag om netop det i byrådet. En melding, der er blevet støttet af Dansk Folkeparti.
Mystisk aflysning i Odeon havner i Odense Byråd
Pludselig aflysning af en Kina-kritisk kunstnergruppe, som skulle have optrådt i Odeon i april 2020, ender nu i byrådet.
Der er store huller i den forklaring, som Odeons ledelse har fremlagt i forbindelse med aflysningen af et stort arrangement den 2. og 3. april 2020. Det mener Enhedslisten, som nu vil løfte sagen ind i byrådssalen på mødet den 11. december.
Det delvist kommunalt ejede musik-, teater- og konferencehus er under mistanke for at have annulleret en aftale med den systemkritiske kunstnergruppe Shen Yun fra New York for ikke at støde det kinesiske diktatur-regime. Truppens 100 musikere, dansere og teknikere havde ellers allerede sat krydset i kalenderen og gjort klar til at optræde i Odense til foråret.
Afviser selvcensur
Odeons ledelse afviser dog på det kraftigste, at aflysningen skyldes selvcensur eller frygt for at støde det kinesiske regime. Ledelsen fastholder, at der alene var tale om, at man i sidste øjeblik fandt ud af, at der var sket en dobbelt-booking med en stor lokal aktør, som dermed allerede havde sat sig på datoerne.
TV 2/Fyn har været i kontakt med den lokale aktør, som imidlertid entydigt afviser, at have booket Odeon de dage, som Shen Yun i første omgang var stillet i udsigt
Odeons ledelse har efterfølgende ikke ønsket at dokumentere overfor TV 2/Fyn og Shen Yun, at der foreligger en kontrakt de pågældende dage med den lokale aktør.
Sagen skal undersøges
Enhedslisten ønsker nu at få kommunen til at undersøge Odeons håndtering af sagen og afklare, om der tale om diskrimination eller selvsensur. Desuden vil partiet have undersøgt, om det er sandt, når ledelsen påstår, at der var foretaget en dobbeltbooking.
- Det handler om kommunale bygninger. Odense Kommune ejer en del af Odeon, blandt andet den store sal, hvor arrangementet skulle opføres. Det giver visse forpligtelser, forklarer byrådsmedlem Reza Javid fra Enhedslisten.
Sagen har sat gang i stærke spekulationer om, at Odeon har bevæget sig ud i en søforklaring, især fordi aflysningen kom så pludselig. Der havde i flere måneder været forhandlinger mellem Odeon og Shen Yuns danske mellemmand Benny Brix, som i oktober modtog det endelige kontraktudkast.
Men få dage senere og kort inden begge parter skulle skrive under, blev kontraktudkastet annulleret af Odeon.
- Sagen er egentlig meget enkelt. Hvis Odeons ledelse kan dokumentere, at de har haft en anden underskrevet aftale med en anden aktør, som de påstår, så er den sag ude af verden, siger Reza Javid.
Ingen kommentar fra Odeon
Enhedslisten understreger, at partiet ingen relation eller slægtsskab har med den kinakritiske forening, men at det centrale alene er et spørgsmål om ytringsfrihed og at Odeon ikke lægger under for pres fra fremmede magter.
TV 2/Fyn har adskillige gange siden i går forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i Odeon. Men hverken administrerende direktør Jens Pedersen eller vicedirektør Christian Belling har reageret på vores henvendelser.
Pludselig aflysning
Sagen tog sin begyndelse i oktober, hvor et kontraktudkast blev fremsendt af Odeon til Shen Yun Performing Art. 14. oktober blev der holdt møde mellem parterne, og samme dag modtog Shen Yun en mail om, at der var reserveret 50 hotelværelser til kunstnerne.
Dagen efter meddelte Odeon pludselig, at kontrakten alligevel ikke kunne blive til noget, da den store sal i Odeon netop disse dage var booket til en konference for en "stor, lokal aktør". Den lokale aktør har dog over for TV 2/Fyn benægtet, at man har booket salen i Odeon.
Når Shen Yun optræder, er det flere gange sket, at arrangørerne bliver presset af Kina, der ønsker forestillingerne aflyst.
Det er sket i både udlandet, og da Shen Yun optrådte i Aarhus, hvor Musikhuset ifølge Politiken fik et brev fra Den Kinesiske Ambassade. Shen Yun Performing Art blev af ambassaden kaldt for et politisk redskab for den i Kina forbudte Falon Gong-bevægelse.
Mistanke om selvcensur: Kulturhus aflyste samarbejde med systemkritiske kinesere
En kontrakt med aftalte spilledatoer mellem det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York og Musik- og Koncerthuset Odeon i Odense lå klar til underskrivelse, da Odeon pludselig meddelte, at de planlagte datoer alligevel ikke var ledige.
Siden foråret har foreningen for Falun Dafa i Danmark samarbejdet med det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon om at få det kinesiske show Shen Yun Performing Arts til Odense i begyndelsen af april næste år. Shen Yun er kritisk overfor det kinesiske regime og har flere gange oplevet, at Kina har forsøgt at presse danske og europæiske kulturinstitutioner til ikke at hyre kunstnergruppen.
Et kontraktudkast med aftalte forestillinger 2. og 3. april 2020 blev 11. oktober fremsendt af Odeon til Shen Yun Performing Art. 14. oktober blev der holdt møde mellem parterne, og samme dag modtog Shen Yun en mail om, at der var reserveret 50 hotelværelser til kunstnerne.
Grundlagt i New York
Men dagen efter meddelte Odeon pludselig, at kontrakten alligevel ikke kunne blive til noget, da den store sal i Odeon netop disse dage var booket til en stor konference.
- For os er der ingen tvivl om, at Odeon har valgt at aflyse forestillingen af frygt for reaktioner fra Kina og for at behage den kinesiske ambassade i Danmark. Der er sandsynligvis tale om selvcensur, og at det kommunistiske regime i Kina har haft held med at øve indflydelse på kulturlivet i Danmark, er skræmmende, siger Benny Brix, der er talsperson for foreningen Falun Dafa i Danmark, som har haft kontakten og holdt mødet den 14. oktober med Odeon på vegne af Shen Yun.
Shen Yun blev dannet af kinesiske kunstnere i 2006 i New York i USA. Kunstnerne ønskede at genopdage autentisk og traditionel kinesisk kultur, som de mener bliver undertrykt af det kinesiske styre. Shen Yuns forestilling med klassisk kinesisk dans og musik er blevet opført flere steder i både USA, London og Berlin. I Danmark har Shen Yun optrådt i Aarhus.
Pres på Musikhus i Aarhus
Men ofte når Shen Yun optræder bliver arrangørerne presset af Kina, der ønsker forestillingerne aflyst. Det er sket i både udlandet, og da Shen Yun optrådte i Aarhus, hvor Musikhuset ifølge Politiken fik et brev fra Den kinesiske Ambassade. Shen Yun Performing Art blev af ambassaden kaldt for et politisk redskab for den i Kina forbudte Falon Gong bevægelse.
Forestillingen blev dog gennemført, og i februar i år var Shen Yun tilbage med forestillinger i Musikhuset i Aarhus.
Sådan gik det dog ikke på Kongelige Teater i København, hvor foreningen Falun Dafa over flere gange har forsøgt at få en forestilling sat op. Senest i august 2017 fik teatertruppen afslag på at leje scener på Det Kongelige Teater. En mailkorrespondance som Radio24syv fik aktindsigt i viste, at Den Kinesiske Ambassade lagde pres på det Kongelige Teater for at forhindre forestillingerne med Shen Yun.
Stor konference i vejen
Da Odeon 15. oktober pludselig og uden varsel aflyste de planlagte forestillinger på Odeon lød begrundelsen således:
"Vi har desværre lige opdaget at der på 2. april samt 3. april 2020, som du har forespurgt på, allerede ligger en underskrevet kontrakt på en stor konference. Datoerne er således ikke længere ledige. Jeg kan derfor rent juridisk ikke gøre noget. Det beklager jeg", skrev eventkoordinatoren hos Odeon.
Falun Dafas talsmand i Danmark tror dog ikke ret meget på forklaringen fra Odeon.
- Det virker meget lidt sandsynligt, at det skulle være rigtigt, at Odeon pludselig finder ud af, at lokalerne er optagede. Vi har arbejdet på det her i meget lang tid, vi har været meget langt nede i detaljerne og skrevet sammen 40 eller 50 gange, så det virker ikke troværdigt, siger Benny Brix.
Dyrt at fornærme Kina
Forfatter og Kina-ekspert Christina Boutrup er ikke overrasket over, at der i sidste øjeblik alligevel ikke blev tegnet en kontrakt mellem Odeon og Shen Yun Performing Arts.
- Det har været kendt i en række år, at hver gang denne trup prøver at leje et lokale et sted i Danmark eller Europa, så bliver der pludselig problemer, og så kan det ikke lade sig gøre. Det er meget ventet, siger Christina Boutrup.
Odense har i årevis på en række områder haft samarbejde med Kina og kinesiske virksomheder. Blandt andet på det kulturelle område har det været samarbejde om H.C. Andersen og H.C. Andersens Hus tiltrækker hvert år tusinder af turister til Odense fra Kina. Derfor kan der være meget på spil for en stor dansk kommune, hvis den lægger sig ud med Kina.
- Selvom Odense måske ikke direkte har noget med Kina at gøre, så er Kina et stort og vigtigt marked for mange virksomheder, og der er også mange potentielle investorer, som kunne være interesseret i fynske virksomheder. Og det er klart, at hvis de kinesiske myndigheder har fået et horn i siden på Odense på grund af, at man inviterer denne trup til Odense, jamen så kan man risikere, at man ikke få delegationer eller investorer på besøg, siger hun.
Ingen kommentarer
Hos Odeon afviser administrerende direktør Jens Pedersen, at Odeon har udøvet selvcensur.
- Jeg har hørt om sagen, men jeg afviser bestemt, at der er tale om selvcensur. Derudover har jeg ingen kommentarer, lyder det kortfattet fra Jens Pedersen.
Ledelsen i Odeon vil heller ikke fortælle, hvilken "stor konference", som pludselig var booket på de datoer, som Shen Yun og Odeon var millimeter fra at aftale sig frem til.
Odeon er delvist ejet af Odense Kommune. Stabschef i Borgmesterforvaltningen Michael Bruhn Frederiksen afviser overfor TV 2/Fyn, at forvaltningen har været involveret i sagen om den kinesiske trup, og han afviser også, at forvaltningen skulle have været udsat for pres af den kinesiske ambassade.
- Jeg har ikke hørt om den sag før, vi bliver kontaktet af jer. Men efter jeres henvendelse har vi været i kontakt med Odeon og fået at vide, at der var tale om en fejlbooking. Det er så dét, og da Odense Kommune ikke har noget at gøre med driften af hotellet eller bookingsystemet, kan vi ikke tilføje yderligere, siger Michael Bruhn Frederiksen.
Forestillingen blev dog gennemført, og i februar i år var Shen Yun tilbage med forestillinger i Musikhuset i Aarhus.
Omstændighederne omkring aflysningen i Odeon er dog ikke nok til, at byrådet skal gå ind i sagen, mener Peter Rahbæk Juel.
- Vi har ikke nogen beviser for, at der skulle være kinesisk indblanding. Så tror jeg, vi skal passe meget på som byråd og som myndighed at læne os ind over en privat virksomhed og deres forretning, uden at der er bevis for, at der skulle være noget galt. Det er jo sådan noget, man ser i kommunistiske etpartistater som for eksempel Kina og Nordkorea.
Den konservative rådmand Søren Windell sagde onsdag til TV 2/Fyn, at han gerne vil have sagen opklaret, men at han afventer ordlyden i Enhedslistens forslag, inden han tager endelig stilling.
Konservativ rådmand vil have opklaret sag om mystisk aflysning i Odeon
Konservative overvejer at støtte forslag fra Enhedslisten, som vil have undersøgt mystisk aflysning af kina-kritisk show i Odeon.
- Vi vil gerne have den her sag opklaret. Der er flere ting, som er mærkelige, og vi vil gerne have belyst, hvad der er op og ned i sagen.
Det siger den konservative rådmand Søren Windell, som lige nu afventer ordlyden af et forslag fra Enhedslisten til byrådsmødet om 14 dage, inden han tager endelig stilling til det.
Enhedslisten vil have Odeons ledelse til at forklare sig i sagen om en mystisk aflysning af et stort kinesisk show, som skulle finde sted den 2. og 3. april næste år. Efter mange måneders forhandlinger annullerede Odeon pludselig udkastet til en kontrakt umiddelbart før parterne skulle skrive under.
Antyder pres
- Vi synes, at pressens antydninger om, at der kan have været et pres fra Kina eller fra borgmesterforvaltningen styrker behovet for en opklaring. Vi skal selvfølgelig ikke blande os i driften af Odeon, men det må være i alles intereresse, at vi får sagen opklaret, siger Søren Windell (K).
Sagen er opstået fordi, Odeon er under mistanke for at have annulleret en aftale med den systemkritiske kunstnergruppe Shen Yun fra New York for ikke at støde det kinesiske diktatur-regime.
Odeons ledelse påstår, at aflysningen skete, fordi der var sket en dobbelt-booking med en stor lokal aktør.
Vil ikke vise dokumentation
TV 2/Fyn har været i kontakt med den lokale aktør, som imidlertid entydigt afviser, at have booket Odeon de dage, som Shen Yun i første omgang var stillet i udsigt
Odeons ledelse har efterfølgende ikke ønsket at dokumentere overfor TV 2/Fyn og Shen Yun, at der foreligger en kontrakt de pågældende dage med den lokale aktør.
- Sagen er egentlig meget enkelt. Hvis Odeons ledelse kan dokumentere, at de har haft en anden underskrevet aftale med en anden aktør, som de påstår, så er den sag ude af verden, sagde Reza Javid fra Enhedslisten tirsdag.
Forslaget vil blive fremsat i byrådet den 11. december og bakkes på forhånd op af Dansk Folkeparti.
TV 2/Fyn har over flere dage forsøgt at få en kommentar fra direktør Christian Belling, man han har ikke reageret på vores henvendelser.
(Opdatering: Citat 4. afsnit med Søren Windell præciseret kl ca. 14.40, red.)
Eksperter: Pligt til at undersøge sagen til bunds
Kommunalekspert og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, sagde torsdag til TV 2/Fyn, at kommunen er i sin gode ret til stille opklarende spørgsmål om forløbet og kalder det "nærmest en pligt". En vurdering Frederik Waage, der er lektor og forskningsleder ved Juridisk Institut på SDU, er enig i.
- Jeg er enig i at Odense Kommune som ejer af Odeon og som offentlig myndighed vil have en pligt til at undersøge sagen til bunds. Det følger af det forvaltningsretlige undersøgelsesprincip, da der har været beskyldninger om, at Odeon har handlet usagligt, diskriminerende eller i strid med et lighedsprincip i sin forvaltning af adgangen til offentlig ejendom.
Det er Odense Kommune, som ejer kongres- og kulturhuset Odeon, men kommunen har indgået en operatøraftale med H. C. Andersen Kongres Center A/S, som er ejet af Belling Holding ApS.
Ekspert: Byråd har pligt til at undersøge mystisk aflysning i Odeon
Når politikere i Odense Byråd forlanger, at Odeon forklarer sig i sagen om en Kina-kritisk teatertrup, der i sidste øjeblik blev afvist af Odeon, så er de i deres gode ret. Faktisk mener en ekspert, at Odense Kommune har pligt til at undersøge sagen til bunds.
Det er Odense Kommune, som ejer kongres- og kulturhuset Odeon, men kommunen har indgået en operatøraftale med H. C. Andersen Kongres Center A/S, som er ejet af Belling Holding aps med erhvervsmanden Jens Belling i spidsen.
Flere politikere, som TV 2/Fyn har talt med de seneste dage har været i tvivl om, hvorvidt Odense Kommune kan kræve at se den kontrakt, som Odeons ledelse påstår at have indgået med en stor lokal aktør.
Har ret til at undersøge sagen
Kontrakten er interessant, fordi den kan kaste lys over en mystisk aflysning af et stort kinesisk show, som skulle have været afviklet i Odeon den 2. og 3. april 2020. Odeon er under mistanke for at have opfundet en søforklaring om rod i deres bookingsystem for at dække over, at aflysningen med den systemkritiske dansetrup i virkeligheden skyldes hensyn til det kinesiske diktatur-regime.
Men politikerne er, ifølge forskningschef, kommunalekspert Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus, i deres gode ret til at stille spørgsmål og bede om at se kontrakten med den påståede "store lokale aktør".
- Odense Kommune må, som enhver anden, stille spørgsmål til virksomheder eller foreninger, som de samarbejder med eller støtter. Det gælder ikke mindst, hvis der opstår mistanke om, at der udøves politisk censur, siger Roger Buch til TV 2/Fyn.
Sagen i byrådet
Enhedslisten vil på byrådsmødet den 11. december stille forslag om, at Odense Kommune går ind og undersøger sagen.
- Der er regler i Danmark, der sikrer, at man ikke kan drive forretning efter forgodtbefindende. Der må for eksempel ikke diskrimineres. Der må heller ikke nægtes salg til bestemte aftagere. Vi håber ikke, at det har været tilfældet i den her sag, siger byrådsmedlem Reza Javid fra Enhedslisten som begrundelse for, at Odense Kommune bør undersøge sagen.
Nærmest pligt til undersøgelse
Forskningschef Roger Buch mener ikke, at politikerne nu har andet valg end at gå ind i sagen. I den sammenhæng er det uden betydning, at driften er forpagtet ud til et privat firma.
- At udelukke bestemte politiske synspunkter er i strid med grundlæggende, demokratiske principper, og kommunalpolitikere har nærmest pligt til at undersøge dette, hvis der er mistanke om, at det finder sted i en virksomhed, som kommunen samarbejder med. At stille opklarende spørgsmål er ikke at blande sig i driften, siger Roger Buch til TV 2/Fyn.
Fuld støtte fra DF
Dansk Folkeparti har allerede meddelt, at de fuldt og helt støtter forslaget fra Enhedslisten.
- Det er en regulær skandale, hvis Odeon har aflyst et stort arrangement af hensyn til det kinesiske regime, lød det fra gruppeformand Christel Gall (DF) tirsdag.
Den Konservative rådmand Søren Windell vil også have sagen belyst, men han vil afvente ordlyden af forslaget fra Enhedslisten, inden partiet tager endelig stilling.
Samme melding kommer fra Venstres rådmand Jane Jegind.
- Jeg ser frem til at se det konkrete forslag fra Enhedslisten. Det er i alles interesse, at vi kommer til bunds i det her, siger Jane Jegind.
TV 2/Fyn har over flere dage forsøgt at få et interview med en repræsentant for ledelsen i Odeon. Men administerende direktør Jens Pedersen og direktør Christian Belling har ikke reageret på vores henvendelser.
Ved opkald til hovednummeret til Odeon meddeler en venlig receptionist, at direktør Christian Belling ikke træffes på grund af ferie i udlandet og at administerende direktør Jens Pedersen pt ikke befinder sig i huset.
Da det er et privat selskab, der har ansvar for driften af Odeon, er der grænser for, hvad kommunen kan forlange af dokumentation, vurderer Frederik Waage.
- Medmindre der er særlige vilkår i kontrakten mellem kommunen og selskabet, har kommunen ikke umiddelbart adgang til det private driftsselskabs korrespondance med andre private, heller ikke nødvendigvis kontrakter, siger han.
- Men Odense Kommune vil kunne kræve at de, der forpagter Odeon, giver dem tilstrækkelig dokumentation for, at de ikke har handlet i strid med lighedsprincippet.
Ifølge Frederik Waage er det vanskeligt at sige, præcis hvor meget man kan kræve af en privat forpagter, når det kommer til at overholde de forvaltningsretlige regler, som kommunen er bundet af.
- Men lighedsprincippet og den lige adgang til kommunens ejendom vil i dette tilfælde være så tungtvejende, at kommunen ikke vil kunne sidde en mulig overtrædelse af disse principper overhørigt. Kommunen vil derfor være forpligtet til at undersøge sagen og gribe ind over for en eventuel ulovlig praksis, selvom kommunen næppe selv i den konkrete sag vil kunne gøres ansvarlig.
Borgmester: - Det er spekulativt
Selvom to eksperter peger på, at kommunen gerne må stille spørgsmål til sagens forløb, så mener borgmesteren ikke, at der er grundlag for, at byrådet går ind i sagen.
- Der er ikke noget bevis for, at Kina skulle have involveret sig negativt i forhold til Odeon. Hvad (grundlag red.) skal vi så gøre det på? Det er jo spekulativt, siger han til TV 2/Fyn.
Han mener, at det ville være en intimidering af det private selskab, der forpagter Odeon.
- Jeg tror bare, at vi som demokratisk forsamling og som myndighed, der repræsenterer en magt, skal passe meget på med at læne os ind og intimidere private virksomheder på et spekulativt grundlag. Det er det, der sker her. Der er ikke en rygende pistol. Der er ikke noget bevis, og derfor tror jeg, det er vigtigt, at vi kender vores plads på siden af at forsvare de demokratiske rettigheder i den her sag.