Fakta: Så meget tjener din kommune på naturgas-salg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det kommunalt ejede energiselskab NGF Nature Energy står til at blive solgt til udlandet. Sker det, tjener otte fynske kommuner samlet 335 millioner kroner.
Et salg af energiselskabet NGF Nature Energy - det tidligere Naturgas Fyn - vil sende flere millioner kroner i de fynske kommunekasser.
I alt vil de otte kommuner, der ejer energiselskabet, formentlig tjene 335 millioner kroner på salget.
Selskabets største ejer, Odense Kommune, kan lune sig med 86,1 millioner kroner, mens Nordfyns Kommune, der tjener mindst, opnår en fortjeneste på lige knap 20 millioner kroner, hvis NGF Nature Energy sælges til den forventede pris.
I kortet kan du se, hvor mange millioner din kommune får ud af salget.
Artiklen fortsætter under kortet
Bestyrelsesformand for Nature Energy: - Lukkethed er demokratisk princip
Bestyrelsesformanden for NGF Nature Energy ser ikke noget problem i, at salg af NGF Nature Energy er omgivet af lukkethed. Virksomheden leverer varme til tusindvis af fynske husstande.
Bestyrelsesformanden for NGF Nature Energy, Jens Otto Dalhøj, kommenterer tirsdag aften planerne om at sælge virksomheden til investorer.
Det sker efter TV 2/Fyn har erfaret, at det kommunalt ejede selskab med stor sandsynlighed skal skifte ejer. Den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners har tilbudt sig som køber, og det er op til de otte ejerkommuner at beslutte, om de vil godkende salget.
Hele processen er dog omgæret af lukkethed, og bestyrelsesformanden var heller ikke meget for at udtale sig for konkret.
- Det er vilkårene for sådan et salg, siger han til TV 2/Fyn.
- Var der offentlighed omkring de her ting, så ville der komme mange forstyrrelser i den demokratiske proces. Det er ganske almindelig praksis, at sådan noget er et lukket punkt.
Bekræfter planer om salg
Bestyrelsesformanden ønsker ikke at forholde sig til, om det ér britiske Pioneer Point Partners, der står til at overtage NGF Nature Energy.
- Vi har besluttet at undersøge muligheden for et salg, og det er en proces, vi er inde i. Jeg kan ikke udtale mig yderligere om hvem, der er køber på nuværende tidspunkt, siger Jens Otto Dalhøj.
Synes du ikke, det er et problem, at der ikke er offentlighed omkring salget?
- Jeg synes ikke, det er et problem. Politikerne er sat i byrådene for at varetage netop de her ting. Køb og salg af ejendom er altid et lukket punkt.
Kan du garantere, at fynboerne ikke kan se frem til en dyrere varmeregning?
- Der er ikke nogen, der har grund til at være bekymrede. Alle forbrugere på Fyn og i Danmark kan købe den gas, de vil, afslår Jens Otto Dalhøj.
Stillingen som bestyrelsesformand er et tillidshverv ved siden af Jens Otto Dalhøjs post som byrådsmedlem i Nordfyns Kommune for Liberal Alliance.
Planer mødt af kritik
NGF Nature Energy sender varme ud i rørerne i 35.000 fynske husstande og distribuerer årligt cirka 200 millioner kubikmeter naturgas.
Virksomheden ejes af otte fynske kommuner, hvoraf seks af dem skal stemme for et salg, før det kan vedtages.
TV 2/Fyn har tirsdag forsøgt at få reaktioner på salget fra byrådsmedlemmer, men ingen ønsker at lægge navn til deres udtalelser af frygt for de retslige konsekvenser.
Et fynsk byrådsmedlem udtaler dog anonymt:
- Hele salget har været holdt i en meget lukket proces styret af det fynske borgmesterforum. Jeg er imod et salg, og jeg mener, at sagen minder meget om Dong-sagen. Biogasdelen er statsstøttet, og det er en støtte, man nu giver videre til et udenlandsk selskab.
Et byrådsmedlem i en af de fynske ejerkommuner er Terje Pedersen (DF) fra Kerteminde. Han ærgrer sig over, at sagen skal være et lukket punkt.
- Jeg synes, det er problematisk, at vi ikke kan have en offentlig debat om det her salg. Det er noget, vi alle sammen ejer, fortæller Terje Pedersen.
Pioneer Point Partners er kendt for investeringer i grøn energi, men også for at videresælge deres investeringer efter få år.
De otte fynske ejerkommuner skal tage stilling til salget før udgangen af året.
Se hele indslaget om salget, der blev sendt på TV 2/Fyn den 12. december:
Overvejer salg til udlandet: Fynsk energiselskab møder kritik
Pioneer Point Partners har givet bud på det tidligere Naturgas Fyn, der nu hedder Nature Energy. Det møder skarp kritik fra bestyrelsesmedlem.
Det kommunalt ejede NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, kan skifte ejer. Den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners har nemlig tilbudt sig som køber.
Det erfarer TV 2/Fyn, der har set et udkast til aftalen.
Pioneer Point Partners er ifølge finansmediet Bloomberg kendt for at investere i grøn energi, men også for at videresælge investeringerne igen i løbet af fire til syv år.
Netop i disse dage skal de fynske kommunalbestyrelser tage stilling til, om de vil sælge NGF Nature Energy.
Meget tyder på et ja, for sammenlagt er der udsigt til en fortjeneste på en 335 millioner kroner, der kan lune i kommunekasserne.
Kritik fra bestyrelsesmedlem
Nature Energy sender varme ud i rørene i 35.000 fynske hustande og distribuerer årligt cirka 200 millioner kubikmeter naturgas.
Det er særligt biogasdelen og den kommercielle del, Pioneer Point Partners er interesseret i. Nature Energy sælger samtidig også ledningsnettet, gassen strømmer igennem. Det købes ifølge aftalen af statens Energi.
Den igangværende salgsproces møder dog skarp kritik af et bestyrelsesmedlem i NGF Nature Energy.
- Hele salget har været holdt i en meget lukket proces styret af det fynske borgmesterforum. Jeg er imod et salg, og jeg mener, at sagen minder meget om Dong-sagen. Biogasdelen er statsstøttet, og det er en støtte, man nu giver videre til et udenlandsk selskab. Jeg mener, at vi i forbindelse med vand, varme og el-forsyning bør tage samfundsmæssige hensyn og sørge for, at prisstabilitet er i fokus, siger han.
Bestyrelsesmedlemmet havde i første omgang lagt navn til udtalelserne, men har efterfølgende fået at vide, at han kan blive retsforfulgt.
Det kan ske, hvis et bestyrelsesmedlem efter selskabs- og straffeloven uberettiget videregiver forretnings- og driftshemmeligheder.
Han kontaktede derfor TV 2/Fyn for at få sit navn slettet.
Ingen kommentarer
TV 2/Fyn har haft kontakt til NGF Nature Energy for at få virksomheden til at fortælle om den igangværende salgsproces.
I en mail skriver bestyrelsesformand i Nature Energy, Jens Otto Dalhøj, at virksomheden ikke ønsker at udtale sig.
”Det er ingen hemmelighed, at staten ønsker at købe gasinfrastrukturen, og som vi tidligere har udtalt, har vi afsøgt mulighederne for at sælge de kommercielle dele af Nature Energy. I respekt for den demokratiske beslutningsproces og fortroligheden mellem parterne, kan vi naturligvis ikke kommentere på sagen før processen er afsluttet. Det er helt normal praksis efter den kommunale styrelsesvedtægt, da sagen indeholder oplysninger, der er kommercielt følsomme, og vi skal som kommunalbestyrelsesmedlemmer være i stand til at behandle sådanne sager i fortrolighed”, skriver han til TV 2/Fyn.
Pioneer Point Partners er tidligere sat i forbindelse med en milliardstor investering i et stort fælleskommunalt ethanolanlæg i Holstebro for Maabjerg Energy Center og med en milliardstor investering i 15 til 20 biogasanlæg.
Den sidstnævnte aftale skulle formidles igennem Langfristet Erhvervsfinansiering (LEF), som dog ikke ønsker at fortælle TV 2/Fyn eller andre medier om status for projektet med Pioneer Point Partners.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra administrerende direktør Jørn Zielke fra Maabjerg Energy Center til projektets status i Holstebro.
Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er det den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners, der har tilbudt sig som køber af NGF Nature Energys kommercielle del. Selskabet er ifølge finansmediet Bloomberg kendt for at investere i grøn energi for derefter at sælge videre igen efter få år.
Seks skal stemme for
Skal englænderne have fat i NGF Nature Energy, skal seks ud af de otte ejere stemme for et salg.
Foruden den kommercielle del sælger energiselskabet også ud af ledningsnettet - det vil sige rørene, der transporterer gassen rundt til de 35.000 fynske husstande, NGF Nature Energy servicerer. Her har statens Energinet meldt sig som køber.
NGF Nature Energys bestyrelsesformand, Jens Otto Dalhøj, var tirsdag i TV 2/Fyns studie. Her bekræftede han, at energiselskabet går med salgsplaner, men han ville ikke svare ja til, om Pioneer Point Partners er køberen, som TV 2/Fyn erfarer.
Den 21. december stemmer den sidste kommunalbestyrelse om salget, og først dér ved vi, om NGF Nature Energy får nye ejere.
Ærø og Langeland kommuner har ingen andel i NGF Nature Energy og tjener derfor ikke på salget, ligesom de heller ikke kan stemme for eller imod.
Du kan se hele interviewet med Jens Otto Dalhøj herunder.