Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Nordfyns Kommune har alle plejecentrene nu ganske særlige udendørsinstrumenter til stor glæde for beboerne.
De kæmper ikke for at komme til. De skal lige have et lille mentalt skub.
Først må Lisa Rasmussen, som er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Vesterbo, tage den røde gummikølle og slå an på xylofonen, der har taster i alle regnbuens farver.
Gerda var døende, indtil hun skiftede plejehjem: Nu beklager kommune
Formanden for Ældreudvalget i Nyborg Kommune mente, at 87-årigs datter stillede "fuldstændig vanvittige krav" til ældreplejen. Nu trækker han i land.
I 2015 fandt Lis Fisker Knudsen gentagne gange sin mor liggende med våd ble og afføring op ad ryggen, når hun besøgte hende på Tårnparken Plejecenter i Nyborg.
Hendes mor, 87-årige Gerda Møller, var erklæret terminal, og Lis Fisker Knudsen følte sig nødsaget til at overtage en del af plejen af sin døende mor, hvis hun skulle have en værdig afsked.
Derfor klagede hun. Først til plejehjemsledelsen og derefter til kommunens ældreudvalg, som afviste hendes klage blankt:
- Vi har den her debat i forhold til nogle pårørende, der en gang imellem stiller nogle fuldstændigt vanvittige krav. Det her med, at de kommer med meldinger på, at hun ikke bliver behandlet ordentligt, som hun påpeger, det er ikke korrekt, sagde Carsten Kudsk (DF), der er formand for Ældreudvalget i Nyborg Kommune, til TV 2 for et år siden.
Gerda Møller var døende - men kom tilbage
Men nu har han skiftet holdning.
- Hun (Lis Fisker Knudsen, red.) havde fuldstændig ret. Jeg begik den fejl, at jeg kun så det fra én side. Jeg skulle have lyttet til begge, siger Carsten Kudsk.
Udmeldingen kommer, efter at TV 2 har besøgt Gerda Møller og Lis Fisker Knudsen igen.
For i dag - et år efter - lever Gerda Møller stadig.
Allerede 21 dage efter, at den 87-årige kvinde skiftede plejehjem, sad hun op i sin kørestol for første gang i over et år.
I dag kan hun igen tale, og hun fortæller smilende til TV 2' reporter, at hun har det godt.
Udvalgsformand: Det var uværdigt
Udvalgsformanden Carsten Kudsk beklager.
Dengang sagde du, at kommunen havde nogle emsige pårørende, der stillede nogle vanvittige krav. Mener du stadig det?
- Nej, det gør jeg absolut ikke. Og det er også derfor, at vi har opnormeret i forhold til personale og værdighedspenge.
Er man nødt til at have en stærk pårørende eller bare et rigtig godt helbred for at være på et af dine plejecentre?
- Sådan skal det ikke være. Og det er også derfor, jeg er rigtig glad for, at vi nu får en pårørendepolitik, hvor de pårørende bliver sat i fokus
Hvordan er man stillet som beboer, hvis man ikke har en stærk pårørende?
- Uanset, hvor stærk en pårørende, du har, så skal folk have de samme rettigheder og de samme muligheder.
TV 2 har vist Carsten Kudsk to billeder af Gerda Møller. Ét fra dengang hun boede på plejecentret i Nyborg, og ét fra i dag.
Sådan så hun ud dengang. Det her er et billede af hende i dag. Hvad tænker du om det?
- Jamen, jeg tænker, det er en fantastisk ting at få lov til at se - det er jo en hel, hel stor forandring, der er sket.
Men bliver du ikke også lidt pinligt berørt?
- Jo, fordi jeg bliver sådan lidt... Det ærgrer mig, at man ikke tog den her ordentlige dialog og satte sig sammen med den pårørerende og fik løst den her ting. Fordi det her viser jo, at hvis vi lytter til de pårørende, og vi får en ordentlig dialog i gang, så får du sådan et fremragende eksempel.
Hvad, tror du, var sket, hvis Lis Fisker Knudsen ikke havde holdt fast?
- På et tidspunkt, tror jeg, at det var blevet opdaget, og der var nogen, der havde grebet ind. Men det var nok kommet lidt senere.
Er det værdigt?
- Nej! Det er ikke værdigt. Og det er ikke i orden, og det må bare ikke ske, siger udvalgsformanden.
Lis Fisker Knudsen har i dag lagt sag an mod plejecentret i Styrelsen for Patientsikkerhed. Den sag er endnu ikke afsluttet.
Læs mere om Gerdas historie i artiklen "Blev mødt af en tom seng på mors plejehjem: Personalet havde en overraskelse, de ikke regnede med" på tv2.dk.
Straks strømmer de bløde toner fra det udendørs slagtøjsinstrument og demensramte Anny Demant, der før var tilbageholden, griber nu den anden røde gummikølle og slår løs. Tænderne blottes i et stort smil, som strækker sig over hele ansigtet og hendes øjne lyser op.
- Det er de her stjernestunder, vi elsker, hvor vores beboere (red. her på plejecenteret) griner og smiler. Det lyder ikke af meget, og det er ikke sikkert, at de husker det, men de kan mærke de følelser inde i, og det gør en forskel, siger Lisa Rasmussen.
Der bliver ikke spillet store symfonier på instrumenterne – og det er heller ikke meningen. De pentatoniskje musikinstrumenter spiller kun hele, lyse toner, og det gør noget helt særligt når man, eksempelvis som Anny Demant, har demens.
- De ældre skal ikke bare have en hverdag, hvor vi kommer ind, passer og plejer dem. Der skal også være liv og glæde, fortæller Lisa Rasmussen, social og sundhedsassistent på Plejecenter Vesterbo.
Musikken fra instrumenterne skulle efter sigende kunne modvirke ensomhed og samtidig skabe tryghed og følelsen af samvær hos den enkelte beboer.
- Det er ikke alle, som vil spille på instrumenterne, men når vi har dem samlet og nogen af vores beboere spiller, så er der pludselig en, der synger og er glad, mens andre bare stille sidder og smiler, siger Hanne Hasselbach, social- og sundhedshjælper på Plejecenter Vesterbo.
Anny Demant har bevæget sig videre til et andet af de udendørsinstrumenter, og straks er hendes plads ved xylofonen blevet overtaget af en ældre herre i kørestol, som sammen med en hjælperne fra Plejecenter Vesterbo spiller løs med de røde gummikøller.
Se tv-indslaget herunder: