9. jun. 2018 kl. 7:45
Anders Høgh

Mathilde er i skole hjemmefra: - Jeg havde ikke klaret det uden

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Et nyt forløb på HF+VUC Søndersø giver mulighed for at følge undervisningen hjemmefra. Det giver et pusterum til de elever, der ellers ikke ville have klaret det.


Når klasselokalerne fyldes om formiddagen på HF+VUC Fyn - Søndersø, mangler Mathilde Skytte Lundsby nogle gange i lokalet. I stedet sidder hun hjemme hos sig selv med en bærbar på skødet.

Alligevel er hun præcis lige så meget en del af undervisningen som sine klassekammerater.

- Det giver en anden form for ro. Ikke fordi der er mega meget larm oppe i klassen, men det giver bare en ro, forklarer Mathilde Skytte Lundsby.

Hun er en af dem, der går på HF+VUC Fyn - Søndersø SIM-forløb. SIM står for simultan, men det er ikke det, der er vigtigt. Det vigtige er, at de studerende, der går på linjen, klarer sig godt på trods af angst, stress og andre psykiske udfordringer.

- Jeg har døjet med nogle problemer både derhjemme og andre steder, der gjorde, at jeg ikke kunne stå op og komme i skole hver dag, forklarer Mathilde Skytte Lundsfryd og tilføjer:

- Jeg ville ikke have klaret det uden.

Med SIM-undervisning kommer hun ikke bagud, selvom hun tager timerne i sit eget tempo.

FAKTA: Hvad er SIM-forløbet?

På SIM-forløbet kan den studerende følge undervisningen hjemmefra på sin computer.
Derefter bliver den lagt online, så den kan ses igen, og læreren vejleder løbende elektronisk.

Kursister, der går på SIM-forløbet, møder de samme krav, der stilles til andre studerende.
De bliver hverken undervist mere eller mindre end hvis de ikke var på forløbet.

- Det er ikke nyt at streame undervisning, men vores måde at kombinere delelementerne på, er unik, fortæller Michael Juul Nielsen, underviser på HF+VUC Fyn - Søndersø.

Forløbet er rettet mod kursister, der lider af psykiske udfordringer. Det kan være angst, selvskade, selvmordstanker, borderline m.m.

Læs også: Tingkærskolen regner sig til toppen: Gik fra bunden til Fyns bedste
Gå tilbage Del
8. maj. 2018 kl. 17:24
Opdateret: 8. maj. 2018 kl. 17:23

Tingkærskolen regner sig til toppen: Gik fra bunden til Fyns bedste

På Tingkærskolen i Odense har man knækket koden til det matematiske univers. Hemmelighed bag er niveautilpasset undervisning, hvor eleverne selv kan vælge i hvor høj grad, de skal udfordres.


For syv år siden lå Tingkærskolen i bunden af Cepos liste for undervisningseffekt - et mål for hvor godt skolens elever klarer sig i forhold til deres sociale og økonomiske baggrund.

Men siden har folkeskolen på Ørbækvej i Odense iværksat en ny undervisningsstategi. Efterfølgende er karaktersnittet steget, og skolens fremskridt gør, at de nu er Fyns bedste. På landsplan tager skolen sjettepladsen.

Hvad er Cepos

Center for Politiske Studier er en borgerlig-liberal tænketank. Den er uafhængig af økonomiske midler fra politiske organisationer eller politiske partier, men har en stor række af private donorer.

Det viser de sidste tal om undervisningseffekt fra Cepos.

Det er specielt i matematik, at eleverne får høje karakterer.

Ved sidste års afgangsprøver scorede eleverne på Tingkærskolen 1,2 karakterpoint over, hvad der var forventet af dem i matematik med hjælpemidler.

I matematik uden hjælpemidler lå de 0,6 over det forventede niveau, og i muntlig matematik var det 0,8 karakterpoint.

Det skriver bt.dk.

Den nye undervisningsstrategi blev sat i gang efter Cepos' tidligere målinger, i håb om at forbedre niveauet på skolen.

Inddeling i niveauer er en nøgle

En af strategierne som skolen arbejder med er niveauinddeling.

- Vi ser ikke klassen som en 6.A eller 6.B, men vi ser dem som en årgang, siger René Steen Nielsen, der er matematiklærer på Tingkærskolen.

- Det giver super god mulighed for at differentiere på niveau. Det har været mærkbart på elevernes faglige niveauer, tilføjer han.

Og eleverne selv er også glade for de klare rammer der er sat i undervisningen:

- Jeg får kontrol over det og jeg ved hvad jeg skal gå i gang med, siger Liva Vest, der er elev i 7. klasse på Tingkærskolen.

Samtidig arbejder skolen med at gøre målet med dagens undervisning klart for eleverne, så eleverne er orienteret om, hvad der forventes af dem.

- Når man ved, hvad man skal lære, og man ved, hvordan man kommer derhen, så motiverer det også mere, siger skoleleder for Tingkærskolen, Bjarne Larsen.

Godt til dem, der ellers ville falde igennem

Michael Juul Nielsen er underviser på HF+VUC Fyn - Søndersø. Han en af dem, der har fået SIM-forløbet op at stå. Ifølge ham har skolen mindsket antallet af studerende, der dropper ud.

- Forløbet er for alle, men især til dem, der har en presset hverdag, forklarer han.

- Det ser for eksempel rigtig godt ud for de kursister, vi har, der har været virtuelle hele året. Vi får dem igennem eksamen, og det er jo det, der er vores måleparameter. Men udover at bestå, kan vi også mærke, at de er gladere.

Sebastian Riis Rasmussen går også på SIM-forløbet. Han giver sin underviser ret.

- Det er fantastisk. Jeg kan rigtig godt lide at kunne sidde derhjemme og arbejde i mit eget tempo, fortæller han.

- Jeg ved ikke, om jeg ikke havde klaret det uden, men det går meget bedre nu, hvor jeg har SIM, for i starten havde jeg stadig problemer med at snakke med mennesker.

Sebastian Riis Rasmussen er diagnosticeret med social angst. Det gør, at han har svært ved at omgås mennesker, han ikke kender godt. Efter at have forsøgt sig med gymnasiet, har han fundet sin rette hylde på HF+VUC Fyn - Søndersø.

Se video: Her viser Michael Juul Nielsen, hvordan SIM-undervisning fungerer

Her viser Michael Juul Nielsen, hvordan SIM-undervisning fungerer
Læs også: Ledigheden stiger blandt de nyuddannede i Odense
Gå tilbage Del
7. jun. 2018 kl. 5:52

Ledigheden stiger blandt de nyuddannede i Odense

Efter 150 ansøgninger har Ayla Aagaard ikke landet det første job

Mogr
/

Det er blevet sværere at lande det første job for de fynske akademikere. Nye tal viser, at ledigheden blandt de nyuddannede akademikere er steget.


Flere og flere fynske akademikere har lang udsigt til jobbet, når de får eksamensbeviset i hånden.

For ledigheden blandt de nyuddannede akademikere i Odense er steget det sidste år. Det viser tal fra Jobindsats.dk

Det mærker Ayla Aagaard fra Munkebo, der efter at have fået titlen som diplomingeniør i integreret design har været ledig i et år.

- Det eneste jeg hører hele tiden, er, at virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, og så sidder vi herude og virkelig prøver på at komme ind, siger hun.

“Det eneste jeg hører hele tiden, er, at virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, og så sidder vi herude og virkelig prøver på at komme ind”

— Ayla Aagaard, ledig diplomingeniør, Munkebo

Efter 150 ansøgninger og flere samtaler med virksomheder har hun endnu ikke landet et job.

- Jeg får rigtig god feedback på mit CV, mine ansøgninger og mine samtaler, men det ender altid med, at jeg bliver sorteret fra til fordel for nogen, der har mere erfaring eller hurtigere kan stå på egne ben, siger hun.

Ledigheden blandt nyuddannede stiger - men falder generelt

Til trods for at ledigheden i Odense Kommune på et år er faldet med 7 procent, så oplever de nyuddannede akademikere det modsatte. Her er ledigheden på et år steget med 6,5 procent.

“Der går en masse viden tabt, som ikke bliver brugt, så dem skal vi have igang med at arbejde”

— Poul Strandmark, formand, DI Fyn.

Den stigende ledighed blandt de nyuddannede kan også udvikle sig til et længere ophold uden for arbejdsmarkedet. For omkring 40 procent er ledige i mere end tre måneder.

Det bekymrer brancheorganisationen Dansk Industri.

- Der går en masse viden tabt, som ikke bliver brugt, så dem skal vi have igang med at arbejde. På den lange bane kan vi risikere, at virksomhederne mister indtjening. Dermed mister vi skatteindtægter, og så har politikerne knap så mange penge at dele rundt af, så det er en dårlig cirkel, siger  Poul Strandmark, der er formand for DI Fyn.

Ifølge Poul Strandmark kan en del af forklaringen være, at mange små og mellemstore virksomheder måske er lidt tilbageholdne med at ansætte folk, der lige er kommet ud fra universiteterne.

- Jeg tror måske, at der både blandt direktører, ejere og medarbejdere er en frygt for, at der kommer en kloge-åge ind og skal vælte tingene rundt, siger Poul Strandmark.

Men han peger på, at det er nødvendigt for virksomhederne, at de også begynder at overveje at få akademikere ind, fordi da især bliver brug for mere viden i fremtiden.

- Det går så hurtigt, at hvis vi ikke kommer med på vognen, så kører en masse viden fra os. Derfor skal vi gå efter at få  mere viden ind i virksomhederne, siger han.

For Ayla Aagaard, hvis jobjagt nu forsætter på andet år - håber hun, at flere små- og mellemstore virksomheder tør at tage chancen og   få en ledig nyuuddannet akademiker som hende ind ind i firmaet.

- Jeg kunne da godt håbe, at de stadigvæk turde investere i at tage nye ind og lære af de helt nye kompetencer og nye viden, vi kommer med, siger hun.

Og ifølge Dansk Industris fynske formand så burde virksomhederne i nogle tilfælde turde at tage chancen og ansætte en nyudannet akademiker.

- Det er klart, hvis man ansætter mennesker i en virksomhed, så skal man kunne lave en "return on investment", som viser, at det er en god forretning. Og nogle gange må man sige: det starter ikke så godt, men det ender flot, siger Poul Strandmark.

Snart klar til hele Fyn

SIM-forløbet har kørt i flere udgaver i de seneste år, men der har været brug for at skære til og præcisere. Når skoleåret begynder igen, er forløbet for første gang helt på plads. Og ikke nok med det - det bliver også udrullet til andre fynske kommuner.

- Nu udvider vi konceptet til alle HF-fag her i Søndersø, og i fremtiden kommer der også til at være SIM-undervisning i Nyborg, Middelfart, Faaborg og Svendborg, forklarer Michael Juul Nielsen, som dog gør opmærksom på at HF-Idræt og HF-billedkunst er undtaget.

Han fortæller, at det ikke kun er på Fyn, forløbet har vagt opsigt. Danmarks Vejlederforening har blandt andet bedt om et besøg, hvor Michael Juul Nielsen og hans kollegaer skal fortælle om deres erfaringer med SIM-undervisning.

- Man bliver jo pavestolt. Vi brænder for at fastholde vores kursister og den gruppe unge, der er snublet undervejs. Så er blive inviteret til sådan noget er en ære i sig selv, og det bliver man utrolig glad for, siger han.

Se indslaget, der blev sendt på TV 2/Fyn den 8. juni 2018:

Nyt forløb hjælper sårbare elever i Søndersø
Læs også: Skoler presset af svigtende forældre
Gå tilbage Del
16. maj. 2018 kl. 16:37
Fyn

Skoler presset af svigtende forældre

Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix/arkiv

Der er ringe opbakning til valgene til skolebestyrelserne på de fynske skoler. Flere skoleledere melder om dalende interesse hos forældrene, som gør det svært at finde kandidater.


Der er valg i Danmark i disse uger, men det er et nærmest overset valg. Interessen for at deltage i valgene til skolebestyrelserne på landets folkeskoler er nemlig særdeles sparsom.

Flere fynske skoleledere fortæller, at det har været vanskeligt at finde kandidater til skolebestyrelsen.

- Det ville bestemt være ønskværdigt, at flere forældre viste større interesse og stillede op til skolebestyrelsen, siger Pia Smiszek Nielsen, der er skoleleder på Højby Skole i Odense.

- Man kommer lige i hus hver gang - men så heller ikke mere end det, fortæller Klavs Norup Lauridsen, skoleleder på Langeskov Skole.

Fredsvalg langt de fleste steder

TV 2/Fyn har lavet en rundspørge til skolelederne på alle de 99 fynske folkeskoler. 86 har svaret.

Kun på seks af skolerne er der kampvalg. På 77 af skolerne er der fredsvalg, hvilket betyder, at der kun er det antal personer, som kræves til skolebestyrelsen. På tre skoler er det endnu ikke afklaret, om der bliver kamp om pladserne i skolebestyrelserne.

- Det er vanskeligt at finde så mange at der bliver kampvalg, men det lykkes altid at finde det nødvendige antal kandidater, forklarer skoleder Jesper Lundorff på Issø-Skolen i Svendborg Kommune.

Fire-årig valgperiode afskrækker

Som medlem af skolebestyrelserne er man valgt for fire år ad gangen, og netop den lange valgperiode kan afholde nogle forældre fra at stille op. Det mener Erling Pedersen, der er skoleleder på Lumby Skole, Søhusskolen og Stige Skole i Odense Kommune.

- Ja, det er svært at finde kandidater. Det skyldes blandt andet, at forældrene synes, at det er længe at binde sig for fire år. Når det er sagt, er det min oplevelse, at det bliver sværere for hver gang vi har valg. Jeg oplever også, at forældrene, når de endelig er kommet ind i bestyrelsen, synes at arbejdet er meget spændende, forklarer Erling Pedersen.

Mere opmærksomhed om valget

Flere forældre melder om, at de mangler tid til at gå ind i skolebestyrelsesarbejdet, men ifølge flere skoleledere skal der også skabes mere opmærksomhed omkring valget.

- Generelt er vi nødt til at gøre opmærksom på sådan en opgave. Jeg tror, at alle tænker ”det er der nok nogle andre, der melder sig til", siger Jan Møller-Iversen der er skoleleder på Søndersøskolen.

- Det har ikke været direkte vanskeligt, men yder man ikke en indsats, stiller der ikke bare nogle forældre op. Mange forældre har i dag så mange ting at se til, at de ikke føler, de har overskud til at træde ind i bestyrelsesarbejdet, forklarer Vibeke Kryssing Tingberg Munck, skoleleder Espe Skole & Børnehave.

For 45 minutter siden

Udsigt til endnu en gråvejrsdag

LYT
Del
Link
kopieret!

Torsdag byder ikke på de store variationer i forhold til onsdagens vejr - det bliver med andre ord gråt men overvejende tørt igen i dag.

Temperaturerne kommer dagen igennem til at ligge på mellem fire og seks grader, og selvom der ikke ventes decideret regnvejr kan den fugtige luft give småregn lokalt.

Det ventes at blive diset dagen igennem, sidst på dagen kan det dog klare en smule op.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sygehus efterlyser folk med coronavirus

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom dagene med nedlukninger for længst er bag os, bliver nogle stadig så syge af coronavirussen, at de må indlægges. Nu søger Odense Universitetshospital forsøgspersoner til at teste en ny slags medicin.

Kravet for at blive forsøgsperson er, at man indenfor de seneste fem dage har testet sig positiv for covid-19 med en hjemmetest. Desuden skal man være over 55 år gammel, eller lide af en sygdom som giver øget risiko for et svært sygdomsforløb. Det fremgår af et opslag på Facebook.

Forsøgsmedicinen gives i drop. Man skal også være klar på seks efterfølgende konsultationer, hvoraf de to sker fysisk på sygehuset. to blodprøver, to næsepodninger og to spytprøver er også med i forsøgspakken.

Ny beredskabsaftale møder kritik fra kommunale beredskaber

LYT
Del
Link
kopieret!

Pengene i den nye beredskabsaftale skal gå til blandt andet mere klimamateriel i form af højkapacitetspumper samt bedre uddannelse af beredskabspersonalet. Desuden tilføres 50 værnepligtige til beredskabet.

Men planen imponerer bestemt ikke formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, skriver TV 2.

Danske Beredskaber repræsenterer nemlig de kommunale beredskaber, og her kan man ikke se, at der er kommet flere midler.

- Nu får statens beredskab (altså Beredskabsstyrelsen, red.) flere muskler. Det er ganske fint. Men vi har en statsminister, der siger, at vi ikke er i fredstid. Og så har vi et beredskab, der ikke får tilført penge. Det er lidt specielt, siger Jarl Vagn Hansen.

I går kl. 20:45
Arla/PR

Odenseaner vinder prominent kokkekonkurrence

LYT
Del
Link
kopieret!

Guldmedaljen ved årets udgave af Danmarks største kokkekonkurrence gik til den fynsk-fødte kok Kristoffer Madsen.


Onsdag blev Melstedgård på Bornholm forvandlet til epicentret for dansk gastronomi, hvor fire unge kokketalenter dystede om titlen som Rising Star 2025.


Og efter flere timers hårdt arbejde, var den der imponerede mest netop Kristoffer Madsen, som er født i Odense.


Rising star

Kristoffer leverede imponerende præstationer i to discipliner: en hovedret baseret på ingredienser fra en “Mystery Box” og en dessert, der udfordrede deres kreativitet med råvarer fra Arla, der er hovedsponsor for konkurrencen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Kristoffer Madsen har været på Bornholm siden søndag, hvor han har sanket urter og besøgt forskellige producenter af bornholmske fødevarer. 

Det viste sig tydeligt i pointene, hvor han fik 77 point ud af 80 mulige for netop at inddrage Bornholm i sine retter, skriver TV 2 Bornholm.

I går kl. 19:42
Anton Kranf

Kunstværk til 40.000 kroner stjålet - mistænker politisk motiv

LYT
Del
Link
kopieret!

Et kunstværk er forsvundet fra et mikrogalleri på Odense Havn. 40.000 kroner er beløbet, kunstneren ville have solgt det for.


Kunstværket forestillede en miniatureudgave af en tank og var lavet som en kritik af militæret og vindindustrien. Kunstneren mistænker, at indbruddet kunne have haft noget med dét at gøre, siger han med et smil.


Men selvom kunstneren Dylan Cawthorne ærgrer sig over ikke at have fået penge for det, har han tænkt sig at blive ved med at udstille kunst i sine mikrogallerier.



  • Jeg dømmer ikke alle for én persons handlinger, Dylan Cawthorne.


Privat

Før

Privat

Efter

Og selvom han ved, det er risikabelt, er det lykkedes ham at have kunstværker udstillet i mikrogalleriet ved Odense Havn i et par år, før nogen har taget det.

- Da vi satte galleriet op første gang i oktober for et par år siden, var vi sådan "det kommer til at holde i to dage". Men jeg synes, det er vigtigt at være naiv nogle gange. Og de fleste gjorde ikke noget, siger han.

Galleriet hedder Mikro Kunsthal og var i sin tid en popcornmaskine, som Dylan Cawthorne fandt i en container.

Hele formålet med at udstille kunst i galleriet, er at få kunsten ud i offentligheden, hvor folk kommer forbi, fortæller han.

Hvis nogen har set noget eller ved, hvor kunstværket befinder sig, kan kunstneren kontaktes per mail. Du finder den nederst på hans hjemmeside.

Kristian Ditlev Jensen er blevet fårehyrde: - Det er en kærlighedshistorie

LYT
Del
Link
kopieret!

Kan man elske får? Måske endda have brug for dem? Det bliver et ja herfra, i hvert fald for Kristan Ditlev Jensen, præst og forfatter.



  • Jeg manglede nogen at tage mig af. Jeg var meget alene i verden på det tidspunkt og ville gerne have nogen at passe på.


På det tidspunkt, i foråret 2021, havde Kristian Ditlev Jensen som relativt nybagt præst fået et embede på den isolerede ø Anholt langt ude i Kattegat. Der er ikke mange fastboende på øen, så et fårehold gav selskab og god mening.


Kristian Ditlev Jensen er nu hyrde for både får og menighed i Kværndrup, hvor han er sognepræst og med inderlig glæde røgter sine ti Ertebøllefår hver evige eneste dag.


Der er nemlig noget særligt ved netop får:

- For mig er det en kærlighedshistorie. Jeg kan lide får. Af flere grunde. De kan ikke så meget. De kan stå og gå og sige mæh. De kan ikke jage noget, man kan ikke ride på dem, de kan ikke trække noget. De er der bare. I en rå eksistens som spejler, at vi andre faktisk er i samme situation. Vi kan godt bilde os ind, at vi er præster og alt muligt andet, men egentlig er vi her bare som mennesker og lever. Det får jeg spejlet, når jeg står med mine får, siger Kristian Ditlev Jensen.

Kærligheden til fåreflokken er blevet til essaysamlingen “Hyrde”, som for nylig udkom på forlaget Gyldendal.

To gange hyrde

Netop som præst giver et fårehold mening i mere end én forstand. For ordet “pastor” betyder hyrde på latin, og en præst passer på sin menighed, sin flok, på samme måde som en hyrde passer på sine får. Blot med omsorg og åndelig føde frem for med hø og korn og ormekur.

Desuden er hyrden, fåret og lammet nogle af de mest kendte symboler i kristendommen for Gud og Jesus, og i langt de fleste kirker kan man finde et lille lam et sted. Også på altertavlen i Kværndrup Kirke, hvor Kristian Ditlev Jensen hver søndag kan få øjenkontakt med et lille, guldbelagt lam balancerende på en guldbibel samtidig med, at han kan høre den velkendte mæhen fra hans egne får lige ude på marken.

Blod, sved og en lille tåre

At være fårehyrde i gummistøvler og støvregn giver god balance til at være præst iført ord og åndelighed. For der er en fast cyklus året igennem.

- Det er nogle rytmer, der passer godt til mit temperament, for der meget intense perioder, hvor fårene lemmer. Det er meget voldsomt og cowboyagtigt med blod over det hele. Så er der perioden, hvor man har lam på marken og er omsorgsfuld. Det er nok den tid, de fleste bedst kan lide. Den værste dag er slagtedagen, men den er en naturlig del af at have får. Man bringer dem til verden, og man sætter dem ud af spillet igen, siger Kristian Ditlev Jensen.

Daglige meditation

Livet som hyrde med får og præstegerning giver hverdagen rammer og rytme. Både den den faste gudstjeneste om søndagen, og den daglige fordring af flokken giver ro, stabilitet og nærvær til hyrden i Kværndrup.

- Der er så mange stunder med fårene, hvor jeg stopper op og bare ér. Det er meditativt. Og man glemmer nogen gange, at man gerne må meditere i kristent regi. Det er jo bare et udtryk, der dækker over nærvær og tilstedeværelse, og det kan man opleve med får.

Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensen, født 1971, er forfatter, journalist, præst og fårehyrde. Han er uddannet fra Forfatterskolen og har studeret Litteraturvidenskab og teologi.

Han har udgivet en række romaner, essays og rejsebeskrivelser. Senest bogen Hyrde, en samling essays om livet som fårehyrde.

Han er i dag sognepræst i Kværndrup.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Trafikkaos efter uheld i eftermiddagstrafikken

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag eftermiddag er der sket et trafikuheld i krydset mellem Niels Bohrs Allé og Skovsbovænget i Odense. Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi, Milan Holck.

- Vi fik anmeldelsen klokken 16.23, om at der var et færdselsuheld med to implicerede biler og fire personer. Der blev sendt patruljer og ambulancer til stedet. Umiddelbart ser det ikke ud til, at nogen er kommet alvorligt til skade, siger han.

Til gengæld har uheldet ført til store trafikale udfordringer. Blandt andet fordi man har været nødt til at spærre begge spor i den ene retning, mens bilerne bliver læsset på bjærgningskøretøjer.

- Jeg regner ikke med der går så lang tid, før vi er helt færdige med oprydningsarbejdet, siger han.

Advarsel om risiko for tæt tåge

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er tåge og dis over Fyn med sigtbarheder sidst på eftermiddagen på ned mellem 200 og 300 meter.

I løbet af aften og natten kommer der mere tåge, og der er en tiltagende risiko for, at sigtbarheden kommer ned under 100 meter.

Det svarer til afstanden mellem to kantpæle, som er de reflekspinde, der står langs vejene. Kommer sigtbarheden under denne afstand, kaldes det tæt tåge.

I tæt tåge bør billister sænke farten betragteligt og tænde tågelygterne. Læs gode råd til kørsel i tåge fra Rådet for Sikker Trafik.

I går kl. 16:20
Robert Wengler/Ritzau Scanpix

Far dømt for at udsætte søn for livsfarlig vold

LYT
Del
Link
kopieret!

En lille dreng kom i livsfare og har en betydelig risiko for varige mén, efter at hans far sidste år udsatte ham for kraftig ruskevold.


Onsdag har Retten i Odense idømt faren en straf på fire års fængsel for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.


Anklager Maria Blomsterberg fortæller, at den lille dreng var i livsfare.


Under sagen har farens forklaring og retsmedicinske rapporter været centrale.

Ifølge anklageskriftet fik drengen et uopretteligt hjernesvind. Han har en betydelig risiko for varige mén og kan forvente nedsat syn, nedsat bevægeevne og nedsatte mentale evner.

Volden fandt sted ved to episoder, fortæller anklageren. Den 36-årige far har erkendt at have udsat drengen for ruskevold den ene gang i september 2024. Dengang var drengen knap fire måneder gammel.

Ved episoden i september holdt faren ifølge anklageskriftet drengen ud fra sin krop med begge hænder og ruskede drengen flere gange kraftigt.

Derefter tog han drengen ind til sig, og til sidst kastede han drengen ned på en seng og/eller slog ham.

- Det, han siger, er, at det er en form for frustration for en forælder, at man ikke kan få barnet til at stoppe med at græde, siger Maria Blomsterberg.

Faren har dog nægtet at have udsat drengen for vold før episoden i september og har anket til landsretten for at blive frifundet i det omfang, som han ikke erkendt.

Omrejsende svindler blev taget med fingrene i kagedåsen

LYT
Del
Link
kopieret!

Retten i Odense har tirsdag idømt en 47-årig mand et års ubetinget fængsel, efter han var blevet afsløret i flere forhold om bedrageri.

Han blev taget på fersk gerning, da han var i gang med et bedrageri i Odense den 19. november 2024, men en lang række bedragerier bag sig på Nordsjælland og i Køge-området, oplyser anklager Vimalendiran Kailasanathan fra Fyns Politi.

Manden, som er fra Sjælland, tilstod bedrageriet, der var foregået ved at hæve 200.000 kroner på betalingsskort, som han havde fået udleveret ved at påstå han kom fra banken.

Anklageren er tilfreds med straffens længde, oplyser han til TV 2 Fyn. Manden fik en smule rabat fra den almindelige straflængde, da han selv tilstod.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her