100 elever demonstrerede for Aya: - Jeg er nervøs, jeg er stresset, men jeg er glad
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
HF-studerende Aya Abo Daher, der er udvist til Syrien, var både rørt og glad, da 100 elever fra Nyborg Gymnasium onsdag tog til Christiansborg for at demonstrere for hende.
Det vakte store følelser, da 100 elever fra Nyborg Gymnasium fordelt i to busser kørte mod Christiansborg for at demonstrere for deres medstuderende Aya Abo Daher, der er udvist til Syrien.
- Jeg er virkelig taknemmelig for jer, tusind tak for jeres opbakning, sagde Aya Abo Daher, inden afgang.
Kort efter, at hun i foråret havde afleveret sin større skriftlige opgave på HF-uddannelsen, modtog hun et brev i sin e-boks om, at hendes midlertidige opholdstilladelse ikke var blevet forlænget. Dermed skal hun tilbage til Syrien, som hun sammen med sin familie flygtede fra i 2015.
Men det kan ikke være rigtigt, mener eleverne på Nyborg Gymnasium, der forsynet med bannere og skilte onsdag vil demonstrere mod udvisninger til Syrien. Målet er, at Aya Abo Daher og andre syrere får lov at blive i Danmark.
- Jeg er nervøs, jeg er stresset, men jeg er glad. Jeg er glad for, at der er nogen, der vil høre på mig og andre unge. Vi har så mange ting på hjerte, som vi rigtig gerne vil komme ud med, siger Aya Abo Daher.
Ingen forskel i medierne
Aya Abo Dahers historie blev offentlig kendt først i april, efter rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, delte hendes historie på Facebook.
Siden har flere medier dækket historien, men Regeringen har afvist at ændre på den nuværende praksis, hvor syrere, der ikke er personligt forfulgt, kan hjemsendes til Damaskus-området.
- Vi er nødt til at have nogle principper. Loven er lige for alle, og selvom man har stiftet en virksomhed eller har klaret sig godt eller dårligt i gymnasiet, har vi de samme regler, og de gælder for alle, sagde udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) 2. april.
Det håber Aya Abo Dahir og hendes medstuderende på at ændre gennem demonstrationen.
- Det vil betyde meget for mig, for alle mine planer for fremtiden har altid været her. Mit liv har været her i fem år, siger Aya Abo Dahir.
Elever støtter Aya
Arrangøren af demonstrationen for Aya Abo Daher og andre syriske flygninge er Rahima Abdullah, elev på Nyborg Gymnasium.
Falsk rugemor fra Fyn stukket af med barn: Far har ikke set sin søn i to måneder
En falsk rugemor fra Fyn er stukket af med den seksårige søn, hun sammen har med Mohammed Faraji.
Hendes stemme i telefonen var alvorlig.
Kvinden ringede fra kommunen. Hun ville tale om Mohammed Farajis seksårige søn, som dagene forinden havde været på besøg hos ekskonen Rikke.
Budskabet var kort, men satte tiden i stå.
- Dit barn er forsvundet med sin mor. Vi er bekymrede for, at der er sket ham noget, lød det ifølge Mohammed Faraji i opkaldet på den skæbnesvangre dag i februar.
Hverken politiet eller kommunen vidste, hvor sønnen og ekskonen var henne. Men de kendte til Rikke.
Det var ikke første gang, at hun var i politiets søgelys.
Far til tre?
Mohammed Faraji og Rikkes søn kom til verden i 2014. Et rigtigt ønskebarn.
De havde længe forsøgt at blive gravide, og til sidst var fertilitetsbehandlingen lykkedes.
I 2016 blev Rikke gravid igen - med tvillinger. To små piger, som tog lidt for hurtigt hul på livet, og blev født syv uger for tidligt. Alligevel var de sunde, da Mohammed Faraji på fødeafdelingen fik lov til at holde dem første gang.
- Jeg lå piv-stille og kiggede ned på de her to små øjesten, der lå der, fortæller Mohammed Faraji om de tvillinger, han i et halvt år troede, var hans egne.
Men det skulle vise sig, at han tog fejl.
Den falske rugemor
Næsten et år tidligere havde Rikke fået kontakt til flere barnløse par.
Hun overbeviste dem om, at hun ville være deres rugemor, og parrene - som ikke kendte til hinanden undervejs - betalte hver især for samtlige udgifter, der var forbundet med blandt andet fertilitetsbehandlingen. En sag, som TV 2 i 2019 afdækkede i dokumentaren ‘Den falske rugemor’.
Mohammed Faraji anede intet om forløbet.
Herefter skjulte Rikke sin graviditet for parrene, som alle troede, at behandlingen var mislykkedes.
I al hemmelighed fødte hun tvillingerne.
De blev lagt i armene på Mohammed Faraji, som troede, at han var blevet far for anden gang.
Den forestilling bristede dog, da manden fra et af parrene søgte om faderskab på tvillingerne. Han havde set et billede af de små piger på Facebook og gennemskuet Rikkes svindelnummer.
Først da gik det op for Mohammed Faraji, at noget var helt galt, fortæller han.
Det blev enden på hans og Rikkes forhold. Men tvillingerne blev boende hos Rikke, mens Mohammed Faraji og hende havde delt forældremyndighed over deres fælles søn.
I hvert fald i det første stykke tid.
Børnene tvangsfjernes
I mere end tre år boede børnene hos Rikke. Senest i et hus med sprossede vinduer, en stor have og naboer hele vejen rundt i en lille by på Fyn.
Men under overfladen krakelerede landsbyidyllen.
I februar 2020 blev Mohammed Faraji og Rikkes søn tvangsfjernet og anbragt hos en plejefamilie. Det samme blev tvillingerne.
Af papirer fra kommunen fremgår det, at den dengang 5-årige dreng viste tegn på “mistrivsel og begyndende fejludvikling”. Men der blev også lagt vægt på, at kommunen frygtede, at Rikke kunne finde på at forlade landet med børnene.
Derfor greb de ind.
Mohammed Faraji opgav dog ikke håbet om en dag at få sin søn hjem.
Han opsøgte blandt andet misbrugsbehandling for sit alkoholindtag, indgik i familiebehandling hos kommunen og startede et forløb hos en psykolog. Det fremgår af dokumenter fra kommunen, som Gravegruppen på TV 2 PLAY har set.
Og i november faldt der en afgørelse. Kommunen vurderede, at Mohammed Faraji var egnet til, at sønnen fra foråret 2021 kunne få fast bopæl hos ham i København.
Men så ringede hans telefon i midten af februar, og kommunens medarbejder overbragte beskeden:
Rikke var gået under jorden - og hun havde taget sønnen med.
En planlagt flugt?
Efter opkaldet sad Mohammed Faraji forvirret tilbage. Planen om snart at være far på fuldtid falmede, og spørgsmålene hobede sig op.
Selvom Rikke før havde vendt hans verden på hovedet, kom det som et chok, at hun nu havde formået at gøre det igen.
- Det første stykke tid var jeg rigtig bange for, at hun kunne finde på noget drastisk. Tage livet af dem begge to eller sådan noget, siger Mohammed Faraji.
Men lige så stille gik det op for ham, at handlingen formentlig havde været tilrettelagt over længere tid.
På Sundhed.dk kunne han se, at sønnen var blevet testet for coronavirus, to dage før Rikke forsvandt.
En test, som blandt andet har fået kommunen til at formode, at hun har forladt landet med den seksårige dreng.
Samtidig er der en række punkter, som ifølge dem peger på, at hendes forsvindingsnummer var planlagt.
Over en længere periode havde Rikke undladt at betale sin husleje. Samtidig havde hendes nye kæreste i november 2020 meddelt kommunen, at de overvejede at rejse til udlandet i en længere periode.
Og kort før Rikke gik under jorden, gav hun fuldmagt til, at en veninde kunne repræsentere hende i eventuelle sager i kommunen.
Fængselsstraf venter
Hos Fyns politi betragter de sagen som en børnebortførelse. Derfor er Rikke nu både politianmeldt og efterlyst internationalt, fortæller de til Gravegruppen på TV 2 PLAY.
Det er dog ikke kun Mohammed Faraji og deres fælles søns hverdag, som ekskonen er stukket af fra.
I starten af februar - tre uger før hun gik under jorden - var Rikke blevet idømt to års ubetinget fængsel for sit bedrag af de barnløse par. En sag, som havde kørt løbende, siden hun blev afsløret som falsk rugemor.
Men hun nåede aldrig at afsone, før hun forsvandt.
For Mohammed Faraji er det dog ikke vigtigt, hvorvidt Rikke ender med at få en længere straf, hvis hun vender tilbage.
Hans øjne er blanke, da han holder en pause i talestrømmen og kigger væk. Mohammed Farajis tætte krop bevæger sig i små ryk i takt med de lavmælte hulk, han forsøger at undertrykke.
Hans tanker kredser om én ting:
- Lige nu er jeg fløjtende ligeglad. Jeg vil bare gerne have min søn hjem. Lige meget hvad det koster, siger han.
I mellemtiden har han fået midlertidig fuld forældremyndighed over sin søn. Men han har ikke haft kontakt med barnet, siden Rikke forsvandt for næsten to måneder siden.
Mohammed Faraji har dog forsøgt at sende en video afsted til sønnen. Om han har set den, står hen i det uvisse.
- Jeg håber, at du har det godt og tror, at du er på ferie sammen med mor. Far savner dig og glæder sig til at se dig igen, lyder det fra den pixelerede mobiloptagelse.
Rikke: - Det handler om at passe på min søn
Rikke har ikke ønsket at stille op til interview. Gennem sin advokat har hun dog svaret skriftligt på en række spørgsmål, som Gravegruppen på TV 2 PLAY har stillet.
Her skriver hun blandt andet, at det "ikke er relevant", hvor hun befinder sig lige nu, men at både hun og sønnen har det godt.
Samtidig understreger Rikke, at hun ikke er flygtet for at slippe for sin fængselsdom for bedrageri.
- Det handler det ikke om. Det handler om at passe på min søn. Straffen kommer jeg til at tage, og det har jeg været afklaret med længe, skriver hun.
En anden ting, som går igen i det skriftlige svar, er Rikkes utilfredshed med kommunens sagsbehandling. Primært i den sag, der drejer sig om både tvangsfjernelsen af hendes børn og beslutningen om, hvor de skal bo.
- Det er skræmmende, at en forvaltning, der skal være objektive og fagligt kompetente, er så farvet af mediernes fremstilling, at det går udover de børn, som de mener, at de passer på, skriver hun.
I mailen anklager hun desuden Mohammed Faraji for at have et alkoholmisbrug. Derfor mener hun ikke, at det er forsvarligt at lade sønnen bo hos ham.
TV 2 har forelagt Mohammed Faraji anklagerne. Han erkender, at han i perioder drikker alkohol, men understreger, at han aldrig gør det, når han er sammen med sin søn.
Kan du med hånden på hjertet, Mohammed, sige, at du ikke har et alkoholproblem i dag?
- Mit problem er ikke, at jeg vælter alkohol i mig. Mit problem er, at når jeg bliver presset i situationer og sidder alene for mig selv, så i stedet for at gå i fitnesscenter eller noget andet fornuftigt, så hører jeg hip hop og drikker alkohol. For så forsvinder man ind i en verden, siger han og fortsætter:
- Det er ikke skide fornuftigt. Men det sker ikke, når jeg har min søn.
I dokumenter fra Familieretshuset, som TV 2 har set, står der, at Rikke flere gange har beskyldt Mohammed Faraji for at have et alkoholmisbrug. Til det tilføjer kommunen dog, at de "ikke har grundlag for at mistænke dette”.
TV 2 har af hensyn til de mange implicerede børn i sagen valgt ikke at bringe Rikkes efternavn.
Hun håber, at en demonstration foran Christiansborg kan være med til at råbe politikerne og den danske befolkning op. Derfor skrev hun en besked på Lectio, efter flere elever havde udtrykt ønske for at støtte deres medstuderende. Beskeden engagerede hurtigt over 100 elever.
- Vores håb er, at der bliver sat fokus på Ayas historie, men også på alle de andre, som har gjort alt for at blive en del af Danmark, men nu risikerer at blive udvist til et diktatur eller fortsætte deres liv i et udrejsecenter, siger Rahima Abdullah.
Hun skal holde tale ved demonstrationen, hvor hun blandt andet vil italesætte, at Danmark i hendes øjne altid har været et lille land med et stort hjerte. Sådan håber hun, at det bliver ved med at være, men det kan udvisningen af Aya Abo Daher ændre.
- Det her handler om liv og død, og de unge mennesker risikerer at blive slået ihjel. Vi håber på, at de ikke skal udvises til et usikkert land, siger Rahima Abdullah.