20. apr. 2021 kl. 21:14
Fyn
Privatfoto

Falsk rugemor fra Fyn stukket af med barn: Far har ikke set sin søn i to måneder

LYT
Del
Link
kopieret!

En falsk rugemor fra Fyn er stukket af med den seksårige søn, hun sammen har med Mohammed Faraji.

Hendes stemme i telefonen var alvorlig.

Læs også: Ejeren ønsker ikke at sælge - alligevel kommer fynsk slot til salg
Gå tilbage Del
19. apr. 2021 kl. 20:18

Ejeren ønsker ikke at sælge - alligevel kommer fynsk slot til salg

Niels Henrik Dam/Her Og Nu/Ritzau Scanpix

Kendt par bor i udlandet og skal derfor sælge Sophienlyst Slot, selvom der var store planer med det.

Sydøst for Middelfart troner Sophienlyst Slot med et højt spir, kamtakkede murkroner og en facade dekoreret med bladguld.

Det har siden 2016 været ejet af Susan Astani-Kjær, der er gift med rigmanden Christian Kjær. Men nu kommer det snart på markedet igen. Det skriver Se og Hør.

Ifølge mediet kræver skattemyndighederne, at parret, der er bosat i Schweiz, enten sælger eller vender hjem til Danmark. 

Og da de ikke har planer om at flytte, kommer slottet til salg til sommer. Selvom det er meget imod Susan Astani-Kjærs vilje.

- Slottet er under stor renovering, hvor jeg blandt andet har lavet jordvarme, et stort køkken og et stort festlokale. Lige så snart det er overstået, vil slottet desværre være til salg. Personligt forstår jeg ikke reglerne. Det er, som om de vil tvinge os til at tage vores penge ud af Danmark, siger Susan Astani-Kjær til Se og Hør.

Fik stort afslag

Slottet, der ligger ud til en stor sø, er opført i 1880, bygget om i 2001 og moderniseret ad flere omgange. 

Den nye ejer kommer til at råde over 1572 kvadratmeter bolig, som dækker over 17 værelser og to poolområder med broer, en ø og romerske søjler.

Slottet ligger på en 12.457 kvadratmeter stor grund.

Det var senest til salg for fem år siden, hvor udbudsprisen lød på 15 millioner kroner. Susan Astani-Kjærs købspris endte dog på 11,9 millioner.

Inden da havde det været i den tidligere ejers varetægt siden 2013, hvor det blev solgt på tvangsaktion til 4,75 millioner millioner. 

Google Maps / privatfoto
Indtil 2016 er slottet primært blevet brugt til udlejning, mens ejeren havde 120 kvadratmeter på overetagen til privat beboelse.

Flere muligheder for at købe fynsk slot

Sophienlyst Slot har ikke været den eneste mulighed for at få fingrene i royale gemakker på Fyn.

I 2016 kom Ulriksholm Slot i Kerteminde til salg for 25 millioner. Køberen fik her 15 sale og stuer fordelt på 894 kvadratmeter bolig.

Kvinden ringede fra kommunen. Hun ville tale om Mohammed Farajis seksårige søn, som dagene forinden havde været på besøg hos ekskonen Rikke.

Budskabet var kort, men satte tiden i stå.

- Dit barn er forsvundet med sin mor. Vi er bekymrede for, at der er sket ham noget, lød det ifølge Mohammed Faraji i opkaldet på den skæbnesvangre dag i februar.

Hverken politiet eller kommunen vidste, hvor sønnen og ekskonen var henne. Men de kendte til Rikke.

Det var ikke første gang, at hun var i politiets søgelys.

Far til tre?

Mohammed Faraji og Rikkes søn kom til verden i 2014. Et rigtigt ønskebarn.

De havde længe forsøgt at blive gravide, og til sidst var fertilitetsbehandlingen lykkedes.

I 2016 blev Rikke gravid igen - med tvillinger. To små piger, som tog lidt for hurtigt hul på livet, og blev født syv uger for tidligt. Alligevel var de sunde, da Mohammed Faraji på fødeafdelingen fik lov til at holde dem første gang.

- Jeg lå piv-stille og kiggede ned på de her to små øjesten, der lå der, fortæller Mohammed Faraji om de tvillinger, han i et halvt år troede, var hans egne.

Men det skulle vise sig, at han tog fejl.

Privatfoto
Da Rikke blev gravid med tvillinger, sagde hun til Mohammed Faraji, at han skulle være far igen. Men det var ikke sandheden

Den falske rugemor

Næsten et år tidligere havde Rikke fået kontakt til flere barnløse par.

Hun overbeviste dem om, at hun ville være deres rugemor, og parrene - som ikke kendte til hinanden undervejs - betalte hver især for samtlige udgifter, der var forbundet med blandt andet fertilitetsbehandlingen. En sag, som TV 2 i 2019 afdækkede i dokumentaren ‘Den falske rugemor’.

Mohammed Faraji anede intet om forløbet.

Læs også: Ti knivstik på fire år:
  • Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det
Gå tilbage Del
20. apr. 2021 kl. 17:55

Ti knivstik på fire år:
  • Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det

Local Eyes.

Siden 2016 har der ikke kun været mange skudepisoder i Vollsmose men også ti knivstik, og det splitter beboerne i området.

Først på natten til tirsdag var der massiv udrykning til Birkeparken i Vollsmose i Odense. 

Fra omkring midnat var der både ambulancer og masser af politi med hunde til stede, og tirsdag bekræftede Fyns Politi, at episoden i Vollsmose drejede sig om et knivstikkeri, og at to personer på henholdsvis 44 og 24 år blev ramt af knivstik.

Fredag kortlagde TV 2 Fyn alle skudepisoder i Vollsmose siden 2017 her: 16 skudepisoder på fire år: - Politiet har svigtet os. Men det er altså ikke kun skudepisoder, der har været problemer med i Odense-bydelen Vollsmose. 

De to personer, der blev ramt af knivstik under nattens episode, er kun to i en uheldig statistik - siden 2016 har der nemlig i Vollsmose været ti episoder med ti tilsvarende ofre, der er blevet ramt og skadet af knivstik.

“Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det”

— Metha Maul

- Det er totalt uacceptabelt

Metha Maul bor i Bøgeparken og er også bydelssøster i Vollsmose. Hun har boet i bydelen i lidt over otte år, og hun har ikke noget problem med at færdes i området.

- Jeg er ikke personligt utryg, men jeg kan sagtens forstå, at andre er det. Det er noget møg, det der sker. Hvorfor det eskalerer nu, det går hen over min hat, lyder det fra Metha Maul efter gårsdagens hændelser.

Tirsdagens knivstiks-episode gik ikke Metha forbi, og fra sit køkkenvindue kunne hun sammen med sin datter følge lidt af situationen.

- Vi kunne se, at der var en masse mennesker og en masse politi på legepladsen foran min blok lige omkring midnat, fortæller Metha Maul.

Kort over knivepisoder i Vollsmose, træk i kortet og klik på røde symboler for at læse mere:

Men på trods af de mange skud og knivepisoder i området, frygter Metha ikke at bevæge sig rundt i Vollsmose.

Har du vænnet dig til de mange episoder?

- Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det, siger Metha Maul.

- Jeg bliver ked af det, og jeg bliver vred og frustreret på Vollsmoses vegne. Det er ikke fordi, jeg har vænnet mig til, at det sker, for det er og vil altid være totalt uacceptabelt, respektløst og ansvarsløst over for beboerne i Vollsmose, forklarer Metha

Vicepolitiinspektør, Richard Jakobsen udtalte til TV 2 Fyn i sidste uge, at episoderne i Vollsmose kan være svære at efterforske, da mange beboere ikke tør sige noget, når de er vidne til ulovligheder, men den tese gælder altså ikke for Metha Maul.

Pernille Gram

- Hvis jeg ser noget, så er det min ret og min pligt at fortælle myndighederne om det. Jeg er ikke bange for repressalier, det er jeg ikke, siger Metha Maul, der også mener, at politiet gør deres absolut bedste.

- Hvad kan de mere gøre? Jeg synes faktisk, at de er her hurtigt, når man ringer til dem. De spærrer af og undersøger og efterforsker. Det er jo svært. Når politiet ikke kan få fat på dem, så kan politiet ikke lave præventivt arbejde, siger Metha Maul.

Uhensigtmæssigt politiarbejde

Men ikke alle beboere deler Metha Mauls tiltro til politiet.

Ifølge en enlig mor fra Vollsmose, der ønsker at forblive anonym, ja så handler politiet nogle gange uhensigtsmæssigt, og det kan være én af grundene til, at beboere i Vollsmose ikke tør udtale sig til politiet.

- Jeg var lige flyttet ind i en lejlighed i Vollsmose og boede alene med mine børn. Midt om natten hørte jeg noget, der lød som en kvinde og nogle børn, der græd. Jeg kunne høre høje bankelyde og en meget aggressiv mand. Måske kom det fra lejligheden ovenpå, men jeg havde ikke mod på eller lyst til selv at gå ud og finde ud af det, fordi mine børn lå og sov, fortæller den anonyme kvinde.

- Jeg ringede til politiet og gjorde det meget klart, at det var vigtigt, at min overbo ikke fik at vide, at det var mig, der havde ringet, fordi jeg lige var flyttet ind og var enlig mor med to børn. Jeg turde ikke risikere, at en voldelig mand, som måske var min overbo, fandt ud af, at jeg havde ringet til politiet. Da politiet kom, bankede de på ved min overbo, og jeg kunne høre dem sige; "din overbo har ringet og fortalt, at der er en masse uro".

“Det er jo også politiets pligt at passe på os.”

— Metha Maul

Anderledes var det for Metha Maul, der oplevede at melde en scooter stjålet til politiet, efter at have set nogle unge drenge køre rundt på den i nabolaget. 

- Jeg opdagede dagen efter, at scooteren var stjålet, så jeg sendte et billede, jeg havde taget af de to drenge til politiet. Og det var den stjålne scooter, fortæller Metha Maul.

- Fordi jeg havde sendt billedet til dem, valgte politiet at holde mig anonym. Jeg havde faktisk ikke noget valg. Så jeg stoler på politiet. Kontakter jeg dem, så passer de på mig. Det er jo også politiets pligt.

Og Fyns Politi får da også næsten Methas fulde tiltro

- Jeg stoler på vores myndigheder og vores retssystem 99 procent af vejen, vil jeg sige, der er altid en lille faktor.

Det har ikke været muligt at få Fyns Politi til at udtale sig om den enlige mors oplevelse eller nattens hændelser.

Herefter skjulte Rikke sin graviditet for parrene, som alle troede, at behandlingen var mislykkedes.

I al hemmelighed fødte hun tvillingerne.

De blev lagt i armene på Mohammed Faraji, som troede, at han var blevet far for anden gang.

Foto: TV 2
Sagen om "Den falske rugemor" løb også med opmærksomheden i medierne efter dokumentaren

Den forestilling bristede dog, da manden fra et af parrene søgte om faderskab på tvillingerne. Han havde set et billede af de små piger på Facebook og gennemskuet Rikkes svindelnummer.

Først da gik det op for Mohammed Faraji, at noget var helt galt, fortæller han.

Det blev enden på hans og Rikkes forhold. Men tvillingerne blev boende hos Rikke, mens Mohammed Faraji og hende havde delt forældremyndighed over deres fælles søn.

I hvert fald i det første stykke tid.

Børnene tvangsfjernes

I mere end tre år boede børnene hos Rikke. Senest i et hus med sprossede vinduer, en stor have og naboer hele vejen rundt i en lille by på Fyn.

Men under overfladen krakelerede landsbyidyllen.

I februar 2020 blev Mohammed Faraji og Rikkes søn tvangsfjernet og anbragt hos en plejefamilie. Det samme blev tvillingerne.

Af papirer fra kommunen fremgår det, at den dengang 5-årige dreng viste tegn på “mistrivsel og begyndende fejludvikling”. Men der blev også lagt vægt på, at kommunen frygtede, at Rikke kunne finde på at forlade landet med børnene.

Derfor greb de ind.

Privatfoto
Gennem tvangsanbringelsen hos plejefamilien havde både Rikke og Mohammed Faraji løbende samvær med sønnen

Mohammed Faraji opgav dog ikke håbet om en dag at få sin søn hjem.

Han opsøgte blandt andet misbrugsbehandling for sit alkoholindtag, indgik i familiebehandling hos kommunen og startede et forløb hos en psykolog. Det fremgår af dokumenter fra kommunen, som Gravegruppen på TV 2 PLAY har set.

Og i november faldt der en afgørelse. Kommunen vurderede, at Mohammed Faraji var egnet til, at sønnen fra foråret 2021 kunne få fast bopæl hos ham i København.

“Jeg vil bare gerne have min søn hjem. Lige meget hvad det koster”

— Mohammed Faraji

Men så ringede hans telefon i midten af februar, og kommunens medarbejder overbragte beskeden:

Rikke var gået under jorden - og hun havde taget sønnen med.

En planlagt flugt?

Efter opkaldet sad Mohammed Faraji forvirret tilbage. Planen om snart at være far på fuldtid falmede, og spørgsmålene hobede sig op.

Selvom Rikke før havde vendt hans verden på hovedet, kom det som et chok, at hun nu havde formået at gøre det igen.

- Det første stykke tid var jeg rigtig bange for, at hun kunne finde på noget drastisk. Tage livet af dem begge to eller sådan noget, siger Mohammed Faraji.

Men lige så stille gik det op for ham, at handlingen formentlig havde været tilrettelagt over længere tid.

Privatfoto
- Der er et stort netværk af mennesker, som han elsker, og som savner ham, siger Mohammed Faraji om sin søns forsvinden

På Sundhed.dk kunne han se, at sønnen var blevet testet for coronavirus, to dage før Rikke forsvandt.

En test, som blandt andet har fået kommunen til at formode, at hun har forladt landet med den seksårige dreng.

Samtidig er der en række punkter, som ifølge dem peger på, at hendes forsvindingsnummer var planlagt.

Over en længere periode havde Rikke undladt at betale sin husleje. Samtidig havde hendes nye kæreste i november 2020 meddelt kommunen, at de overvejede at rejse til udlandet i en længere periode.

Og kort før Rikke gik under jorden, gav hun fuldmagt til, at en veninde kunne repræsentere hende i eventuelle sager i kommunen.

“Far savner dig og glæder sig til at se dig igen”

— Mohammed Faraji

Fængselsstraf venter

Hos Fyns politi betragter de sagen som en børnebortførelse. Derfor er Rikke nu både politianmeldt og efterlyst internationalt, fortæller de til Gravegruppen på TV 2 PLAY.

Det er dog ikke kun Mohammed Faraji og deres fælles søns hverdag, som ekskonen er stukket af fra.

I starten af februar - tre uger før hun gik under jorden - var Rikke blevet idømt to års ubetinget fængsel for sit bedrag af de barnløse par. En sag, som havde kørt løbende, siden hun blev afsløret som falsk rugemor.

Men hun nåede aldrig at afsone, før hun forsvandt.

Privatfoto
Rikke foran Statsforvaltningen

For Mohammed Faraji er det dog ikke vigtigt, hvorvidt Rikke ender med at få en længere straf, hvis hun vender tilbage.

Hans øjne er blanke, da han holder en pause i talestrømmen og kigger væk. Mohammed Farajis tætte krop bevæger sig i små ryk i takt med de lavmælte hulk, han forsøger at undertrykke.

Hans tanker kredser om én ting:

- Lige nu er jeg fløjtende ligeglad. Jeg vil bare gerne have min søn hjem. Lige meget hvad det koster, siger han.

I mellemtiden har han fået midlertidig fuld forældremyndighed over sin søn. Men han har ikke haft kontakt med barnet, siden Rikke forsvandt for næsten to måneder siden.

Mohammed Faraji har dog forsøgt at sende en video afsted til sønnen. Om han har set den, står hen i det uvisse.

- Jeg håber, at du har det godt og tror, at du er på ferie sammen med mor. Far savner dig og glæder sig til at se dig igen, lyder det fra den pixelerede mobiloptagelse.

Rikke: - Det handler om at passe på min søn

Rikke har ikke ønsket at stille op til interview. Gennem sin advokat har hun dog svaret skriftligt på en række spørgsmål, som Gravegruppen på TV 2 PLAY har stillet.

Her skriver hun blandt andet, at det "ikke er relevant", hvor hun befinder sig lige nu, men at både hun og sønnen har det godt.

Samtidig understreger Rikke, at hun ikke er flygtet for at slippe for sin fængselsdom for bedrageri.

- Det handler det ikke om. Det handler om at passe på min søn. Straffen kommer jeg til at tage, og det har jeg været afklaret med længe, skriver hun.

Læs også: Se videoer: Netop nu er chancen størst for at se storken på Fyn
Gå tilbage Del
20. apr. 2021 kl. 11:50
Fyn

Se videoer: Netop nu er chancen størst for at se storken på Fyn

Privatbilleder

Du er heldig og blandt de få, hvis du ser en stork flyve forbi. Den er dog set flere steder på Fyn, hvor den i disse uger flyver hen over øen.

Der er igen i år set storke flere steder på Fyn. Selv om storken er sjælden i det fynske og formentlig ikke slår sig ned på øen, flyver den ofte hen over Fyn i forårsmånederne.

Der er flere fynboer, som har indsendt billeder af storke i det fynske landskab. Her er den blandt andet observeret mellem Korup og Næsbyhoved-Broby i det nordvestlige Odense.

Ifølge storkene.dk, der registrerer storke i Danmark, er den alene i april også set i Nørre Aaby, Søndersø, Gislev, Assens og Middelfart.

Karina Meldgaard Frederiksen
Blanka Tøndering
Storkene er også set i Søndersø.

- Man skal nok være lidt hurtig, hvis man skal nå at se dem, siger Jess Frederiksen, der er bestyrelsesformand for storkene.dk.

Hvis man ser den, skal man ikke forvente, at den bliver hængende i lokalområdet. Tværtimod.

Fakta om storke

De fleste storke kommer til Danmark i april og maj.

 

Storken ynglede oprindeligt i træer, og det gør de også stadig i et vist omfang, men i Danmark har rederne i mange år primært været anbragt på pæle eller bygninger, hvor man har sat et gammelt vognhjul eller et andet underlag op for at tiltrække storkene. Storkene parrer sig normalt april-maj.

 

Mange tror, at storken udelukkende lever af frøer, men den spiser også snog, fisk, insekter, snegle, mosegrise, rotter, mus, æg og fugleunger.

 

I Afrika består føden i langt større grad af insekter, og græshopper en en meget vigtig fødekilde for storken. 

 

Flere steder finder storken sin føde på lossepladser. Det gør den blandt andet i Spanien, hvor lossepladserne ligger åbne hen, og derved udgør en vigtig fødekilde. 

 

Kilde: storkene.dk


På vej fra Afrika

Storkene er i disse måneder på vej tilbage til Danmark, efter de har brugt vinteren i Sydeuropa eller Afrika.

Storkene, man kan se på Fyn, kommer formentlig fra Nordøsttyskland og er trukket med vinden mod det fynske.

Afhængig af vejret kan det være, de ender med at slå sig ned her, men det mest sandsynlige er, at de langbenede fugle flyver andre steder hen.

Sidste år har man på Nordfyn forsøgt at bygge reder, så storken får lyst til at blive i det fynske. Det er 57 år siden, at en stork sidst slog sig fast ned på Fyn. Dengang holdt den til i Odense-bydelen Næsby. 

Her slår storken sig ned

Det er ikke tilfældigt, at det er på Nordfyn, man har valgt at få storken til at slå sig ned, mener redebygger Hans Skov.

- Der er store græsarealer, vandhuller og en bæk. Her kan storken finde mad, og jeg vil faktisk kalde det et ideelt storkeområde, siger Hans Skov, der også fortæller, at man skal høste engene lidt oftere, da storkene ikke kan se deres føde, hvis græsset er højere end ti centimeter.

Storke slår sig ofte ned på Sjælland, i Sønderjylland og på Djursland. 

En anden ting, som går igen i det skriftlige svar, er Rikkes utilfredshed med kommunens sagsbehandling. Primært i den sag, der drejer sig om både tvangsfjernelsen af hendes børn og beslutningen om, hvor de skal bo.

- Det er skræmmende, at en forvaltning, der skal være objektive og fagligt kompetente, er så farvet af mediernes fremstilling, at det går udover de børn, som de mener, at de passer på, skriver hun.

I mailen anklager hun desuden Mohammed Faraji for at have et alkoholmisbrug. Derfor mener hun ikke, at det er forsvarligt at lade sønnen bo hos ham.

“Det er ikke skide fornuftigt. Men det sker ikke, når jeg har min søn”

— Mohammed Faraji

TV 2 har forelagt Mohammed Faraji anklagerne. Han erkender, at han i perioder drikker alkohol, men understreger, at han aldrig gør det, når han er sammen med sin søn.

Kan du med hånden på hjertet, Mohammed, sige, at du ikke har et alkoholproblem i dag?

- Mit problem er ikke, at jeg vælter alkohol i mig. Mit problem er, at når jeg bliver presset i situationer og sidder alene for mig selv, så i stedet for at gå i fitnesscenter eller noget andet fornuftigt, så hører jeg hip hop og drikker alkohol. For så forsvinder man ind i en verden, siger han og fortsætter:

- Det er ikke skide fornuftigt. Men det sker ikke, når jeg har min søn.

Læs også: Blev ansat lidt tilfældigt: Fynbo endte med at designe de største succeser i Legos historie
Gå tilbage Del
16. apr. 2021 kl. 11:13

Blev ansat lidt tilfældigt: Fynbo endte med at designe de største succeser i Legos historie

Søren Dyrhøj

46-årge Søren Dyrhøj fra Nyborg er dommer i det nye TV 2-program ’Lego Masters’ og har omkring 200.000 klodser i hjemmet i Billund.

Han var blot syv år gammel. Lille Søren med efternavnet Dyrhøj sad i butikken ”Arnes Legetøj” i Nyborg. Han var omgivet af æsker med Lego og drømte sig væk.

Det var i starten af 1980’erne, og han havde lige fået fri fra skole.

Dengang kunne man på mange Lego-æsker åbne en låge, så man kunne se alle Lego-elementerne i æsken.

Det gjorde Søren Dyrhøj. Han studerede hvert eneste element nøje, og forestillede sig alle de ting, han kunne bygge af dem.

Han drømte stort. Han drømte om at bygge store cruiseskibe. Men han havde slet ikke klodser nok.

Privatfoto
Søren Dyrhøjs yndlings legosæt som barn var kroen fra Lego Castle-serien. Her ses han med en af de andre favoritter – Lego City.

Egentlig ville han allerhelst bygge noget endnu større. Et stort tog i Lego.

Søren Dyrhøj studerede de enkelte sæt, på samme måde som han kiggede på modellerne i Legoland. Han tog billeder af dem, når han besøgte forlystelsesparken. Og når han kom hjem, forsøgte han at regne ud, hvordan Lego-modellerne var opbygget.

Derfor kendte han sine begrænsninger. Toget var helt urealistisk. Men cruiseskibet var inde for rækkevidde.

Hvis man dengang havde prikket den syv-årige dreng på skulderen og fortalt ham, hvad hans job var fyrre år senere, havde han nok aldrig troet på det.

Privatfoto
Her ses Søren Dyrhøj på et af de mange besøg i Legoland.

Hyldet som en ”rockstjerne”

Lego var hele Søren Dyrhøjs barndom. Han ønskede sig ikke andet.

Det kan derfor synes selvfølgeligt, at han de seneste 23 år har arbejdet for Lego som designer og har bygget nogle af den danske koncerns største succeser. Det opdagede han en dag, da en fyr kom hen til ham efter Søren havde holdt et foredrag om sine modeller på en Lego-messe i Bologna.

Manden anså ham som en slags rockstjerne.

Han fortalte, at han længe havde ledt efter ham. Lige præcis ham. Søren. Manden, der havde bygget Dødsstjernen i Lego.

Lego Koncernen
Dødsstjernen fra Star Wars som Søren Dyrhøj har designet var en stor udfordring, da den er kuglerund. Men Søren Dyrhøj fandt løsningen.

Flere folk samlede sig om Søren Dyrhøj. Nogle ville have, han skulle signere noget Lego. Andre bare snakke eller tage billeder.

Det kom helt bag på ham, at hans arbejde havde så stor betydning for de her mennesker.

Men faktisk var det et tilfælde, at han endte med at designe nogle af Legos store succeser, og i dag kan opleves på TV 2 som dommer i programmet ”Lego Masters”, der har premiere fredag 16. april i bedste sendetid.

Lego Masters

I den danske udgave af Lego Masters dyster otte par imod hinanden.


De skal på tid løse kreative opgaver med at bygge ting i Lego.


Der er tre millioner legoklodser at lege med for deltagerne.


'Lego Masters' består af i alt otte programmer med premiere 16. april på TV 2 PLAY og TV 2.


Finalen sendes fredag 28. maj på TV 2 PLAY og fredag 4. juni på TV 2.

Da det tilfældige ændrede alt

For selv om Lego fyldte alt, tog livet som 14-årig en drejning for Søren Dyrhøj. Lego-æskerne blev lagt på hylden. Musikken og andre teenageting fik taget hans fulde opmærksomhed.

Søren Dyrhøj er ud af en musikalsk familie, og han kan både spille klaver, trompet og trommer, hvoraf sidstnævnte er hovedinstrumentet.

Privatfoto
Søren Dyrhøj på marchtromme spiller tappenstreg i Nyborg. Tappenstreg er en militær tradition, der anvendes til at kalde soldater til ro. I Nyborg spilles tappenstreg for at makere byens tidligere status som kaserneby.

Han begyndte at spille marchtromme i Danehofgarden som 8-årig. Marchtrommen blev udskiftet med et trommesæt først i skoleorkesteret i et par år.

Derefter spillede han i forskellige bands, indtil han landede som voksen i coverbandet ”Hitshakers”, som han optrådte sammen med i cirka otte år.

Han havde et job på McDonalds i ungdomsårene, og efter han havde fået en studenterhue med blåt bånd på hovedet, rejste han ud i verden sammen med barndomsvennen Søren Huss, der i dag er sangskriver og musiker.

Da han kom hjem igen, fik han arbejde i cafeteriet på færgen over Storebælt, indtil en appelsin helt tilfældigt landede i hans turban.

Privatfoto
Søren Dyrhøj har også sunget i kor i et 80'er band, men her ses han bag trommesættet i coverbandet "Hitshakers"

Fandt sin plads i livet

Søren Dyrhøjs søster havde læst i en jobannonce, at Lego søgte en designer. Var det ikke noget for ham at søge jobbet, spurgte hun?

Det var det.

Søren Dyrhøj byggede hele sit navn i Lego, hvor hvert bogstav var inddelt i de forskellige temaer, der var for Lego-sæt på det tidspunkt. Han tog et billede af navnet i Lego, og sendte det med i ansøgningen.

Han blev kaldt til samtale, og her fik han og de andre ansøgere en opgave. De skulle bygge et rumskib med tre indbyggede fartøjer, der enten kunne køre eller flyve.

Vn-thanH.vo / Lego Koncernen
Der findes ikke et billede af rumskibet. Men man kan få fornemmelsen af den kreativitet, der har været på spil dengang, når man ser det første Ninjago-tempel, Søren Dyrhøj har designet.

Søren var 22 – og følte sig total uovervindelig.

- Jeg følte mig så komfortabel i at bygge Lego. Da jeg fik opgaven, tænkte jeg: ”Det er jo ikke svært”, forklarer han.

Men så kiggede han rundt. De andre havde svært ved det:

- Lige der opdagede jeg, at jeg var ret overlegen og dygtig. Jeg tror bare, at jeg fandt min plads i livet lige der.

Han fik jobbet – og derfra tog det hurtigt fart for den nyansatte designer.

Lego Koncernen
En Imperial Star Destroyer er et imponerende farligt rumskib i Star Wars universet. Sådan ser Søren Dyrhøjs design ud i Lego.

Succeser på stribe

Den første model, Søren Dyrhøj designede, var en lille bille af en art til temaet ”Insectoid”, der udspringer af Lego Space-temaet.

Køn var den ikke, som han siger, når han skal genkalde sig modellen. Men fra at have leget med Lego hele sin barndom og så pludselig at designe sin første model, var en milepæl. Og han var stolt.

Privatfoto
Den første legomodel som Søren Dyrhøj designede

Allerede året efter i 1999 slog Søren Dyrhøj for alvor sit navn fast blandt Lego-connaisseurs.

I forbindelse med den første film i den nye Star Wars-trilogi designede han en såkaldt Y-wing-stjernejager.

Dødstjernen, Kejserlig Stardestroyer og Millenium Falcon ­­– tre ikoniske og meget sjældne Lego-sæt i Star Wars serien fulgte efter og topper listen over Søren Dyrhøjs stolteste øjeblikke.

Selvom man kunne mene, at det er bedrifter, der er værd at skilte med, så har Søren Dyrhøj aldrig haft brug for at føre sig frem og vise, hvad han laver.

- Jeg er ham, der tager til rockkoncert uden at tage billeder, jeg uploader ikke, hvad jeg spiser, eller hvor langt jeg har cyklet. Glæden ved det, jeg laver, er noget, jeg godt kan have inde i mig selv, uden at jeg behøver at få likes.

Lego Koncernen
Millenium Falcon eller Tusindårsfalken som den kaldes på dansk. Endnu et ikonisk rumskib fra Star Wars. Det var ejet af den karismatiske Han Solo spillet af Harrison Ford

Hobby er ikke Lego

I dag kan Søren Dyrhøj kalde sig seniordesigner i Lego. Han har adgang, til alt det Lego der findes, og han skaber det nye Lego, der står på legetøjshylderne verden over.

Han kan alle de 6800 forskellige legoklodser, der findes på kontoret i Billund, i hovedet. Og han kan bygge sine legomodeller stort set kun med tankens kraft, forklarer han.

Inden han skal sove, ser han ofte kombinationerne for sig. Det letter hans arbejde næste dag.

Selvfølgelig har Søren Dyrhøj rigtig meget Lego derhjemme. Han har omkring 20 fyldte sække, hvilket han anslår til cirka 200.000 legoklodser.

Men Søren Dyrhøj bygger næsten ikke Lego derhjemme. Kun sammen med sine tre børn. Og så i tankerne inden han skal sove.

Engang var det en drøm. I dag er Lego er et arbejde for Søren Dyrhøj.

Privatfoto
sin fritid kan Søren Dyrhøj godt lide at bygge på sit hus. Denne pool har han eksempelvis selv bygget, komplet med bar og palmer.

Hans hjem i Billund er derimod hans store hobby. Et hus, der engang var ejet af den tredje første ansatte i Legos historie.

Et hus som Kjeld Kirk Kristiansen har leget i, barnebarnet til Legos stifter, senere direktør og arving til Lego.

Et hus med en tilbygning Søren har bygget af mursten, han hentede fra ruinerne af den gamle Lego-fabrik.

Her i huset kaster han sig ud i kæmpestore gør-det-selv-projekter.

Jo vildere, desto bedre.

Privatfoto
Sådan ser poolområdet ud fra en anden vinkel. Stråtaget på baren er det eneste Søren Dyrhøj ikke selv har bygget.

Han lever efter mottoet:” The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do.”.

- Jo mere umuligt det er, jo mere spændende bliver det for mig. Jeg skal nok vise, at det kan lade sig gøre. Det vil jeg bevise. Det tænder mig.

Og sådan var det også dengang i ”Arnes Legetøj” i Nyborg.

Da ville han bare bygge et cruiseskib.

Og selv om det tog lang tid, så lykkedes det.

Det blev godt nok i mange forskellige farver, for det krævede alle tilgængelige klodser, han havde.

Men sådan er det nogle gange, når man skaber sine drømme.

'Lego Masters' sendes fredag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Lego Koncernen
Den sidste legomodel som Søren Dyrhøj har på sin top fem over de modeller han er mest stolt af at have designet. Slottet Hogwarts fra Harry Potter.

I dokumenter fra Familieretshuset, som TV 2 har set, står der, at Rikke flere gange har beskyldt Mohammed Faraji for at have et alkoholmisbrug. Til det tilføjer kommunen dog, at de "ikke har grundlag for at mistænke dette”.

TV 2 har af hensyn til de mange implicerede børn i sagen valgt ikke at bringe Rikkes efternavn.

26. dec. 2024 kl. 13:01
Tophistorie
Fyn
Ida Alstrup

Støjbergs Syrien-forslag frister ikke - Jafar vil hellere være fattig i Danmark end rig i Syrien

LYT
Del
Link
kopieret!

31.000 syriske flygtninge skal vende tilbage til hjemlandet.

Det fortæller partiformand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, i Jyllands-Posten torsdag. Og hun har sågar en klar plan for, hvordan hun skal få hovedparten af de 45.000 syrere i Danmark til at rejse tilbage.

Jafar Hassan, der kom til Danmark i 2015, har dog ingen planer om at takke ja til dette tilbud.

Tak for tilbuddet, men nej tak

Som det ser ud nu, giver den danske stat en repatrieringsydelse på lidt over 150.000 kroner til syrere, der vender hjem.

Dette beløb vil Inger Støjberg fordoble, så ydelsen kommer til at hedde 310.834 kroner per voksen syrer.

Hun forklarer til Jyllands-Posten, at man for de penge vil have mulighed for at skabe sig en indtægt og et hjem dernede.

Men hvis Inger Støjberg bankede på Jafar Hassans dør med en check på 300.000 kroner, så ville svaret være kort og klart.

- Jeg ville sige tak for tilbuddet, men pænt nej tak, fortæller han til TV 2 Fyn.

Han forklarer dog videre, at han tror, mange vil takke ja til tilbuddet.

- Du kommer langt i Syrien for 300.000 kroner, men jeg vil hellere være fattig i Danmark end rig i Syrien, siger Jafar Hassan.

Han uddyber, at mange syrere blot har ventet på, at Bashar al-Assad blev væltet, og at flygtninge nu vil vende tilbage i større grad.

Jeg rejser tilbage, hvis …

Jafar Hassan har siden 2015 bygget et liv op i Danmark, og bor i Ullerslev. Han ser det ikke som en mulighed at rejse permanent tilbage til Syrien.

- Jeg har afsluttet 9. klasse, 10. klasse og er i gang med en pædagoguddannelse, så jeg har næsten alt her, fortæller han.

Dog findes der også noget, der trækker ham tilbage til hjemlandet.

- Min mor, far og tre søskende bor stadig i Syrien, og dem vil jeg meget gerne se noget mere, siger han.

Derfor ser han, at der kun findes ét tilbud, der kunne få ham til at rejse tilbage til Syrien.

- Jeg skulle have mulighed for at bo begge steder og kunne rejse frit mellem landende, forklarer han afrundende.

Jafar Hassan er bevidst om, at han kan bidrage i Syrien, men står det til ham, kan han også bidrage i Danmark med sin uddannelse.

Et land han hellere vil være i.

26. dec. 2024 kl. 17:01
Tophistorie

Krudtsælgere frygter kunder kvæler nytårsaften: - Synd for de små

LYT
Del
Link
kopieret!

I år er nye regler for fyrværkeri trådt i kraft, som betyder, at det nu kun er lovligt at fyre af i to dage - fra den 31. december til 1. januar.

Men den nye lovgivning får flere fynske fyrværkerisælgere til at se på fremtiden med bekymring. To fyrværkeriforhandlere, som TV 2 Fyn har talt med, tvivler nemlig på, at alle kan overholde reglerne.

Og hvis ikke folk kan holde i raketterne i ro, så frygter forhandlerne, at det kan føre til yderligere stramninger, som i sidste ende vil betyde, at man ikke må sælge eller købe nytårsfyrværkeri.

- Så siger politikerne, at nu er der ikke noget, der hedder nytårskrudt, og det vil være synd for de små, siger Claus Oldenbjerg, der driver Krudttossen.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
26. dec. 2024 kl. 19:43
Dansk Kennel Klub

Er din hund klar til nytår? Få tjeklisten her

LYT
Del
Link
kopieret!

Er man en af de hundeejere, hvis firbenede ven reagerer kraftigt på fyrværkeri, så er Dansk Kennel Klub klar med en tjekliste, der kan hjælpe ens hund gennem nytårsdagene.

I et opslag på Facebook opfordrer de til, at man har planlagt, hvor ens hund er nytårsaften, hvis man ikke er hjemme. Kan man ikke tage den med sig, skal man overveje, om den skal passes.

Derudover skal man skynde sig, hvis hunden skal have angstdæmpende medicin, og i tilfælde af at ens hund kan finde på at løbe væk, er det en god idé at sikre sig, at der er et lovpligtigt hundetegn i hundens halsbånd.

Sidst men ikke mindst kan man venligt huske folk på den nye lovgivning, hvis de affyrer fyrværkeri før 31. december.

26. dec. 2024 kl. 19:02
TV 2

Ventetiden i Familieretshuset stiger - fynsk politiker vil undgå "tåbeligt dobbeltarbejde"

LYT
Del
Link
kopieret!

Foreningen af Faste Værger i Danmark foreslår, at det fremover skal være kommunerne, som skal oprette værgemål for demente og senhjerneskadede borgere.

Blandt andet for at mindske ventetiden og undgå dobbeltadministration ved, at der ikke er to myndigheder, som skal sagsbehandle de samme sager, lyder argumentet. Det skriver DR.

KL er ikke videre begejstret for forslaget, men flere ordførere på Christiansborg synes, at forslaget er spændende, og de er parate til at kigge på, om kommunerne skal overtage opgaver fra Familieretshuset. Blandt andet fynskvalgte Katrine Daugaard, der er socialordfører for Liberal Alliance.

- Hvis der er dobbeltarbejde, er det jo tåbeligt, siger hun.

26. dec. 2024 kl. 17:45

Vej kortvarigt spærret på grund af politiarbejde

LYT
Del
Link
kopieret!

Torsdag eftermiddag var det ikke muligt at passere Lillebæltsbroen.

Af Vejdirektoratets trafikinfo fremgik det, at broen var spærret i begge retninger på grund af politiarbejde.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Fyns Politi, der oplyser, at Sydøstjyllands Politi kortvarigt var til stede på broen, men derudover ikke har yderligere at tilføje.

26. dec. 2024 kl. 16:21

Selv Christian Eriksen har deltaget - Traditionsrigt fodboldstævne sparket i gang

LYT
Del
Link
kopieret!

2. juledag blev et af Danmarks største indefodboldstævner sparket i gang i Odense idrætshal.

Stævnet, Fyens Stiftstidendes indefodboldstævne, er en tilbagevendende tradition og har været afholdt næsten hvert år siden 1961.

Over fem dage spilles mere end 1.000 kampe.

Gennem årene har fodboldtalenter som Christian Eriksen og Rasmus Falk slået deres folder til stævnet.

Og hos både stævneleder og forældre glæder man sig til at bruge de kommende dage rundt om det brune trægulv.

26. dec. 2024 kl. 15:02
GRAFIK / TV 2 Vejret

Vejret skifter frem mod nytårsaften

LYT
Del
Link
kopieret!

Vejret over Danmark styres i øjeblikket af et højtryk over Centraleuropa, der giver os det milde og grå vintervejr. Til gengæld sørger det også for mest tørt vejr.

Det bliver der dog lavet om på i den kommende weekend, hvor et vejrskifte ventes at finde sted.

Året ser således ud til at slutte af med markant mere ustadigt vejr, når der bliver åbnet for, at lavtrykkene kan sende regnvejr ind over landet.

I starten af det nye år viser prognoserne så lidt køligere, som måske kan være med til at give sne til Danmark.

26. dec. 2024 kl. 13:57

Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024

LYT
Del
Link
kopieret!

Danske elkunder har kunnet glæde sig over et rekordhøjt antal dage, hvor strømprisen har været under nul kroner.

Det viser en opgørelse lavet af energiselskabet NRGi og forsikringsselskabet Gjensidige. I Østdanmark har der været 275 timer, hvilket er 19 procent flere end de 231 timer i 2023.

- Der har været et stort fokus på de tidligere års meget svingende elpriser, særligt når prisen er høj. Men vi ser nu også flere perioder med lave eller negative elpriser, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, i en pressemeddelelse.

Det er særligt kunder med en variabel elaftale, der har fordel af de negative elpriser.

26. dec. 2024 kl. 11:58
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Flere er blevet julemillionærer - her er den fynske vinderkupon købt

LYT
Del
Link
kopieret!

1. juledag blev 29 danskere en million kroner rigere, da Danske Spils nye “juletradition” Det Store Jule Lotto løb af stablen.

Vinderne kommer fra alle egne af det ganske land, og på Fyn udløste en enkelt kupon en milliongevinst. Danske Spil oplyser, at kuponen er købt i Føtex på Møntergade i Svendborg, og at gevinsten var på en million kroner.

Det Store Jule Lotto fungerer præcis som alle andre trækninger i Lotto, men trækkes ekstraordinært den 25. december. Den helt store forskel er, at der trækkes 25 ekstra julemillionærer – og at trækningen ikke finder sted på en lørdag.

26. dec. 2024 kl. 10:40
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Her er forældrene mest tilfredse med folkeskolen

LYT
Del
Link
kopieret!

Umiddelbart kan det være svært at forestille sig, hvad Langeland-, Lemvig- og Thisted Kommune har til fælles. Men det er de tre kommuner i Danmark, hvor forældrene er mest tilfredse med folkeskolen.

Ifølge CEPOS, som står bag analysen, er der dog sket en ændring i den måde, hvorpå forældre vurderer folkeskolen. For i år lægger forældrene i højere grad vægt på børnenes trivsel og ikke længere kun på faglige resultater.

- Forældrenes øgede fokus på trivsel i forhold til for få år siden viser, at vi som samfund har taget en kraftig og hurtig drejning mod en mere helhedsorienteret tilgang til uddannelse, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Negativt pres på folkeskolen

Ifølge Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA UC, er det øgede fokus på trivsel ikke kun en positiv ting for folkeskolen. Det kan nemlig være med til at skabe et uretfærdigt pres, som folkeskolen ikke kan løse alene.

- Trivsel er ikke stationær, og det påvirkes af mange andre forhold end skolen. Som barn indgår man i mange typer fællesskaber, så det er ikke en opgave, skolen kan løse alene.

Trivselsmålinger blandt elever viser ifølge Andreas Rasch-Christensen, at over 86 procent af alle elever i folkeskolen er glade for at gå i skole. Det er positivt, men der er en skæv tendens, hvor det primært er børn fra socialt velfungerende familier, som scorer højt.

Tilbage til Langeland, Lemvig og Thisted – for her er forældrene, målt på en skala fra et til fem, i gennemsnit 4,1 tilfredse med folkeskolen. Otte kommuner ligger med en tilfredshed over 4,0, mens tre kommuner ligger under 3,5.

26. dec. 2024 kl. 9:47

Antallet af juleindbrud er næsten fordoblet

LYT
Del
Link
kopieret!

Indbrudstyvene har haft travl på Fyn, der er hårdere ramt af juleindbrud end i andre regioner.

Juleaften noterede Fyns Politi 24 anmeldelser om indbrud, og bare et døgn senere er det tal oppe på 40. Det fortæller vagtchef hos Fyns Politi, Bjarne Tykgaard, til TV 2 Fyn.

2. juledag forventes at være dagen med mest juletrafik, og derfor er der også mange, som vender snuden hjemad. Det kan få antallet af anmeldelser til at stige yderligere, fortæller vagtchefen:

- Det er desværre nok realistisk, at der er folk, som vender hjem til et hus, der har været indbrud i, fortæller han.

Onsdag lød det fra vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen, at intet er for småt til, at man ringer 114.

26. dec. 2024 kl. 9:07
Presse-fotos.dk

Politiet giver opdatering efter bil kørte i havnen

LYT
Del
Link
kopieret!

Tidlig torsdag morgen endte en bil i vandet i Svendborg Havn. Politiet blev tilkaldt og fik sendt dykkere ned til bilen for at undersøge sagen nærmere.

- Der var ikke nogen i bilen, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Bjarne Tykgaard til TV 2 Fyn.

Vagtchefen kan ikke fortælle, hvordan bilen er havnet i havnen, og at man stadig efterforsker sagen.

Politiet har været i kontakt med bilens ejermand, men vagtchefen ønsker ikke at fortælle, hvorvidt bilejeren selv har været involveret i episoden.

Bilens ejer har dog fået til opgave at få bilen hevet op af havnen, fortæller Bjarne Tykgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her