Han var blot syv år gammel. Lille Søren med efternavnet Dyrhøj sad i butikken ”Arnes Legetøj” i Nyborg. Han var omgivet af æsker med Lego og drømte sig væk.
Det var i starten af 1980’erne, og han havde lige fået fri fra skole.
Dengang kunne man på mange Lego-æsker åbne en låge, så man kunne se alle Lego-elementerne i æsken.
Det gjorde Søren Dyrhøj. Han studerede hvert eneste element nøje, og forestillede sig alle de ting, han kunne bygge af dem.
Han drømte stort. Han drømte om at bygge store cruiseskibe. Men han havde slet ikke klodser nok.
Egentlig ville han allerhelst bygge noget endnu større. Et stort tog i Lego.
Søren Dyrhøj studerede de enkelte sæt, på samme måde som han kiggede på modellerne i Legoland. Han tog billeder af dem, når han besøgte forlystelsesparken. Og når han kom hjem, forsøgte han at regne ud, hvordan Lego-modellerne var opbygget.
Derfor kendte han sine begrænsninger. Toget var helt urealistisk. Men cruiseskibet var inde for rækkevidde.
Hvis man dengang havde prikket den syv-årige dreng på skulderen og fortalt ham, hvad hans job var fyrre år senere, havde han nok aldrig troet på det.
Hyldet som en ”rockstjerne”
Lego var hele Søren Dyrhøjs barndom. Han ønskede sig ikke andet.
Det kan derfor synes selvfølgeligt, at han de seneste 23 år har arbejdet for Lego som designer og har bygget nogle af den danske koncerns største succeser. Det opdagede han en dag, da en fyr kom hen til ham efter Søren havde holdt et foredrag om sine modeller på en Lego-messe i Bologna.
Manden anså ham som en slags rockstjerne.
Han fortalte, at han længe havde ledt efter ham. Lige præcis ham. Søren. Manden, der havde bygget Dødsstjernen i Lego.
Flere folk samlede sig om Søren Dyrhøj. Nogle ville have, han skulle signere noget Lego. Andre bare snakke eller tage billeder.
Det kom helt bag på ham, at hans arbejde havde så stor betydning for de her mennesker.
Men faktisk var det et tilfælde, at han endte med at designe nogle af Legos store succeser, og i dag kan opleves på TV 2 som dommer i programmet ”Lego Masters”, der har premiere fredag 16. april i bedste sendetid.
Lego Masters
Da det tilfældige ændrede alt
For selv om Lego fyldte alt, tog livet som 14-årig en drejning for Søren Dyrhøj. Lego-æskerne blev lagt på hylden. Musikken og andre teenageting fik taget hans fulde opmærksomhed.
Søren Dyrhøj er ud af en musikalsk familie, og han kan både spille klaver, trompet og trommer, hvoraf sidstnævnte er hovedinstrumentet.
Han begyndte at spille marchtromme i Danehofgarden som 8-årig. Marchtrommen blev udskiftet med et trommesæt først i skoleorkesteret i et par år.
Derefter spillede han i forskellige bands, indtil han landede som voksen i coverbandet ”Hitshakers”, som han optrådte sammen med i cirka otte år.
Han havde et job på McDonalds i ungdomsårene, og efter han havde fået en studenterhue med blåt bånd på hovedet, rejste han ud i verden sammen med barndomsvennen Søren Huss, der i dag er sangskriver og musiker.
Da han kom hjem igen, fik han arbejde i cafeteriet på færgen over Storebælt, indtil en appelsin helt tilfældigt landede i hans turban.
Fandt sin plads i livet
Søren Dyrhøjs søster havde læst i en jobannonce, at Lego søgte en designer. Var det ikke noget for ham at søge jobbet, spurgte hun?
Det var det.
Søren Dyrhøj byggede hele sit navn i Lego, hvor hvert bogstav var inddelt i de forskellige temaer, der var for Lego-sæt på det tidspunkt. Han tog et billede af navnet i Lego, og sendte det med i ansøgningen.
Han blev kaldt til samtale, og her fik han og de andre ansøgere en opgave. De skulle bygge et rumskib med tre indbyggede fartøjer, der enten kunne køre eller flyve.
Søren var 22 – og følte sig total uovervindelig.
- Jeg følte mig så komfortabel i at bygge Lego. Da jeg fik opgaven, tænkte jeg: ”Det er jo ikke svært”, forklarer han.
Men så kiggede han rundt. De andre havde svært ved det:
- Lige der opdagede jeg, at jeg var ret overlegen og dygtig. Jeg tror bare, at jeg fandt min plads i livet lige der.
Han fik jobbet – og derfra tog det hurtigt fart for den nyansatte designer.
Succeser på stribe
Den første model, Søren Dyrhøj designede, var en lille bille af en art til temaet ”Insectoid”, der udspringer af Lego Space-temaet.
Køn var den ikke, som han siger, når han skal genkalde sig modellen. Men fra at have leget med Lego hele sin barndom og så pludselig at designe sin første model, var en milepæl. Og han var stolt.
Allerede året efter i 1999 slog Søren Dyrhøj for alvor sit navn fast blandt Lego-connaisseurs.
I forbindelse med den første film i den nye Star Wars-trilogi designede han en såkaldt Y-wing-stjernejager.
Dødstjernen, Kejserlig Stardestroyer og Millenium Falcon – tre ikoniske og meget sjældne Lego-sæt i Star Wars serien fulgte efter og topper listen over Søren Dyrhøjs stolteste øjeblikke.
Selvom man kunne mene, at det er bedrifter, der er værd at skilte med, så har Søren Dyrhøj aldrig haft brug for at føre sig frem og vise, hvad han laver.
- Jeg er ham, der tager til rockkoncert uden at tage billeder, jeg uploader ikke, hvad jeg spiser, eller hvor langt jeg har cyklet. Glæden ved det, jeg laver, er noget, jeg godt kan have inde i mig selv, uden at jeg behøver at få likes.
Hobby er ikke Lego
I dag kan Søren Dyrhøj kalde sig seniordesigner i Lego. Han har adgang, til alt det Lego der findes, og han skaber det nye Lego, der står på legetøjshylderne verden over.
Han kan alle de 6800 forskellige legoklodser, der findes på kontoret i Billund, i hovedet. Og han kan bygge sine legomodeller stort set kun med tankens kraft, forklarer han.
Inden han skal sove, ser han ofte kombinationerne for sig. Det letter hans arbejde næste dag.
Selvfølgelig har Søren Dyrhøj rigtig meget Lego derhjemme. Han har omkring 20 fyldte sække, hvilket han anslår til cirka 200.000 legoklodser.
Men Søren Dyrhøj bygger næsten ikke Lego derhjemme. Kun sammen med sine tre børn. Og så i tankerne inden han skal sove.
Engang var det en drøm. I dag er Lego er et arbejde for Søren Dyrhøj.
Hans hjem i Billund er derimod hans store hobby. Et hus, der engang var ejet af den tredje første ansatte i Legos historie.
Et hus som Kjeld Kirk Kristiansen har leget i, barnebarnet til Legos stifter, senere direktør og arving til Lego.
Et hus med en tilbygning Søren har bygget af mursten, han hentede fra ruinerne af den gamle Lego-fabrik.
Her i huset kaster han sig ud i kæmpestore gør-det-selv-projekter.
Jo vildere, desto bedre.
Han lever efter mottoet:” The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do.”.
- Jo mere umuligt det er, jo mere spændende bliver det for mig. Jeg skal nok vise, at det kan lade sig gøre. Det vil jeg bevise. Det tænder mig.
Og sådan var det også dengang i ”Arnes Legetøj” i Nyborg.
Da ville han bare bygge et cruiseskib.
Og selv om det tog lang tid, så lykkedes det.
Det blev godt nok i mange forskellige farver, for det krævede alle tilgængelige klodser, han havde.
Men sådan er det nogle gange, når man skaber sine drømme.
'Lego Masters' sendes fredag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.