Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Overfaldet på en betjent i Nyborg Fængsel skyldes personalemangel, lyder det nu fra tillidsrepræsentant.
Onsdagens overfald en på fængselsbetjent i Nyborg er en direkte konsekvens af mandskabsmanglen i fængslet.
Sådan lyder det nu fra fængselsbetjentenes fællestillidsrepræsentant i Nyborg Fængsel.
Det viser sig, at betjenten, der blev overfaldet, og hans kollega brød proceduren, da overfaldet skete. Ifølge reglerne skal der fire betjente til, når farlige indsatte flyttes.
Men på grund af mangel på personale var de altså kun to betjente, da den indsatte pludselig overfaldt den ene betjent.
- Jeg vil ikke sige, at de brød proceduren. De fik en hverdag til at fungere med de ressourcer, der var til rådighed. Desværre er det bare for få ressourcer, vi har til rådighed, når det kommer til personalet.
- Der havde tidligere på dagen været et slagsmål i forbindelse med en gårdtur, som betød, at en afdeling var lukket ned. Derfor var der ekstra travlt på afdelingen. Det er en stresset hverdag, og vi var kun de kollegaer, vi nu var. Det er beklageligt, men der mangler simpelthen ekstra kollegaer til at varetage de her situationer, siger Martin Sørensen til TV 2/Fyn.
Brød egne regler: To mand for lidt da farlig fange overfaldt betjent
Der var kun to betjente til at flytte den indsatte, da en fængselsbetjent onsdag blev overfaldet i Nyborg Fængsel. Proceduren dikterer, at der skal fire betjente til ved en flytning.
Onsdag blev en betjent i Nyborg Fængsel overfaldet, da han skulle føre en indsat med relation til banden Loyal to Familia tilbage fra en gårdtur.
Nu viser det sig, at betjenten, der blev overfaldet, og hans kollega brød proceduren, da overfaldet skete.
Ifølge reglerne skal der fire betjente til, når farlige indsatte flyttes. Men af uvisse årsager var de altså kun to betjente, da fangen pludselig overfaldt den ene betjent.
Det fortæller Nyborg Fængsels fællestillidsrepræsentant, Martin Sørensen, til TV 2/Fyn.
- Jeg ved ikke, hvorfor de kun var to. Og jeg ved ikke, om det var deres egen beslutning eller ledelsens, siger Martin Sørensen.
Grund til at kritisere ledelsen
Formand for betjentenes organisation, Fængselsforbundet, vil heller ikke drage forhastede konklusioner. Men han mener, at det i sidste ende er ledelsens ansvar, at deres egne regler ikke blev overholdt.
- Vi ved jo ikke, om det faktum, at de brød proceduren og kun var to, var det, der fik den indsatte til at overfalde den ene betjent. Men jeg synes godt, man kan sige, der er grund til at kritisere fængslets ledelse. Det er i sidste ende ledelsens ansvar, at proceduren overholdes, siger Kim Østerbye.
Ifølge Fængselsforbundet var der tale om et umotiveret overfald, der foregik i fængslets gårdtursareal, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i ansigtet og sparket flere gange.
Det har endnu ikke været muligt at få en reaktion fra institutionsleder i Nyborg Fængsel, Henrik Bonde Marker.
Personalemangel et gammelt problem
Fællestillidsmanden forklarer, at det i lang tid været et problem, at fængselsbetjentene mangler kollegaer i Kriminalforsorgen.
Formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, er helt enig med fællestillidsmand Martin Sørensen. Han peger på to ting, som de udløsende faktorer for de problemer, der lige nu er.
- Vi har to store problemer. Personalemangel og overbelægning. Og der er ikke nogen løsning på problemet lige nu. Det er en ond spiral. Der vælter indsatte ind i fængslerne, og det er ikke til at skaffe fængselsbetjente nok. Bare siden 2017 er der stoppet 130 flere betjente, end der er ansat, siger Kim Østerbye.
Fællestillidsmanden opfordrer politikerne til at prøve at tænke rekrutteringen på en helt ny måde for at løse problematikken med mangel på fængselsbetjente.
- Det er ikke et problem, der er nyt, det har stået på i lang tid. På et tidspunkt bliver man nødt til at indse, at det her problem løser ikke sig selv. Man må gøre en aktiv indsats for at løse det.
- Hvis man ikke kan rekruttere medarbejdere på den måde, man gør det nu, må man sætte sig ned og se på, hvad man kan gøre for at ændre det og rekruttere det ønskede antal medarbejdere, som vi har brug for, siger Martin Sørensen.
Fællestillidsmanden kan ikke direkte sige, at onsdagens overfald kunne have været undgået, hvis der havde været flere betjente på job.
Men det havde kunnet gøre en klar forskel, påpeger Martin Sørensen.
- Jo flere betjente, du har, jo hurtigere kan du gribe ind, og flere kan jo gribe ind. Dem der var, de reagerede fuldstændig korrekt. Men situationen med flere bandefolk og flere hårde kriminelle med lange straffe giver et ekstremt arbejdspres, siger Martin Sørensen.
Fængselsbetjent overfaldet i Nyborg Fængsel
En fængselsbetjent blev onsdag overfaldet af et medlem af banden Loyal To Familia i Nyborg Fængsel.
En mandlig fængselsbetjent blev onsdag overfaldet af et bandemedlem i Nyborg Fængsel.
Ifølge Fængselsforbundet var der tale om et umotiveret overfald, der foregik i fængslets gårdtursareal, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i ansigtet og sparket flere gange.
Betjenten blev efterfølgende kørt på skadestuen.
Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye er rystet over endnu et banderelateret overfald i fængslerne, men slår samtidig fast, at overfaldsmændene aldrig kommer til at vinde kampen.
- Guderne må vide, hvad de har gang i. Spørgsmålet er, om de ved det selv. De opnår dog intet ved det. Tværtimod. Det eneste svar som de får, er endnu flere opstramninger, endnu flere restriktioner og endnu flere visitationer, siger Kim Østerbye til forbundets hjemmeside.
Formanden opfordrer justitsministeren til at stramme straffen for bandeoverfald.
- Vi bliver nødt til at trække en tydelig streg i sandet; også selvom det har den konsekvens, at vi skal tage os af bandemedlemmerne længere tid i Kriminalforsorgen, siger Kim Østerbye.
Kritik fra Arbejdstilsynet
Overfaldet skete samme dag, som TV 2/Fyn kunne fortælle om yderst kritisable arbejdsforhold for personalet i fængslet.
Kritikken kom i en rapport fra Arbejdstilsynet, der efter et besøg i fængslet i januar har beskrevet, at de ansatte er vidne til, at "der er indsatte, der ikke kan være i fred for andre indsatte, og det er en følelsesmæssig belastning for de ansatte (...) de ansatte føler, at de ikke passer deres arbejde godt nok, når de ikke kan beskytte svage indsatte".
TV 2/Fyn har fået aktindsigt i rapporten, der videre beskriver, at de ansatte i Nyborg Fængsel ofte vold mellem de indsatte, at svage indsatte betaler beskyttelsespenge, der er eksempler på våbenproduktion i cellerne, og i nogle tilfælde indblandes de indsattes familier i konflikterne med afpresning.
Nyborg Fængsel har efterfølgende fået påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre arbejdsforholdene for de ansatte.
Personalemangel
Men ifølge Kim Østerbye skyldes problemerne overbelægning - altså alt for mange indsatte - og mangel på mandskab til at passe på de indsatte.
- Vi har to store problemer. Personalemangel og overbelægning. Og der er ikke nogen løsning på problemet lige nu. Det er en ond spiral. Der vælter indsatte ind i fængslerne, og det er ikke til at skaffe fængselsbetjente nok. Bare siden 2017 er der stoppet 130 flere betjente, end der er ansat, siger Kim Østerbye til TV 2/Fyn.
Betjenten hjemme igen
Ifølge TV 2/Fyns oplysninger har betjenten, der blev overfaldet - en mand i begyndelsen af 30'erne - det efter omstændighederne godt.
Betjenten blev slået flere gange med knytnæve i hovedet og sparket adskillige gange på kroppen.
Overfaldet skete sent på eftermiddagen onsdag. Betjenten blev efterfølgende kørt på skadestuen, men han er nu hjemme igen.