CO2-udledning skal halveres: - Vi er allerede i gang, siger fynsk landmand

I regeringens landbrugsudspil er et af målene, at man vil halvere CO2-udledningen i 2030. Det passer en østfynsk landmand godt.

I 2030 skal landbruget have halveret sin CO2-udledning. 

Sådan lyder i hvert fald det overordnede mål i regeringens landbrugsudspil, der blev fremlagt onsdag.

Udspillet bliver taget godt imod hos Ole Sørensen, der er landmand i Nyborg.

- CO2 er noget, vi er nødt til at forholde os til. Vi skal bare finde en rette balance, siger han.

Anderledes tankegang

I alt skal der reduceres med 7,1 millioner ton CO2, hvoraf fem af dem er betinget af fremtidig teknologi. 

Hos den fynske landboforening Centrovice bliver udspillet også taget godt imod.

quote Nu tror jeg, vi vil se på, hvad vi skal gøre for at kompensere for CO2'en, hvilket eksempelvis kunne være solceller. Vi kunne se på, hvor mange solceller der går til et antal grise

Ole Sørensen, landmand

- Det er spændende og ambitiøst, og det er i hvert fald noget, der giver gode muligheder, siger Torben Lyngsøe Povlsen, der er formand for LF Centrovice og fortsætter:

- Udspillet kommer til at påvirke de fynske landmænd i deres tankegang i forhold til at kigge anderledes på dyrkning af landbrugsjord. Nogen skal måske omlægge til økologisk landbrug, nogen skal overveje, hvad de vil dyrke af afgrøder, fastslår han.

Hos Ole Sørensen i Nyborg er der allerede taget hul på den anderledes tankegang.

- Vi er allerede i gang med en opdatering af vores staldanlæg, hvor vi tænker varmepumper og LED-lys ind. Lige nu mangler vi bare redskaber til at kunne se, hvad det har af betydning på den lange bane, siger den østfynske landmand.

Hos Ole Sørensen er de allerede i gang med at udvikle landbruget.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

En solcelle per gris

Med den igangværende opdatering af anlægget, har Ole Sørensen en generel fornemmelse af, at de danske landmænd er gode til at indordne sig nye tiltag.

- Vi har været gode til at innovere i dansk landbrug, og det skal vi fortsætte med, siger Ole Sørensen og fortsætter:

- Nu tror jeg, vi vil se på, hvad vi skal gøre for at kompensere for CO2'en, hvilket eksempelvis kunne være solceller. Vi kunne se på, hvor mange solceller der går til et antal grise, foreslår han.

Hos Ole Sørensen er der derfor en overordnet tilfredshed med onsdagens landbrugsudspil.

- Det er jo et spørgsmål, om vi vil have produktion i Danmark. For alt har jo en CO2-belastning, og det er jo nemmere bare at sende produktionen ud af landet. Men noget tyder på, at man vil finde en balance, så vi har mulighed for stadig at have produktion i Danmark. Kan man holde den balance, så vi både kan leve af og med det, så tror jeg, vi har en fremtid, siger Ole Sørensen.

Landbrugsudspillet


Oversigt

    Oversigt