Under udgravningerne på Nyborg Slot har arkæologerne gravet ny historie frem. Et hundrede kvadratmeter stort firkantet hul, der ændrer vores opfattelse af slottet.
Det viser sig, at det faktisk er en større og mægtigere borg, end vi nogensinde havde forestillet os
- Det er jo helt fantastisk, og ny viden, der er dukket op af jorden.
- Vi har altid troet, at hjørnetårnene her på Nyborg Slot var runde.
- Men nu står vi her i et stort kvadratisk hjørnetårn, som hører til den allerældste fase af borgen, og som viser, at Nyborg Slot, da det blev anlagt i slutningen af 1100-tallet, blev anlagt som et stort sammenhængende kompleks, fortæller Janus Møller Jensen, der er afdelingsleder ved Nyborg Slot.
Vi skal jo skrive historien om
Arkæolog Claus Frederik Sørensen har svært ved at skjule sin begejstring, da han viser rundt i "hullet".
- Det er altid superspændende at finde noget, der er med til at cementere borgens betydning. Det viser sig, at det faktisk er en større og mægtigere borg, end vi nogensinde havde forestillet os. Og enormt stærkt befæstet.
Udgravningerne på Nyborg Slot sker i forbindelse med genopbygningen af slottet. Arkæologerne regner med, at det store tårn har været omkring 20 meter højt.
- Vi skal til at skrive om i vores artikler og bøger - for det runde tårn er væk. Der er kommet et stort firkantet i stedet.
- Der stod jo ingen steder i mine skolebøger, hvor vigtigt det her sted var i Danmarkshistorien. Hvis vi snakkede om middelalderen, så var det om København, fortæller Claus Frederik Sørensen til TV 2/FYN.
- Den her borg og fortælling om Danehofferne - det middelalderlige Christiansborg - er jo fantastisk vigtig for os alle.
- Den placerer jo virkelig det her sted midt i landet med en stor rød cirkel omkring, der står og blinker: Det her var noget helt særligt. Den fortælling skal ud til alle. Den fortjener vi alle at kende til.
Vi skal til at skrive om i vores artikler og bøger - for det runde tårn er væk.
Danmarks første grundlov
Nyborg Slot har stor betydning i Danmarkshistorien. Det var her, "Danmarks første grundlov" blev underskrevet i 1282. Og det var på det østfynske slot, at det danske parlament "Danehoffet" havde sit lovfæstede mødested.
I 2017 går byggeriet omkring Nyborg Slot for alvor i gang. Slottets oprindelige udtryk skal fortolkes på en nutidig måde, så gamle og nye bygninger spiller sammen.
Men med det nye fund skal der måske findes på nye ideer.
- I forhold til det nye store slotsprojekt, er det jo også ekstremt vigtig viden at få, fordi det på nuværende tidspunkt kan nås at tænke ind i den endelige udformning af slotsprojektet, siger Janus Møller Jensen.
Arkæologiske perler i mulden
Det er ikke første gang, at arkæologerne støder på arkæologiske perler, siden de begyndte at grave i august i år.
I september fandt de en seks meter bred middelalderbrønd fra 1200-tallet, hvor "affald" kunne fortælle en masse om livet på borgen i Nyborg.