For lidt i erstatning: Fynsk minkavler sagsøger staten
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tidligere minkavler på østfyn mener, at staten snyder ham for 1,7 millioner kroner. 700 minkavlere er gået sammen for at få højere erstatning for deres skind.
I løbet af få dage aflivede tidligere minkavler Jens Jensen 75.000 mink sidste efterår.
Langt de fleste af minkene pelsede han, så de kunne sælges på auktion. Men 23.000 af skindene blev sendt til destruktion, fordi de ikke var såkaldt pelsmodne.
- Skindene var simpelthen ikke klar til at blive pelset. Nogle skindtyper er længere tid om at blive klar. Og da vi ikke kunne vente med at aflive, blev skindene altså destrueret, siger Jens Jensen.
Men erstatningen for de destruerede skind er slet ikke høj nok, mener minkavleren. I alt går han glip af 1,7 millioner kroner.
- Mit levebrød er lukket. Jeg kan ikke få lov til at lave skind igen. Så derfor skal det gå retfærdigt til. Vi skal hverken have mere eller mindre, end vi har ret til. Men vi skal have den korrekte pris, siger Jens Jensen.
700 utilfredse minkavlere
700 minkavlere er med i søgsmålet. De er utilfredse med, at der blev sat et erstatningsloft på 250 kroner pr skind, da politikerne lukkede erhvervet.
For det har siden vist sig, at prisen på skind er steget kraftigt.
På efterårets auktioner nåede de danske skind en gennemsnitspris på 323 kroner. Minkavlerne mangler altså 73 kroner, mener de.
Men loftet på 250 kroner pr. skind: Det svarer jo til skindprisen, da aftalen blev indgået. Er du ikke lidt grisk, at du vil have flere penge nu?
- Nej, det er jeg ikke. For de dyr, der blev aflivet sidste år i november, skulle sælges her i 2021. Og så skal man også have 2021-priser, siger Jens Jensen.
Priserne på dansk mink er eksploderet: - Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel?
TV 2 har besøgt Haining i Kina, hvor de sidste danske minkpelse er ved at blive syet om til luksus-kåber til rige kinesere.
Hvor er du fra? Fra Danmark? Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel? Hvornår kommer produktionen i gang igen?
Allerede på togstationen i Haining bliver jeg antastet af en flok taxichauffører, som tilsyneladende kender til historien om aflivningen af danske mink i efteråret 2020. Det tegner godt for mit projekt om at finde ud af, hvor de sidste danske mink er havnet.
Haining ligger i Zhejiang-provinsen syd for Shanghai og har i mange år været centrum for verdens tekstilproduktion med pels og læder.
Tidligere blev eksklusive pelskåber håndlavet i Danmark af buntmagere, men i dag foregår det i Kina. Nogle af produkterne bliver eksporteret, men langt det meste bliver solgt til den hurtigt voksende gruppe nyrige kinesere.
Prisen er fordoblet
Jeg går igennem en hel gade med små butikker, der sælger sytråd og en hel gade med speciale i pelskraver, inden jeg finder de første minkhandlere. Som ventet vil de rigtig gerne tale med mig, da de hører, at jeg er fra Danmark.
Sun Tao har været i industrien i godt 20 år, og han plejer at rejse til Danmark tre-fire gange om året for at deltage i pelsauktioner hos Kopenhagen Fur. Han blev både chokeret og ked af det, da han hørte om aflivningen af danske mink.
- Jeg føler ikke, at farmerne kan overleve sådan her. Vores industri står overfor en lukning, fordi vi ikke kan få fat i råvarer. Det er svært at acceptere, at vi har mistet vores forretning, siger han.
Indtil videre er konsekvensen, at priserne på dansk mink er fordoblede i Kina. Det skyldes frygten for, at der snart vil udbryde mangel på dansk mink.
Verdens bedste kvalitet
Hvad er det, der er så særligt ved dansk mink? Danmark har i mange år været verdens største producent af minkpels og er samtidig kendt for den bedste kvalitet.
- Mink fra andre lande kommer slet ikke i nærheden af den danske kvalitet, siger Sun Tao, mens han stryger et stykke dansk minkskind mod hårene for at demonstrere tætheden.
Det er som bekendt stadig usikkert, om der nogensinde kommer gang i de danske minkfarme igen. Stærke stemmer mener, at tiden er løbet fra pelsdyrsproduktion, og at Danmark skal følge eksemplet i lande som Storbritannien, Østrig og Holland, hvor man har bandlyst minkproduktion.
Men i Haining er der ikke meget forståelse for, hvorfor man afskaffer en milliardindustri og en global førerposition.
- Mink fra Danmark er verdens bedste, så mange fabrikker er afhængige af dansk mink, især den hvide, sølvfarvede og kaffefarvede, siger Qiu Zu cheng, som arbejder for en af de største pelsopkøbere i Kina.
En af hans kunder er Tang Jin Ru, som ejer en pelsfabrik, der producerer eksklusive pelskåber for kinesiske og udenlandske brands. Han tjekker selv hvert eneste minkskind, inden han smider det i bagagerummet på sin Mercedes og kører det hen til sin fabrik.
Han køber næsten udelukkende dansk mink, og han er bekymret over, hvor vidt han i fremtiden er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten.
Stigende efterspørgsel i Kina
Han er nemlig ikke i tvivl om, at efterspørgslen i Kina vil blive ved med at stige, selvom der også blandt især unge kinesere bliver taget afstand fra ægte pels. Flere luksusbrands er ligesom Gucci og Michael Kors gået over til imiteret pels.
- Kina er et stort marked med 1,4 milliarder mennesker. Selvom økonomien ikke har været så god på det sidste, så er kinesernes købekraft der stadig. Og minkpels er stadig accepteret blandt masser af unge og ældre mennesker.
Kina ventes i år overtaget positionen som verdens største producent af mink, men kvaliteten er langt ringere end den danske. Derfor er det bedste bud ifølge Tang Jin Ru, at Finland kommer til at erstatte Danmark som verdensmester i minkproduktion.
Finland har også sit eget auktionshus Saga Furs, som kan blive en erstatning for Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere og verdens største på sit felt. Saga Furs er delvist ejet af de finske minkfarmere og delvist børsnoteret.
De 700 minkavlere har et samlet krav på 600 millioner kroner.
For lige at have styr på proportionerne, så udgør kravet i søgsmålet altså blot 3 procent af minksagens samlede erstatning på anslået 19 milliarder kroner.
Det er i øvrigt stadig kun en brøkdel af den samlede erstatning, minkavlerne endnu har fået udbetalt. Ifølge Fødevarestyrelsen er der indtil videre udbetalt knap 2,5 milliarder kroner.
Bonnesen: Beløb var rigtigt, da vi besluttede det
Venstres Fødevareordfører Erling Bonnesen var med til at indgå aftalen om erstatning til minkavlerne.
Han fastholder, at 250 kroner pr. skind i hvert fald var den rigtige pris, da politikerne fastsatte den.
- Det var den pris, vi forhandlede på plads på baggrund af de oplysninger, vi havde på daværende tidspunkt. Og det kan vi fuldstændig stå på mål for. Så er der en efterrationalisering ud fra prisudvikling og markedsudvikling. Men det må afgøres i retten, siger Erling Bonnesen.
Så tilbage på Østfyn er der nu bare at afvente retssagen.
- Jeg håber, vi får lidt mere tempo på det her, og at vi får en fair behandling. At de behandler minkavlerne fair, siger Jens Jensen.
Hårdt ramt i Jylland
Jens Jensen er en af meget få fynske minkavlere, som er med i søgsmålet.
Det skyldes, at langt de fleste fynske minkavlere havde lov og mulighed for at pelse og sælge deres skind.
Langt værre står det til hos minkavlerne i Jylland.
Når der opstod smitte på en minkfarm, blev alle minkfarme i en radius af 7,8 kilometer pålagt at slå alle mink ned og destruere dem. Mange jyske minkfarme blev ramt af de såkaldte aflivningszoner. Det gjorde ingen på Fyn.
Når Jens Jensen er med i søgsmålet, skyldes det, at han havde en særlig sort-farve mink, som først bliver pelsmodne sent på sæsonen. Så de nåede ikke at blive klar, inden aflivningen.
Derfor får Jens Jensen altså erstatning for de mink. Indtil videre bare ikke så meget, som han ønsker sig.