Geder erstatter græsslåmaskinen: Græssende gedehold kommer til fynsk kommune

Der kan være et kommunalt gedehold på vej til Nyborg. På stejle skråninger og svært tilgængelige områder har Arbejdstilsynet vurderet, at personalet ikke kan slå græsset. Derfor overtager gederne nu arbejdet.

Kommunalt gedehold får hus og hegn
Byrådet stemmer for at tildele 150.000 kroner til gedeholdet. Pengene går til, at gederne kan få en transportvogn/hus og et flytbart hegn.


Når foråret begynder, og det grønne spirer på stejle skråninger i Nyborg, kan det være, at et korps af geder rykker ud.

- Gederne kan spise de invasive arter som rynket rose – også kendt som hyben. Et af de steder, hvor gedeholdet kan blive sat ud, er Plantagen i Nyborg, hvor der er et brombærproblem, siger Charlotte Markvardsen, som er afdelingsleder i Plan og Natur i Teknik- og Miljøafdelingen i Nyborg Kommune.

I Plantagen har brombærrene spredt sig så meget, at det skaber udfordringer for resten af skoven. Derfor skal gederne ind og rydde ud i brombærkrattet. Gederne æder gerne grene med torne og andre kradse planter, som andre dyr undgår. 

Projektet er stadig på forsøgsbasis, og i første omgang består gedeholdet af seks geder.

Personalet giver gederne

- Det er personalet i teknik og miljøafdelingen, der har afleveret deres julegaver, og i stedet får personalet andelsgeder til foråret. Det er lidt ligesom giv en ged, siger Charlotte Markvardsen. 

Udover personalets julegaver har driften bidraget til de seks nye geder. Det er et personaleprojekt, hvor driftsafdelingen, som normalt vil slå græsset, hjælper til med flytning af gederne fra sted til sted.

Det bliver også et frivilligt projekt, hvor der opsættes en gedevagttelefon, som folk kan ringe til, hvis der er problemer med gederne. Her vil frivillige i forvaltningen stå til rådighed.

- Medarbejderne vil gerne arbejde for at øge biodiversitet og sikre et bæredygtigt plejeniveau af kommunens grønne områder og naturarealer også set i lyset af initiativerne med vildeste kommune og Vild med vilje-projekterne, siger afdelingslederen i Plan og natur. 

En anderledes tilgang

Men et gedehold kan også blive ramt af udfordringer. De er sårbare over for koldt og vådt vejr.

- Geder er ikke gode i regnvejr, derfor får de en trailer med hø i, hvor kan de gå i ly. Vi skal have de basale behov på plads, før vi sætter dem ud, siger afdelingslederen.

Derfor bliver der tirsdag søgt om 150.000 kroner til en transportvogn/hus og flytbart hegn i byrådet i Nyborg Kommune.

Når gederne græsser i stedet for en græsslåsmaskine, bidrager gederne til biodiversitet. Det giver mulighed for at blomster og urter kan spire, og det tiltrækker bier og sommerfugle.

Det er nu op til politikerne i Nyborgs byråd om gedeholdet skal blive en realitet. I så fald vil gederne rykke ud til foråret.

- For medarbejderne er det et signal fra byrådet, om at man gerne vil i den rigtige retning for en bæredygtig fremtid og er med på, at det nogle gange kræver lidt anderledes tilgang at rykke ved, hvordan man plejer at gøre tingene, siger Charlotte Markvardsen fra Teknik- og Miljøafdelingen. 

En anden kommune, som har erfaringer med geder, er Svendborg Kommune. Her er et pilotprojekt i gang, hvor geder afgræsser på Tåsinge ved Bregninge bakker. 

Per Jespersen (S) er medlem af både Teknik- og Miljøudvalget og byrådet og er ikke i tvivl om, hvad byrådet siger til forslaget:

- Der ingen tvivl om, at det går igennem, siger han. 

Geder som græsslåmaskine

Gederne spiser sig til biodiversitet 

Svanninge Bakker fik i sommer også geder og får som forsøgsordning. I den nordlige del af bakkerne har gederne og fårene græsset i tre-fire måneder.

- Vi har allerede nu set en effekt. Vi har 50 geder som primært spiser bladene på brik og brombær, og de nipper også til gyvel, siger Kasper Skjærlund, som er biolog ved Naturstyrelsen Fyn. 

- Vi sparer en del ressourcer ved ikke at sætte en mand ud med en maskine. Der er en  økonomiske besparelse. Og så er der også et sikkerhedshensyn, hvor det kan gå rigtig galt, hvis en mand skal stå på en stejl skråning med en motorsav, siger han.

Men når nu personalet ikke kan rykke ud, hvad med en robotplæneklipper?

- En robotplæneklipper vil give en fuldstændig ensartet og homogen overflade. Hvorimod gederne er med til at regulere bestanden og skabe variation. Det er godt for biodiversiteten. Variation i naturen skaber forskellige levesteder, og dermed flere forskellige arter, og det får man ikke med en robotmaskine, siger biolog Kasper Skjærlund. 


I Svanninge Bakker fortsætter de projektet med geder næste år. Her vil gederne blive sat ud i april eller maj.  

Oversigt

    Oversigt