Ingen ministerhjælp til Nyborg-forurening
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Miljøminister Lea Wermelin vil gerne mødes med Nyborg Kommune om den såkaldte Lynfrosten-grund, men flere penge til oprydning er der ikke udsigt til.
Der er ikke umiddelbart udsigt til, at den socialdemokratiske regering vil sætte flere penge af til oprydning efter forurenede grunde.
Det fremgår af et svar til Nyborg Byråd, der havde sat næsen op efter, at der var hjælp at hente til den såkaldte Lynfrosten-grund, som et byråds-flertal bestående af Venstre, SF og Dansk Folkeparti ønsker at bebygge med et nyt detailhandelscenter.
Grunden er imidlertid kraftigt forurenet med benzener og fenoler efter det offentligt ejede Tjærekompagniet, der havde adresse på stedet.
Nye boringer: Massiv forurening på Lynfrosten-grund
Region Syddanmark vil vide mere om risikoen for en mulig forurening fra grunden af vandløb, søer og Storebælt.
Grunden under og ved Nyborg Lynfrost er massivt forurenet.
Det viser 26 boringer på grunden, som Dansk Miljø Rådgivning har udført for Philipsen Gruppen, der ejer grunden og som har ønsker om butiksbyggeri på grunden.
TV 2/Fyn har fået aktindsigt i boringsresultaterne og risikovurderinger fra fundene, der stammer fra den tid, hvor Tjærekompagniet, der var ejet af de danske kommuner, lå på stedet.
Ud over selve tjærefabrikken, var der placeret en kreosotfabrik og fenolfabrik.
Flere steder er koncentrationerne af forurening svære at fatte. For eksempel at indholdet af oliestoffer i ni boringer overskrider kvalitetskriterierne for grundvand op til 390.000 gange!
Blandt oliestofferne er benzen, toluen, xylener, ethylbenzen og naphtalen, der alene overskrider kvalitetskriterierne for grundvand op til 600.000 gange.
Lige så snart man begynder at grave i jorden vil der være kontaktrisiko for mennesker, og da boringerne blev udført, var medarbejderne da også forsynet med både gasmasker og kemikaliesikre handsker.
Der er konstateret klorerede opløsningsmidler ved og under flere bygninger og de såkaldte poreluftmålinger, der er foretaget under gulv, viser overskridelser af Miljøstyrelsens afdampningskrav fra 6,4 og op til 960 gange.
I dag udgør poreluften dog ingen risiko for den nuværende anvendelse af bygningerne, konkluderer Dansk Miljø Rådgivning. Det skyldes blandt andet, at luften er kapslet inde af bygningernes betongulv.
Cirka halvdelen af den undersøgte forurening på grunden er gemt under eksisterende bygninger. Det vil sige, at Philipsen Gruppen formentlig vil kunne få lov til at bygge her.
Region Syddanmark, der siden 2014 har haft ansvaret for at sikre overfladevand som søer, åer og havet mod forurening, vil under normale omstændigheder ikke kunne komme til at fjertne den allerede eksisterende forurening, der befinder sig her.
Såfremt Philipsen Gruppen vil bygge uden for de bebyggede områder på grunden, kræver regionen, at arealerne undersøges, så der ikke bygges nyt ovenpå forurenede områder med øget risiko for forurening af overfladevand - det vil sige søer, åer og havmiljøet.
Philipsen Gruppen er nu gået i gang med at foretage supplerende målinger for at kunne vise Region Syddanmark, at der ikke er en risiko for overfladevandet eller risiko for at komme i konflikt med overfladevands-udledning fra grunden.
Region Syddanmark har i dag ikke økonomiske midler til at bekæmpe forurening af overfladevand. De midler skal først skaffes ved forhandlinger med staten i år.
Hvor flytter forureningen sig hen?
Boringerne på grunden skal også afdække, hvor forureningen på Lynfrosten-grunden bevæger sig hen.
Der er allerede nedlagt et dræn på den anden side af Storebæltsvej, der transporterer forurenet vand videre til Nyborgs rensningsanlæg.
En løsning for at få styr på forurening, der potentielt kunne true søer og vandløb på Lynfrosten-grunden, kunne være endnu et dræn.
Men nu venter regionen foreløbig på de nye målinger og en risikovurdering fra Dansk Miljø Rådgivning, der sandsynliggør, at der kan bygges de steder, hvor Philipsen Gruppen ønsker.
- Normalt bliver vi præsenteret for et projekt, hvor vi så kan vurdere, om vi har mulighed for at komme til forureningen, hvis den truer overfladevandet - også efter at byggeriet er gennemført. Her har man valgt at foretage målingerne først for at se, om man kan komme helt uden om at skulle lave en indsats mod overfladeforurening, siger diplomingeniør hos Region Syddanmark, Lotte Krog Iversen.
Manglende risikovurdering
Efter de første målinger har regionen indskærpet, at der bør være en risikovurdering i afrapporteringen i forhold til overfladevand.
I den første rapport, der er afleveret til regionen, slår Dansk Miljø Rådgivning blot fast, at der kan være en risiko fra forureningen på grunden til overfladevandet i området.
TV 2/Fyn har flere gange forsøgt at komme i kontakt med Ole Philipsen, der er ejer af og direktør i Philipsen Gruppen, men han har ikke reageret på vores henvendelser.
Når undersøgelserne er endelig afsluttet, kan Philipsen Gruppen søge om en såkaldt paragraf 8 godkendelse hos Nyborg Kommune, der bl.a. skal give byggetilladelsen, men det er som sagt regionen, der er myndigheds-ansvarlig for overfladevand.
Se den første screeningsrapport på Lynfrosten-grunden og oplæg til supplerende undersøgelser i bilagene herunder.
Ministeren henviser til gældende lovgivning og den halve milliard kroner, som regionerne har at disponere over til opgaven.
- Jeg synes, det er et fornuftigt princip, at en grundejer, der ikke ønsker at afvente regionens indsats, bliver mødt med krav til oprensning af den del af en grund, der ønskes bebygget. Den resterende del må ses i sammenhæng med prioriteringen af den samlede oprydningsindsats efter jordforureninger i Danmark. Derudover er det også muligt for en kommune at foretage eller medvirke til en offentlig undersøgelse eller oprydning – et område som ellers er overladt til regionerne. Jeg vil gerne høre mere om de tanker og idéer, I gør jer om den fremtidige udvikling af Lynfrost-grunden, skriver ministeren i sit svar til Nyborg Byråd.
Det er et svar, der ikke falder i god jord hos byrådsflertallet.
- I brevet til ministeren opfordrede vi ministeren til dels at ændre lovgivningen, så flere kortlagte grunde kan renses op, før der bygges nyt, og dels at i de kommende finanslovsforhandlinger at afsætte flere penge til oprensning af grunde som Lynfrosten, oplyser SF-byrådsmedlem Suzette Frovin på vegne af Venstre, SF og Dansk Folkeparti.
Forureningssag i Nyborg: Miljøminister bør gribe ind
SF i Nyborg ønsker lovgivningen strammet, så der ryddes op inden nybyggeri.
SF i Nyborg går nu til miljøminister Jakob Ellemann for at fremskynde oprýdningen på den såkaldte Lynfrosten-grund, hvor SF sammen med Venstre og Dansk Folkeparti vil have opført et detailhandelscenter til større butikker.
Partierne har netop vedtaget en lokalplan, der efter en høring skal give mulighed for nybyggeriet.
- Arbejdet med lokalplanen for området udstiller på alle måder, hvor utilstrækkelig lovgivningen er på området. Det er meget vanskeligt for lokalbefolkningen at forstå, hvorfor der ikke er lovkrav om, at kortlagte jordforureninger skal renses op, før der bygges nyt, skriver SF til ministeren.
- Reelt bliver vi som kommune sat skakmat, fordi der er store begrænsninger for, hvad der kan bygges på forurenede grunde. Det bliver særlig grotesk, når der som i Nyborg står en investor klar til at bygge på grunden, og vi ikke i den forbindelse har mulighed for at fremskynde en oprensning, skriver de lokale SF'ere.
Lørdag kunne TV 2/Fyn på baggrund af en aktindsigt fortælle, at boringer i området foretaget af Dansk Miljø Rådgivning viser, at forureningen er massiv.
SF skriver i brevet, at oprensningen vil koste i omegnen af 100 mio. kr.
Med de ressourcer, der er afsat til jordforureninger, er det ikke urealistisk, at der kan gå 10-20 år før en oprensning kommer på tale, hedder det i brevet
- Forureningen bidrager til en stærk stigmatisering af området – i øvrigt et område, hvor over en halv mio. mennesker hvert år kører af motorvejen for at tanke benzin og spise på fastfood-restauranterne med udsigt til Storebæltsvej 10. Det er desuden netop her målområdet for Tour de France skal være i 2021.
- I SF-Nyborg vil vi derfor gerne opfordre dig som minister til at sikre, at vi kan få renset op, inden der skal bygges nyt. Samtidig er det vores holdning, at du som miljøminister bør sikre, at det bliver et lovkrav, at forureninger skal oprenses, før der bygges nyt, hedder det i henvendelsen.
- Vi må derfor sætte vores lid til, at de øvrige partier lægger pres på regeringen for at afsætte flere midler til oprensning i finanslovsforhandlingerne. For uden ekstra midler kan en oprensning af Lynfrosten og andre forurenede grunde i Nyborg Kommune desværre have meget lange udsigter. Det gavner hverken miljøet eller udviklingen af kommunen, oplyser Suzette Frovin på flertallets vegne.