Isvinter på museet: Niårige Elias hugger skulpturer i historiens navn

Hele vinterferien skruer Østfyns Museer tiden tilbage til vinteren 1658, hvor bælterne frøs til, og Nyborg blev besat af svenskerne.

- Jeg har ikke en plan. Men måske en lanterne eller en form for lys er mit mål.

Sådan siger niårige Elias Kondrup Juul-Nielsen, der sammen med sin far og søster bruger lidt af sin vinterferie på Borgmestergården i Nyborg.

quote Skandinavisk og europæisk historie bliver ændret på grund af det her

Nicolai Knudsen, Østfyns Museer

Her hugger og stikker de en blok af is i forsøget på at lave isskulpturer. Østfyns Museum sætter nemlig i denne uge fokus på begivenhederne omkring den svenske besættelse af Nyborg i 1658.

- Der er selvfølgelig langt fra det frosne bælt til en isskulptur, men det er en sjov måde at formidle historien på, siger museumsinspektør på Østfyn Museer Nicolai Knudsen. 

Østfyns Museer sætter i vinterferien fokus på isvinteren og svenskerkrigen i 1658. Og det er ifølge museumsinspektøren et vigtigt stykke danmarkshistorie.

- Danmark og Sverige har jo i flere århundrede kæmpet om magten på det tidspunkt, og den her isvinter gør at svenskerne får overtaget. De tvinger danskerne i knæ, og både skandinavisk og europæisk historie bliver ændret på grund af det her, siger Nicolai Knudsen.

Nicolai Knudsen er museumsinspektør på Østfyns Museer og arbejder til daglig på Borgmestergården.
Nicolai Knudsen er museumsinspektør på Østfyns Museer og arbejder til daglig på Borgmestergården.
Foto: Mathilde Dalskov

- Det er en bedrift, som har udødeliggjort Bredals navn

I vinteren 1658 tog svenskerne det danske forsvar på sengen, da de forcerede Lillebælt. Snart efter blev Nyborg – og resten af Fyn – besat.

Men ude i Nyborg Fjord holdt den danske søhelt Peter Bredal stand på sine skibe, der var frosset fast i isen.

- Det er en bedrift, som har udødeliggjort Bredals navn. Især her i Nyborg. Men i dag er der nok mange, der ikke kender historien. Det vil vi gerne råde bod på, siger Nicolai Knudsen.

- Vi er her, fordi det er lokalt 

Men selvom Peter Bredal er en stor flådehelt i museumsinspektørens øjne, er det ikke alle, der er lige så bekendte med den lokale maritimhistorie.

- Jeg tror ikke, at det er historien, der trækker for børnene lige nu. Det er mest bare at kunne hugge i isen, siger Elias’ far Henrik Kondrup og fortsætter:

- Vi er her, fordi det er lokalt, og der sker noget i byen. Så skal vi ned og prøve det og støtte op om de tiltag, der nu er i byen, siger han. 

Kom med: Hvad så nu, Nyborg Slot?

Og selvom sammenhængen mellem isblokke og Peter Bredal ikke er helt åbenlys, er det måske heller ikke det vigtigste, mener museumsinspektøren.

- Det vigtigste er, at de får en god oplevelse og en tilknytning her til Borgmestergården, siger han.

Saluteringslauget affyrer kanonsalut fra Kongens Skibsbro den 20. februar kl. 13 i anledning af vinterferiens program. Du kan se hele programmet her

Oversigt

    Oversigt