Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
17-årige Roweyda glæder sig over, at hun og hendes familie har fået opholdstilladelsen tilbage, så hun kan komme til eksamen i dansk, hvor hendes søster mandag fik 12 i dansk.
Der er glæde hos somaliske Roweyda Abdisalan Hussein på 17 år, der har fået besked om, at Nyborg Kommune genoptager forsørgelsen af hendes ellers udviste somaliske familie, da hendes familie har fået opholdstilladelsen tilbage.
Nu lysner det for udvist somalisk familie:
- Seks måneders mareridt er nu slut
Den udviste somaliske familie fra Nyborg får nu igen støtte af Nyborg Kommune, og børnene i familien kan igen komme i skole, børnehave og vuggestue.
Nu ser det ud til at lysne lidt for den udviste somaliske familie Abdisalan Hussein fra Nyborg.
Familien har netop fået meldingen om, at Nyborg Kommune genoptager forsørgelsen af familien og blandt andet lader de to mindste børn komme i børnehave og vuggestue hurtigst muligt.
Familien har i godt seks måneder levet af lokale indsamlinger og almisser, men det er forbi nu.
Familien får nemlig sine rettigheder tilbage, og situationen bliver den samme, som før kommunen lukkede for kassen og stoppede al støtte til den somaliske familie, og børnene i familien blev meldt ud af skole og institutioner.
Det kommer til at betyde, at børnene igen kan starte i skole, børnehave og vuggestue, mens faderen kan arbejde igen, og moderen allerede i denne uge skal til møde i jobcenteret for at ansøge om sociale ydelser og på den måde komme ind i systemet igen.
Ingen skole eller penge
Familien Abdisalan Hussein, der består af otte børn og to voksne, mistede i oktober 2018 sin opholdstilladelse efter at have været i Danmark i tre år. Udlændingestyrelsen begrundede afgørelsen med, at der nu var mindsket risiko for familien ved at vende tilbage til Somalia.
Dermed stoppede kommunen med at udbetale integrationsydelse til familien og meldte børnene ud af skoler, børnehave og vuggestue. Derudover måtte forældrene ikke arbejde, og det har gjort det vanskeligt for familien at leve, da der ingen indkomst har været.
Udviklingen i sagen skyldes, at flygtningenævnet har genoptaget familiens sag om opholdstilladelse. Dermed har familien igen i juridisk forstand lovligt ophold i Danmark og så kan ydelserne fra kommunen igen optages.
Lokale har hjulpet familien
De seneste måneder har familien levet af lokale indsamlinger, fordi de ikke selv har haft mulighed for at tjene penge eller modtage nogle som helst ydelser.
I februar donerede en hemmelig velgører fra lokalsamfundet i Nyborg 80.000 kroner af egen lomme, som gik til at tre af børnene i familien kunne gå på Refsvindinge Friskole resten af skoleåret ud.
Siden årsskiftet og frem til den gavmilde donering har de tre børn gået i "nødskole" på Nyborg Gymnasium, hvor frivillige lærere har stået for undervisningen.
Ud over nødskolen har Nyborg Gymnasium - for egen regning - ladet familiens to ældste døtre fortsætte i 10. klasse.
En glad rektor
Det glæder da også rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, at familien nu kan se frem til en lidt mere "normal" hverdag for både børnene og de voksne.
- Jeg er fantastisk lettet og glad på familiens vegne. Seks måneders juridisk tomrum og mareridt er nu slut, for kommunen går nu ind og støtter familien, som før de skæbnesvangre dage i november, da alle børn blev meldt ud af skolen og kasserne blev lukket, fortæller rektoren til TV 2/Fyn mandag morgen.
Henrik Vestergaard Stokholm trodsede i december sidste år Nyborg Kommune og lod de to somaliske søstre Roda og Roweyda Abdisalan Hussein fortsætte i deres deres 10. klasse på Nyborg Gymnasium, efter kommunen havde lukket for alle ydelser.
- Jeg er glad for, at vi holdt fast og kæmpede for, at familien kunne blive. Forløbet har været en hæslig parentes i familiens liv, men nu kan alle ånde lettet op, siger rektoren, der har været i mange ophedede diskussioner med flere fremtrædende DF-politikere, der ikke har ment, at han gjorde det rigtige.
- Jeg er megaglad. Jeg synes, det gik lidt trist, men nu går det godt. Vi er glade derhjemme, siger Roweyda Abdisalan Hussein til TV 2/Fyn.
Familien har i et halvt år levet af lokale indsamlinger. Havde det ikke været for indsamlingen af hundredtusindvis af kroner, havde familien ikke haft mulighed for at blive boende i Nyborg.
- Jeg er taknemmelig for Nyborgs borgere og rektoren (på Nyborg Gymnasium, der har hjulpet familien, red.). De er rigtig søde mennesker. Havde det ikke været for dem, ville vi ende på et center, siger Roweyda Abdisalan Hussein, der gerne vil takke alle, der har hjulpet familien.
Nyborg Kommune genoptager forsørgelsen af familien og lader blandt andet familiens to mindste børn komme i børnehave og vuggestue hurtigst muligt.
Sagen genoptaget
Familien Abdisalan Hussein, der består af otte børn og to voksne, mistede i oktober 2018 sin opholdstilladelse efter at have været i Danmark i tre år.
Udlændingestyrelsen begrundede afgørelsen med, at der nu var mindsket risiko for familien ved at vende tilbage til Somalia. Som følge heraf stoppede Nyborg Kommune med at udbetale integrationsydelse til familien, og børnene blev meldt ud af skoler, børnehave og vuggestue. Forældrene måtte heller ikke længere arbejde i Danmark.
Flygtningenævnet har dog genoptaget sagen.
12-tal i danskeksamen
Roweyda Abdisalan Hussein går i tiende klasse og skal til eksamen tirsdag. Hendes søster Roda på 16 år har mandag været til eksamen i dansk, hvor hun har fået et 12-tal.
Hvad går du efter?
- Jeg går også efter et 12-tal, forsikrer Roweyda Abdisalan Hussein.
Forsvarsadvokat: Nu kan familien sove om natten
Niels Erik Hansen, der er forsvarsadvokat for familien Abdisalan Hussein, glæder sig ligeledes over, at familien ikke længere skal bekymre sig om, hvor deres næste måltid skal komme fra.
- Det er vi rigtig glade for. Det giver en tryghed for familien. Umiddelbart får de ro på og kan sove om natten. De er ikke afhængige af, at folk samler penge til ind, så kan de få noget at spise, siger Niels Erik Hansen til TV 2/Fyn.
Familiens forsvarsadvokat kritiserer hele familiens forløb, der af rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm blev beskrevet som “seks måneders mareridt”.
- Det er grotesk. Det er et udtryk for, at der er gang i et udvisningsprogram for somaliske familier, siger Niels Erik Hansen og henviser til, at andre somaliske familier i Danmark står i en lignende situation.
Sådan er fremtidsudsigterne
Fremtiden er dog fortsat uvis for den somaliske familie, der trods opholdstilladelsen ikke er sikret at kunne blive i landet.
Forsvarsadvokaten forsikrer, at familien ikke forsøger at trække sagen i unødvendigt langdrag.
- Vi tror, familien er berettiget til at blive, siger Niels Erik Hansen.
Han forventer, at der vil falde en afgørelse om et halvt til et helt år.