Til kamp mod madspild: Fynsk virksomhed redder tonsvis af æbler fra private haver
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra mandag og seks uger frem kan haveejere fra hele landet aflevere overskydende æbler hos Ørbæk Mosteri. I bytte får man æblemost og afhjælper samtidig madspil.
- I dag er en af de helt store dage i virksomheden.
Sådan lyder det fra Jesper Dalskov-Rasmussen. Han er salgschef i Orskov Foods, der blandt andet ejer Ørbæk Mosteri på Østfyn.
Æbler smadret af hagl: Voldsomt uvejr ødelagde for millioner på ti minutter
Æblehøsten hos en frugtavler i Hesselager er ødelagt, efter store hagl væltede ned under kortvarigt uvejr.
Et voldsomt uvejr bevægede sig natten til lørdag ind over Østfyn, og med sig havde det store hagl, der væltede ned over en æbleplantage i Hesselager.
- Lige da det begyndte at hagle, tænkte jeg: Fuck! Nu er det ovre! Jeg har aldrig oplevet sådan et uvejr før. Jeg har aldrig oplevet, at tingene går så stærkt. Noget, jeg har arbejdet med i 30 år, forsvinder på fem minutter. Det er frustrerende, siger frugtavler Flemming Villebro Jørgensen.
- Alle blade er blevet ødelagt. Æblerne er fyldt med sår, og hvis jeg skræller det, kan man se, at det er brunt indeni. Det kan man ikke sælge, forklarer han.
Mistet millionbeløb
Uvejret ramte ved totiden, og i løbet af ti minutter blev store dele af høsten ødelagt. Det økonomiske tab er ikke til at komme uden om.
- Vi har mistet for fem-seks millioner kroner i nat, og det er vi ikke rustet til, så det er lidt en krise for os, siger Flemming Villebro Jørgensen.
Frugtavleren skulle have høstet de første æbler i næste uge. Det kan være, spiseæblerne i stedet for kan bruges til most.
- Jeg ved ikke, hvad vi gør nu. Det må tiden vise.
Ifølge TV 2 Vejret var flere af bygerne over Fyn og andre dele af landet særdeles kraftige. Samlet set blev Danmark ramt af 10.500 lyn i løbet af nattetimerne. Lørdag morgen lå der fortsat store hagl på jorden flere steder.
Allerede fra morgenstunden har der været tæt trafik hos mosteriet i Ørbæk, hvor haveejere med trailere fulde af æbler har holdt i kø for at aflevere årets høst.
- Vi håber, at vi i dag får mellem 50 og 75 tons æbler. Omregnet til trailere svarer det til mellem 200 og 250 trailere med æbler, der kommer forbi Ørbæk. Det ville være en god dag, og så er vi kommet fantastisk godt i gang, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.
Samarbejde med Stop Spild af Mad
For hver ti kilo æbler, der afleveres i Ørbæk, får man en liter æblemost i bytte. Sådan har det været, siden Ørbæk Mosteri blev grundlagt i 1938.
Men i år er alligevel anderledes end de foregående 82 år. Som noget nyt har Orskov Foods nemlig etableret et samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad og discountkæden Rema 1000.
- Samarbejdet kom i stand, fordi vi gerne vil sætte endnu mere fokus på vores haveæbler. Det handler jo i bund og grund om at stoppe madspild. De æbler, der kommer ind til os, ville jo være gået til spilde ude i haverne, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.
- Måske kunne fuglene have fået glæde af nogle af dem, men langt de fleste ville være gået til spilde. Så ved at lave et samarbejde med Stop Spild Af Mad, bliver det et landsdækkende projekt og ikke kun et fynsk projekt, fortæller salgschefen.
Mere diversitet blandt haveæbler
Æblemosten “Årets Ævlerov” vil kunne købes i samtlige Rema 1000-butikker fra oktober i år frem til april næste år.
Årets vejr har været hårdt ved de fynske æbler
Varm vinter og koldt forår har saboteret bestøvningen af æblerne.
- Det er fuldstændigt uden kerner.
Henning Jensen, der har Egeby Frugtplantage på det nordligste Fyn, har skåret et af sine æbler over. Æblets kernehus er fuldstændigt tomt, fordi det ikke er blevet ordentligt bestøvet.
Konsekvensen af den manglende bestøvning er, at æblerne falder af træet uden nogensinde at blive ordentligt modne.
Årsagen skal findes i vejret.
- Vi har haft en mild vinter, som har gjort, at vi er kommet tidligt i gang, og så har vi haft en kold periode i marts og hen i april måned, som har påvirket bestøvningen negativt, fortæller Henning Jensen.
I Henning Jensens plantage ligger der flere æbler på jorden, end der plejer, og det vil også være tendensen hjemme i folks haver.
Æblerne ender på jorden, fordi æblerne ikke er ordentligt bestøvet, samtidig med at træet er stresset.
- Tørt og solrigt kan være godt for æblerne, men hvis det er rigtig tørt og rigtig varmt i en lang periode, bliver træerne stresset. Og når de bliver stresset, har de en tendens til at smide bladene og de æbler, som ikke er bestøvet ordentligt for tidligt, siger Henning Jensen.
Sæsonen i år har været præget af en varm vinter og et koldt forår, hvilket er det stik modsatte af godt æblevejr.
Henning Jensen bud på det optimale bestøvningsvejr er vinter om vinteren, forår om foråret og så en dansk sommer med både sol og regn.
Og så skal æblerne blive hængende så længe som overhovedet muligt.
- Hvis man går ud og plukker et æble, lige inden det falder ned, er det det mest velsmagende æble, man kan få, siger Henning Jensen.
Og det er en anden type æblemost, der kommer ud af æblerne fra de private haver, forklarer Jesper Dalskov-Rasmussen.
- Der er utrolig meget diversitet i æbler fra private haver. Der er mange forskellige æblesorter i haverne, som man slet ikke ser i dag i de moderne industriplantager. I de private haver findes der gamle sorter, nye sorter, sure sorter, søde sorter. Når man blander det hele sammen, giver det en fantastisk æblemost, siger han.
De seneste ti år har Ørbæk Mosteri i alt modtaget seks millioner kilo æbler fra private haveejere. Det svarer til cirka 20.000 trailere fyldt med æbler. Det fynske mosteri tager imod alle usprøjtede haveæbler, så længe der ikke er råd i æblerne.
På facebook-siden "æblevenner" kan interesserede komme i kontakt med andre haveejere, hvis man ikke selv har mulighed for at transportere æblerne til Ørbæk.