Verdens sjoveste job: De bygger Legoland og Lalandia
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De fleste har set deres produkter, men de færreste kender virksomheden. Sommer Larsen hedder den fynske virksomhed, der bygger attraktioner for de mest kendte forlystelsesparker.
Hovedingredienserne i deres arbejde er sjov og leg. Det siger de selv, Jane og Torben Sommer Larsen, som er ejerne af virksomheden Sommer Larsen. Men man fornemmer det også hurtigt selv, når man træder ind i den renoverede kostald i Nordenhuse uden for Nyborg. Overalt bliver man mødt med klare blå, grønne og røde farver formet som fluesvampe, skyer eller træer. Fra sekundet man træder ind er man på opdagelse i de mange ting, som hver især er brudstykker af forskellige opgaver, Jane og Torben Sommer Larsen har arbejdet på.
Du kan se værkstedet i en 360 grader video her.
Og intet er, hvad det ser ud til hos Sommer Larsen. Fliserne på gulvet er ikke hårde som sten, stenbænken i siden kan løftes så let som ingenting, og hvis man åbner døren til telefonboksen i hjørnet dukker et marokkansk inspireret toilet frem.
30 år med eventyr og leg
Det hele startede i 1987, hvor Jane og Torben Sommer Larsen, der begge er uddannet scenografer og har en fortid på forskellige teatre, besluttede sig for at starte deres eget firma.
- Det er jo fantastisk, at man kan leve af sin hobby, siger Torben Sommer Larsen.
Firmaet begyndte rigtigt at tage fart i 1996, hvor de fik deres første store opgave i form af Kongeborgen i Legoland. Da Lalandia ville udvide med et feriecenter i Billund, fik Jane og Torben Sommer Larsen opgaven med at indrette alle 33.000 kvadratkilometer med sydeuropæisk stemning, restauranter og bowlingbane. Et stort samarbejde med ingeniører og en masse håndværkere, der er deres største og mest udfordrende opgave til dato.
Siden de startede, har de lavet et hav af attraktioner i både Lalandia, Legoland og Djurs Sommerland. Derudover laver de udsmykninger og aktivitetsrum til børnehaver, hospitaler og plejecentre, og de laver kulisser til teatre og tv.
Lige nu er de også aktuelle med en af de helt centrale dele af Nyborg Slots udstilling om Reformationen. Riddersalen på slottet er omdannet til et katolsk kloster i forfald, hvor kampscener fra borgerkrigen Grevens Fejde tager form.
Tiden omkring Reformationen er en tid, som Jane og Torben Sommer Larsen har beskæftiget sig meget med. Selvom de har lavet mange opgaver, som har skulle illustrere noget fra den tid, er det ikke ensbetydende med, at det hele er blevet ens.
- Vores holdning er, at historien er en subjektiv oplevelse. For eksempel lavede vi på et tidspunkt en udstilling til et museum, hvor vi brugte en masse stof i rummet, som skabte skygger, og lavede antydninger af noget, forklarer Torben Sommer Larsen.
Nyborg i centrum for markering af reformationen
Nyborg spillede en særlig rolle i den dramatiske tid, da Reformationen kom til Danmark. Det markeres i en lang række begivenheder og events.
Østfyns Museer har fået økonomisk støtte fra både Folketinget og Nyborg Kommune til markeringen af 500 års jubilæet for Reformationen. Museet har modtaget 250,000 kroner fra Folketingets Reformationspulje samt et tilsvarende beløb fra Erhvervs og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune.
- Vi er rigtig glade for bevillingerne. Vi er ikke færdige med at indhente midler, men den betyder, vi for alvor kan komme i gang med at fortælle historien om Nyborgs helt centrale betydning dengang. Det er ukendt for de fleste, men det vil vi ændre på i løbet af det kommende år, siger afdelingsleder Janus Møller Jensen, Østfyns Museer.
Nyborg var for 500 år siden kongens residensstad, og her havde nogle af reformationsspillets centrale aktører deres hovedkvarter. Christian 3., der også valgte Nyborg som sit hjem, og udbyggede både slot og by. Christian 3. var Martin Luthers solide støtte livet igennem, og Danmark blev landet, hvor reformationen blev gennemført mest konsekvent.
Reformationen blev indført med fast kongelig hånd af kong Christian 3. i 1536.
- Hele magtspillet bag reformationen er en central del til forståelsen af den i Danmark. Den historie kan vi på unik vis fortælle netop her i Nyborg. Det var her magten skulle iscenesættes og både slot og by blev omskabt til reformationens verdslige højborg og hovedstad. Der er masser af dramatiske begivenheder at fortælle om. Det glæder vi os til at rulle ud i 2017, og der er bevillingerne gode skridt på vejen, forklarer Janus Møller Jensen.
Sommer Larsen beskæftiger fast tre medarbejdere, men når store ordrer ruller ind, kan de nå op på 25-30 kontraktansættelser. Her benytter de sig af specialister fra ind- og udland.
- Det er jo meget specialiserede ting, vi skal have lavet. Måske er der kun en eller to i verden, som maler bjergstrukturer helt perfekt, og så rejser de rundt mellem os, der har brug for det, fortæller Jane Sommer Larsen.
Computere er banlyst
Det er tydeligt, at de mange miniaturer, der står rundt omkring på værkstederne er håndlavede. Hos Sommer Larsen bruger de hverken computere eller 3D-printere til at opbygge de mange landskaber og legepladser. De maler alt i hånden og bygger alt op med pap og træ. I følge Torben Sommer Larsen har de gjort det så meget, at det ikke tager særlig lang tid.
Og netop forberedelser er vigtige for ægteparret. De benytter sig i høj grad af deres baggrund inden for teatrene, hvor dramaturgien har en helt central rolle. For hvert projekt, der skal bygges, skal der fortælles en historie.
Da de for eksempel skulle lave indretningen i Lalandia Billund, skulle de ramme en bestemt sydeuropæsik stemning uden at ligne en bestemt by. For at finde ud af præcis, hvordan restauranterne og husene skulle se ud, opbyggede de først en historie om, hvad der var sket i huset.
Hvor det ikke er nødvendigt, leger Jane og Torben Sommer Larsen meget med, at deres udsmykninger ikke ligner en fuldstændig gengivelse af virkeligheden. Når de laver ting til legepladser og børnehaver er der aldrig mennesker i deres universer. Det er altid dyr, som laver menneskelige ting.
- Hvis vi laver rigtige mennesker, kan det hurtigt komme til at ligne en bestemt person. Men på den her måde, bliver børnenes fatasi ikke låst fast om et bestemt mennesker, siger Jane Sommer Larsen.
Lave lidt af det hele
Både Jane og Torben Sommer Larsen er indbegrebet af ydmyghed. De har heller aldrig gjort meget for at reklamere for deres virksomhed. Alligevel har de haft rigeligt med arbejde de 30 år, de har eksisteret.
- Vi har nok bare set, at ordet spreder sig, hvis man leverer nogle gode solide produkter og samtidig er gode mennesker, siger Torben Sommer Larsen.
Ydmygheden kommer igen til udtryk, når man spørger, hvad drømmeopgaven er.
- Vi har jo været så privilligerede, at vi allerede har fået lov til at lave alt det, vi gerne vil, siger Jane Sommer Larsen.
Men hvis man bare giver dem lidt tid, kommer drømmeopgaverne væltende.
- Det, der sker med H.C. Andersens hus lige nu, er genialt. Med den nye ombygning er de jo ved at finde ind til poesien i historierne igen. I mange år har museer ville pakke alt væk i montrer. Men nu begynder man at gå væk fra montretanken. Noget jeg er helt vild med, og det ville vi da meget gerne være mere inde over, forklarer Torben Sommer Larsen.
- Men vi vil også rigtig gerne lave mange flere sygehuse og plejehjem. Selvom det er noget helt andet, er vi her med til at skabe noget glæde og noget ro hos mennesker, som har brug for det, siger Jane Sommer Larsen.