Voldsomt og umotiveret: Betjent overfaldet i Nyborg Fængsel
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En betjent er kørt til sygehuset i stærkt forslået tilstand efter han er blevet overfaldet.
En fængselsbetjent i Nyborg Fængsel er torsdag blevet udsat for et groft overfald.
Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.
Ifølge forbundet er overfaldet voldsomt og umotiveret, og det har betydet, at betjenten er kørt til sygehuset stærkt forslået.
- Omstændighederne er en indsat, der slog en ansat i ansigtet og forsøgte at slå flere andre, end han blev overmandet, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet, til TV 2 Fyn.
Han ser især normeringerne i fængslerne som en af de store udfordringer.
Skoleleder truede ansatte ifølge rapport:
- Hvor er jeg heldig at have sådan nogle lækre kvinder ansat
En skoleleder, der tidligere har været på Byhaveskolen, er stoppet, efter en sag er begyndt at rulle og har vist, at de ansatte følte sig dårligt behandlet og seksuelt chikaneret.
Seksuelle krænkelser, trusler om fyring og hård ledelsesstil.
Den tidligere skoleleder på specialskolen Byhaveskolen i Svendborg er anklaget for flere alvorlige tilfælde.
Ansatte beskriver i en ekstern rapport, som Svendborg Kommune satte i gang, at de har følt sig stærkt pressede under det tidligere lederskab.
- Han nævnte virkelig tit, at noget havde fyringsgrundlag, siger en af de medvirkende i rapporten. Vedkommende bakkes op af andre:
- Man vidste, man blev fyret i næste runde, hvis man sagde ham imod.
Nanna Lohman, skolechef i Svendborg Kommune, har været med fra starten, hvor denne sag begyndte at rulle.
- Jeg husker tydeligt datoen 16. april, for det er her, jeg først hører om sagen.
Man havde tidligt i forløbet en samtale for at genskabe tilliden mellem lederen og de ansatte, men skolechefen forklarer, at sagen var kommet for vidt
Hun har brugt de seneste fem uger på skolen, og hun er virkelig ked af, at de ansatte har været udsat for de alvorlige ting, de beretter.
- Vi ser med meget stor alvor på denne sag, for det er nogle grove eksempler, som de ansatte kommer med.
- Hvor er jeg heldig
Firmaet Impaq har stået for undersøgelsen, og i den er der først og fremmest beskrivelser af et arbejdsmiljø præget af trusler, usikkerhed, og forskelsbehandling.
Noget, der dog også har medvirket til en dårlig arbejdsplads, er, at skolelederen ifølge medarbejderne er kommet med svært upassende seksuelt ladede kommentarer og tilbud.
- Hvis jeg gik ned ad gangen, og (skolelederen, red.) gik bag mig, kunne han sige ”Hvor er jeg heldig at have sådan nogle lækre kvinder ansat,” lyder et af vidnesbyrdene i rapporten.
Et andet eksempel er anklager om, at den tidligere leder skulle have givet seksuelle tilbud.
Nanna Lohmann fortæller, at der på grund af en tidligere fyringsrunde, der bundede i et faldende antal elever, var en grobund for utryghed. De ansatte frygtede ifølge hende for deres job.
De nuværende og tidligere ansatte, der har medvirket til rapporten, beretter, hvordan skolelederen havde yndlinge blandt medarbejderne.
Hans yndlingsansatte ville blive tilbudt bedre opgaver og havde bedre arbejdsforhold, beskriver rapporten.
- Noget af det, jeg hæfter mig ved, er det mod, som de ansatte udviser. Der er 75 nuværende og tidligere medarbejdere, som har medvirket til rapporten, og det er jo også en hård proces, siger skolechefen.
75 medarbejdere giver samme billede
Hun siger, at de 75 medvirkende nærmest en til en giver den samme beretning.
I rapporten lyder det, at de ansatte har haft brug for at sygemelde sig efter samtaler med skolelederen.
- Det er jeg selvfølgelig rigtig ked af at høre, men faktisk så kan vi se, at der kun har været en lille øgning i sygemeldinger i forhold til ansatte på andre skoler. Arbejdet med elever med særlige behov kan i sig selv være hårdt, så derfor har vi ikke bemærket noget ekstraordinært, siger Nanna Lohman.
Nogle ansatte beskriver også i rapporten, at de er taget på arbejde syge, fordi de frygtede for deres stilling eller følgerne fra skolelederen.
Det dårlige arbejdsmiljø har eksisteret, siden skolelederen kom til skolen. Altså over en periode på 8,5 år. Det fortæller de ansatte, siger skolechefen.
Hun siger dog også, at tingene er blevet gradvist værre.
Nu pågår der et arbejde for at genskabe tilliden blandt kollegaerne på skolen, men Nanna Lohman er fortrøstningsfuld.
- Nu har jeg jo arbejdet tæt på de ansatte i nogle uger, og jeg oplever dygtige, engagerede ansatte med højt humør og humor, så jeg tror nok, det skal lykkes.
TV 2 Fyn har været i kontakt med den tidligere skoleleder. Han siger, at han hverken kendte til eller har læst rapporten.
Derudover ønsker han ikke at kommentere på sagen.
- Generelt har man store problemer med normeringerne i de danske fængsler. På landsplan mangler der 600 betjente, og man har intet set til de 250 betjente som den forrige justitsminister lovede, siger Bo Yde Sørensen.
Ifølge formanden var der i 2007 til 200 indsatte til 230 betjente. I dag er det tal 350 indsatte til 135 betjente.
- Problemer ved underbemandingen er, at mange afløsere og nyansatte kommer til at gå alene og ikke kender til de forholdsregler, de skal tage rundt om på afdelingerne.Det er et problem ar rekruttere og fastholde ansatte på grund af for dårlig løn, dårligt arbejdsmiljø og manglende sikkerhed.
Det skal understreges, at episoden ikke hænger sammen med en anden sag fra Nyborg Fængsel, som kører bag dobbeltlukkede døre i øjeblikket.
Heste sultede og tørstede i halvt år - dyrlæge har aldrig set noget lignende
En unghest var så syg, lusebefængt og afkræftet, at den måtte aflives. Den nu tidligere ejer blev torsdag idømt en bøde på 30.000 kroner i en sag om uforsvarlig behandling af fem heste.
En unghest var så lusebefængt, at dyrlægen aldrig havde set noget lignende, da den i december 2019 slap ud af sin fold og faldt i et mudderhul.
Kort tid efter måtte unghesten aflives, for den var ikke kun fuld af lus. Den var også så udmagret, syg og afkræftet, at dens dage var talte uanset hvad.
Det kom torsdag frem i Retten i Odense, da en 56-årig mand fra Nørre Aaby blev kendt skyldig og idømt en bøde på 30.000 kroner i en sag om uforsvarlig behandling af fire voksne heste og groft uforsvarlig behandling af unghesten, der måtte aflives på grund af sin tilstand.
- Det er en meget tragisk historie om hesten, siger Maria Fanø-Fredeløkke, senioranklager ved Fyns Politi.
I knapt et halvt år inden aflivningen havde politiet og dyrlæger holdt øje med hestenes forhold og tilstand, men selvom ejeren fik flere forsøg til at forbedre situationen, blev det kun værre.
Flere besøg af politiet
Første gang Fyns Politi fik nys om hestenes forhold, var efter en anmeldelse i juni 2019.
- Politiet tog kontakt til personen direkte samme dag og kørte derud sammen med en dyrlæge. Det blev betragtet som en akutsituation på grund af den anmeldelse, der kom ind, siger anklager Maria Fanø-Fredeløkke.
På stedet undersøgte politiet og dyrlægen forholdene. I hestenes fold manglede der både foder, ordentligt læ og rent vand - til gengæld var der blandt andet løst plastik, væltede hegnspæle, ødelagte træpaller og søm og beslag, som hestene kunne rive sig på eller træde i.
Derfor blev der lavet en rapport, som endte med at blive den første af flere.
- Ejeren bliver instrueret i, hvordan han skal behandle specielt den her plag (unghest, red.), så den får det bedre, siger anklageren.
Allerede omkring en uge senere kom det næste kontrolbesøg, og i de efterfølgende måneder blev der ført kontrol og taget blodprøver fra hestene for at klarlægge, om de fik den rigtige næring.
- Så venter man på de her blodprøvesvar og holder løbende øje, og så er det, det går galt med den her plag, siger Maria Fanø-Fredeløkke.
Lå død og lugtede i flere dage
Selv efter unghesten blev aflivet i december, fortsatte sagen. Naboerne klagede over lugtgener fra den døde hest, der ikke var blevet fjernet fra stedet.
- Man skal skaffe sig af med de her døde produktionsdyr inden for en vis tidsfrist, og den her plag får lov til at ligge fire dage for lang tid, siger Maria Fanø-Fredeløkke.
Derfor er den 56-årige mand også dømt for ikke at skaffe sig af med kadaveret i tide. Han er ikke tidligere dømt for uforsvarlig behandling af dyr, men skal på grund af sagens omfang betale for de omkostninger, politiet har haft i forbindelse med dyrlægebesøg.
Derfor skal manden oven i bøden på 30.000 kroner betale en ekstraudgift på 9.587,50 kroner.
- Det nedlægger vi påstand i retten om, at den dømte skal betale. Det er ikke noget, der skal ligge samfundet til last, at han ikke kan finde ud af at behandle sine dyr ordentligt, siger anklageren.