Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En spastisk lammelse forhindrer ikke 22-årige Astrid Skovbakke i at udleve sine drømme. Sammen med otte hjælpere skal hun på en 110 kilometer lang vandretur i Sverige.
En 110 kilometer lang vandretur gennem den svenske vildmark kræver sin mand eller kvinde. Men for 22-årige Astrid Skovbakke skal der lidt mere til end det.
Hun har cerebral parese, som betyder, at hele hendes krop bevæger sig anderledes end normalt. For eksempel kan hun ikke gå, og hun har svært ved at tale i andet end enstavelsesord.
Morten kan ikke stå inde for ældreplejen - han og 13 andre har sagt op siden maj
14 ud af 24 fastansatte på Bo-enheden Kildebakken har siden maj opsagt deres stilling. De vil ikke længere lægge navn til den pleje, de kan yde.
- Jeg kan sige det så kort, at nok må være nok.
Det udtaler Morten Rosenløv Jørgensen, der er sosu-assistent og tidligere tillidsmandsrepræsentant på Bo-enheden Kildebakken i Assens. Han er en af i alt 14 fastansatte, som siden maj har forladt deres stilling på plejehjemmet.
- Jeg har sagt op, fordi jeg simpelthen ikke vil lægge navn til mere og løbe så stærkt, som vi gør, siger han.
I alt er der 24 fastansatte på plejehjemmet, hvilket er ti færre end for godt tre år siden, hvor kommunen gennemgik en stor sparerunde. Siden er arbejdsforholdene ifølge Morten Rosenløv Jørgensen blevet kraftigt forværret, og det tager hårdt på de ansatte, forklarer han:
- Vi oplever igen, at sygefraværet begynder at stige, og kollegaer er kede af det, når de går hjem fra arbejde. Vi oplever også kollegaer, der ikke får noget at spise i arbejdstiden, og mange af kollegaerne holder egentlig først pause, når de enten sidder i deres bil eller er på vej hjem fra arbejde på cykel.
Morten Rosenløv Jørgensen peger først og fremmest på normeringen som årsag til medarbejderflugten. Flere ansatte har klaget over, at de har for travlt, men også at de mangler opbakning fra kommunen.
- Vi føler os bare lidt i ingenmandsland, og at vi ikke bliver hørt, siger han.
Nye besparelser var dråben
Kildebakken er dog langtfra det eneste sted i Assens Kommune, hvor arbejdsforholdene i ældreplejen halter. Det har 18 medarbejdere fra forskellige plejeenheder i den vestfynske kommune fortalt til TV 2 Fyn.
Samtidig er kommunens pleje af de ældre igennem længere tid blevet kritiseret af pårørende som Tine Alice Jensen, der flere gange har fundet indtørret afføring i sin farmors seng og tøj.
For sosu-assistent Morten Rosenløv Jørgensen er tiden til at udføre arbejdet nu blevet så knap, at han ikke længere vil lægge navn til det.
- Det bliver absolut kun kerneopgaverne, den enkelte har fået visiteret, siger han.
Derfor blev det dråben, da han for nylig hørte om nye besparelser.
- Sådan som det ser ud lige nu, skal man spare, og igen går det ud over normeringen af personalestaben. Igen skal man rende stærkere, og jeg tror, at konsekvensen af det er, at vi kommer til at opleve flere sygemeldinger fremadrettet, siger han.
Presset af mange roller
Ind imellem er der opstået vanskelige og ubehagelige situationer med personer, der har særlige udfordringer, men er blevet visiteret til Kildebakken. Det fortæller Morten Rosenløv Jørgensen:
- Vi havde én med et svært blandingsmisbrug, hvor trusler om vold faktisk var en del af hverdagen. Der var også legemsangreb, og vi gik med overfaldsalarmer på et tidspunkt, og det hører ikke til en almen plejebolig.
Generelt oplever han, at arbejdsopgaverne langt overstiger medarbejdernes tid og kompetencer.
- Sådan som vi arbejder lige nu, er vi også administrative medarbejdere, og vi er nærmest en halv psykolog nogle gange, og vi har også nærmest en socialrådgivertitel og en halv kokkeuddannelse, hvis man kan sige det så groft. Vi har rigtig mange kapper på, men det er udover vores kompetencer, og det lægger et pres på den enkelte ansatte, siger han.
Derfor kræver det ikke mindre end otte gæve kvinder og en terrængående kørestol, når Astrid Skovbakke skal gennemføre Fjällräven Classic i de svenske fjelde.
- Hun bliver glad af at komme ud i naturen og få nogle fantastiske oplevelser, vil gerne vise, at selvom man har udfordringer, som hun har, kan man godt, hvis man bare tør, siger Astrids mor, Mette Skovbakke.
Drøm igennem flere år
Drømmen om at deltage i Fjällräven Classic, hvor flere end 2.000 personer i løbet af en uge vandrer 110 kilometer i individuelt tempo, begyndte for flere år siden.
En af Astrid Skovbakkes assistenter har allerede gået turen tre gange.
- Og hver gang er hun kommet hjem og har sagt, at hun godt kunne tænke sig at dele den her oplevelse med Astrid, siger Mette Skovbakke.
Heldigvis er familien glad for friluftslivet og forsøger at se muligheder frem for begrænsninger, så lidt efter lidt begyndte de luftige idéer at forme sig til en konkret plan, og i 2019 tog Astrid Skovbakke og familien de første armtag med en lang vandretur.
Det skete på en 75 kilometer lang vandretur på øhavsstien på Sydfyn, som også var arrangeret af Fjällräven. Den smalle sti og den stenede rute langs vandet var en udfordring at forcere med kørestolen, men det lykkedes ved fælles indsats.
- Fjällräven var henne og sige, at vi kunne gå en alternativ rute med vognen, men det gjorde vi ikke, vi tog den oprindelige rute med alle de udfordringer, der var, siger Mette Skovbakke.
Flere dage og særlig kost
Både Astrid og Mette Skovbakke og de fem hjælpere, som Astrid blandt andet kender fra Egmont Højskolen i Midtjylland, skal alle sove i telt og primært leve af frysetørret mad.
Det giver endnu en udfordring.
- Astrid har fødevareallergier, så vi har selv lavet en del af det tørkost, hun skal spise, siger Mette Skovbakke.
For det er vigtigt at få den rigtige kost og næring, selvom hun ikke selv skal vandre. I det ujævne terræn bliver Astrid Skovbakke kastet rundt i stolen, og det kræver meget energi at holde kroppen oppe i kørestolen, der hele tiden bliver skubbet og trukket af tre personer.
Derfor får holdet mere tid til at gennemføre ruten.
- Når Astrid er spastiker, kan hun ikke holde til at gå 25 kilometer om dagen i det terræn, så vi har fået et par dage ekstra af Fjällräven til at gå i, siger Mette Skovbakke.
Og hvis de stenede passager bliver en for stor mundfuld, er der også råd for det:
- Vi har også et bæresystem med, hvis det bliver helt umuligt at komme igennem med vognen.
Efter medarbejderflugt - nu vil borgmester skaffe hænder til ældreplejen
Borgmester Søren Steen Andersen vil sætte penge af til at skaffe nye elever til den stærkt kritiserede hjemmepleje i Assens kommune.
- Det er en skrue, der skruer sig selv nedad. Det har en selvforstærkende effekt.
Sådan siger Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) om de mange sosu'er, som sygemelder sig og siger op på grund af travlhed og dårlige vilkår i hjemmeplejen kommunen.
Selvom han er stolt af, at der netop er indkommet 22 ansøgninger til otte sosu-stillinger i kommunen, så kan der ikke i øjeblikket ansættes nye medarbejdere hurtigt nok til at fylde hullerne efter de mange sygemeldte sosu'er og dem, der slet og ret har sagt op.
Men til efteråret, når politikerne mødes for at budgetforhandle, håber borgmesteren at han kan få sine byrådskolleger med på idéen om at lave en rekrutteringspulje til netop sosu-området.
- Jeg kaster mig ind i at få en pulje til rekruttering. Det handler om at få nye elever ind og fastholde dem, der er her, sagde han søndag til TV 2 Fyn.
Langvarigt problem
Problemerne indenfor plejeområdet i Assens har været velkendte i tre år.
De skyldes i følge borgmesteren, at kommunen var "bagud" med 120 millioner kroner, og at der er blevet sparet massivt for at lappe hullet. Men med den seneste udligningsreform er der ikke længere behov for at skære ned, så nu vil Søren Steen Andersen have fokus på at skabe forbedringer.
Og der er nok at tage fat på, hvis man spørger kommunens medarbejdere og de pårørende, som den seneste uge har henvendt sig til TV 2 Fyn.
- Der er jo kommet flere ældre og færre sosu'er. Så giver det jo sig selv, sagde Gitte Schmidt, social- og sundhedshjælper samt fællestillidsmand, fredag til TV 2 Fyn om, hvorfor problemerne er så store netop nu, at en lang række medarbejdere siger op eller sygemelder sig.
- Vi er ikke tilfredse selv. Men det er det, vi arbejder efter. Det er det, vores arbejdsgiver har besluttet. Så derfor arbejder vi ud fra det. Det er ikke vores standard, men vi bliver nødt til at være loyale over for vores arbejdsgiver, siger Jane Dideriksen, der er social- og sundhedshjælper i Assens Syd.
På landsplan mangler der 8.500 medarbejdere på sosu-området.