Abdinur blev dræbt:
- Han var verdens gladeste person
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail beskrives af sine venner som en livsglad mand med ingen tilknytning til det kriminelle miljø. En uskyldig mand blev dræbt.
En helt almindelig og livsglad mand, der passede sit arbejde, brugte tid sammen med sine venner og elskede sin familie.
Sådan beskrives den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail af sine nærmeste.
Nærmest tom for ord møder TV 2/Fyn til fredagens demonstration til minde for Abdinur Mohamed Ismail i Vollsmose en af hans tætte venner og arbejdskollegaer Casper Hertzum Nissen.
Han er mødt op for at mindes den kammerat, han har mistet.
- Det er et helt uskyldigt drab, og det er simpelthen så tragisk, siger Casper Hertzum Nissen, mens folkemængden på flere hundrede mennesker er samlet i respektfuldt minde om den unge mand, der onsdag aften mistede livet.
- Slut med at idioter skal ødelægge andres liv
Om onsdagens episode er Abdinur Mohamed Ismails venner og familie alle enige. Den 31-årige har været et uskyldigt offer i et opgør mellem grupperinger, som han ingen tilknytning havde til.
Fyns Politi: Skuddræbt har ikke umiddelbar tilknytning til grupperinger
Fyns Politi undersøger stadig den skuddræbte i Vollsmoses relation til konflikterne mellem grupperingerne i bydelen. Indtil videre er der ikke nogle tegn på, at han har relationer til konflikten.
Fyns Politi har siden skudepisoden i Vollsmose onsdag aften undersøgt, om den 31-årige beboer, Abdinur Mohamed Ismail, der blev dræbt af skud, havde tilknytning til konflikten mellem grupperingerne i området.
Politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi siger fredag, at der umiddelbart i efterforskningen ikke er nogle tegn på, at den dræbte havde relationer til konflikten.
- Før vi kan sige det med sikkerhed, er vi nødt til at nå længere med efterforskningen, men der er ikke umiddelbart tegn på, at den dræbte har relationer til konflikten, siger Johnny Schou.
Samler små brikker til det store puslespil
Under skudepisoden blev også en 31-årig mand såret, og politiet kan i den forbindelse bekræfte, at han er en del af de stridende grupperinger.
- Vi kender den sårede fra en fortid, og derfor kan vi bekræfte, at han er en del af grupperingerne, der strides i området, siger Johnny Schou.
Politiinspektøren fortæller desuden, at mindst ti personer har været involveret i konflikten, og de personer er politiet derfor i gang med at finde frem til.
- Lige nu samler vi alle de informationer, vi har, så vi kan danne os et billede af, hvad der er sket før, under og efter episoden, siger han.
I den forbindelse appelerer Johnny Schou kraftigt til, at man skal dele enhver viden om episoden med politiet, uanset infomationens størrelse.
- Selvom den information, man sidder med, måske virker lille, så kan det i sidste ende være den lille brik i det store puslespil, som vi sidder og mangler, fortæller han.
- Fuldstændig uholdbar situation
Efterforskningen fastslår, at skuddene blev afgivet fra håndvåben.
- Der er ikke blevet anvendt tunge håndvåben i den her specifikke episode, men vi kan ikke udelukke, at der florerer tungere våben i miljøet, siger Johnny Schou.
Efter onsdagens skudepisode kalder politiinspektøren situationen i Vollsmose for fuldkommen uholdbar.
- Den her sag skal opklares, og uhyrlighederne må og skal ophøre.
Som redskab i deres efterforskning har politiet indført både visitationszone og skærpet strafzone i Vollsmose.
- Vores klare opfordring er, at hvis man befinder sig et sted, hvor en situation er ved at optrappes, så gælder det om at komme væk, siger Johnny Schou.
- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Abdinur har stået helt uden for konflikten. Han har intet haft med det at gøre, siger Casper Hertzum Nissen.
- Han gik op i at nyde livet sammen med sine venner. Han nød sin arbejdsplads. Han nød sin fritid. Han gik op i sig selv og sit udseende. Det er så uretfærdigt.
Og med ønsket om, at hans kammerats død bliver den absolut sidste, gør Casper Hertzom Nissen stille og roligt klar til at vende tilbage til demonstrationen.
- Der er ikke flere uskyldige, der skal dræbes. Der er tale om et menneske, der er elsket af familie og venner, og det er så sørgerligt, at nogle dumme idioter skal gå ind og ødelægge det for andre velfungerende mennesker, siger han.
Et tilfældigt og uskyldigt offer
- Det er fuldstændig ubeskriveligt. Det giver ikke mening oppe i mit hoved, at han er væk.
For en af Abdinur Mohamed Ismails tætteste venner gennem næsten 20 år Abdirahman Mohamoud Jama er hele situationen svær at sætte ord på.
Det ene øjeblik havde han mødtes med sin tætte ven på en shawarmabar i Odense, og det næste var han revet væk fra ham.
- Vi sås rigtig meget. Vi tog på cafe, vi spillede fodbold, vi tog en tur i byen. Han var altid smilende og altid glad. Han krammede altid folk. Næsten så nogen synes, det kunne blive for meget, siger Abdirahman Mohamoud Jama med et lille, sørgmodigt grin i stemmen, mens han mindes sin nu døde ven.
Abdinur Mohamed Ismail var sådan en type ven, som man altid kunne ringe til, og så ville han stå klar med en hjælpende hånd, fortæller Abdirahman Mohamoud Jama, der ligesom Casper Hertzom Nissen også slår fast, at hans ven er en uskyldig dræbt.
- Han har aldrig nogensinde være i det kriminelle miljø. Aldrig nogensinde. Han har aldrig haft nogen konflikt. Han var et tilfældigt og uskyldigt offer, siger Abdirahman Mohamoud Jama.
Efter skuddrab: Flere hundrede samlet for at mindes
Der bliver lagt blomster i stilhed til demonstrationen til minde om den 31-årige mand, der blev skudt i Vollsmose.
Mere end 300 mennesker var fredag mødt op til mindehøjtidelighed i Vollsmose, og flere kom til undervejs. De var mødt op for at mindes den 31-årige beboer, Abdinur Mohamed Ismail, der blev dræbt sent onsdag aften.
Blomsterne på gerningsstedet blev afleveret i stilhed. Og trods de mange mennesker var der ro - nogle græd.
Blandt de fremmødte var også Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), der startede mindehøjtideligheden med en tale.
- Hele Odense står sammen. Vi giver ikke op. Vi skylder hinanden at blive ved. Jeg vil opfordre til, at vi mindes Abdinur med værdighed, siger han til de fremmødte.
Afspærringen på stedet var sat op af arrangørerne selv for at holde styr på pressen, men en mørk plamage på jorden og knust glas vidnede stadig om episoden.
Vil ikke acceptere det
Højtideligheden var arrangeret af foreningen We Enjoy Vollsmose. De samledes på gerningstedet i bydelen for at ære den afdøde. Men også for at vise, at man ikke accepterer, at uskyldige liv går tabt, fortæller Ali Hassan, der er medarrangør af demonstrationen.
- Vi i lokalsamfundet vil ikke længere finde os i de her udfordringer, der er. En lille gruppe af unge mennesker skal ikke tage hele samfundet som gidsler, siger han.
Blandt de fremmødte var Inge Reenberg, der har boet i bydelen i 40 år.
- Jeg synes, det er ganske forfærdeligt, det der er sket. At vi igen skal kæmpe her i Vollsmose for vores ry. Det her vi måtte gøre i mange år. Der er godt at bo her ellers, siger hun.
Også beboeren Pia Christensen var mødt op for at vise sin respekt til den afdøde, som beskriver som venlig og hjælpsom.
- Jeg synes, det er ufatteligt, at det her skal ske i Odense. Det er skræmmende, siger hun.
Hele byen bakker op
Det må heller ikke kunne ske, siger borgmesteren, da TV 2/Fyn taler med ham.
- Der er blevet skudt, der hvor der bor børnefamilier, og de bliver vækket om natten af drive-bys. Det er der ikke nogen, der skal opleve. Så det her er også et signal om, at Vollsmose ikke bare er Vollsmose. Vollsmose er også Odense, og hele Odense bakker op, siger han.
Peter Rahbæk Juel er løbende i kontakt med politidirektøren, fortæller han.
- Jeg ser meget gerne, at vi kan få de skyldige anholdt, så de kan blive dømt - gerne så hårdt som muligt. For det er jo fuldstændig uanstændigt, at der er nogle, der kan køre rundt og skyde uskyldige mennesker her i Vollsmose, siger borgmesteren.
Tilfældigt offer
Den 31-årige mand blev ramt i forbindelse med en banderelateret skudepisode. Ifølge flere venner og beboere i området var han dog ikke en del af bandemiljøet, men blot et tilfældigt offer.
De fortæller til TV 2/Fyn, at Abdinur Mohamed Ismail var på vej hjem fra moskéen, da der blev affyret skud foran hans bopæl. Skuddene kom fra en bil og ramte ham i hovedet.
Politiet vurderer, at skyderiet er en udløber af en igangværende konflikt mellem personer fra flere grupperinger.
Mor efterlades uden søn og indtægtsgrundlag
Foran den store forsamling på flere hundrede mennesker til fredagens demonstration stilte Abdinur Mohamed Ismails søster sig op og holdt en tale.
Hun fortalte om sin bror. Hvem han var som person, hans livsglæde og hans hjælpsomhed. Og så kom hun med en opfordring til de fremmødte.
- Jeg håber, at vi holder sammen som mennesker. Det skal ikke gentage sig og gå ud over en familie på samme måde, som det har ramt os, siger den 31-åriges søster Faizo Muhamed Ismael og fastslår:
- Vi vil ikke have, at der skal være frygt mere. Der skal handles, og der skal komme et resultat ud af det. Abdinur skal have retfærdighed.
Abdirahman Mohamoud Jama fortæller, at størstedelen af Abdinur Mohamed Ismails familie stadig er bosat i Somalien, hvor han oprindeligt kommer fra.
Hver måned sendte han penge hjem til familien.
- Hans mor mister ikke bare en søn. Hun mister hele deres indtægtsgrundlag.
Mindehøjtidelighed for skuddræbt:
- Han var elsket af alle
Fredag eftermiddag holdes mindehøjtidelighed for manden, der torsdag blev dræbt af skud i Vollsmose.
Onsdag nat blev to beboere i Vollsmose ramt af skud. Senere blev det meldt ud at den ene afgik ved døden.
Derfor holder foreningen We Enjoy Vollsmose en mindehøjtidelighed for den dræbte fredag eftermiddag.
- Det var en person, der var elsket i Vollsmose. Alle er kede af det, siger Abdi Raqiib, der er formand for foreningen.
Ifølge formanden vil mindehøjtideligheden afholdes på gerningsstedet ved Egeparken. Der vil være mulighed for, at dem der har en relation til den skuddræbte kan sige et par ord om ham.
- Det handler om at hylde ham, fortæller Abdi Raqiib.
Formanden for We Enjoy Vollsmose fortæller, at onsdagens skuddrab gør stemningen urolig.
- Jeg bor her selv, det kunne ligeså godt have været mig. Tanken er virkelig skræmmende, siger han til TV 2/Fyn.
Tager afstand
Hiba Tabbara er medlem af We Enjoy Vollsmose, og det var hende, der tog initiativ til begivenheden.
- Det er vigtigt, vi står sammen, og vi er nødt til at vise folk, vi tager afstand fra de ting, der sker i ghetto-områderne, siger hun.
- Det går ud over uskyldige. Vi er nødt til at sætte en stopper for det.
Hun forklarer at situationen kommer bag på dem, der bor i Vollsmose.
- Det kan godt være, vores drenge råber lidt efter hinanden og slås lidt. Men det er første gang, der er nogen, der skyder, siger Hiba Tabbara.
Forfærdelig situation
Abdinoor Adam Hassan, er både ven af den 31-årige afdøde mand, beboerformand i Egeparken i Vollsmose og byrådsmedlem i Odense.
Han er dybt rystet over situationen.
- Det er forfærdeligt. Han var slet ikke en del af det kriminelle miljø. Han har ikke været med i nogen form for bande, sagde han torsdag til TV 2/Fyn.
Var ikke en del af konflikten
Det samme siger tre unge mænd fra området. Ifølge deres oplysninger havde afdøde ingen relation til det kriminelle miljø.
De fortæller til TV 2/Fyn, at manden var på vej hjem fra moskéen, da der blev affyret skud foran hans bopæl. Skuddene kom fra en bil og ramte ham i hovedet. Politiet vurderer, at skyderiet er en udløber af en igangværende konflikt mellem personer fra flere grupperinger.
- Jeg forstår det ikke. Han må have været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, sagde han.
Mindehøjtideligheden finder sted fra klokken 15 fredag.
Vil have et almindeligt lokalsamfund
For Abdinurs venner og familie står et brændende ønske tilbage - noget må ændres.
Samme holdning deler de mange fremmødte til fredagens demonstration. For nok er de alle mødt op for først og fremmest at ære den afdøde, men de hundredevis af mennesker er også mødt op for at fastslå en pointe.
De accepterer ganske enkelt ikke, at flere uskyldige liv går tabt.
Fyns Politi: Skuddræbt har ikke umiddelbar tilknytning til grupperinger
Fyns Politi undersøger stadig den skuddræbte i Vollsmoses relation til konflikterne mellem grupperingerne i bydelen. Indtil videre er der ikke nogle tegn på, at han har relationer til konflikten.
Fyns Politi har siden skudepisoden i Vollsmose onsdag aften undersøgt, om den 31-årige beboer, Abdinur Mohamed Ismail, der blev dræbt af skud, havde tilknytning til konflikten mellem grupperingerne i området.
Politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi siger fredag, at der umiddelbart i efterforskningen ikke er nogle tegn på, at den dræbte havde relationer til konflikten.
- Før vi kan sige det med sikkerhed, er vi nødt til at nå længere med efterforskningen, men der er ikke umiddelbart tegn på, at den dræbte har relationer til konflikten, siger Johnny Schou.
Samler små brikker til det store puslespil
Under skudepisoden blev også en 31-årig mand såret, og politiet kan i den forbindelse bekræfte, at han er en del af de stridende grupperinger.
- Vi kender den sårede fra en fortid, og derfor kan vi bekræfte, at han er en del af grupperingerne, der strides i området, siger Johnny Schou.
Politiinspektøren fortæller desuden, at mindst ti personer har været involveret i konflikten, og de personer er politiet derfor i gang med at finde frem til.
- Lige nu samler vi alle de informationer, vi har, så vi kan danne os et billede af, hvad der er sket før, under og efter episoden, siger han.
I den forbindelse appelerer Johnny Schou kraftigt til, at man skal dele enhver viden om episoden med politiet, uanset infomationens størrelse.
- Selvom den information, man sidder med, måske virker lille, så kan det i sidste ende være den lille brik i det store puslespil, som vi sidder og mangler, fortæller han.
- Fuldstændig uholdbar situation
Efterforskningen fastslår, at skuddene blev afgivet fra håndvåben.
- Der er ikke blevet anvendt tunge håndvåben i den her specifikke episode, men vi kan ikke udelukke, at der florerer tungere våben i miljøet, siger Johnny Schou.
Efter onsdagens skudepisode kalder politiinspektøren situationen i Vollsmose for fuldkommen uholdbar.
- Den her sag skal opklares, og uhyrlighederne må og skal ophøre.
Som redskab i deres efterforskning har politiet indført både visitationszone og skærpet strafzone i Vollsmose.
- Vores klare opfordring er, at hvis man befinder sig et sted, hvor en situation er ved at optrappes, så gælder det om at komme væk, siger Johnny Schou.
- En lille gruppe unge mennesker skal ikke have lov til at tage resten af samfundet som gidsler. Vi vil ikke finde os i det længere. En uskyldig mand er gået bort, og det er mere vigtigt nu end nogensinde før, at vi står sammen, siger Ali Hassan, der er medarrangør af mindehøjtideligheden.
- Vi vil gerne leve et helt almindeligt liv i det her lokalsamfund ligesom alle andre, og det kan vi ikke få lov til, afslutter han.
Tilbage står blot et billede af en ung mand, der spredte smil og glæde blandt sine venner, som passede sit arbejde og som elskede sin familie.