Betalte for parkering - og ét minut efter ramte det ene uheld efter det andet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Minuttet efter Malcolm Bird havde betalt for sin parkering, fór han vild, blev låst ude og endte med at få en parkeringsafgift på 875 kroner. Han undrer sig over, at man har nul minutter til at finde tilbage sin bil, men nu vil parkeringsselskab lave reglerne om.
Der er intet så træls som en parkeringsafgift.
Især hvis du allerede har betalt for parkeringen, og så alligevel får en afgift på 875 kroner oveni.
Det har Malcolm Bird fra Odense oplevet. Han var udsat for et lettere uheldigt sammentraf, hvor han i sekunderne efter at have betalt for sin parkering ved standeren alligevel fik en bøde.
- Jeg troede, jeg havde cirka 15 minutter til at finde bilen og forlade anlægget, siger Malcolm Bird.
- Jeg er sikker på, at parkeringsvagten kunne se, at jeg lige var tjekket ud.
12 vilde historier om parkeringsbøvl på Fyn
En alt for lille bås. En pizzeria-ejer med tusindvis af ubetalte sedler i vinduet. De seneste ugers opsigtsvækkende parkeringshistorier er langt fra første gang årsag til bøvl på Fyn.
Så er den gal igen.
Debatten om parkeringsafgifter raser endnu en gang, efter at en kvinde skulle betale 875 kroner, fordi hendes bil var for stor til en alt for lille parkeringsbås i kælderen under Thomas B. Thriges Gade i Odense.
Selv om afgiften blev annulleret, er det blot det seneste eksempel på parkeringsbøvl på Fyn. Det kommer, få dage efter at Mike Nielsen ikke medhold i sin klage over en parkeringsafgift, selv om han fortalte, at han havde været hjerteløber, mens han holdt ulovligt.
Herunder får du 12 vilde historier om parkeringsbøvl på Fyn.
12 vilde historier om parkeringsbøvl på Fyn
Pizzeria med ubetalte parkeringafgifter for kvart million kroner
I 2022 kunne TV 2 Fyn fortælle historien om, at Pizza Pizza i Nørregade i Odense havde ubetalte parkeringsafgifter for 285.000 kroner.
Det er tre af pizzeriets biler, der står for afgifterne.
Pizzeriet har efterfølgende fået nye ejere. Det er Gældsstyrelsen, der står for at opkræve ubetalte parkeringsafgifter, men det kan altså tage lidt tid, inden pengene bliver inddrevet.
Søren kunne ikke finde ledig parkeringsplads - men fik alligevel en opkrævning
I en time ledte Søren Wiilsbøll efter en parkeringsplads ved Odense Universitetshospital, men til sidst gav han op, og det lykkedes ikke.
Alligevel fik en han opkrævning på 101 kroner. Ifølge parkeringsselskabet har bilisterne 45 minutter til at parkere, når bilerne bliver automatisk scannet ved ind- og udkørsel til sygehuset. Reglerne er efterfølgende blevet lavet om, og afgiften blev annulleret.
Fik parkeringsafgift for at holde foran sit hus
Maria Frandsen fik en parkeringsafgift for at holde foran sit eget hus.
Ifølge parkeringsselskabet må man ikke holde foran en indkørsel - også selv om det er ens egen.
Kom hjem fra ferie og så var der pludselig opsat parkeringsskilte
I den nye bydel Gartnerbyen fik Alexander Strachnow Jensen sig en overraskelse.
Han havde parkeret foran sit hjem og tog på ferie.
Da han kom hjem, var der i mellemtiden blevet opsat nye parkeringsskilte, og han var blevet opkrævet en parkeringsafgift.
Hjemmehjælper Marianne bliver opkrævet afgifter på sit arbejde
Det er ikke altid gratis at gå på arbejde som hjemmehjælper.
Marianne Hansen fortalte i 2019, hvordan hun og andre hjemmeplejere føler sig forpligtede til at parkere ulovligt, hvis de skal nå rundt til de ældre.
Hvis ikke, går tiden fra de ældre, og så skal hjemmehjælperen gå langt. Marianne Hansen var blevet opkrævet parkeringsafgift tre gange.
Fik afgift for at parkere i Vejle uden at have været der
I 2006 kunne André Knudsen fortælle, at han var blevet opkrævet en afgift for at have parkeret i Vejle, men fynboen havde slet ikke været i den jyske by.
Derfor hev han parkeringsselskabet i retten, og han vandt, så selskabet skulle betale sagsomkostningerne på 7.000 kroner. André Knudsen slap for at betale afgiften på 500 kroner.
Bøvlet at parkere for pakkebud
Chaufførerne hos Peder Olsen & Søn får parkeringsafgifter jævnligt, når de skal aflevere pakker og varer i det centrale Odense. I 2019 fortalte de, at de får en afgift om ugen.
Dengang var det især letbanebyggeriet, der gjorde det svært at parkere lovligt i byen.
Eva fik afgift for at parkere i lille bås
I parkeringskælderen under Thomas B. Thriges Gade fik Eva Pasgaard Skytte en afgift på 875 kroner.
Hele hendes bil holdt ikke helt inde i parkeringsbåsen, var årsagen.
Da båsen var tæt på en betonvæg, ville hun dog ikke kunnet have kommet ud af bilen, hvis hun havde parkeret tættere på væggen, som hun ifølge afmærkningen skulle. Parkeringsselskabet annullerede afgiften, efter at TV 2 Fyn gik ind i sagen.
Mike fik parkeringsafgift, mens han reddede liv
23-årige Mike Nielsen fortalte tidligere på måneden, at han modtog en parkeringsafgift, kort efter han blev kaldt ud som hjerteløber.
Da han kom tilbage, sad der en gul seddel i vinduet. Selv om han har klaget over afgiften, vil parkeringsselskabet Q-Park ikke annullere afgiften, før der er dokumentation for, at han rent faktisk har været hjerteløber.
Det har ikke været muligt for ham, og spørgsmålet er, om hans historie overhovedet er sand.
Parkeringsplads i Odense koster 300.000 kroner
Det er dyrt at købe din egen faste parkeringssplads i Odense.
I 2019 kunne TV 2 Fyn fortælle, at en fast parkeringsplads i Odense koster op mod 300.000 kroner ifølge ejendomsmæglerkæden Home. Den omtalte parkeringsplads ligger tæt på Eventyrhaven og Odense Å.
Parkeringspladserne under TBT Tower tæt ved Odense Banegård Center koster omkring 260.000 kroner.
Parkeringen var gratis - men bilister blev alligevel opkrævet penge
I 2017 var der flere sager med parkering under det dengang nye parkeringshus under Odeon i Odense.
Om søndagen var det gratis at parkere i parkeringshuset, men Brian Lenskjold blev alligevel trukket 432 kroner fra sin konto. Parkeringsselskabet annullerede senere afgiften.
Svendborg afskaffer gratis parkering og scorer kassen
I 2004 var det slut med gratis parkering i det centrale Svendborg. 13 år senere kunne TV 2 Fyn fortælle, at kommunen tjente knap fem millioner kroner om året på betalingsparkering.
Beløbet er ti gange højere end eksempelvis Viborg og Roskilde - og 50 gange højere end landets femtestørste by, Esbjerg.
Et parkeringsselskab kan opkræve parkeringsafgifter, hvis du holder ulovligt ifølge de gældende regler på parkeringspladsen. Det er kun politiet, der kan uddele bøder.
Der gik kun ét minut
Klokken 12.16 afsluttede og betalte han for sin parkering i Odense. Minuttet efter - klokken 12.17 stod parkeringsvagten foran hans bil og konstaterede, at der ikke var betalt for parkeringen. Vagten observerede bilen i fire minutter, hvorefter afgiften blev pålagt klokken 12.21.
Malcolm Bird fór dog vild i parkeringsanlægget og kunne ikke finde tilbage til sin bil lige med det samme. Der er over tusind parkeringspladser i kælderen. Han var derfor ikke til stede, da parkeringsafgiften blev lagt i forruden.
- Jeg gik desværre forkert. Faktisk gik jeg ud igen for at orientere mig og fandt så den rigtige indgang, men jeg kunne ikke komme ind igen, nok fordi jeg var tjekket ud, siger Malcolm Bird.
Derfor ventede han i nogle minutter på at blive lukket ind af en anden bilist.
Har du ikke et ansvar for at gå direkte til din bil?
- Selvfølgelig skal jeg finde frem til bilen hurtigst muligt. Det prøvede jeg også at gøre. Min eneste fejl her var at tage fejl af indgangen. Da jeg kom frem til bilen, lige efter bøden blev udstedt, var parkeringsvagten ikke til at få øje på, forklarer han.
I en time ledte Søren forgæves efter p-plads ved sygehus - men skulle alligevel betale
Efter en time var det endnu ikke lykkedes at finde en parkeringsplads, men det kostede alligevel penge for både Søren og Rene at have kørt ind på parkeringspladserne ved Odense Universitetshospital.
Du risikerer at få en opkrævning for parkering helt uden at have parkeret.
Det skete 12. december for Søren Wiilsbøll .
I en times tid kørte han rundt på parkeringspladserne ved Odense Universitetshospital for at lede efter en ledig plads. Det lykkedes dog ikke.
En måned senere kom regningen: 101 kroner.
- Det er ulogisk at betale for noget, man ikke får, siger Søren Wiilsbøll.
- Jeg gider ikke gå i retten for det, så jeg betaler afgiften, men det er åbenlyst urimeligt at betale for noget, man ikke får, fastslår han.
Han har kontaktet TV 2 Fyn med sin oplevelse, efter han læste, at både patienter og endda ansatte havde svært ved at finde parkeringsplads på OUH.
Dybt godnat
Søren Wiilsbøll er ikke den eneste, der har betalt for parkering uden at have stillet bilen.
På Svendborg Sygehus fik Rene Erbs fra Munkebo også en opkrævning på 101 kroner for at køre rundt i parkeringspladserne. 12 kroner for parkeringen og 89 kroner i gebyr.
- Det er helt dybt godnat dernede, siger Rene Erbs.
Hans kone kørte ham på sygehuset, hvor han hurtigt skulle hente et apparat, mens hun kørte rundt i området.
- Jeg kan ikke sætte mig ind i en masse regler, inden jeg som patient går ind på sygehuset. Jeg ved godt, jeg skal registreres, men det valgte vi ikke at gøre, siger Rene Erbs.
- Det skulle kun tage et par minutter at hente et apparat, men der er ventetid på afdelingen, så det tager knap en time. Det er vel ikke ulovligt at sidde og vente i sin bil.
Parkeringsselskab: Derfor skal de betale alligevel
Både Søren Wiilsbøll og Rene Erbs har klaget til Apcoa Parking, der står for parkeringen ved Odense Universitetshospital i både Odense og Svendborg, men de har ikke fået medhold.
TV 2 Fyn har i flere dage forsøgt at få et interview med Apcoa Parking, der dog fortsat er i gang med at undersøge sagen.
Selskabet oplyser dog i et brev til Søren Wiilsbøll, at hans nummerplade blev scannet ved ind- og udkørsel.
- Det er derfor uden betydning, om man opholder sig i bilen eller kører rundt på arealet, lyder det.
Selskabet tilføjer, at der er gratis parkering i 45 minutter.
- Opholder man sig på arealet mere end 45 minutter, skal man betale, skriver selskabet.
- Da der blev parkeret på p-arealet, blev de gældende parkeringsbestemmelser stiltiende accepteret.
Kig på skiltene fra bilen
Søren Wiilsbøll undrer sig især over sidstnævnte oplysning fra parkeringsselskabet. I og med han aldrig parkerede, tjekkede han ikke skiltningen fra sin bil.
Skulle du ikke have tjekket skiltningen på området?
- Det mener jeg ikke, så længe man kører og leder efter en plads, så behøver du ikke være opmærksom på parkeringsforhold. Man kigger på skiltene, når man er parkeret, ikke mens man kører rundt, siger Søren Wiilsbøll.
Vil du gøre noget anderledes, hvis du en anden gang skal parkere ved OUH?
- Nu ved jeg, hvordan reglerne er, så noget vil jeg gøre anderledes, men jeg har svært ved at se, hvad man skal gøre som bilist.
Frit område eller ej
Samme holdning har Rene Erbs, der er irriteret over, at han skal betale for at parkere uden at have parkeret.
- Vi holdt ikke i en bås eller optog en parkeringsplads. Vi kører ind på et frit område, men det er ikke frit længere, siger Rene Erbs.
Er 45 minutter ikke rimelig tid til at finde en parkeringsplads?
- Næ.
Både Rene Erbs og Søren Wiilsbøll har kontaktet Odense Universitetshospital i forbindelse med deres respektive sager.
De håber, at parkeringsreglerne på sygehusene vil blive lavet om.
TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med ledelsen på Odense Universitetshospital om sagen, men det har endnu ikke været muligt.
Han har klaget gentagne gange til Q-Park, der dog ad flere omgange har afvist at annullere afgiften på 875 kroner.
Har man nul minutter til at finde sin bil?
Som svar på sin klage fik han at vide, at han skulle have gået direkte tilbage til sin bil, og at han i princippet har nul minutter til at finde sin bil.
Ifølge Q-Parks direktør, Alex Pedersen, kan parkeringsvagten i sit system ikke se, om en bil tidligere har holdt lovligt parkeret i parkeringsanlægget.
- Kontrollen af betaling sker ved, at vagten scanner bilens nummerplade, hvorved vagten vil få besked, om der er en igangværende betaling. Vagten kan ikke ved denne scanning se, om der tidligere har været en betaling for nummerpladen, siger Alex Pedersen til TV 2 Fyn.
På den måde forsøger man at undgå, at en bilist, der lige er kommet eller lige er på vej væk, ender med at få en parkeringsafgift.
Parkeringsselskab: Usædvanligt tilfælde
Alex Pedersen og Q-Park understreger, at det er sjældent, at der opstår sådan nogle tilfælde.
- Det er usædvanligt, fordi bilisten i dette tilfælde er så lang tid om at komme tilbage til sin bil, siger Alex Pedersen.
- De seks minutter anses normalt for at være mere end tilstrækkelig tid til at komme tilbage til bilen, og afgiften blev derfor også fastholdt ved første indsigelse, forklarer han.
Nu bliver proceduren ændret
Efter TV 2 Fyn er gået ind i sagen, har Q-Park endnu en gang kigget på Malcolm Birds sag, og parkeringsafgiften er nu blevet annulleret.
- Ved nærmere undersøgelser konstaterede vi, at bilisten foretog sin betaling i en automat, langt fra hvor han havde parkeret sin bil. Det måtte derfor forventes, at turen tilbage til bilen ville tage mere tid, end vi normalt antager, siger Alex Pedersen.
Q-Park har nu lavet sine procedure om i parkeringsanlægget Odense City, så bilisterne har længere tid til at finde deres biler.
- Da vi modtager meget få sager af denne karakter, har vi ikke tidligere været opmærksom herpå, men vi har på grund af indsigelsen over vores første afgørelse fundet anledning til at revurdere vores procedure, og efter et besøg i anlægget har vores chefjurist justeret vores procedurer, forklarer Q-Park-direktøren, der erkender, at Malcolm Bird skulle have haft annulleret sin parkeringsafgift i første omgang.
- Vi beklager fejlen, men takker for at være blevet gjort opmærksom herpå.