Bibeskæftigelse på Biologisk Institut: Honningbier skal skabe trivsel på SDU
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
125.000 honningbier rykkede onsdag ind på Biologisk Institut på SDU. De skal ikke bruges til forskning, men tjene som et fælles projekt, hvor pusleriet om bierne skal styrke sammenholdet og skabe trivsel blandt medarbejderne.
125.000 brune honningbier blev onsdag hentet i Silkeborg og bragt til deres nye hjem. De fem bistader står nu ved en lille sø bagved Syddansk Universitet i Odense.
Hver kasse rummer 25.000 bier med en brod, og bierne er lidt stressede ovenpå en lang køretur, så kasserne bliver båret forsigtigt hen til bistaderne.
De brune honningbier tilhører Biologisk Institut, men de er ikke hentet hjem, fordi forskerne skal studere dem.
Sum-sum: Så er der biernes fest
Første weekend i juli fejrer Danmarks Biavlerforening 150 års jubilæum, blandt andet med en helt ny honningøl.
I første weekend af juli er der ikke noget, der hedder sur-sur-sur i Ringe. Der holder man nemlig sukkersød Biernes Fest, hvor danske og internationale biavlere får byen til at summe. På programmet er bier, blomster og honning samt øl.
Anledningen til den gulstribede fejring er Danmarks Biavlerforenings 150 års jubilæum, og når der holdes fest, skal der passende drikkevarer til. Den opgave landede hos brygmester Bo Abelgren Ehlers fra Midtfyns Bryghus.
- Som brygger er det jo fedt at få sådan en specialopgave og kunne lege med råvarer som honning, og specielt denne her lokale honning, som er ekstra kraftfuld. Det har været rigtig spændende og udfordrende, fortæller han.
Honningen til øllet er leveret af fem fynske biavlere samt et ukendt antal flittige bier. Det er endnu ikke klar, men står og brygger, så det kan blive færdig til festen.
Fyn blev valgt til festen af historiske årsager. Det var nemlig nyborggenseren A. C. Andersen, der i 1866 dannede en landsdækkende forening med det formål at forbedre biavlen.
- Det er jo ikke hver dag, man fylder 150 år, så det skal fejres med maner, siger Lars Fischer, der er arrangør af Biernes Fest:
- Vi håber, at nogen vil blive smittede af vores begejstring og blive biavlere i de kommende år.
Bierne skal være bier, bestøve blomster og lave honning - og så skal de skabe trivsel blandt instituttets medarbejdere.
- Vi var bare nogle stykker, der tænkte, at det kunne være sjovt, at vi også lavede noget sammen. Noget, der ikke ligefrem har noget fagligt islæt og ikke handler om forskning, men at det var noget, vi kunne være fælles om, fortæller Bente Holbech, der er laboratorietekniker på Biologisk Institut på Syddansk Universitet.
- Det er en god idé at have noget at være fælles om. I dagligdagen er vi ofte spredt, og det er ikke altid, at vi mødes til frokost eller andre steder. For at øge trivslen og lære hinanden at kende med nogle andre aktiviteter end lige det faglige, er det her en god idé, siger Peter Søholt, der er teknisk koordinator på Biologisk Institut.
Andre må gerne være med
De 125.000 bier er i første omgang indkøbt til de 30 medarbejdere på Biologisk Institut, der er fælles om at passe dem. Det er alle faggrupper, der er involveret i projektet, der samtidig understøtter FN's verdensmål tre og fire om sundhed og trivsel og kvalitetsuddannelse.
Biavlere: Vent med at klippe din hæk - bierne er sultne
Lige nu blomstrer ligusterhække over hele landet. Det giver føde til bier og andre insekter, og derfor opfordrer Danmarks Biavlerforening haveejerne til at vente med hækklipningen.
Glem den dårlige samvittighed over den langhårede hæk - du gør nemlig bierne en stor tjeneste ved at vente lidt med at klippe den.
Det er budskabet fra Danmarks Biavlerforening, der derfor opfordrer haveejerne til at vente med hækklipningen, så bier og vilde insekter har mulighed for at hente masser af føde i de storblomstrende ligusterhække.
- Vi ved, at mange gerne vil gøre en indsats for bierne, men mange er ikke opmærksomme på, at hækken også er et spisekammer. Generelt kan vi blive bedre til at acceptere, at haverne i perioder ser lidt vildere ud og i stedet nyde blomsterne i hække og i græsplænen, siger Rune Havgaard Sørensen, der er sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, til foreningens hjemmeside.
Også på Fyn håber de lokale biavlere, at mange vil lade hækklipperen blive i skuret i et par uger endnu.
- I disse tider, hvor vi snakker så meget om fødemangel til nektar-søgende insekter, så kan de ikke få blomster nok. Der er jo en tradition for, at vi skal klippe hækken til sankthans, og for eksempel ligusterhækken blomstrer lige nu. Så derfor er der en masse føde, der går til spilde for alle insekter, når man klipper hækken helt ind og derved klipper blomsterne væk, siger Søren Johannes Østergaard Madsen, der er pensionist og formand for biavlerforeningen De Fynske Bivenner.
Vigtig næringskilde
Ligusterhækken er et rent skatkammer, når det kommer til føde for bier og insekter. Ligusterens blomster indeholder både pollen, som giver protein til bierne, og nektar der indeholder kulhydrater, som giver bierne energi.
- I et bistade er der næsten 80.000 bier, og de skal jo ud og have noget føde til deres larver og deres æg, og det samme skal de vilde bier, humlebierne og sommerfuglene. Og de lever af den nektar og de pollen, de kan finde i de blomster - og det sidder altså kun i blomsterne, ikke i de grønne blade, siger Søren Johannes Østergaard Madsen.
Og selv om man måske ikke interesserer sig for biavl eller bier i almindelighed, håber biavleren, at almindelige fynske haveejere vil hjælpe til med at bevare insekterne i naturen.
- Hvis ikke vi havde bierne, så ville der ikke være ret mange æbler og andre frugter i supermarkederne, for bierne er livsnødvendige for at skabe den bestøvning af planter, siger dyrenes ven, Søren Johannes Østergaard Madsen.
- Hvis andre fakulteter har lyst til at være med til at passe bierne, skal de bare henvende sig, fortæller Peter Søholt.
Samarbejdet om at passe bierne har førsteprioritet - og selvfølgelig den honning, der gerne skulle komme ud af biernes sværmen rundt om SDU.
- Vi skal høste en masse honning næste år, og det kunne jo være, at nogle af dem, der har meldt sig under fanerne også kunne tænke sig måske at brygge mjød. Det kunne være rigtig hyggeligt, siger Bente Holbech.
Bente Holbech har selv bier hjemme, og hun anslår, at de fem bistader vil kunne give op mod 30 kilo honning hver, hvis det bliver en god sæson næste år.
Kommer I så til at pushe honning til de andre fakulteter, eller er det til internt brug?
- Jeg har allerede fået en forespørgsel fra en af vores andre afdelinger om et glas honning. Jeg er sikker på, at hvis der bliver nok, deler vi ud af det, griner Peter Søholt.
Bierne har fået fine fynske bistader, de snart overvintrer i. Det bliver først næste år, medarbejderne kan begynde på bi-beskæftigelsen med at lave honning og mjød, men første step er veloverstået, og det bliver fejret med et glas mjød.