Børn og unge med alvorlige psykiske problemer får ikke den hjælp, de skal have. Det skyldes massiv lægemangel på syddanske børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, viser et notat fra Region Syddanmark.
Børn har ret til at blive undersøgt og udredt inden for en måned, men på eksempelvis Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense er konsekvensen lige nu, at børnene og deres familier må vente fire gange så lang tid på overhovedet at komme til første samtale.
Derfor råber ledende overlæge Maja Basnov fra Børne- og Ungepsykiatrisk Afdeling i Odense nu vagt i gevær.
- Jeg frygter jo, at vi på sigt ikke længere vil kunne tilbyde en udredning og behandling af tilstrækkelig kvalitet, siger Maja Basnov.
Hun mener, at det skyldes, at der ikke er blevet uddannet tilstrækkeligt mange læger på området, samtidig med at antallet af børn og unge, der bliver henvist, er steget eksplosivt.
Mange ugers ventetid
Bare på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense på Odense Universitetshospital (OUH) er en tredjedel af afdelingens 15 speciallægestillinger ubesatte, og det får konsekvenser for patienternes velvære.
- Vores patienters symptomer når nogle gange at tage til i ventetiden. Hvis de er henvist med depression, kan de være blevet mere deprimerede, end de var på henvisningstidspunktet, få flere selvmordstanker eller den type ting, siger ledende overlæge Maja Basnov.
Hos Børne- og Ungdomspsykiatrien i Odense betyder lægemanglen, at børn henvist for psykose eller skizofreni eksempelvis må vente seks uger, børn henvist med angst, depression eller personlighedsforstyrrelse må vente helt op til 16 uger, og endelig må børn, der skal undersøges for autisme eller ADHD, vente i 13 uger.
Og det er ikke godt nok, mener formanden for ADHD-foreningen.
- Når man er midt i en proces fra henvisning til udredning, er man virkelig sårbar og har brug for hjælp. Så derfor nytter det simpelthen ikke noget, at vi har så lange ventetider. Og hvis man går med noget hårdt alt for længe, ser vi også, at der kommer følgevirkninger som angst, depression eller stress oveni, siger formand for ADHD-foreningen Camilla Louise Lydiksen.
Flere børn og unge bliver henvist
Ifølge formand for social- og psykiatriudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet (V) er det på ingen måde tilfredsstillende, at der er så lange ventetider for børn og unge. Hun understreger, at det ikke handler om, at de ansatte ikke gør det godt nok, men at der simpelthen mangler hænder til at udføre arbejdet.
- Vi har forsøgt alt, hvad vi kunne for at sikre et godt arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen og hele tiden være god til at rekruttere nogle af de nyuddannede læger, men desværre er vi blevet overhalet af virkeligheden. Der er simpelthen for mange børn og unge, der har det alt for dårligt, siger Mette Bossen Linnet (V).
Hun mener, at Region Syddanmark har forsøgt at imødegå problemet i flere år med handlingsplaner og fokus på netop psykiatrien, men at langt flere børn og unge bliver henvist til hjælp i psykiatrien, mens der samtidig mangler fagpersoner til at tage sig af dem.
Er der for mange, der bliver henvist?
- Nej, det vil jeg ikke sige. De, der bliver henvist, har brug for hjælp, så dem skal vi selvfølgelig hjælpe. Jeg tænker, at vi skal have nogle flere tilbud, hvor man får sat tidligere ind. Eksempelvis i folkeskolen. Men i bund og grund handler det om, at folk ikke skal blive syge, siger udvalgsformanden.
Vil du tale med TV 2 Fyn?
Løsning skal findes
Hos ADHD-foreningen mener formand Camilla Louise Lydiksen, at der er gået alt for lang tid, før der er blevet taget hånd om problemet.
- Det er problematisk, at vi ikke får gjort det, der skal til. Vi har nogle forældre og nogle børn, som i forvejen kæmper hver dag for at få livet til at hænge sammen. Hvis de også skal til at kæmpe med systemerne, ventetiderne og bare se på, at både barnet og familien får det dårligere, så har det nogle konsekvenser resten af livet, siger formand for ADHD-foreningen Camilla Louise Lydiksen.
Aktuelle ventetider i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Odense
Derfor mener hun, at der skal ansættes nogle flere læger, selvom det ikke er en nem øvelse.
- Jeg ved godt, der er svært, og at der er mangel, men så må vi optimere processerne også, men vi har snakket om det her, så længe jeg overhovedet kan huske, så vi er nødt til at se på processerne og tage det alvorligt i psykiatrihandleplanen, siger Camilla Louise Lydiksen.
Indtil der bliver fundet en løsning på at skaffe flere ansatte til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense, løber medarbejderne endnu stærkere for at nå det hele, og der bliver også indlagt ambulatorietider i aftentimerne og i weekender.
- Vi har nogle midlertidige løsninger med nogle vikarlæger, som kommer og hjælper os, og mange af os har flere funktioner, end vi havde før. Men det er netop midlertidige løsninger, for vores forventning er, at der kommer endnu flere patienter til efteråret og næste år. Så vi kan ikke blive ved med at løse det på den måde, siger ledende overlæge Maja Basnov.
Og det er ikke kun på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, der er lange ventetider. Nye tal viser nemlig, at en lang række afdelinger på OUH kæmper med ventetider på op mod 100 uger. Du kan se de 20 behandlinger med længst ventetid her.