Boligprojekter, investeringer og fremtidsplaner strømmer til byen.
- Odense er kommet efter den udvikling, som vi har set i resten af Danmark. Så når man siger, at det er ved at toppe nu i København, der tror jeg, vi har mange gode år foran os endnu i Odense, siger Allan Nielsen, direktør og ejer af H. Skjøde Knudsen.
Hans entrepenørvirksomhed står bag den kommende bydel i Odense V, Gartnerbyen. Her har H. Skjøde Knudsen været igang med at rive Gasa-bygningerne ned siden begyndelsen af november, og overtog reelt Gasa-grunden 1. december. Gasa Group bliver dog på stedet indtil dens nye domicil ved motorvejen er bygget.
Forvandlingen af erhvervsgrunden til 346 nye boliger er således i gang - og der er planer om flere boliger.
- Det er utrolig stort. Et projekt med 140.000 kvadratmeter. Det er ikke set før i Odense, tror jeg, siger han.
Hvis det går som forventet, er Gartnerbyens bygninger en del af 5.000 nye boliger, man forventer i Odense de næste fem år.
Alene over de sidste ti år, der flyttede 15.000 folk til Odense, og man regner med, at der over de næste ti år også vil flytte 15.000 flere til
Godt marked og god investering
Hos H. Skjøde Knudsen er de ikke i tvivl om, at Gartnerbyen nok skal blive en god forretning. Og spørger man chefanalytiker ved Nordea, Jan Størup Nielsen, er det ikke helt ved siden af.
Han forklarer, at mange er ved at få øjnene op for mulighederne i Odenses boligmarked. Han peger på to årsager:
- Den ene grund er, at der flytter rigtig mange folk til Odense. Alene over de sidste ti år er der flyttet 15.000 til Odense, og man regner med, at der over de næste ti år vil flytte 15.000 flere til. Og det er klart, at det kalder på nogle investeringer.
Desuden peger han på, at investorer og pensionskasser jagter afkast. Det kan de få ved at investere i fast ejendom, og at det er svært at finde investeringer, der er lige så attraktive.
En tredje årsag er, at det ifølge Jan Størup Nielsen er markant billigere at bygge i Odense end i København. Det kan de genkende hos H. Skøde Knudsen, der har projekter i begge byer.
- Det er billigere at bygge på Fyn. Ingen tvivl om det. Prisniveauet er måske 15 procent højere i København, fortæller direktør Allan Nielsen.
Risiko for overflod
Selvom markedet er er godt og renten har været lav længe, advarer Jan Størup Nielsen om, at det kan gå for stærkt:
- Præcis som vi så op til den sidste finanskrise, hvor der også blev bygget ekstremt meget, og hvor efterspørgslen pludselig forsvandt, siger han.
Men det er de hos H. Skjøde Knudsen forberedt på. De bygger Gartnerbyen i etaper, og vurderer hele tiden, om markedet passer til det der bygges. De ser to år ud i fremtiden, og er forberedte på at skrue ned for anden etape af Gartnerbyen, hvis efterspørgslen falder.
Desuden laver de boliger til en målgruppe, de regner med stadig kommer til at mangle boliger, hvis renten skulle stige og bolighjulene gå i stå.
- Det er klart, at på et tidspunkt er markedet fyldt godt op. Så er spørgsmålet, hvad det er for nogle boliger, der er tilovers. Der tror vi på, at det er nogle af dem, der er meget dyrt prissat i vores tid. Vi går efter middelindkomster, som kan betale en husleje. Både når det går godt, men også når det går mindre godt, siger Allan Nielsen.