Christoffer Lilleholt vil være borgmester
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Venstres politiske ordfører i Odense Byråd melder sig ind i kampen om at blive partiets kommende borgmesterkandidat.
Venstres politiske ordfører i Odense Byråd har været tavs, siden Jane Jegind for 10 dage siden meddelte, at hun ikke genopstiller til kommunalvalget i 2021. Men her til aften brød han tavsheden.
- Jeg stiller mit kandidatur til rådighed for Venstres medlemmer. Efter mange tanker, overvejelser og mange opfordringer fra partimedlemmer, byrådskolleger og folk udenfor politik har jeg besluttet at tage udfordringen op, siger Christoffer Lilleholt til TV 2/Fyn.
Odense-rådmand trækker sig fra politik
Venstre-rådmanden Jane Jegind stiller ikke op ved næste kommunalvalg i 2021.
Jane Jegind (V) vil ikke være på stemmesedlen, når odenseanerne igen i 2021 skal sammensætte et byråd ved kommunalvalget.
Efter i alt 22 år i odenseansk politik, har Jane Jegind besluttet at stoppe, når denne valgperiode udløber. I 15 år har hun været Venstres spids- og borgmesterkandidat, og i 14 år har hun siddet som rådmand.
Nu er det tid til at prøve noget nyt, skriver rådmanden i en pressemeddelelse.
- Da jeg for godt 15 år siden sagde ja til at stille op som Venstres spidskandidat, var det aldrig med tanke på, at det skulle være det sidste, jeg skulle foretage mig i mit arbejdsliv. Derfor har jeg truffet beslutning om, at jeg ikke genopstiller til næste valg, siger hun.
Bliver perioden ud
Jane Jegind understreger i pressemeddelelsen, at hun bliver siddende i byrådet perioden ud.
- Grunden til jeg melder det ud nu er, at vi er på den anden side af et folketingsvalg, og partiet derfor har ro på. Samtidig vil der være god tid til, man kan finde en ny spidskandidat til det kommende kommunalvalg, fortæller den afgående rådmand.
Afskeden med politik har Jane Jegind truffet i en alder af 45 år.
- Jeg har nået en alder, der gør, at hvis jeg også skal forfølge nogle af de drømme, jeg har om en anden karriere end odenseansk politik, er tiden inde til et skift, når denne byrådsperiode slutter,
Jane Jegind har endnu ikke fortalt, hvad hun skal lave efter næste kommunalvalg.
Christoffer Lilleholt, som fylder 24 år om et par måneder, har allerede stor politisk erfaring. Han kom ind i byrådet i 2013 og blev genvalgt ved kommunalvalget i 2017.
I foråret afsluttede han sin uddannelse i statskundskab og er nu ansat i et fuldtidsjob som konsulent i en interesse- og erhvervsorganisation under Dansk Arbejdsgiverforening.
- Nu begynder den demokratiske proces, som jeg ser frem til. Jeg vil besøge alle foreninger og snakke med medlemmerne om deres tanker omkring næste kommunalvalg, hvor Venstre skal stå endnu stærkere, end vi gør nu.
- For mig er det vigtigste for Odense, at der bliver skabt mere vækst. Selv om det går godt, går det endnu bedre i andre byer. Vi skal op på beatet og få skabt endnu flere arbejdspladser, så kommunen kan sikre ordentlige daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje, siger han.
Jane Jegind: Han er dygtig
Rådmand Jane Jegind understreger overfor TV 2/Fyn, at det i sidste ende er medlemmerne, som sætter navn på den kommende spidskandidat, men hun lægger ikke skjul på, at de med Christoffer Lilleholt får mulighed for at stemme på en meget stærk kandidat.
- Christoffer er et fantastisk stort politisk talent, han har en stor arbejdsevne, og han er skarp og lynhurtig til at sætte sig ind i tingene, siger Jane Jegind til TV 2/Fyn.
Gruppeformand peger på ung venstremand som Jane Jeginds afløser
Gruppeformand i Venstre i Odense Claus Houden peger på Christoffer Lilleholt som Jane Jeginds afløser.
Efter 22 år i odenseansk politik meddelte by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) mandag, at hun stopper i politik og dermed ikke stiller op ved kommunalvalget i 2021.
Ved de seneste kommunalvalg har Jane Jegind stillet op som Venstres borgmesterkandidat, og straks er spekulationerne om, hvem der skal afløse hende i kampen om borgmesterposten mod Odenses nuværende borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), gået i gang.
Venstres gruppeformand i Odense, Claus Houden, er ikke i tvivl. Han peger på 23-årige Christoffer Lilleholt (V), der har været medlem af Odense Byråd siden 2013.
- Den kandidat, som jeg ser som den bedst egnede, er Christoffer Lilleholt, siger Claus Houden til TV 2/Fyn.
- Christoffer trækker et kæmpe læs som politisk ordfører. Han er statskundskab af uddannelse. Han har bred politisk erfaring trods sin unge alder. Han har også arbejdserfaring gennem sin beskæftigelse i det private erhvervsliv. Han er en ung mand, som kan trække den store arv efter Jane. Han kommer med ungdommens energi. Han kommer med en vilje til at kunne skabe forandringer i den retning, som vi som parti gerne vil, uddyber Claus Houden.
Lilleholt forholder sig tavs
Hovedpersonen selv ønsker dog på nuværende tidspunkt ikke at kommentere, hvem der skal afløse Jane Jegind.
På sin facebookside takker han dog Jane Jegind for sin indsats i odenseansk politik.
- Tusinde tak for det fantastiske samarbejde vi har haft. Du har om nogen lært mig meget om politik. Du har rejst Venstre fra to mandater til at være det største borgerlige parti og meget tæt på borgmesterposten. Odense og Venstre kan være utroligt stolte af de store resultater, du har skabt, lyder det fra Christoffer Lilleholt.
Venstre i Odense fik seks mandater ved det seneste kommunalvalg.
Redaktør: Lilleholt er mest oplagt
Christoffer Lilleholt fik ved det seneste kommunalvalg i november 2017 2.500 personlige stemmer. Han blev kort efter valget udpeget som partiets nye politiske ordfører i Odense Byråd.
Han er den mest oplagte kandidat til at overtage efter Jane Jegind, vurderer TV 2/Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro.
- Hvis man kigger på de personer, som nu er tilbage i byrådsgruppen, er han den mest oplagte til at tage over. Han vil være en langtidsholdbar løsning, fordi han er dygtig, og fordi han med sin unge alder har fremtiden foran sig, siger Jakob Risbro.
Christoffer Lilleholt har en fortid i ungdomspolitik, hvor han har været næstformand for Venstres Ungdom Odense, formand for Internationalt Udvalg og næstformand for Venstres Ungdoms landsorganisation.
Det er endnu ikke officielt, hvem der skal afløse Jane Jegind.
- Nu skal vi have Venstre i Odense til at sætte en dato, hvor vi skal have valgt en spidskandidat. Det gør vi i god ro og mag det næste stykke tid, siger Claus Houden.
Næste kommunalvalg er 16. november 2021, hvor odenseanerne skal stemme om, hvem der skal i byrådet, og dermed hvem der skal være borgmester i Odense.
Christoffer Lilleholt nyder også stor tillid i den øvrige del af byrådsgruppen. I sidste uge meddelte gruppeformanden Claus Houden, at han peger på Christoffer Lilleholt. Det samme gør kollegerne Sanne Skovgaard Andersen og Marlene Ambo-Rasmussen.
Mark Grossmann har indtil i dag forholdt sig tavs, og det er af flere blevet tolket, som om at han også kunne finde på at melde sig ind i kampen om at blive partiets nye spidskandidat.
- Det er sjovt, at det kan skabe så meget drama, når man vælger ikke at sige noget. Jeg har på intet tidspunkt overvejet at stille op som spidskandidat for Venstre i Odense. Jeg har blot respekteret, at organisationen ønskede arbejdsro. Jeg ønsker Christoffer Lilleholt al mulig held og lykke, skriver Mark Grossmann i en kommentar på Facebook.
Det var ventet
Meldingen fra Christoffer Lilleholt kommer ikke som nogen overraskelse for TV2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch.
- Det var ventet, og jeg har svært ved at se, at andre potentielle kandidater nu har lyst til at bringe sig selv i spil. Med den opbakning, han har i byrådsgruppen, og den styrke han har i sit netværk i baglandet, er der næppe nogen, som vil have lyst til at stille op som modkandidat, siger Jesper Buch.
Analyse: Jeginds farvel kan udløse magtkamp i Venstre
Venstre i Odense vil bruge lang tid på at finde en ny borgmesterkandidat, men det er risikabelt at vente helt til næste forår. Partiet har nærmest tradition for magtkampe, når der sker et vagtskifte i Danmarks tredje største by. Det skriver TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch.
Det er en kendt sandhed, at politik er et blodigt håndværk. Med Jane Jeginds pludselige melding i sidste uge om ikke at genopstille, blev visdommen i den slidte kliché endnu engang fastslået. Det viser sig nemlig, at kampen om, hvem der skal være hendes afløser som partiets spids- og borgmesterkandidat allerede er i fuld gang på de indre linier, selv om det meste af Odense stadig er på sommerferie.
Venstre har nærmest tradition for magtkampe. Den voksne generation husker stadig, da partiets tidligere rådmand Lennart Larson i 90'erne bebudede sin afgang for at give plads til partiets daværende unge håb, den 27-årige Johnny Killerup. Men så fortrød Lennart Larson pludselig sin beslutning, hvorefter Killerup i vrede forlod politik og satsede på en erhvervskarriere.
Lennart Larson's stunt faldt ikke i god jord hos medlemmerne, som derfor droppede ham som spidskandidat. I stedet valgte de Ingrid Woetmann, som dog kun fik en enkelt periode som rådmand. Hendes karriere blev kort, fordi magtfulde kredse i partiet havde modarbejdet hendes spidskandidatur op til valget i 1997.
Pølser og politik
"Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de om natten”, konstaterede Bismarck.
Om Lennart Larson var enig i den vurdering, er uvist, - men efter nederlaget til Ingrid Woetmann forlod han politik og slog sig ned som pølsemand på Langeland.
Den gamle cirkushest havde dog beholdt sin lejlighed i Overgade i Odense, hvorfra han stadig brugte sit netværk til at modarbejde Ingrid Woetmann i et brutalt magtspil, som han eftersigende mestrede til perfektion.
Larson havde nemlig ikke kun solgt pølser i pensionisttilværelsen. Han havde også arbejdet for at få Albani-direktøren Jørgen Lund til at stille op mod Ingrid Woetmann. Og med sin erhvervsmæssige baggrund var Jørgen Lund et tilbud, som baglandet ikke kunne sige nej til, da der igen skulle vælges spidskandidat til valget i 1997.
Ingrid Woetmann blev herefter kasseret af medlemmerne, og vejen var banen for Jørgen Lund, som fik to perioder som rådmand.
Magtkampe blusser op igen
Efter otte år gik Jørgen Lund på pension, og så var der igen uro om spidskandidaturet i Venstre i den fynske hovedstad.
Op til kommunalvalget i 2005 var der kommet tre ambitiøse kandidater i spil. Nemlig Lars Christian Lilleholt, Per Lydiksen Laursen og Kamma Lauenborg.
Flere af kandidaterne bagtalte hinanden i forløbet, og helt skævt gik det, da Kamma Lauenborg sendte et brev ud til medlemmerne i sin egen forening, Odense Syd-Dalum.
Brevet vakte stor vrede, fordi det blev læst som en stærk personlig kritik af partiets øvrige kandidater. Der blev holdt forsoningsmøder for at bilægge striden, men grøfterne var allerede gravet store, og det tog lang tid at hele sårene.
Partiet er derfor i dag pinligt bevidst om, at det denne gang skal foregå uden uro i pressen. Ikke noget med at tale grimt om andre. Og frem for alt må det ikke virke som om, at partitoppen har klappet tingene af på forhånd.
Jane Jegind har da også understreget, at hun af respekt for medlemsdemokratiet ikke vil blande sig i, hvem der skal være hendes afløser.
Samme melding kommer fra partiets lokalformand Kasper Ladingkær, som overfor Fyens Stiftstidende har givet udtryk for, at der nu skal gang i en længere proces, hvor man både vil kigge efter potentielle ledere i og uden for partiet. Han forstiller sig, at afløseren først bliver fundet næste forår.
Det er dog langt fra alle i partiet, som føler sig overbeviste om det kloge i at vente så længe. I baglandet er der en del, som taler om, at der bør indkaldes til medlemsmøde i løbet af de nærmeste måneder.
Frygten er, at der kan opstå fraktioner og magtkampe, hvis der går for lang tid. Man frygter også, at partiet havner i et tomrum, fordi alle ved, at Jane Jegind nu er på vej væk, mens ingen aner, hvem der kommer til at udstikke kursen fremover.
Diskussionen er altså i fuld gang, og der nævnes allerede et par navne i kulissen.
Fem navne i gruppen
Partiet har dog ingen eksterne kandidater i kikkerten, men det kan ikke udelukkes, at der kommer en, selv om alt tyder på, at den kommende spidskandidat bliver fundet i byrådsgruppen.
Det vil sige, at der reelt lige nu kun er fem navne at vælge imellem: Claus Houden, Mark Grossmann, Marlene Ambo-Rasmussen, Christoffer Lilleholt og Sanne Skovgaard Andersen.
Gruppeformanden Claus Houden har meddelt, at han vil pege på den 23-årige Christoffer Lilleholt, som ny spidskandidat. Samme melding kommer byrådskollegaerne Marlene Ambo-Rasmussen og Sanne Skovgaard Andersen.
Men Christoffer Lilleholt selv forholder sig tavs til spørgsmålet, og det samme gælder i øvrigt også Mark Grossmann. Ingen af dem har lyst til at kommentere spørgsmålet på nuværende tidspunkt.
Men de fleste venter, at det kun er et spørgsmål om tid. Ingen af dem kan holde til, at lurepasse i en længere periode.
Lige nu holder alle vejret og venter på, hvem der blinker først. Mark Grossmann har sine tilhængere i baglandet, og hvis han får tilstrækkelig mange opfordringer, er vurderingen, at han godt kunne tænkes at gå ind i kampen. Til gengæld vurderes det, at Christoffer Lilleholt står som den stærkeste kandidat, dels fordi han har bred opbakning i byrådsgruppen, dels fordi Lilleholt-familien har et stærkt netværk. Og så har han ikke at forglemme også VU-erne med på sin side.
Men i partiet vil man gøre alt for, at det kommer til at foregå uden ævl og ballade i håb om, at historien ikke gentager sig.
Håber Jegind smutter
Der er generelt stor respekt for den indsats, Jane Jegind har ydet gennem årene, og det er et udbredt ønske, at hun kommer ud af politik på en værdig måde.
Men selv om partiet er vokset under hendes ledelse, så har der efter valgnederlaget til Peter Rahbæk Juel (S) i 2017 også været en voksende erkendelse af, at der frem mod næste valg skulle findes ny spidskandidat.
Det er dog Jane Jegind selv, som har truffet beslutningen om at stoppe. Formentlig også i den erkendelse, at hun ville risikere at ende som et politisk ringvrag, hvis hun påførte sig et nyt nederlag til Rahbæk Juel i 2021. Andre vurderer, at hun ville komme ud i et kampvalg om sit kandidatur, hvis hun havde insisteret på at forsætte.
Men nu, hvor rådmanden har meddelt sin afgang, er der naturligt nok også et stor håb om, at hun finder nyt job så hurtigt som muligt. Ikke kun af hensyn til sin videre karrierre, men i høj grad også af hensyn til partiet. Vurderingen er, at det vil løse mange problemer, hvis Jegind smutter hurtigt, fordi arvefølgen så at sige så vil give sig selv.
Så skal der nemlig hurtigt findes en ny rådmand, og vi ved allerede nu, at byrådsgruppen (eller et flertal i byrådsgruppen) vil pege på Christoffer Lilleholt.
Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at han per automatik også bliver spids- og borgmesterkandidat. Men Lilleholt vil få en platform, som kan køre ham i stilling som den helt oplagte spidskandidat og et seriøst bud på en ny borgmester i 2021.
Men, men - og der er mange "menner".
Det kan jo tænkes, at Jane Jegind bliver siddende perioden ud, og det kan tænkes, at der i løbet af efteråret og vinteren kommer flere kandidater i spil.
Hvis det trækker i langdrag kan der ske rigtig mange ting, som kan få processen til at løbe af sporet. Og så kan der om føje år måske skrives et nyt kapitel om de magtkampe, der følger med et vagtskifte i Venstre i Danmarks 3. største by.
Der er lagt op til, at valget af ny spidskandidat skal afgøres på en generalforsamling næste forår, men Jesper Buch kan godt forstille sig, at partiledelsen vælger at fremskynde processen.
- Jeg tænker, at det nok bliver afgjort tidligere end planlagt, måske allerede i dette efterår, siger han.