Da Hannes kræft var væk, kom tankemylderet: Ny klinik udreder kræftpatienters senfølger

Overhalvdelen af dem, der overlever eller lever med en kræftsygdom får senfølger, som påvirker dem fysisk, psykisk eller socialt. Men mange får ikke den hjælp, de har brug for. Det skal en nyåbnet klinik på Odense Universitets Hospital gøre noget ved.

- Jeg har ikke kræft længere. Men jeg er jo heller ikke rask.

Ordene kommer fra 56-årige Hanne Kaibinger. Hun er en af de første  tidligere kræftpatienter, som netop været i kontakt med OUHs nyåbnede klinik for senfølger efter kræft.

- Jeg hørte, at klinikken var på vej, og skyndte mig at kontakte min praktiserende læge for at blive henvist, fortæller Hanne Kaibringer, der i dag er førtidspensionist.

Som mange andre, der er kommet gennem et kræftforløb, har Hanne Kaibinger nemlig savnet, at læger eller andre behandlere har spurgt ind til, hvordan hun klarede livet, efter at kræften var væk. Hvilke senfølger hun havde.

Patienter mangler viden om senfølger

- Én ting er de fysiske senfølger jeg har i dag  - jeg kan ikke spise normalt mere -  noget andet er den psykiske del. Den del fylder faktisk mest nu, siger Hanne Kaibinger. 

På den nyåbnede klinik på OUH er hun blevet mødt at en læge, en psykolog og en sygeplejerske. De tog sig tid til at høre om, hvordan hendes liv havde ændret sig efter kræftsygdommen.

Udreder senfølgerne  

 - Senfølger efter kræft kan være mange ting. Vi taler med patienterne om, hvordan kræftsygdommen har påvirket dem både fysisk, psykisk og socialt. Vi filtrer tingene ud og finder frem til, hvilken lægelig ekspertise eller støttte i kommuneregi, der er brug for, forklarer leder af den tværfaglige klinik og kræftlæge Thea Otto Mattsson .

Kræftlæge Thea Otto Mattsson er leder af OUH´s nye klinik for senfølger efter kræft. Klinikken er foreløbig placeret i "barakkerne" ved  kræftafdelingen og kan tage imod cirka otte nye tidligere kræftpatienter om ugen. Om det rækker til behovet, er Thea Otto Mattsson ikke sikker på.
Kræftlæge Thea Otto Mattsson er leder af OUH´s nye klinik for senfølger efter kræft. Klinikken er foreløbig placeret i "barakkerne" ved kræftafdelingen og kan tage imod cirka otte nye tidligere kræftpatienter om ugen. Om det rækker til behovet, er Thea Otto Mattsson ikke sikker på.
Foto: William Borst Lorentzen

I følge Kræftens Bekæmpelses Barometer-undersøgelse fra 2019, har cirka 60 procent af de færdigbehandlede kræftpatienter senfølger efter deres kræftforløb. Hidtil har hjælpen til de  senfølgeramte primært ligget hos hospitalets kræftlæger eller hos den praktiserende læge. Men det har ikke altid været godt nok, mener Thea Otto Mattson. 

- På kræftafdelingerne koncentrerer vi os jo mest om at behandle kræften og holde øje med tilbagefald. Og de praktiserende læger kan ikke vide alt om senfølger. Med den nye klinik bliver der én samlet indgang til udredning og behandlingsmuligheder. Det er en fordel for alle,  siger klinikleder Thea Otto Mattsson. 

De mest almindelige senfølger efter kræft

Smerter og psykiske senfølger

Tilbage i 2015 fik Hanne Kaibinger konstateret kræft i nederste del af spiserøret. Hun fik fjernet mavesækken og i stedet blev tarmen fastgjort til spiserøret. Meget smertefulde år fulgte med stort vægttab, blodpropper og indlæggelser. Indtil den rigtige smertelindrende medicin omsider blev fundet for to et halvt år siden. Men den ”gamle” Hanne er hun ikke længere.

- Jeg vil så gerne kunne fare mere rundt. Men jeg bliver hurtigt træt og skal blive bedre til at sige stop i tide, fortæller Hanne Kaibinger.

Hendes maveoperation betyder, at hun skal spise mange små måltider og spise meget langsomt for ikke at få smerter. For at få tilstrækkelig næring må hun hver nat tilføres næring og saltvand ved hjælp af drop.

Hanne Kaibinger må have tilført næring og saltvand på grund at sin maveoperation. Hun er taknemmelig over  at lægerne har fjernet kræften. Men har savnet mere fokus på hendes senfølger.
Hanne Kaibinger må have tilført næring og saltvand på grund at sin maveoperation. Hun er taknemmelig over at lægerne har fjernet kræften. Men har savnet mere fokus på hendes senfølger.
Foto: William Borst Lorentzen

Efter at selve kræftsygdommen er trådt i baggrunden er de psykiske eftervirkninger for alvor dukket op. 

 - Tankerne myldrer rundt , især om natten. Og jeg har dårlig samvittighed over, alt det min familie har måttet igennem på grund af min sygdom. Det har jeg brug for hjælp til at tackle, siger Hanne Kaibinger. 

Og det får hun nu. Efter sit første møde  på klinikken på OUH, har Hanne Kaibinger foreløbig fået tildelt fem samtaler med klinikkens psykolog.

Roser klinikker  

Klinikken på OUH er én af i alt fire nye senfølgerklinikker som Region Syddanmark opretter i 2022.  De tre andre klinikker åbner i Sønderborg, Esbjerg og i Vejle. I Vejle udvides en allerede eksisterende senfølgerklinik.  

Og klinikkerne bliver hilst velkommen af Senfølgerforeningen, en patientforening som arbejder tæt sammen med Kræftens Bekæmpelse.

- Det er lige præcis sådanne klinikker, vi har brug for, siger Marianne Nord Hansen, forperson i Senfølgerforeningen og med i Sundhedsstyrelsens kræftudvalg.   

-  I dag får patienter med senfølger for alt for dårlig eller slet ingen information og må selv tage affære. Men det er slet ikke alle, der har resourcer til det. Mange oplever at blive kastebold mellem hospitalslæger og den praktiserende læge.  Nu kan deres praktiserende læge i stedet henvise dem til klinikken for at blive udredt og få det rigtige behandlingstilbud i rette tid, siger Marianne Nord Hansen. 

Senfølgerforeningens forperson Marianne Nord Hansen er begejstret for de ialt fire nye klinikker i Region Syddanmark. Det er den slags klinikker der er brug, hvor man ser  på det hele mennesker, mener hun.
Senfølgerforeningens forperson Marianne Nord Hansen er begejstret for de ialt fire nye klinikker i Region Syddanmark. Det er den slags klinikker der er brug, hvor man ser på det hele mennesker, mener hun.
Foto: William Borst Lorentzen

Senfølgerforeningen håber, at klinikkerne vil kunne bidrage med mere viden om senfølger til gavn for andre tidligere  kræftpatienter. Og det ønske forventer klinikken på OUH at kunne opfylde. 

- Når der nu kommer mere fokus på senfølger, kommer der også mere viden om,  hvilke behandlingstilbud, der allerede er, og hvad der mangler, siger klinikkens leder Thea Otto Mattson.  

Forventer mange henvendelser

Hvert år ser Odense Universitetshospital cirka 6.000 nye kræftpatienter. Hvor stort behovet for at få udredt senfølger efter kræft viser sig at blive, tør klinikken på OUH ikke spå om. Lige nu har klinikken for senfølger kapacitet til at tage cirka otte patienter om ugen.

- Vi ved jo ikke, hvor stor en ophobning der er af patienter, der ikke har fået hjælp. Men vi kan godt være bekymret for om vores kapacitet rækker,  siger Thea Otto Mattsson. 

Hanne Kaibinger, der er en af klinikkens første patienter, føler sig overbevist om, at der sidder mange  fynske tidligere kræftpatienter med oversete senfølger, og som vil have gavn af klinikken. 

- Man vil jo helst bare være glad, fordi kræften er væk. Men sådan er det bare ikke altid. Man er blevet en anden, og jeg er ikke flov over at sige, at jeg har brug for hjælp til at komme videre.

Oversigt

    Oversigt