Ifølge tallene på Google Maps er kortet blevet vist over 397.000 gange på fire dage.
Og kortet indeholdt indtil for kort tid siden et komplet overblik over hvilke eksakte adresser, der var kommet støjklager fra langs Odense Letbane.
- Det lyder umiddelbart som en gråzone, siger Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet.
Hun peger på, at den slags data ikke normalt bliver offentliggjort med eksakte adresser.
- Medmindre man har orienteret personerne, der har klaget om, at man vil offentliggøre dataen om deres adresse, så kan det være på kant med persondataforordningen om dataminimering, siger hun og fortsætter:
- Hvad er deres (Odense Letbane red.) behandlingshjemmel i forhold til, at det ligger offentligt tilgængeligt?, spørger Hanne Marie Motzfeldt.
Vidste det ikke
Da TV 2 Fyn kontakter Odense Letbane for at høre, hvorfor klageres adresser er gjort offentligt tilgængelige på selskabets hjemmeside, fortæller presseansvarlig, Flemming Ø. Pedersen, at han ikke kender til det.
- Det er helt nyt for mig, jeg kan ikke forklare, hvorfor den (dataen, red.) ligger der, siger han og tilføjer:
- Det er en meget beklagelig fejl, jeg ved ikke hvordan, det er opstået, men det (dataen, red.) ryger ned med det samme, siger Flemming Ø. Pedersen.
Han understreger samtidig, at der er tale om et internt redskab til brug for Odense Letbane.
- Det er selvfølgelig væsentligt for os at bruge en kortlægning til at have et overblik over, hvor langs ruten, vi har modtaget klager.
Odense Letbane har kort tid efter TV 2 Fyns henvendelse mandag eftermiddag fjernet kortet med oversigten fra sin hjemmeside.
Skal anmeldes
Ifølge Henning Mortensen, der er formand i Rådet for Digital Sikkerhed, så er det problematisk, at en sådan fejl kan opstå.
Han peger blandt andet på, at klagere højst sandsynligt indgiver deres klage under forventning om fortrolighed, og derfor bør Odense Kommune eller Odense Letbane nu anmelde hændelsen.
- Det er et utilsigtet databrud, som skal anmeldes til Datatilsynet, siger han.
Afhængigt af sagens omfang vil Datatilsynet ofte vurdere, om der kan nøjes med at blive udtalt kritik, eller om der er tale om et bødeforlæg.