Det er nødvendigt med investeringer: - OB risikerer at blive et elevatorhold

OB buldrer af sted mod Superligaen, men hvad sker der, når klubben rykker op? Hvad er OB's målsætning egentlig? Ny analyse Martin Davidsen.

Banner: Fyn fortjener et hold i Superligaen

ANALYSE

Man kan ikke andet end at løfte på hatten over OB’s sæson indtil videre. 13 sejre i 15 kampe i NordicBet Ligaen er imponerende, og med 40 point er OB allerede godt på vej mod Superligaen.

I sidste sæson skulle der bare 50 point til at sikre sig oprykning, og dermed skal OB reelt ikke bruge mange flere sejre, før returbilletten til Superligaen er i hus. Der resterer stadig 17 kampe i sæsonen, der slutter i maj 2025, men OB kan måske allerede være sikret en oprykning inden påske.

OB har været favorit i alle kampe i denne sæson, og de har håndteret rollen som Nordic Bet Ligaens store stygge ulv på fornem vis. Jovist, ikke alle kampe har været smukke opvisninger, men OB-holdet har udvist power, kynisme og stærk mentalitet undervejs. Der er noget at bygge videre på.

Kan OB følge med Superliga-toget?

For de aktuelle OB-spillere og træner Søren Krogh handler det om at holde snuden i sporet og fortsætte ad den sti, der fører mod Superligaen. Selvfølgelig skal de være kedelige og tage en kamp ad gangen. Men for den øvrige organisation med sportsdirektør Troels Bech og bestyrelsesformand Niels Thorborg i spidsen bør man allerede nu tænke på fremtidens OB.

For hvis OB som forventet rykker op i Superligaen, venter en ny tilværelse i landets bedste række, hvor konkurrencen er en helt anden. I sidste uge gav sportsdirektør Troels Bech selv udtryk for, at klubberne på første klasse investerer stort i både organisation, spillertrup og faciliteter, og skal OB kunne følge med, kræver det handling.

I sidste uge annoncerede Viborg FF, at klubben vil bygge et moderne træningsanlæg, og i adskillige andre konkurrerende klubber er man langt foran OB på flere parametre. Det handler både om træningsbaner, stadionfaciliteter og spillerbudgetter. Superliga-toget kører hurtigt, og spørgsmålet er, om OB kan følge med? Det kunne OB ikke i sidste sæson, og hvis ikke klubben investerer kraftigt hen over det næste år, risikerer man at blive et elevatorhold, der pendler mellem Superligaen og NordicBet Ligaen som klubber a la SønderjyskE, Vejle og Horsens.

Har selvforståelsen lidt et knæk?

Siden nedrykningen har OB’s ledelse med Troels Bech i spidsen arbejdet på at rydde op i OB-truppen og skabe et fundament for fremtiden i form af en stærkere kultur og et sundere omklædningsrum. Det kortsigtede mål er at rykke op i Superligaen, men de lange perspektiver er ikke blevet italesat.

Selv om det går godt, skal der stadig justeres, før OB er klar til Superligaen, siger sportsdirektøren.

OB kommunikerer mest om den stærke fankultur, om sammenhængskraft og om fællesskab, men ikke ret meget om sportslige visioner.

Det tyder på, at selvforståelsen i klubben har lidt et knæk, for der tales ikke længere om at være i Top 6 i Danmark eller at komme tilbage til toppen af dansk fodbold.

Måske vil man belært af fortiden være mere forsigtig med at udbasunere store målsætninger. Måske er Troels Bech og kompagni bare pinligt bevidste om, at vejen til toppen er så lang, at de kommende år vil byde på overlevelseskamp i Superligaen. Måske er rammerne og økonomien ikke til mere end det. Måske er OB’s ledelse ikke afklaret om, hvor i fodboldens hierarki, man vil placere sig efter en potentiel oprykning. Er det i toppen, midten eller bunden?

Hvad skal OB være i fremtiden?

Vi ved det ikke, for lige nu er det svært at få OB’s ledende figurer til at definere det sportslige formål med OB på længere sigt.

Tilskueropbakningen til OB er i disse år massiv, men hvor længe kan fansene nøjes med at juble over at være en del af et fælleskab? Hvornår vil de forlange resultater på øverste niveau? Man må huske, at OB fra 2012 til 2024 har skuffet sine fans i 12 ud af 13 sæsoner ved ikke at leve op til egen målsætning. Derfor skal der mere end en status som tophold i næstbedste række til for alvor at skabe begejstring.

Fra 1977 til 2011 var OB med i europæisk fodbold 20 gange på 35 år. Sportslig succes med medaljer, pokaler og titler er en stor del af fortællingen om det moderne OB.

Mens klubben er i gang med et stort identitetsprojekt venter omgivelserne stadig på et svar på, hvad fortællingen om fremtidens OB skal være. 

Oversigt

    Oversigt