Efter to år i flyttekasser: Nu er gammelt militærmuseum igen åben
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I flere år har Fyns Militærhistoriske Museum boet i flyttekasser, men nu er dele af udstillingen igen åben for offentligheden. En stor renovering venter, før resten er på plads.
I lokalerne på den gamle kaserne på Søndre Boulevard i Odense ligger uniformer, hjelme, dagbøger og mange andre krigsgenstande bag nypudsede glasmontrer.
Alt sammen fundet frem fra flyttekasser, så nysgerrige igen kan gå på opdagelse.
Efter flere års nedlukning er Fyns Militærhistoriske Museum nemlig genåbnet med en særudstilling om 2. verdenskrig.
Siden 2017 har museet været pakket ned i kasser, da de ikke længere kunne være i deres tidligere lokaler på Dannebrogsgade centralt i Odense.
Siden da er årene gået med at renovere de gamle lokaler på den tidligere kaserne, hvor et militærhistorisk museum passer så fint ind.
- Her arbejdes der jo også, som du kan se. Og hvor der arbejdes, vil der også være rodet, siger Ove Verner Petersen, der er daglig leder på museet, mens han viser rundt.
- Og det at det roder, viser jo, at der bliver bestilt noget, fortsætter Ove Verner Petersen.
Ønske: Militærhistorisk museum skal hjem til kasernen
Fyns Militærhistoriske Museum præsenterede mandag By- og Kulturrådmand Jane Jegind for deres ønske om en ny placering af museet. Museets lejemål er opsagt fra årsskiftet, og det haster med at finde en ny placering.
Odense Militærhistoriske Museum står nu foran at skulle finde dets fjerde adresse på bare tyve år.
For kun et år siden, den 13. august 2016, kunne Fyns Militærhistoriske Museum byde velkommen til de besøgende på museets nuværende adresse i Dannebrogsgade 1 i Odense.
Det skete med pomp, pragt og hornorkester, som det hør sig og bør.
Men kort før sommer fik museet den triste besked om, at deres lejeaftale var opsagt. Bygningen skal rives ned for at give plads til et nyt hovedsæde for Nordfyns Bank.
Mandag formiddag mødtes Fyns Militærhistoriske Museum med By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V), og her fremlagde museets formand Lars Neumann ønsket til en ny placering.
- Det er vores helt store ønske, at vi kan flytte ind i den nedlagte kaserne på Søndre Boulevard, fortæller Lars Neumann.
Har tidligere ligget på kasernen
Dermed er museet på linje med Socialdemokraterne i Odense Byråd. Søndag sagde Socialdemokraternes gruppeformand, Anders W. Berthelsen, at museet bør vende hjem igen, nemlig til det gamle kaserneområde.
- Et militærhistorisk museum hører naturligt hjemme i området ved Søndre Boulevard, hvor Odense jo havde sin kaserne, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Anders W. Berthelsen.
Indtil år 2002 lå museet oppe under loftet på netop den gamle kaserne, da den blev overtaget af Hunderupskolen. Dernæst rykkede det ud til Kragsbjerggård bag ved byens vandrehjem, der siden opsagde aftalen, da de skulle udvide. Sidste år rykkede museet så ind i en grå bygning på Danneborgsgade.
Tog positivt imod forslaget
By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) tog positivt imod ønsket om en ny adresse, fortæller museets formand Lars Neumann
- Rådmanden vil nu tage forslaget med videre i den politiske proces, og vi skal nu i gang med at udarbejde et projektforslag til ombygning af den gamle kaserne, fortæller Lars Neumann.
Hvis der bliver truffet en politisk beslutning om, at Fyns Militærhistoriske Museum kan flytte ind i den gamle kaserne, vil det kræve en del ombygning.
- Det er en gammel kontorbygning, og der skal nok fjernes en del skillevægge. Og vi skal se på adgangsforholdene, og om der skal opsættes en elevator, fortæller Lars Neumann.
Fyns Militærhistoriske Museum skal nu også i gang med at søge forskellige fonde om penge til det nye museum.
Selvom de første genstande nu igen er fundet frem fra flyttekasserne, så der stadig effekter, der er pakket væk. En hel del, endda.
- Det er der altså mange, mange af museets effekter, der stadigvæk er. De står nede i kælderen. Men der er jo flere etager, der også skal være udstillinger på, forklarer Ove Verner Petersen.
Stor renovering
Fra første og anden sal i den gamle kaserne kan man høre larmen fra saven og rystepudseren. For mens stueetagen er helt moderniseret, så mangler der stadig rigtig mange timers arbejde forude på de andre etager.
Fyns Militærhistoriske Museum er er drevet af frivillige, og 13-14 ildsjæle har kvit og frit brugt deres tilværelse som pensionister til at renovere lokalerne.
Kaptajn om 9. april:
- Vi må aldrig glemme, hvad der skete den grusomme morgen
Tirsdag 9. april er det 79 år siden, at Danmark blev invaderet af Tyskland. Kampene kostede seks soldater fra Fynske Livregiment livet.
En tidlig aprilmorgen for 79 år siden ændredes Danmarkshistorien, og 490 danske soldater fra Fynske Livregiments 4. bataljon spillede en overordentlig stor rolle.
Soldaterne fra Fyn kæmpede mod de tyske styrker, da soldater fra Nazityskland kort efter klokken 4.00 om morgenen gik over den dansk-tyske grænse for at invadere Danmark.
- Fjerde bataljon fra Fyn var flyttet ned til Sønderjylland i februar måned 1940, og det var altså dem, der var udset til at skulle stoppe tyskerne, når de kom ind i landet. De var fremme i forreste linje, og som følge deraf fik de også de hårdeste tab, fortæller den tidligere pensionerede kaptajn i hæren, O.V. Pedersen.
I alt blev seks soldater fra den fynske 4. bataljon dræbt og 13 blev såret.
- Det var en hård morgen. Men de kæmpede godt, og det gav jo altså også nogle forfærdelige tab, siger kaptajn Pedersen.
Fire dage senere kom kisterne med de faldne soldater tilbage til kasernen i Odense.
- Så blev de stillet op her, og der var en højtidelighed, inden man kørte dem til deres hjemsogn til begravelse, siger den pensionerede kaptajn, der selv havde en lang karriere ved Fynske Livregiment og siden i en årrække har været leder af Fyns Militærhistoriske Museum.
Vigtigt at fortsætte markering af 9. april
Foreningen "4. Bataljons Soldaterkammerater af 9. april 1940" blev stiftet i 1941 og talte alene medlemmer, som deltog i kampene i Sønderjylland den 9. april 1940.
På årsdagen for den tyske invasion har foreningen hvert år til og med 2010 officielt æret deres faldne kammerater ved at nedlægge en krans på Odense Kaserne.
I november sidste år døde den sidste tilbageværende veteran fra kampene i Sønderjylland.
Men derfor er det stadig umådeligt vigtigt fortsat at fastholde traditionen med at markere den 9. april, mener kaptajn O.V. Pedersen.
- Det er for at ære og hædre de, der kæmpede den 9. april og ikke mindst de, der faldt eller blev såret den 9. april. Og det bliver vi da ved med, selv om der ikke er flere tilbage af de, der kæmpede, siger kaptajnen.
Han håber, at markeringen fortsat vil få de nutidige generationer til at huske på, hvad der skete i en faktisk ikke særlig fjern fortid et sted faktisk ikke særlig langt væk.
- Jeg håber, de vil tænke over, hvad der skete den grusomme morgen – og at de vil blive ved med at tænke over det, siger kaptajn O.V. Pedersen.
- Vi har skrabet maling af alle væggene. Og der var jo altså tapet fra 1890'erne og så til den sidste tapetsering, som vel fandt sted for en 10-15 år siden. Der var et alvorlig lag tapet på, og det gik vi altså med håndkraft og skrabede af, siger den daglige leder.
Når sådan et stort renoveringsarbejde hovedsageligt bliver lavet af frivillige, så tager det lang tid. Og coronaviruspandemien har heller ikke gjort arbejdet nemmere.
- Vi har ikke kunnet samles herude, og vi måtte ikke arbejde så tæt på hinanden, som vi må nu. Så er der også et begreb, der hedder økonomi. Der skal penge til at modernisere sådan en bygning som den her. Den er opført i 1890'erne, fortæller Ove Verner Petersen.
Selv om en milepæl er nået, og gæster nu igen kan dykke ned i den militærhistoriske fortid, så er der stadig meget arbejde forude. De resterende etager skal gennemrenoveres. Men for Over Verner Petersen er det hårde arbejde det hele værd.
- Det er jo med til at udbrede kendskabet til historien. Så det synes jeg da bestemt er vigtigt. Børnene lærer jo ikke meget historie i skolerne, og når vi har børn her, så står deres ører på stilke, og de suger alt, hvad de får at vide, til sig, forklarer han.
Mens de tomme lokaler venter på at blive færdige, kan Ove Verner Petersen mindes de gamle dage.
- For mig er der lidt nostalgi i lige netop det her, siger han.
Det var nemlig i bygningerne på Søndre Boulevard han holdt til i de sidste tre-fire år af sin tjenestetid.