I snart et år har foreningen Søstre mod vold og kontrol været under mistanke for at indordne sig under islams dogmer og udelukke kvinder, der tager afstand fra islams kvindesyn. Foreningen er også blevet beskyldt for nepotisme og dokumentfalsk. Mistanken blev rejst i et forslag de borgerlige partier fremsatte i byrådet i marts sidste år.
På Facebook har blandt politiassistent Elvir Abaz og tre kvinder ligeledes været kritisk over for Søstre mod kontrol og vold.
Vi håber, at politikerne vil igangsætte en uvildig advokatundersøgelse, så vi kan blive helt renset for de falske rygter og påstande om vores forening
Nu håber foreningen, at en undersøgelse en gang for alle kan rense Søstre mod vold og kontrol.
- Vi håber, at politikerne vil igangsætte en uvildig advokatundersøgelse, så vi kan blive helt renset for de falske rygter og påstande om vores forening. Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker denne form for undersøgelse, da vi ikke har noget at skjule og er parat til at lægge alt frem, siger Maja Løvstrup, der er direktør i foreningen.
For lang ventetid
Foreningen Søstre mod vold og kontrol har til formål at sikre, at kvinder kan leve et frit og selvstændigt liv uden negativ social kontrol og vold. Odense Kommune støtter foreningens arbejde med en halv million kroner om året.
I marts sidste år fremsatte de borgerlige partier i Odense Byråd forslag om en uvildig undersøgelse af beskyldningerne, men forslaget blev stemt ned af de røde partier. Men samtidig var alle partier enige om, at der var behov for en ”dybere viden om konkrete forhold vedrørende foreningen og foreningens virke.”
- Vi har nu ventet næsten et år på at få igangsat en undersøgelse, og det, synes jeg ikke, er rimeligt – hverken over for kommunen eller foreningen, siger Tommy Hummelmose (K), der er rådmand for sundhedsforvaltningen. Han har tidligere rejst en række spørgsmål om foreningens virke.
Den lange ventetid har også påvirket foreningen.
- Mistænkeliggørelsen påvirker som sådan ikke vores arbejde. Vores frivillige laver stadig et stort stykke vigtigt arbejde, og vi søsætter også snart en kampagne om seksuelle rettigheder. Men det er da klart, at det er hårdt at blive beskyldt for så grove og voldsomme anklager, siger direktøren for Søstre mod vold og kontrol.
Tre modeller til en undersøgelse
Økonomiudvalget i Odense Kommune skal på torsdag tage stilling til, hvilken form for undersøgelse, der skal iværksættes for at få afklaret om, der er hold i de alvorlige beskyldninger.
Politikerne skal vælge mellem tre forskellige modeller til en undersøgelse. Enten skal kommunen bruge de kontrolforanstaltninger, der allerede ligger i den indgåede tilskudsaftale til foreningen, selv iværksætte en grundig undersøgelse eller lade et eksternt advokatfirma lave en uvildig undersøgelse om foreningens virke. De to første modeller vil være udgiftsneutrale, mens en uvildig advokatundersøgelse vil koste mellem 400.000 og 700.000 kroner.
Tommy Hummelmose støtter den sidste model.
- Vi har en forpligtigelse til at få undersøgt de alvorlig anklager grundigt og uvildigt, så der ikke efterfølgende kan rejses tvivl om konklusionerne, siger Tommy Hummelmose.
Direktøren for Søstre mod vold har tidligere beskyldt Tommy Hummelmose for at viderebringe udokumenterede rygter, men er i denne sag enig med den konservative politiker.
- Det er forfærdeligt mange skattekroner, som kommunen nu skal bruge på en sådan undersøgelse, men det er nødvendigt, hvis vi skal blive helt renset og slippe for de mange falske påstande og rygter, siger Maja Løvstrup.
- Vi har tillid til, at økonomiudvalget vælger den undersøgelsesmodel, der sikrer, at man kommer til bunds i den her sag, siger hun.
Økonomiudvalget skal tage stilling til, hvilken for undersøgelse, der skal iværksættes på torsdag.