21. jun. 2019 kl. 12:18
Opdateret: 1. jul. 2019 kl. 9:00
Natacha Djervad
/

El-løbehjulene er kommet til byen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Løbehjulsfirmaet Voi ruller mandag 250 el-løbehjul i Odense.

Nu kan du hvile dine fødder og samtidig komme hurtigt gennem byen uden overhovedet at skulle låse din cykel op. Firmaet Voi har netop sat flere el-løbehjul ud i centrum af Odense.

Inden du kan stille dig op på det elektriske transportmiddel og suse af sted med en hastighed på cirka 20 kilometer i timen, skal du downloade Voi-appen til din smartphone.

Læs også: Nu også på Fyn: Hundredvis af el-løbehjul på vej ud i trafikken
Gå tilbage Del
16. maj. 2019 kl. 8:37

Nu også på Fyn: Hundredvis af el-løbehjul på vej ud i trafikken

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Installér en app på din telefon, og lej et el-løbehjul, når du skal i skole, på job eller hjem. Det bliver muligt i Odense allerede i løbet af få uger.

Odense Kommune er godt i gang med at give tilladelse til udlejningsfirmaerne Tier og Voi, der hver især har vist interesse i at udleje det nye transportmiddel i Odense. De første løbehjul ventes på gaden i løbet af maj eller juni.

Forsøgsordning

Det er regeringen, der har banet vejen for det nye transportmiddel. En forsøgsordning blev vedtaget i januar, og allerede nu er det muligt at leje de små motoriserede køretøjer i København. Også i Aarhus er el-løbehjulene snart på gaden.

El-løbehjulene vil være at betragte som cykler i trafikken. De skal køre på cykelstier og parkere sammen med cyklerne. Udlejningen af løbehjulene sker fra veje, pladser og fortorve og fra private arealer.

Tophastighed på 20 kilometer i timen

Når fynboerne vil bruge et el-løbehjul skal de leje dem via en app fra firmaerne Voi og Tier. Startprisen ligger lige nu på 10,5 kroner og en minutpris på 1,5 kroner. Når brugeren er fremme ved sin destination, er det planen, at man skal kunne aflevere løbehjulet lige i nærheden.

By- og Kulturforvaltningen har holdt møde med de to udlejningsfirmaer, der hver ønsker at sende 200 el-løbehjul ud på vejene i Odense. De to firmaer forventer, at udlejningsbehovet vil være ét el-løbehjul for hver 500 indbyggere.

Kommunen kan stille krav om, hvor løbehjulene kan udlejes, og hvor de må standse, parkere eller køre den maksimale hastighed på 20 kilometer i timen.

Aflastning af kollektiv trafik

I følge Odense Kommune er det forventningen, at det nye transportmiddel vil supplere både busser og letbane.

Erfaringerne fra andre byer og lande viser, at el-løbehjulene især er populære, når trafikkanterne skal fra det ene kollektive transportmiddel til det andet eller som afslutning på en rejse.

De to firmaer får i første omgang tilladelse for et år ad gangen til at drive en udlejningsforretning med el-løbehjul.

Opdatering

  1. Det er muligt at prøve el-løbehjulene dagligt på Gråbrødre Plads, indtil Voi officielt lancerer sit indtog i byen og læsser endnu flere løbehjul af i Odense.

  2. Løbehjulene bliver officielt lanceret mandag den 1. juli. Medarbejdere fra VOI er i Londongade i Odense mellem klokken 12 og 18. De vil hjælpe brugere godt i gang, guide til sikker kørsel, korrekt parkering og besvare spørgsmål. Fra 1. juli vil der være 250 løbehjul i Odense.

Derefter kan du låse et ledigt løbehjul op og køre til din destination. For hvert minut, du kører, koster det dig 1,5 kroner. Det koster 10 kroner at låse løbehjulet op.

Supplement til kollektiv trafik

Ifølge Vois app er der i øjeblikket omkring 50 el-løbehjul i centrum af Odense. Firmaet har over for Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning udtrykt et ønske om at sende 200 løbehjul på vejene.

Kommunens by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V), håber, at løbehjulene vil gøre transporten rundt i Odense lettere for brugerne.

- Løbehjulene giver et godt supplement til den måde, vi kommer rundt i byen på, og jeg håber, at odenseanerne også vil bruge dem til og fra den kollektive trafik, siger hun til TV 2/Fyn.

Husk sikkerheden

Samtidig understreger hun, at el-løbehjulene betragtes som cykler, og at du derfor skal huske, at det er en god idé at bruge hjelm, og at det er ulovligt at være påvirket på løbehjulene. Du skal køre på cykelstierne og parkere sammen med cyklerne.

- Jeg vil gerne opfordre til, at brugerne er ekstra opmærksomme og bruger cykelhjelme og kun kører, hvor det er tilladt for cykler, siger rådmanden.

Foruden Voi har løbehjulsfirmaet Tier også kig på Odense. De forventer også at kunne sætte 200 løbehjul af i Odense inden for nærmeste fremtid.

Det er regeringen, der har indført en forsøgsordning med el-løbehjul. De findes allerede i København og Aarhus. I Odense får firmaerne i første omgang tilladelse til at drive udlejningsvirksomhed i et år ad gangen.

Fra 1. juli vil der være 250 el-løbehjul i Odense.

26. nov. 2024 kl. 22:43
Kort nyt
Thomas Larsen-Bjerre

Seneste nyt fra dødsulykke:
  • Hårdt og ubarmhjertigt, siger Fyns Politi om redningsaktion

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

27. nov. 2024 kl. 22:54
Fyn
Kort nyt

Hardhitter går i kødet på rådmand

LYT
Del

Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er mildt sagt ikke begejstret for beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholts (V) forslag om, at alle førtidspensionister løbende skal vurderes, om de kan arbejde.

- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år, siger Karsten Hønge.

27. nov. 2024 kl. 22:26
Kort nyt

Blæst skaber forbud mod påhængskøretøjer over Storebælt

LYT
Del

Trailere og andre påhængskøretøjer med en faktisk totalvægt på under 750 kilo må ikke køre på Storebæltsbroen i begge retninger.

Det oplyser Vejdirektoratet på dets trafikkort.

Det blæser kraftigt, hvilket ligger til grund for forbuddet. Vinden forventes at aftage hen mod midnat.

27. nov. 2024 kl. 22:05
Morten Albek

76 procent får det - nu vil rådmand tage et opgør med samfundsproblem

LYT
Del

Det skal ikke kun være mennesker under 40 år, som skal kunne få tilkendt en midlertidig førtidspension. Nu bør det faktisk gælde for alle førtidspensionister.

Borgere med ikke-vestlig baggrund er stærkt overrepræsenterede på førtidspension - og særligt de ældre. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. 

I Odense er 76 procent af irakere over 50 år eksempelvis på førtidspension. 

Men kan det virkelig passe, at der i de 76 procent ikke er en eneste, som kunne arbejde et par timer om ugen?

Det undrer beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) sig over.

- Det kan simpelthen ikke passe, at så stor en del mennesker af en samlet gruppe ikke kan arbejde. Hvis det er tilfældet, så har vi jo fejlet som samfund.

Han udviser forståelse for, at man som flygtning kan være udfordret af krigstraumer eller andet fra sit hjemland. Men antallet kommer alligevel bag på ham, og det synes han kræver handling.

I oktober foreslog Lilleholt, at førtidspensionister under 40 år bør kunne gives en midlertidig pension, som betyder, at man løbende revurderer sagen med henblik på, om den enkelte er blevet arbejdsdygtig siden sidst. 

Men nu synes han, at det tilbud bør gælde for alle førtidspensionister - og han foreslår, at man starter med at undersøge dem, som er overrepræsenterede i tallene.

Forstå mig ret...

Og det skal forstås som en invitation, en kærlig hånd og en tro på vores borgere, understreger politikeren.

- Vi kan ikke være bekendt at parkere dem for livet ved at give dem en permanent førtidspension. Hvis bare nogle kan komme ud igen, så vil det jo være en kæmpe gevinst for dem selv - men også for samfundet. 

Men sidste måned mødte forslaget kritik blandt andre fra den fynske beskæftigelsesordfører fra SF, Karsten Hønge, som udtrykte bekymring for, hvad en tilbagevendende revurdering kan betyde for førtidspensionisterne:

- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år? 

Christoffer Lilleholt (V) understreger dog, at der ikke skal graves i de sager, hvor der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved den enkeltes tilstand.

- I nogle sager vil man hurtigt kunne vurdere, at det her menneske selvfølgelig skal være på førtidspension - og så skal man selvfølgelig ikke belaste dem yderligere.

Det handler for Lilleholt i højere grad om at gribe dem, som har fået forsørgelse i over 20 år eller har været i længere behandling for deres udfordringer - som måske kunne være friske nok til et par arbejdstimer om ugen. De skal i hvert fald have muligheden.

- Men hvis der er en berettiget mistanke fra os om, at du faktisk godt kan arbejde, så ser jeg gerne at man tager en samtale om, hvordan det går, og hvad der sker i ens liv, får en ny vurdering med lægen og begynder at snakke om, om en tre-timers praktikuge kunne være en mulighed. 

For at gå videre med forslaget mangler der ifølge rådmanden bare grønt lys fra Folketinget.

Menneskelig eller økonomisk gevinst

Kommer det ikke til at koste mange penge at skulle sætte så stort et system og apparat i gang?

- Det er også dyrt for samfundet at have folk på førtidspension, så hvis bare en lille gruppe kommer i arbejde igen, så er det en gevinst for samfundet.

Men kunne man ikke godt forestille sig, at udgifterne for den her opskalering bliver større end den egentlige gevinst?

- Det er jeg ikke bange for. Lykkes vi bare med at få nogle enkelte ud, så er det en gevinst. Hvis ikke økonomisk, så i hvert fald menneskeligt.

27. nov. 2024 kl. 21:53
Kort nyt

Fjernvarme Fyn afbryder varme i Odense-bydel

LYT
Del

Hvis du befinder dig i Odense N, kan det være, at du skal finde tophuen frem torsdag.

Fjernvarme Fyn afbryder nemlig varmen på Allesø-Norden, Allesøvej, Beldringevej, Fredskovvej, Korsgade, Mellemgyden, Odensegyden, Parkgyden, Søhusvej, Søkildevej, Æbleskivegyden.

Afbrydelsen sker fra klokken 12.30 til klokken cirka 14.30, fremgår af selskabets hjemmeside.

27. nov. 2024 kl. 21:24
Fyn
Kort nyt
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politiets frit lejde-aktion sætter rekord

LYT
Del

Der er stadig nogle dage at løbe på, hvis man vil af med et våben uden at blive straffet.

Politiets frit lejde-aktion løber resten af november, men allerede nu kan politiet sige, at der er blevet indleveret rekordmange ting.

24.766 effekter er blevet indleveret fra 1. november til og med 26. november, oplyser Rigspolitiet onsdag i en pressemeddelelse.

Dermed er den hidtidige rekord fra frit lejde-aktionen i 2017 på 24.546 effekter blevet slået.

- Vi sætter virkelig stor pris på den høje tilslutning til frit lejde-aktionen, som vi har oplevet fra borgerne indtil videre, siger politikommissær i Rigspolitiet Sune Fletcher Hjortel i en pressemeddelelse.

Der er blandt blevet indleveret geværer, rifler, knive, sabler og pistoler. Men også andre våben som peberspray har politiet fået.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her