På Flakhaven i Odense er der fredag mødt et par hundrede mennesker op. De er gamle, unge, tykke, tynde, bærer bannere og råber i kor for klimaet.
På bannerne står der slogans som "There's no planet B", (der er ingen planet b, red.) og "Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?"
Blandt dem er Alice Kaspersen, der til daglig er elev på Katedralskolen i Odense.
- Jeg er her, fordi vi kæmper for en grøn fremtid. Og for klimaet. Derfor har jeg ofret mit danskmodul for at strejke for det, fortæller hun og tilføjer:
- Med min dansklærers accept, faktisk.
Anledningen er, at fredag er dagen for den internationale klimastrejke. Ifølge hjemmesiden klimastrejke.org, er der arrangeret 1.769 strejker i 112 lande over hele kloden.
Her er der klimastrejker på Fyn
Vil råbe politikerne op
I Danmark finder strejkerne sted i 27 byer. Fyn lægger ø til tre af dem i henholdsvis Odense, Kerteminde og Svendborg.
Strejkerne foregår i skole- og arbejdstiden, og deltagere som Alice Kaspersen håber, at det fanger politikernes opmærksomhed.
- Jeg håber, de lytter til os i dag og til alle de, der strejker verden over og i Danmark. Jeg synes, det er så vigtigt, at folk dukker op uanset, hvad de ellers skulle have lavet.
På Flakhaven i Odense sidder hun bøjet over et pap-skilt, som hun er ved at dekorere.
- Der skal stå "Vi vil ikke have en sort fremtid", fortæller hun.
- Vi vil have en grøn, miljørigtig og bæredygtig fremtid. En fremtid fyldt med håb og liv.
Den internationale klimastrejke 15. marts er startet af svenske Greta Thunberg, der vakte opsigt, da hun på egen hånd strejkede for klimaet. Historien om hende skabte international opmærksom, og dannede udgangspunktet for strejker over hele verden.