Endnu en sur smiley til burgerbar: Landsdækkende burgerkæde får allerførste sure smiley i fynsk restaurant
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den landsdækkende burgerkæde Burger Shack har fået sin første sure smiley. I restauranten på Odense Havn havde man hverken styr på hygiejne eller fødevarer.
I marts i år åbnede burgerkæden Burger Shack sin 13. restaurant på landsplan.
Torsdag kunne vi på TV 2/Fyn fortælle, at Burger Shacks konkurrent Burger Anarchy havde fået en sur smiley og en stor bøde, og nu har Burger Shack få måneder, efter restauranten åbnede på Odense Havn, fået kædens allerførste sure smiley og en bøde på 10.000 kroner for dårlig håndtering af fødevarer og manglende hygiejne.
Den sure smiley ærgrer Burger Shack-direktøren, Christoffer Kjærholm.
Fluerne sværmer om prisvindende burgerbar
En populær burgerbar i Odense har fået en bøde på 15.000 kroner og skal hænge en sur smiley op i vinduet.
Opdatering
Burger Anarchys restaurant på Gravene i centrum af Odense har fået en sur smiley efter Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg i burgerbaren.
Med den sure smiley følger også en bøde på 15.000 kroner.
Smileyens mundvig vender nedad, fordi Fødevarestyrelsen blandt andet konstaterede sværmende fluer ved en åben kasse med snavsede og fugtige klude og viskestykker i restaurantens kælder. Tæt på vasketøjet opbevarede Burger Anarchy emballerede fødevarer.
Samtidigt var der problemer med en af restaurantens håndvaske, der var stoppet. Under vasken havde samlet sig en pøl af ildelugtende kloakvand, der havde resulteret i et råddent laminatgulv. Det blev derfor indskærpet overfor personalet, at skadedyrene skulle bekæmpes, og forholdene bragt i orden.
Personalet gjorde under det næsten to timer lange kontrolbesøg Fødevarestyrelsen opmærksom på, at man har informeret chefen om problemet.
Chefen, Darren Beetson, har ikke ønsket at udtale sig til TV 2/Fyn. Fredag formiddag skriver han på Facebook:
Varme dressinger
I restaurantens køkken opbevarede Burger Anarchy dressinger indeholdende æg ved stuetemperatur. Det påpegede Fødevarestyrelsen overfor personalet allerede, da man var på besøg i april - alligevel var temperaturen i dressingerne næsten fem grader for høj ved seneste besøg.
Det er derfor blevet tilføjet kontrolrapporten, at det er blevet indskærpet overfor personalet, at alle fødevarer skal sikres mod kontaminering
Kontrolbesøget foregik den 29. maj. Burger Anarchy har endnu ikke hængt den nyeste kontrolrapport op i restaurantens vindue. Restaurantens streetfood-køkken i Storms Pakhus har ikke fået anmærkninger ved nogle kontrolbesøg.
- Selvfølgelig er vi trætte af den sure smiley. Sådan én ser aldrig pæn ud, fortæller direktøren.
Vaskede ikke hænder
På et to og en halv time langt besøg nåede Fødevarestyrelsens kontrollanter blandt andet at konstatere, at personalet ikke ofte nok vaskede hænder, og det er ikke godt nok, erkender Christoffer Kjærholm.
Gentagne gange håndterede Burger Shack-personalet både tilberedte og ikke tilberedte fødevarer uden at skifte handsker eller vaske hænder. Samtidig tog personalet imod kontanter fra restaurantens gæster uden handsker på og igen uden efterfølgende at vaske hænder, fordi restaurantens eneste håndvask var stoppet med noget, der lignede grus og madrester.
Derudover hang der over vandhanen en vaskeklud med synlige sorte pletter på.
- Vi lægger os fladt ned, og det kommer ikke til at ske igen. Den er ikke længere, fortæller direktøren.
Medium- eller gennemstegt?
Allerede 14 dage efter, Burger Shack åbnede i Englandsgade på havnen, fik restauranten besøg af Fødevarestyrelsen første gang. Dengang fik kæden kritik for at servere 65 graders varme mediumstegte bøffer.
- Vi bliver kontaktet af Fødevarestyrelsen, der gerne vil have, at der bliver lavet mikrobiologiske prøver af vores bøffer. Det fik vi udarbejdet i samarbejde med et analyseinstitut og en fødevarekonsulent, og vi gik egentlig i god tro om, at alt var i orden. Ved første besøg sagde kontrollanten, at der skulle flere prøver til. Det klagede vi over, og i mellem tiden holdt vi fast i, at vi mente, vi havde ret. Derfor har vi nu fået den sure smiley, forklarer Christoffer Kjærholm.
Bøde til fynsk konditori: Gamle madrester fundet på vægge, borde og redskaber
Gerners Konditori har fået endnu en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner af Fødevarestyrelsen.
Gerners Konditori på Nyborgvej i Svendborg har endnu en gang fået en bøde og en sur smiley af Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har givet det sydfynske bageri den sure smiley, da den i forbindelse med et kontrolbesøg i slutningen af april konstaterede, at der var produktrester og skimmellignende vækst rundt omkring på maskiner, borde, vægge og vinduer.
Den var også gal, da Fødevarestyrelsen kiggede nede i bageriets kælder, hvor der stod en ismaskine. Ifølge kontrolrapporten var der slimede belægninger i ismaskinen.
Det kommer til at koste Gerners Konditori en bøde på 10.000 kroner og endnu en sur smiley i regnskabet.
- Det er bare melstøv, lidt chokoladerester på kanten af vores kar og en ismaskine, som vi ikke har brugt i lang tid, lyder det fra Gerner Pedersen, der ejer konditoriet i Svendborg.
- Det er alt sammen petitesser, hvis du spørger mig.
Ikke første sure smiley
Det er ikke første gang, at Gerners Konditori får en sur smiley efter et besøg af Fødevarestyrelsen.
Bageriet fik også en sur smiley i 2013 og en i 2015. Ligesom denne gang var det også for dårlig hygiejne, der gjorde udslaget de to andre gange.
- Det er simpelthen kontrollanten, der er alt for emsig. Og så kommer de lige midt på dagen, hvor vi har meget travlt, og alting lige går lidt stærkere, fortæller Gerner Pedersen til TV 2/Fyn.
I 2015 blev der blandt andet fundet mug på nogle gummilister til en fryser, og en isterningemaskine, der ikke var rengjort. Også i 2013 var der fundet mug i konditoriet under et kontrolbesøg.
Spind i hele konditoriet
Derudover konstaterer Fødevarestyrelsen under det halvanden timer lange kontrolbesøg, at der også er spind og andre produktrester rundt omkring i hele konditoriet.
- Vi har tørret det hele af og gjort rent. Og jeg har snakket med rengøringspersonalet om, at alt skal have en ekstra tur, fortæller Gerner Pedersen, der nu har modtaget en bøde på 10.000 kroner.
Smiley-ordningen har eksisteret siden 2001 og giver med jævne mellemrum restauranter og caféer et mere eller mindre smilende ansigt eller en sur smiley. Sure smileyer medfører bøder eller politianmeldelser.
Dog har man valgt at ændre procedure i alle kædens 13 landsdækkende restauranter.
- Nu bliver kunderne spurgt, om de vil have deres bøf medium- eller gennemstegt, siger Burger Shack-direktøren.
Der blev hverken fundet e-colibakterier eller salmonella i kødprøverne, og Christoffer Kjærholm understreger overfor TV 2/Fyn, at mediumstegte bøffer altid er 65 grader.