Facebooks datacenter i Odense var planlagt til at åbne i 2020, men åbningen sker allerede i denne uge.
Det var egentlig planlagt, at Facebooks nye datacenter i Odense skulle åbne i løbet af næste år, men nu sker det allerede på torsdag klokken ti.
Det drejer sig i første omgang kun om en del af datacentret, der åbner på torsdag og altså ikke hele centeret.
Facebook: Datacenter betyder nye job
Et kommende Facebook-datacenter i Tietgenbyen ved Odense kan betyde en lang række nye job til Fyn.
På tilsvarende centre i Sverige er der omkring 150 ansatte, fortæller Julie Kowal Kristiansen, der er projekt- og netværkskoordinator ved IT Fyn.
- Det giver nogle arbejdspladser inden for teknikere, ingeniører og it-specialister. Altså nogle højtuddannede folk, som arbejder på deres datacenter, siger Julie Kowal Kristiansen.
Udover de nye arbejdspladser på datacentret, så håber IT Fyn at der opstår nye arbejdspladser i kølvandet på centret.
- Vi håber på, at Facebook kan være med til at række andre investeringer og andre store virksomheder til. Vi har en unik infrastruktur her på Fyn, og der er jo også derfor at Facebook har valgt det her sted, siger Julie Kowal Kristiansen.
Michael Lundorff-Hansen, der er bestyrelsesmedlem i IF Fyn og uddannelseschef ved Erhvervsakademi Lillebælt, glæder over, at det nu et indkaldt til pressemøde om sagen.
- Det er vildt spændende. Om vi så skal stå der og sige, at det var ikke lige det, vi troede. Men vi tror på, at det er et datacenter til Facebook, siger Michael Lundorff-Hansen.
Han forudser, at der i opbygningen vil være rigtig mange job i projektet.
- I starten vil de også være mange job i at opbygge datacentret. Måske omkring 1100 job. Og derefter vil de få en bølgevirkning, og trække endnu flere til, siger Michael Lundorff-Hansen.
På åbningsdagen vil Facebook afholde en pressekonference sammen med lokale samarbejdspartnere, hvorefter der vil være rundvisning på selve datacenteret samt en rundvisning af Fjernvarme Fyns fjernvarmeanlæg, som kommer til at ligge i forlængelse af datacenteret.
Sparsomt med oplysnigner
Det var i januar 2017, at Facebook i samarbejde med Odense Kommune kunne fortælle, at der var planer om et 55.000 kvadratmeter stort datacenter i Tietgenbyen, som skulle køre på 100 procent vedvarende energi. Dengang var det en stolt Peter Rahbæk Juel (S), der kunne offentliggøre samarbejdet.
Facebooks datacenter: Godt halvdelen af arbejdskraften er nu dansk
Over halvdelen af de 300, der i øjeblikket bygger på Facebooks nye datacenter, er danske. Sådan lyder det i en meddelelse fra Facebook.
- Vores hensigt er at benytte så meget lokal arbejdskraft som muligt.
Sådan lød det fra Facebooks datachef Naill McEntegart, da Facebook officielt annoncerede sit indtog i Odense i januar.
Siden har det været småt med information. Både til pressen og til de virksomheder, der ønskede at arbejde for Facebook.
Flere virksomheder har offentligt luftet deres frustration over, at det har været svært at komme i kontakt med Facebook. Eller It-gigantens entreprenør, det britiske firma Mace, for den sags skyld.
Men nogle virksomheder er det altså lykkedes at komme ind i varmen.
For i en meddelelse fortæller Facebook, at knap 60 procent af de 300 medarbejdere, som arbejder på det nye datacenter er danske.
- Vi er begejstrede over, at vi har opnået så stor en andel af dansk arbejdskraft, og at det er lykkedes at udbyde fem underentrepriser til danske firmaer på trods af de mange andre opgaver, som lægger beslag på arbejdskraften i Odense for tiden, skriver Facebook i meddelelsen.
I meddelelsen fra Facebook er der ligeledes vedlagt en liste over, hvilke firmaer, der har vundet underentrepriser - eller subcontractors, som det hedder i meddelelsen fra Facebook.
Af listen fremgår fire danske firmaer:
Delpro A/S, Denmark - Substation
RDM Engineering LLP, UK - Enabling works
ASK Romein, Netherlands - Steel work
Per Aasleff A/S, Denmark - Cut and fill
MT Højgaard, Denmark - Groundworks/Civil Infrastructure
Byens Tag og Façade, Denmark - Cladding
ITD, Netherlands – Photography
Læs hele meddelelsen fra Facebook her.
- Facebooks valg af Odense er en kæmpe gevinst. I dag kan vi være stolte, men der er fortsat lang vej, og det kræver hårdt arbejde at nå i mål, sagde Odenses borgmester i 2017.
Det har været sparsomt med oplysninger fra Facebooks side, hvorfor de er nået tidligere i mål end først antaget. Men kommunikationschef for Facebook i Norden Peter Münster forsikrer om, at spørgsmål som disse bliver besvaret på åbningsdagen.
Til åbningsdagen deltager klimaminister Dan Jørgensen (S), Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og administrerende direktør for Fjernevarme Fyn Jan Strømvig.