Flere ungdomsboliger på vej i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Første spadestik blev mandag taget til 49 ungdomsboliger i Odenses nye kvarter, Gartnerbyen, der ligger på den tidligere Gasa-grund i Bolbro.
I Gartnerbyen er bygninger begyndt at stige op af den jord, der mandag var en mudret masse efter et kraftigt morgenregnskyl, og snart går byggeriet af 49 ungdomsboliger også i gang tæt på Middelfartvej og Bolbro Bakke.
Tidligere Odense-borgmester Anker Boye er bestyrelsesformand for Gartnerbyen, og sammen med bestyrelsesformanden for Fyns Almenyttige Boligselskab satte han mandag spaden i jorden for at markere, at selskabet nu også er klar til at komme i gang på grunden.
GASA-grund: Sådan kommer Odenses nye bydel til at se ud
Odense får snart en helt ny bydel. Et byggeprojekt, der dækker over et areal, der er over dobbelt så stort som omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Gartnerbyen. Det er navnet på den nye bydel i Bolbro, som entrepenør-firmaet H. Skjøde Knudsen A/S vil skabe. Og det ca. 135.000 m2 store byggeprojekt skal ende ud i boliger for alle, både unge, børnefamilier og ældre. Både almene og private boliger.
- Vi synes, at det er et rigtig spændende projekt, og vi glæder os rigtig meget til det her. Vi ser mange muligheder i området, og det bliver sådan et lidt blandet kvarter. Det bliver ikke rent betonbyggeri, hvis det er det, man tænker. Det bliver spændende arkitektur, siger Lars Friis Christensen, direktør for H. Skjøde Knudsen A/S.
Det er planen, at der foruden de ca. 1.000 nye boliger skal bygges et lokalcenter på 3.000 m2, og så skal der også etableres en park. Byggeriet skal foregå over to etaper, men H. Skjøde Knudsen A/S vil starte med at bygge lokalcenteret og ungdomsboliger.
Siden 1964 har GASA Group, der sælger blomster og planter, ejet grunden, hvor den nye bydel nu skal ligge. Det er endnu ikke lykkedes GASA Group at finde en ny placering i Odense, men de er glade for, at de snart skal flytte.
- Vi har gerne ville flytte de sidste ti år, så vi er bare lykkelige for, at det nu endelig sker. Samtidig betyder det jo meget for os, at vi har fundet en god ejer, som vi ved kan bidrage med noget godt til Odense, siger Niels Søren Rasmussen, der er administrerende direktør for GASA Group.
Før byggeprojektet kan gå i gang, skal skal By- og Kulturudvalget først lige vedtage, at området må omlægges fra erhverv til beboelse. Den proces starter tirsdag, men ifølge by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) bliver det ikke et problem at finde politisk opbakning til projektet:
- Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger på, at det er en rigtig god nyhed på mange parametre. Vi skaber en helt ny bydel med nogle rigtig gode bosætningsmuligheder, samtidig med at en virksomhed, vi gerne vil holde på, får nogle optimale vilkår. Så jeg har svært ved at få armene ned af bare begejstring.
Hvis der er politisk opbakning til projektet, er det realistisk, at arbejdet med Gartnerbyen kan begynde i slutningen af 2017, og at de første kan flytte ind i de nye boliger i 2018. Det er forventningen, at bydelen vil stå helt færdig i 2025 eller 2026.
Gartnerbyen består af et kæmpe areal tæt på Odense Centrum, der er delt op i tre lokalplaner. Grundene i første lokalplan er i følge Anker Boye udsolgt, og der er godt gang i salget af grundene i anden lokalplan, lyder det fra bestyrelsesformanden.
1.500 boliger i Gartnerbyen
Når hele området er færdigt, vil Gartnerbyen bestå af 1.500 boliger, der vil være en blanding af ejerboliger, lejeboliger og erhvervslejemål.
Og de unge får altså deres del af området.
Gasa-grund bliver ny bydel
Gasa Group ønsker en ny placering, og det giver plads til en betydelig byudvikling af området.
Gasa Group fraflytter sin nuværende adresse i Bolbro.
I stedet for skal der i fremtiden være en bydel, der bærer navnet Gartnerbyen.
Gartnerbyen vil blive indrettet med boliger målrettet unge, børnefamilier og seniorer.
Hvor der i dag er et travlt erhvervsområde, vil forskellige typer bygninger, butikstorv, grønne områder og stier til bymidten tage over, når H. Skjøde Knudsen A/S går i gang med projektet på mere end 140.000 kvadratmeter, oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.
- Der er tale om et betydeligt område, som ligger godt placeret i forhold til Bolbros mange faciliteter og bymidtens tilbud. Vi får et virkelig attraktivt boligområde, og det er kommet i stand efter tæt samarbejde mellem erhvervsliv og forvaltning. Jeg ser frem til at drøfte planerne og mulighederne på det kommende udvalgsmøde, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
- Da vi havde solgt de sidste byggeretter på Odense Offentlige Slagtehuse, kiggede vi mod jernbanen og så muligheder for at fortsætte byens udvikling over skinnerne og ind på GASA-grunden. Det er et kæmpe erhvervsområde, som tiden og udviklingen har omkranset af boliger. Vi har haft en konstruktiv dialog med GASA GROUP og Odense Kommune, og den har ført frem til en aftale om overtagelse af ejendommen, siger Allan Nielsen fra H. Skjøde Knudsen A/S.
Næstformand i By- og Kulturudvalget Peter Rahbæk Juel (S) glæder sig over udsigten til en ny bydel med plads til alle.
- Gartnerbyen binder ikke bare Bolbro og Vesterbro sammen. Den binder også generationerne sammen, fordi der bliver boliger til både unge, børnefamilier og seniorer. Og så bliver det en bydel med blandede boligformer - både private og almene. Der bliver plads til alle indkomster i alle aldre. Det glæder mig.
Med den nye bydel slutter en del af historien med GASA i Bolbro, men virksomheden forlader ikke Odense. I øjeblikket arbejder kommunen og virksomheden tæt sammen om at finde en velegnet grund til GASA GROUP.
- Fra GASA’s side er vi glade for at kunne overdrage vores område til en videreudvikling af Odenses bynære område, mens vi samtidigt flytter en del tungere trafik væk fra Bolbro, siger administrerende direktør Niels Søren Rasmussen fra DLG-ejede GASA GROUP.
Såfremt projektet får politisk opbakning, er det realistisk, at arbejdet med Gartnerbyen kan begynde ultimo 2018. Det er forventningen, at bydelen vil stå helt færdig i 2025 eller 2026.
- Det var ungdomsboliger, der var kvote til. Det har der været de seneste fem år, fordi der har været mangel på ungdomsboliger i Odense Kommune. Vi synes også, at det er meget ideelt med letbanen lige uden for døren, så dem der ikke har en bil, kan stige på letbanen her om et par år. Så det bliver super, siger Erling Nielsen, der er betyrelsesformand i Fyns Almenyttige Boligselskab.
De 49 ungdomsboliger forventes klar omkring studiestart i 2020. Der bygges yderligere 86 ungdomsboliger i Gartnerbyen.