Odenseanerne tager generelt godt imod Novo Nordisk, men der er frygt for, at den kommende arbejdsplads i Tietgenbyen både i anlægsfasen, og når produktionen starter, vil belaste bydelen og de nærmeste naboer med støj, trafik og høje bygninger.
Det fremgår af de 30 høringssvar, der er afleveret til By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune i forbindelse med tilblivelsen af lokal- og kommuneplan.
Novo Nordisk har gigantiske planer i Odense. Det forventes, at der på dagsbasis kører knap 3.000 personbiler og 364 lastbiler ind og ud af området ved fabrikken, når den er i fuld drift.
Både Klima-og Miljøudvalget og By- og Kulturudvalget skal i næste uge behandle henholdsvis vvm-redegørelse, lokal- og kommuneplan.
Men allerede i dag offentliggør de to udvalg myndighedsarbejdet, som Odenses politikere og Novo Nordisk skal træffe beslutning ud fra. Og ifølge TV 2 Fyns oplysninger har administrationen lyttet til naboer og beboerbekymringer.
Langt hovedparten af indsigelser og høringssvar er fra beboere og beboerforeningerne i Fraugde-Kærby, Aasum, Over Holluf og Tornbjerg-området.
Mange af beboerne er allerede voldsomt støjplaget af trafikken på Ring 3 og frygter endnu mere trafik i den over 15-årige anlægsperiode, som Novo Nordisk har anmeldt, før den endelige udbygning er færdig.
- Opsæt hurtigst muligt et højt støjværn på den vestlige side af Ring 3 ovenpå den eksisterende støjvold, som åbenlyst ikke har tilstrækkelig effekt, som minimum fra rundkørslen ved Ørbækvej til og med Niels Bohrs Allé, hedder det i et af forslagene.
Også trafik til tørdok
Desuden frygter flere beboere en voldsomt øget daglig trafik i området - ikke alene fra Novo Nordisk, men også fra den "dry-port", som Odense Havn har placeret i Aarup, hvor trafikken også vil køre ad Ring 3 til og fra Lindø.
Det er også en problemstilling, som politiet er opmærksom på.
- De to signalregulerede kryds på Niels Bohrs Allé må kunne optimeres og sikre en mere smidig trafikafvikling, end de gør i dag, og det skønnes, at de to rundkørsler på Niels Bohrs Allé ved Østre Ringvej er underdimensioneret til dels en fornuftig trafikafvikling i forhold til tung trafik men også i forhold til den allerede eksisterende trafikmængde, bemærker Fyns Politi.
Endvidere skal det indarbejdes i vejanlæggene i området, hvis der på sigt skal skabes mulighed for, at Novo Nordisk skal kunne modtage og betjenes af dobbelttrailere. Kapaciteten på Østre Ringvej kan øges ved anlæggelse af endnu en vognbane i hver retning.
- Men det vil kun give mening, når udvidelsen af Fynske Motorvej er gennemført på strækningen syd om Odense, og Kertemindevej samtidig udbygges, hedder det.
Politiet: Byg cykelbro
Politiet foreslår i lighed med Cyklistforbundet, at der etableres et sammenhængende cykelstinet mellem det eksisterende cykelstinet vest for Østre Ringvej og Tietgenbyen med opførelse af en ny cykel- og gangbro over Østre Ringvej syd for Niels Bohrs Allé, så der ikke er fodgængere og cykler på Niels Bohrs Allé på broen over Østre Ringvej.
Odense Kommunes egen Klima- og Miljøforvaltning gør opmærksom på, at rute 1515 er nedlagt per 14. januar 2024, og at frekvensen på rute 195 forventes reduceret med otte procent på hverdage fra 4. august 2024.
Og netop satsning på mere kollektiv trafik til området optager også flere odenseanere.
Lav letbane til Novo
Der er forslag om at forlænge letbanen fra Bilka til Tietgenbyen og lave stop for togtrafikken i Tietgenbyen uden dog at forringe intercity-dækningen.
Odense Kommune har allerede bebudet, at man vil foretage en såkaldt 360 graders analyse af trafikforholdene.
I Fraugde-Kærby frygter beboerforeningen, at de 27 meter høje bygninger vil ligge alt for tæt på landsbyen, og man foreslår derfor at rykke de højeste bygninger længere væk. Der er også forslag om at flytte den eksisterende støjvold, så byen får mere luft, og endelige advares der mod lysforurening.
Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at der skabes mere luft til områdets fredsskove.
- For at undgå at træer i fredskovene bliver fældet af sikkerhedsmæssige årsager, ikke mindst set i lyst af de igangværende klimaforandringer, hvor træer vælter på grund af vejrlig, store regnmængde, bør der fastsættes en afstand mellem bygninger/veje og fredskove, der som minimum udgøres af træhøjden i de pågældende skove, skriver Danmarks Naturfredningsforening.
- Bebyggelsen bliver ret høj og markant. Der bør derfor stilles krav til bebyggelsens ydre udformning, arkitekturen bør tilpasses de små skove, som præger området, og facaderne kan udføres i træ.
Brug regnvand
Det vil være en stor miljømæssig fordel at erstatte rent drikkevand med regnvand, hvorfor vi anbefaler, at der stilles krav i VVM-tilladelsen om, at der indsendes projekt herfor, hedder det blandt andet i høringssvaret fra Danmarks Naturfredningsforening.
Novo Nordisk har i øvrigt selv afleveret et høringssvar.
Medicinalkoncernen ønsker, at lokalplanen ændres i forhold til den grønne struktur i lokalplanen.
- Omfanget og kvaliteten af den grønne struktur ønskes fastholdt, men rykket for at tilgodese en bedre disponering af arealer til kommende byggeri, trafikarealer og parkeringsløsninger, hedder det.
Få svar på Novo-Nordisk spørgsmål her
Når Klima- og Miljø, og By- og Kulturudvalget på deres møder i næste uge forventeligt godkender plangrundlaget for Novo Nordisk, kan Novo Nordisks bestyrelse tage endelige stilling til, om koncernen vil etablere sig i Odense, hvilket dog forventes at være en formssag.
Første skridt bliver før sommerferien at gøre det betingede køb af de 81 hektar jord i Tietgenbyen ubetinget.
Herefter kan planlægningen af byggeriet - formentlig efter sommerferien - gå i gang.
Novo ansætter i Odense
Novo Nordisk har allerede søgt procesoperatører, kommunikations-og HR-medarbejdere, test-chef til produktionslinjerne, en projektdirektør til fill and finish - det vil sige påfyldning af præparater - og en Senior Engineering Project Manager til Odense-sitet.
Desuden har Kim Ottosen netop meddelt på LinkedIn, at han tiltræder en stilling hos Novo Nordisk 1. maj som Director Site and Facility.
Han har et tungt cv med implementering af omfattende projekter hos Kims, Alfred Pedersen, Orifarm, Aurora, Dalum Papir med mere.
Han vil dog ikke oplyse til TV 2 Fyn, om han tiltræder stillingen i Odense. Og hos Novo Nordisk ønsker man heller ikke bidrage med oplysninger om ansættelsen.
Odense borgmester Peter Rahbæk Juel er blandt de mange gratulanter på Ottosens profilside.