Friskole afviser kritik: Truet af lukning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Friskolen Al-Salam Skolen i Odense er sat under skærpet tilsyn. Indtil skolen har redegjort for en række forhold om undervisning og økonomi bliver skolens statstilskud holdt tilbage. Skolen afviser kritikken.
Ledelse og bestyrelse var samlet på friskolen Al-Salam torsdag for at drøfte den kritik, der har ramt skolen.
Leder på Al-Salam Skolen, Majed Hussein, tiltrådte 1. august, og hele bestyrelsen er også ny, fortæller det nyvalgte bestyrelsesmedlem Khaled Houry, da TV2/Fyn kommer uanmeldt besøg.
Souschef Tor Scavenius har været på skolen i to år, og han sætter ord på stemningen på skolen.
- Det er hårdt. Det tager på os alle sammen, for meget af kritikken er unuanceret, siger Tor Scavenius.
Styrelse kræver dokumentation
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet har sat skolen under skærpet tilsyn, og har krævet en redegørelse for en lang række forhold på skolen. I følge BT kræver ministeriet blandt andet dokumentation for, at undervisningssproget er dansk i alle fag.
- Det er helt hul i hovedet. Der står blandt andet i BT, at undervisningen i idræt og musik foregår på arabisk. Det er mig, der står for undervisningen i de to fag, og jeg kan ikke et ord arabisk, siger Tor Scavenius.
Muslimsk friskole sat under skærpet tilsyn
Myndighederne er blandt andet i tvivl om, hvorvidt ledende personer bag friskole i Odense behersker dansk.
Den muslimske friskole Al-Salam Skole i Odense er sat under skærpet tilsyn hos myndighederne, der samtidig tilbageholder det statslige tilskud til skolen med virkning fra september.
Det skriver BT.
Der hersker nemlig tvivl om, hvorvidt friskolen lever op til friskolelovens krav. Det forklarer Susanne Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
- Det handler blandt andet om, hvorvidt det er et krav at give donationer for at sidde i skolens bestyrelse, og om skolens ledelse og bestyrelsesmedlemmer behersker dansk i skrift og tale, siger hun til BT.
- Det er også tvivlsomt, om undervisningssproget er dansk i alle fag, ligesom der er oplysninger i tilsynsrapporten fra den lokale tilsynsførende om, at eleverne opleves som trykkede, og at der hersker en streng disciplin, hvilket vi ser med alvor på.
Al-Salam Skole er ikke den eneste, der er i myndighedernes søgelys. I sidste uge lagde styrelsen op til helt at standse tilskuddet til Nord-Vest Privatskole i København.
Foreløbig er tilskuddet til Al-Salam Skole kun sat i bero, mens myndighederne undersøger forholdene.
Ifølge BT er rækken af problemer på Al-Salam Skolen lang.
På baggrund af et uanmeldt besøg på skolen 17. august er styrelsen ligefrem i tvivl om, hvorvidt skolelederen overhovedet behersker dansk, hvilket er påkrævet af loven.
- Dette forhold betyder, at styrelsen er usikker på en række af de svar og forklaringer, som skolen gav på mødet, fremgår det ifølge BT af styrelsens brev til skolen.
Styrelsen beder også skolen forklare, hvorfor en del af undervisningen i praktisk-musiske fag - som for eksempel idræt og musik - foregår på arabisk.
Desuden er skolen også under skærpet økonomisk tilsyn.
Leder på Al-Salam Skole Majed Hussein siger ifølge BT, at skolen ikke ønsker at udtale sig til pressen, så længe det statslige tilsyn er i gang.
Skolen skal også redegøre for, om der er et krav om at give donationer for at sidde i skolens bestyrelse.
- Det er en svær kritik at forholde sig til. Der er forældre, der gerne vi have, at deres børn har en god skole, hvor de lærer noget. Så donationer kan også være en gave fra forældre, der vil noget mere og som vil rykke skolen noget mere, siger Tor Scavenius.
- Vi er ikke en muslimsk friskole
Al-Salam Skolen afviser også, at være en muslimsk friskole.
- Vi er en dansk friskole. Vi arbejder efter danske normer og værdier, og det er vigtigt for os, at vi overholder de danske regler for friskoler, siger Tor Scavenius.
Indtil ministeriet har modtaget en tilfredsstillende redegørelse fra skolen, bliver statstilskuddet holdt tilbage. Skolen har i dag kun 54 elever, og derfor er skolens økonomi i forvejen presset. Så uden statstilskud ser det sort ud.
- Statstilskuddet er altafgørende for vores økonomi. Vi ved ikke, hvad der skal ske med løn til lærerne, om skolen kan overleve, og om eleverne har en skole at gå på. Det er hårdt, for vi er så afhængige af det her, siger Tor Scavenius.