Grund i historisk kvarter er endeligt taget ud af lokalplan

Det historiske område Gerthasminde blev tirsdag underlagt en ny bevarende lokalplan, som ikke inkluderer den omdiskuterede hjørnegrund Falen 20 til stor frustration for områdets beboere.

Adressen Falen 20 i det centrale Odense har siden februar været grundlag for stor splid mellem kommunen og beboerne i området.

Hjørnegrunden ligger i det historiske kvarter Gerthasminde, hvor mange af husene er tegnet af den kendte Odense-arkitekt Anton Rosen. I februar i år blev adressen taget ud af lokalplanen fra hele området, så man kunne bygge to fritliggende huse, hvilket skabte stor frustration hos beboerne.

Tirsdag blev en ny lokalplan for Gerthasminde endeligt vedtaget i By- og Kulturudvalget - netop som beboerne frygtede uden grunden på Falen 20. 

- Vi så helst, at Falen 20 ikke blev udeladt, for det er besynderligt, at man skærer den luns af. Og vi er jo ikke bare sure naboer, det handler om kultur, siger Flemming Bonavent Hansen, der formand for Gerthasminde Beboer- og grundejerforening.

Unknown-1
Foto: TV 2 Fyn / Grafik

Eneste mulighed er at klage

Da Falen 20 i februar blev taget ud af planerne, kaldte Flemming Bonavent Hansen det for en 'særdeles uheldig beslutning', at kommunen tilsyneladende vil give tilladelse til at opføre de to punkthuse.

På det tidspunkt gjorde 139 ud af 142 adspurgte beboere indsigelse gennem en underskriftindsamling, men udvalgets politiske beslutning tirsdag faldt stadig på ikke at inkludere hjørnegrunden.

Beboerne i området har længe kæmpet for at undgå punthuse på Falen 20.

Dagen efter beslutningen holder Flemming Bonavent Hansen fast i sin udmelding fra tidligere på året.

- Det er rigtig ærgerligt. Derfor ser vi heller ikke anden mulighed end at indgive en klage, som vi har fire uger til, understreger han. 

Klimahave eller måske højere huse

Grunden, der er taget ud af lokalplanen, indeholder i dag en række nedslidte garager, som man altså vil rive ned for i stedet at bygge de to punkthuse, der vil være meget anderledes i stilen end de bevaringsværdige huse i området.

quote Vi synes, vi er kommet med et konstruktivt forslag med klimahaverne, og måske lægger kommunen restriktive krav til bygherrer

Flemming Bonavent Hansen, formand for Gerthasminde Beboer- og grundejerforening

Det fik i marts beboerne i området til at foreslå at anlægge en klimahave i stedet for at bygge høje huse.

- Det er en protest mod de byggeplaner, der er, for jeg synes ikke, at man viser området respekt med det byggeri, sagde Hans Toksvig Larsen, der er arkitekt og talsmand for foreningen By og Vand Odense, der er én af foreningerne bag forslaget, til TV 2 Fyn i marts.

Forslaget om klimahaver tog grundejerforeningen med på By- og Kulturudvalgsmødet tirsdag. Ifølge Flemming Bonavent Hansen fik forslaget en lidt blandet respons.

- Det lød som om, at nogen syntes, at det var en glimrende idé, fortæller han.

Og måske kan det endnu blive til virkelighed. Det er nemlig endnu ikke fastlagt, præcis hvad der skal laves på grunden.

- Vi synes, vi er kommet med et konstruktivt forslag med klimahaverne, og måske lægger kommunen restriktive krav til bygherrer, siger Flemming Bonavent Hansen og tilføjer:

- Men vi er ikke glade, og for nu ser vi det nok som eneste mulighed at indgive en klage, fastslår han.

Oversigt

    Oversigt