Artiklen er mere end 30 dage gammel
Krigen mellem Israel og Hamas udspiller sig ikke kun i Gaza. En video filmet på Syddansk Universitet viser to personer, der kommer op at toppes om retten til at sætte flag op.
En video filmet torsdag eftermiddag viser, at krigen mellem Hamas og Israel nu også påvirker relationen mellem studerende på Syddansk Universitet i Odense.
TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af videoen.
Her ses Laura Guldager, der, som medlem af Konservative Studerende på universitetet, hænger et israelsk flag op på Konservative Studerendes egen opslagstavle. Hun er desuden også politisk næstformand for Dansk Folkepartis Ungdom.
Disse flag hives ned af en mand. På videoen kan man høre manden beskylde Laura Guldager for at være voldelig, da hendes hånd rammer hans håndled under optrinnet.
I videoen kan man høre manden anklage Laura Guldager for at skubbe ham, og man kan høre ham sige, at han vil melde hende til politiet for vold.
TV 2 Fyn har talt med begge parter.
Laura Guldager fastholder i videoen, at tavlen er tildelt Konservative Studerende på SDU, hvor de kan ytre deres holdninger, og hun høres sige: "Hvis ikke I respekterer det, så er det jer, der har et problem."
Dernæst forlader hun området, hvor manden følger efter, indtil videoen afbrydes.
Beskyldning om vold
Manden i videoen forklarer over for TV 2 Fyn, hvorfor han hev de israelske flag ned fra opslagstavlen.
- Jeg kommer gående og ser, at hun tager de palæstinensiske flag ned, og så tænker jeg: Hvis de ikke må hænge der, så skal de israelske flag heller ikke hænge der. Så derfor hiver jeg dem ned.
Manden forklarer, at han mener, at Laura Guldager har begået vold ved ifølge ham at skubbe ham væk fra opslagstavlen.
Over for TV 2 Fyn forklarer manden, at han bliver skubbet og får et slag på armen, hvilket han mener kan karakteriseres som vold efter Straffelovens § 244.
Det bliver der blandt andet sagt i videoen:
Manden: Skubbede du mig lige, skubbede du mig lige?
Laura: Ja, jeg skubbede dig lige væk, fordi du fjerner ting fra vores tavle.
Manden: Du får en anmeldelse fra politiet. Fis af med dig. Skub mig en gang til, så får du en anmeldelse for vold. Hvad er dit navn?
Laura: Det har ikke noget med vold at gøre, at jeg fjerner dig fra, at du fjerner det, jeg lige har sat op...
Fjerner mandens hånd
Laura Guldager har en anden udlægning af hændelsesforløbet. Hun forklarer, at Konservative Studerende allerede onsdag havde hængt israelske flag op i sympati med de israelske ofre efter lørdagens terrorangreb af Hamas.
Hun erkender, at hun fjernede de palæstinensiske flag fra opslagstavlen torsdag for igen at hænge det israelske op. Hun forsvarer sin handling med, at tavlen tilhører deres forening.
Laura Guldager fortæller, at manden efter hendes opfattelse virker truende, idet han hiver flaget ned, og derfor skubber hun manden væk.
- Jeg skubber ham egentlig væk i første omgang, fordi jeg synes, han kommer for tæt på. Det bliver for ubehageligt. Jeg har ikke lyst til, at han skal være helt oppe i ansigtet på mig, og jeg ved ikke, hvad han har tænkt sig, siger Laura Guldager og fortsætter:
- Jeg fjerner hans hånd, og der begynder han jo så at råbe, at jeg udøver vold mod ham og han melder mig til politiet. Jeg vælger egentlig at vende mig om - også til dem, der råber ad mig og siger: "Jamen prøv at høre, vi er her kun for at ytre en demokratisk holdning. Hvis I ikke kan forstå det, så er det jer der har problemet." Og så vælger jeg at gå derfra, hvor de jo så følger efter mig.
Rektor ked af videoen
Videoen ærgrer rektor på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose, der ikke mener, at sådan en episode hører hjemme på SDU:
- Det er en adfærd, vi ikke vil acceptere på SDU. På SDU er der højt til loftet, og der er en akademisk frihed, og det handler også om debatfrihed og ytringsfrihed. Derfor må man kunne tåle at støde på synspunkter og ytringer, man ikke synes om. Det kan være, at man endda synes, det er forkasteligt. Men det er et universitet, og der skal være højt til loftet. Det skal man kunne tåle, siger han.
Jens Ringsmose fortæller, at han er ked af hændelsen, men at det heldigvis sker meget sjældent, at man oplever utrygge episoder på universitetet.
For halvandet år siden vedtog man en akademisk erklæring, som siger, at der er forskningsfrihed, undervisningsfrihed og debatfrihed.
- Det betyder også, at man nogle gange kommer til at støde på synspunkter og ytringer, som man ikke bryder sig om. Det skal man kunne tåle, hvis det er fagligt relevant, hvis der er nogle andre, der har en opslagstavle, som de bruger til at ytre sig med. Ellers så skal man ikke være på universitetet, siger han.
Beklager nedrivning men fastholder beskyldning om vold
Manden i videoen indrømmer over for TV 2 Fyn, at han ikke var bekendt med, at opslagstavlen var tildelt Konservative Studerende.
- Jeg indrømmer, at jeg ikke var klar over, at det var deres opslagstavle. Hvis jeg havde vidst det, havde jeg ikke fjernet de flag, siger han.
Han understreger, at han på ingen måde sympatiserer med Hamas og siger, at han alene gjorde det ud fra et retfærdighedssynspunkt, da han så Laura Guldager fjerne de palæstinensiske flag.
Dog fastholder han, at det, han opfatter som slag og skub fra Laura Guldager, er en voldelig handling.
Manden ønsker ikke at medvirke i artiklen med navn, men TV 2 Fyn er bekendt med mandens identitet.
Derfor bringer vi videoen
Den pågældende mand har overfor TV 2 Fyn tilkendegivet, at han ikke ønsker, at videoen offentliggøres.
TV 2 Fyn har sløret videoen, så vedkommende ikke kan genkendes. TV 2 Fyn har valgt at bringe videoen ud fra en samlet vurdering af, at det er i offentlighedens interesse at vise, hvordan en voldelig konflikt mellem Hamas og Israel påvirker relationen mellem studerende på Syddansk Universitet.
TV 2 Fyn vurderer derfor i denne sag, at hensynet til offentligheden vejer tungere end hensynet til den enkelte.
Manden er blevet oplyst, at TV 2 Fyn publicerer videoen i sløret version.