H.C. Andersen overvåger: Beboere sætter statue op i protest mod etagebyggeri

I foråret blev en adresse ved Gerthasminde undtaget en ny lokalplan. Der er planer om etagebyggeri, men nu gør beboerne opmærksom på deres utilfredshed overfor politikerne - ved hjælp af en statue.

Fredag ankom en ny beboer til det bevaringsværdige boligkvarter Gerthasminde i Odense.

Nærmere beskrevet blev en 750 kilo tung statue af H.C. Andersen placeret på en parkeringsplads i kvarteret. Den nye beboer var inviteret af en helt særlig grund:

- Det er kommunalvalg, og vi har simpelthen fundet, at det er en anledning til at råbe politikerne op. Målet er at få skabt noget opmærksomhed ved odenseanerne og særligt politikerne, forklarer Marianne Albeck, bestyrelsesmedlem i Gerthasminde Beboer- og Grundejerforening.

Boligkvarteret er kendetegnet ved, en detaljerig arkitektur, tæt bebyggelse og små udearealer, som er tegnet af arkitekten Anton Rosen. Det er dette, som beboerne i Gerthasminde frygter ødelagt med byggeplanerne på Falen 20 - og det er nu netop den grund, H.C. Andersen skuer over.

Statuen står nu med ryggen til parkeringspladsen men med udkig over den omdiskuterede grund Falen 20.
Statuen står nu med ryggen til parkeringspladsen men med udkig over den omdiskuterede grund Falen 20.
Foto: Marianne Albeck

Grund udeladt af lokalplan

I slutningen af april vedtog By- og Kulturudvalget i Odense Kommune en ny lokalplan for Gerthasminde. I lokalplanen fremgår det, at boligkvarterets arkitektur, som arkitekten Anton Rosen står bag, skal bevares.

Grunden på Falen 20 blev dog udeladt af lokalplanen. En grund hvorpå ejeren ønsker at bygge to treetagers huse.

Skærmbillede 2021-04-06 kl. 22.12.16

Og det er netop denne beslutning og udsigten til etagebyggeriet, beboerne i Gerthasminde protesterer mod.

quote Vi har kæmpet og stødt panden mod muren mange gange, men det skaber et større fællesskab

Marianne Albeck, bestyrelsesmedlem i Gerthasminde Beboer- og Grundejerforening

perspektiv

Beboerne i Gerthasminde foreslog i foråret, sammen med fem foreninger, at bruge grunden til en klimapark med højbede, træer og opholdsplads.

Der har også været gang i underskriftsindsamlinger. I april 2019 afleverede beboerne i kvarteret 228 fysiske underskrifter mod byggeprojektet. I slutningen af september i år oprettede de en digital underskriftsindsamling, der har 268 underskrifter.

- Indtil videre har kommunen ikke lyttet til vores massive protester og de mange indsigelser, siger Marianne Albeck. Det stopper hende dog ikke fra at fortsætte kampen, og det er der en særlig grund til:

- Vi har kæmpet og stødt panden mod muren mange gange, men det skaber et større fællesskab. Ikke kun i Gerthasminde, men på hele Vesterbro.

Mange odenseanere var mødt op - deriblandt også politikere fra flere partier.
Mange odenseanere var mødt op - deriblandt også politikere fra flere partier.
Foto: Marianne Albeck

Statuen er udlånt af kunstner Jens Galschiøt. Hvornår H.C. Andersen er færdig med at skue ud over Falen 20 er endnu uvis. Statuen bliver nemlig ikke fjernet, før sagen er afgjort. Om afgørelsen bliver en klimapark eller et påbegyndt etagebyggeri, må tiden vise.

Oversigt

    Oversigt