Hjemløse: Andre bør lære af Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense er lykkedes med at nedbringe antallet af hjemløse - stik mod udviklingen i resten af Danmark.
Antallet af hjemløse i Danmark stiger fortsat, og særligt i de store byer er der flere og flere, der må kæmpe med en tilværelse uden fast tilholdssted.
Men i Odense har de knækket kurven. Siden 2009 er antallet af hjemløse faldet med 35 procent. Det viser nye tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har foretaget en optælling af hjemløse i Danmark.
- Det er svært ikke at være en glad mand i dag, siger rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Steen Møller (K).
- Selv om landstallene ikke er sjov læsning, glæder jeg mig over udviklingen i Odense. Det gælder både det samlede antal hjemløse, men ikke mindst antallet af unge hjemløse i Odense, som vi har haft særligt fokus på de senere år.
Festival for hjemløse og cremede høns
Torsdag holdes tarteletfestival i Odense for byens hjemløse.
Der er varm butterdej, dampende høns og asparges i cremet sovs, og så er der cirka 200 hjemløse.
De tre ingredienser blandes sammen til den allerførste tarteletfestival for hjemløse i Odense.
Torsdag satte festivalgæsterne sig til bords til en forventet tilbagevendende tradition.
- Jeg har da hørt om tarteletfestival før, og så skal man nok lige kigge på, hvad det er, siger John Bundgaard, der er hjemløs og som godt kan lide tarteletter.
De seneste syv år har 1.300 odenseanere årligt smæsket sig gennem fade efter fade efter fade med sprøde og cremede tarteletter.
Dagens arrangement ligner ikke bare til forveksling en større odenseansk madfestival, men er en direkte parallel til den kendte og traditionsrige "Odense Tarteletfestival, og arrangørerne er de samme; rådmand Steen Møller (K) og Konservatives spidskandidat i Odense, Søren Windell.
Ligesom ved den større festival er torsdagens tarteletter serveret af frivillige, og det er der en helt særlig grund til.
- Jeg synes, det er fedt er være med til at gøre en forskel for nogle, som måske ikke har det så nemt, siger Anette Schmidt, der er frivillig ved festivalen.
Glæde og godt humør
Ved den ordinære tarteletfestival er det musikalske højdepunkt Johnny Reimar, og det gælder også torsdag, hvor alle hans klassikere skal underholde de spisende gæster. I det hele taget er det intentionen, at tarteletfestivalen skal ligne den normale tarteletfestival så meget som muligt, og for de hjemløse betyder det meget, at de bliver inviteret med til fest.
- Man bliver glad og i godt humør. Det er rart, at der er nogen, der gør lidt for dem, der er helt i bunden, siger hjemløse John Bundgaard.
Der blev torsdag serveret 1.200 tarteletter og 250 liter øl.
Siden 2015 er antallet af unge hjemløse i Odense faldet fra 30 til 20 ved optællingen i 2017.
- Det indikerer, at vores tilgang og vores fokus på at få de hjemløse - og især de unge hjemløse - hurtigt i egen bolig har haft en effekt, siger Steen Møller.
På landsplan er antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år i den samme periode steget med ti procent. Udviklingen fra 2009 til i år viser en stigning på hele 103 procent. For de 25 til 29-årige er de tilsvarende tal endnu højere.
Odense som forbillede
Antallet af hjemløse i Odenses gader er i reelle tal faldet fra 173 personer i 2009 til 113 i 2017. De gode resultater får Sand, de hjemløses landsorganisation, til at rose indsatsen, som de mener, at de øvrige store byer bør lære af.
- Odense har som en af få byer formået at knække kurven på grund af en systematisk tilgang til at skaffe de hjemløse en bolig. Og det fokus på boliger virker. Odense har været hurtige til at skaffe lavindkomstgrupper bolig, også studerende, og derved slipper de for mange problemer. Men udover at de er lykkedes med at skaffe boliger, så har de også formået at tilknytte den hjælp, der skal bringe de hjemløse videre i livet, siger Sofie Bay-Petersen, der er informationsmedarbejder i Sand.
Nicolai blev afpresset af Black Army: - Jeg fortryder ikke, jeg stod frem
I december blev hjemløse Nicolai Hansen afpresset af medlemmer af Black Army. Tirsdag nægtede bandemedlem at have udsat den dengang hjemløse mand for røveri og afpresning.
En tidligere hjemløs fra Odense trodser bandegrupperingen Black Army. Onsdag falder der dom mod to medlemmer af banden, der er tiltalt for at afpresse Nicolai Hansen.
Det betyder, at han ikke længere tør opholde sig på Fyn, men tirsdag var han alligevel tilbage i hjembyen, hvor han i byretten stod frem og fortalte, at han 4. december 2016 blev afpresset, truet og slået i hovedet af tiltalte, 22-årige SD.
Ifølge anklageskriftet blev Nicolai Hansen slået i hovedet af SD, en kortklippet mand med et tydeligt ar i baghovedet, der selv i retten har bekræftet, at han er medlem af Black Army.
- Det var to slag med venstre hånd. Her, sagde den hjemløse Nicolai Hansen og pegede på sin højre tinding. Slagene var med knyttet hånd, fortalte han.
- Fucking løgner, lød det omgående fra SD, mens hans forsvarer Mie Sønder Koch tyssede på ham.
- Var du bange, spurgte anklager fra Fyns Politi, Dennis Dokkedal.
- Ja, det var jeg. Jeg tænkte bare, at jeg skulle have min hund og komme væk, sagde den hjemløse.
Nægter afpresning
22-årige SD er sammen med en 19-årig kammerat tiltalt for røveri og afpresning. De nægter sig begge skyldige. SD tilstår alene, at han ved en anden lejlighed gik rundt med en ulovlig kniv i midtbyen i Odense.
- Der var en misforståelse med, at de mente, at jeg skyldte dem nogle penge. Så fandt de ud af, at det gjorde jeg ikke alligevel, fortæller den hjemløse, der tidligere havde købt hash fra SD.
Den 4. december ville han købe 10 gram mere. Han fortalte, at han havde 1.100 kroner fra sin kontanthjælp på sig - de penge tog de tiltalte.
Desuden er de tiltalt for at true ham til, at han skulle komme tilbage med 2.000 kroner efter to timer - ellers ville de skade ham med en kniv, truede de ifølge anklageskriftet.
Opfordring: Stå frem!
Efter Nicolai Hansen havde afgivet forklaring, forlod han retsbygningen. Rystende og eskorteret af flere betjente, samt pressen og byens borgmester, der var til stede i retten og hørte den hjemløses forklaring.
- Jeg fortryder ikke, at jeg er stået frem. Men det fylder selvfølgelig noget. Jeg kan ikke længere være på Fyn, og jeg kigger mig altid over skulderen. Jeg vil aldrig være helt rolig igen, fortalte Nicolai Hansen på vej væk fra retsbygningen.
- Det er vigtigt at sige sin mening. Det er vigtigt at stå frem. Jeg har prøvet at hjælpe de andre hjemløse, siger han med en opfordring til alle andre, der føler sig truet eller afpresset af Black Army:
- De skal gå til politiet og stå frem. Jo flere, der står frem, jo bedre. Jeg troede ikke, at de ville lytte til mig. Men det gjorde de, sagde Nicolai Hansen, der håber på en hård dom til de to tiltalte.
Dommen falder onsdag eftermiddag efter yderligere fem vidner er blevet afhørt. Nicolai Hansen er ikke tilstede på retssagens sidste dag.
Hun peger dog også på, at Odense fortsat har en udfordring i form af mangel på herbergspladser. I Odense overnatter en stor del af de hjemløse på natvarmestuer, der ikke giver samme mulighed for at yde støtte og omsorg.
- Det er et tag over hovedet, men heller ikke mere end det. De hjemløse får langt mere støtte på et herberg, der kan hjælpe folk videre i livet - som Odense jo ellers er rigtig gode til, siger Sofie Bay-Petersen.
Trods den positive udvikling i antallet af hjemløse ved rådmand Steen Møller godt, at arbejdet med de hjemløse ikke er nået i mål.
- Jeg er godt klar over, at vi ikke har løst alle problemer, og der skal fortsat arbejdes hårdt, men i dag tillader vi os at glæde os over de mange borgere, der er hjulpet videre i livet, siger Steen Møller.