Husk dem der glemmer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er international Alzheimerdag, og det markeres i Odense ved et stort arrangement for og om demente og deres pårørende.
Den Internationale Alzheimerdag, 21. september, er en dag, hvor vi husker på dem, der glemmer. Dagen markeres over hele landet, og den skal, trods det alvorlige emne, ikke være en sorgens dag. Det skal være en fejring af de mange muligheder, der er for borgere med demens og deres pårørende.
Vigtigt at sætte fokus på demens
-Den Internationale Alzheimerdag er vigtig, fordi den er med til at sætte fokus på demensområdet - et område, vi ikke har råd til at ignorere, siger administrerende direktør i Ældre- og Handicapforvaltningen, Gitte Østergaard, som også vil deltage i arrangementet med et oplæg om Odense Kommunes demensstrategi. Hun fortsætter:
- I takt med at vi bliver ældre, øges risikoen for demens, og I Odense Kommune ønsker vi at være i front for udviklingen på området, så vi på den bedste mulige måde kan støtte borgere med demens samt deres pårørende til at få en god tilværelse trods sygdommen.
Lauge er demensven: - Man skal huske at være god mod demente
Elever fra 2.a på Odense Friskole uddannes som demensvenner i ny forsøgsordning. Lykkedes forsøget, skal uddannelsen spredes til flere skoler.
I trygge omgivelser på Odense Friskole bliver små kommende demensvenner undervist.
Torsdag startede eleverne i 2.a på demensvenner-uddannelsen. Inden dagen er omme bliver Lauge Søndergaard og klassekammeraterne certificerede demensvenner.
- Når man er dement, kan man ikke huske så godt. Man kan for eksempel ikke huske, hvor man har lagt sine nøgler. Det betyder, at hjernen er gået lidt i stykker. Vi har lært, hvordan man kan hjælpe dem, forklarer Lauge Søndergaard.
I Odense og omegn findes der godt 3.000 mennesker med demens, og Odense Kommune har derfor en strategi om at uddanne mindst lige så mange demensvenner.
Uddannelsen i skolen er en forsøgsordning, men kommunen håber, at uddannelsen kan spredes ud på flere skoler.
Uddannet til at give en hjælpende hånd
På Odense Friskole uddannes eleverne i demens og lærer, hvordan de kan hjælpe demente af Ane Caspersen, projektleder i Demensvenligt Odense.
- De skal være klar til at give en hjælpende hånd til mennesker med demens, hvor de støder på dem. Det kan være i supermarkedet, i svømmehallen eller i gaden, hvor man bor. Så skal de være klar til at hjælpe, hvis der er noget at hjælpe med, fortæller hun.
Demensvennerne i Odense består blandt andet af buschauffører, bibliotekarer, civile og altså snart Lauge Søndergaard.
Hans fremtid som demensven virker strålende. I hvert fald hører han efter i undervisningen.
- Det er vigtigt at huske, når man møder en dement, at man ikke direkte skal hjælpe dem. Hvis det ligner, de har det svært, så skal man hjælpe dem. Man kan spørge dem, hvad de skal have hjælp til.
- Alle skal være demensvenner
Uddannede som demensvenner går turen for Lauge Søndergaard og klassekammeraterne videre mod Byhuset lige rundt om hjørnet, hvor faglig koordinator Anne-Mette Mundt Andersen og en gruppe demente venter.
- Vi skal allesammen være demensvenner i samfundet. Børnene har en stor åbenhed og er nysgerrige på det. Hvis de får det at være demensvenner ind allerede som små, synes jeg, vi er startet et godt sted, fortæller Anne-Mette Mundt Andersen.
Hun synes, at dagen med børnene og de demente er gået rigtig fint, og hun oplever, at de hygger sig i hinandens selskab. Lauge Søndergaard ved i hvert fald, hvordan han skal opføre sig.
- Man skal huske at være god mod folk, der er demente, siger han.
Sang og foredrag
I Odense bliver dagen markeret med et arrangement i Seniorhus Odense. Dagen vil byde på en blanding af faglige og personlige oplæg, musikalske indslag i form af blandt andet fælles gospelsang, og der vil også være mulighed for at høre om alle de tilbud, der findes til demente og deres pårørende - både de kommunale og de private. Man kan for eksempel høre om mulighederne for aflastning for både den demente og de pårørende, aktivitetstilbud og plejeboliger samt om demenskurser.
En række eksperter, pårørende og demente vil på dagen fortælle om demens. Man kan blandt andet møde Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen, Steen Hasselbalch, professor i demenssygdomme og Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift. Hun fortæller om at være pårørende.
Arrangementet er gratis og finder sted i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Odense C.
Fakta om demens
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens vil der i 2020 være 3005 personer med demens i Odense. Og dette tal forventes at stige til 3385 personer i 2025.
Demens er betegnelsen på den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Den hyppigste årsag til demens er Alzheimers sygdom, som mindst halvdelen af alle mennesker med demens lider af. Der er dog mere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Bl.a. vaskulær/kredsløbsbetinget demens, Lewy body demens, demens ved Parkinsons sygdom og frontotemporal demens.
Se med på TV2/ FYN kl. 14.10