Husker du Wassim? Fodbolden blev hans vej ind i Danmark
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
38-årige Wassim El Banna er en succes-historie fra Vollsmose - han var drengen, der takket være fodbolden holdt sig ude af ballade og kriminalitet.
Wassim El Bannas fodboldkarriere begyndte et usandsynligt sted - på Vollsmoses gader i slutningen af 1980'erne. Et sted, den også meget vel kunne være sluttet igen, hvis ikke den palæstinensiske dreng med det store boldtalent var blevet sluset ind i en dansk fodboldklub.
I dag er Wassim El Banna 38 år gammel og kan se tilbage på en lang fodboldkarriere, hvor han nåede at markere sig og spille i Superligaen for både OB, Vejle og Aarhus Fremad. Noget, der måske ikke var sket, hvis han ikke i en ung alder var blevet del af et hold og en del af den danske forenings- og klubkultur.
- Fodbolden har klart betydet alt for mig. Vi kom hertil i 1985, jeg var fem år gammel og voksede op i Vollsmose, hvor jeg spillede på gaden og mellem bilerne. Så fodbolden har betydet alt på den måde, at jeg hurtigt fik nogle kammerater og noget at gå op i, siger Wassim El Banna til TV2 Fyn.
Binder børn sammen
For takket være tre-fire ugentlige træninger, utallige kampe og stævner holdt Wassim El Banna sig ude af den slags ballade, han ellers sagtens kunne være havnet i. Noget, et nyt projekt på Langeland, hvor støttekroner betaler børns kontingenter til de forskellige idrætsklubber, også arbejder for, at andre flygtninge- og indvandrerbørn kan gøre.
Fodbold skal integrere flygtningebørn
Sport og integration hører sammen. Det satser de i hvert fald på i Rudkøbing, hvor et nyt initiativ har til formål at integrere flygtningebørn gennem foreningslivet.
-Vi elsker alle fodbold.
Sådan lyder det i flok fra de fem boldglade brødrer.
Og netop fodbold kan de få lov til at se mere til. Almira Vojnikovic har i samarbejde med Røde Kors sørget for, at familien kan få økonomisk støtte til kontingentbetaling.
- Jeg er så glad for, at jeg sammen med Røde Kors Langeland har muliged for at glæde nogle af børnene. Det er kæmpe stort. Det varmer mit hjerte rigtig meget, siger Almira Vojnikovic.
Almira Vojnikovic kom selv til landet som flygtning for over 20 år siden. I januar 2016 afholdt hun og flere herboende bosniere en indsamlingsfest. Her indsamlede de i alt 15.000 kroner, som hun har besluttet sig for skal gå til kontigentbetaling.
- Jeg taler af egen erfaring. Jeg ved, hvordan det er at komme fra et hjem, hvor der ikke er økonomiske midler nok til, at alle børnene kan gå til en form for sport. Det er tit noget, der bliver nedprioriteret, siger Almira Vojnikovic.
- Jeg vil spille for Barcelona
Ægteparret Mohammed Ibrahim Mohammed og Jamila Omar Muhamud har i alt syv børn fra alderen fire måneder til 13 år. Og det er noget, de kan nikke genkendende til.
- Vi er glade for, at de spiller fodbold. Vi håber, at de kan spille for det danske landshold i fremtiden, siger Jamila Omar Muhamud.
For den fodboldglade familie betyder de 15.000 kroner, at fem ud af familiens syv børn har råd til at drible bolden hos Rudkøbing Boldklub og at gå til gymnastik.
- Vi snakker jo dansk, når vi spiller fodbold, så de lærer noget dansk, fortæller Kim Jensen, der er fodboldtræner hos Rudkøbing Boldklub.
Men ifølge træneren er det ikke kun børnene, der bliver en del af fællesskabet og integrerede.
- Når vi er af sted til fodboldstævner, så stopper vi forældrene ind i bilerne, og så kommer de med ud og er en del af fællesskabet. Så der er ingen tvivl om, at det er en god måde at integrere på, forklarer han.
Men om Rudkøbing Boldklub kan få glæde af brødrene i fremtiden, er de ikke helt enige om.
- Jeg vil gerne spille for Rudkøbing, siger Najib Mohammed.
- Jeg vil også spille for Rudkøbing, fortæller Mahad Mohammed.
- Ah, ville I virkelig spille for Rudkøbing, hvis I selv kunne vælge, spørger storebror Liban Mohammed.
- Nej, så vil jeg spille for Odense, ombestemmer Najib Mohammed sig, mens Mahad Mohammed tilføjer, at han gerne vil spille for Brøndby.
Men for Liban Mohammed er drømmen tydelig.
- Jeg skal spille for Barcelona, fortæller han med et stort stolt smil.
- Fodbold binder børn sammen. Det giver kammeratskab og sammenhold. Man lærer en masse af bare at dyrke noget sport sammen. Det får børnene væk fra gaderne, og man har noget at gå op i og snakke med sine kammerater om. Det behøver ikke være fodbold, alle slags sport kan holde væk fra ballade, siger Wassim El Banna.
Hattrick og sorte penge
Selv begyndte han i klubben B1909, men skiftede i 1989 til OB, hvor han fik debut som Superliga-spiller otte år senere - bare 18 år gammel. Han slog sit navn fast med et hattrick i en vigtig nedrykningskamp mod Ikast FS i 1998, men allerede året efter valgte OB at leje ham ud til Aarhus Fremad. Angiveligt, fordi man vurderede, at den unge, seværdige, men også ustabile angriber ikke ville udvikle sig yderligere.
Siden skiftede han en del mellem andre danske klubber i både ligaen og 1. og 2. division, spillede et år i udlandet for Ajman Club og sluttede karrieren i FC Svendborg. I 2005 skabte han overskrifter hos flere medier, da han beskyldte sin tidligere klub, Dalum IF, for at betale ham med sorte penge.
I dag lever Wassim El Banna en mere anonym tilværelse med sin familie i Odense.