Jublende glade: Studenter får lov til den traditionsrige tur
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kommende studenter får lov til at fejre afslutningen i en studentervogn. Det blev besluttet af regeringen og Folketingets partier onsdag, og det glæder eleverne.
Simone Thrane holder godt fast i studenterhuen. Inden længe skal den ikke kun sidde på hovedet, den skal bruges til at drikke shots af, viftes med og flashes på en studentervogn til sommer.
Onsdag besluttede regeringen og folketingets partier at tillade studenterkørsel i år, og det vækker stor begejstring hos de kommende studenter.
- Det er så fedt. Det er sådan helt ubeskriveligt, storsmiler Simone Thrane, der er lykkelig for, at hendes årgang på HF og VUC Odense ikke skal være den eneste årgang, der ikke kommer til at opleve den traditionsrige tur på landevejene.
Regeringen tillader studenterkørsel
Der bliver alligevel studenterkørsel til de nyudklækkede studenter i år. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.
Tirsdag fik de første elever studenter fra Tietgen Handelsgymnasium i Odense hue på, men glæden var hurtigt erstattet af frygten, om der villle blive studenterkørsel til dem. I løbet af juni bliver de resterende elever på de fynske ungdomsuddannelser studenter.
Onsdag har regeringen og Folketingets partier besluttet at tillade studenterkørsel i år.
- Jeg er megaglad. Jeg er rigtig lettet over, at vi skal afsted, siger Simone Thrane, der bliver student fra HF og VUC Fyn, der har været med til at planlægge studenterkørsel for klassen.
Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.
De nærmere retningslinjer for forsvarlig gennemførsel af arrangementerne er under udarbejdelse.
- For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i Coronaen tegn. Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Af hensyn til smittetrykket skal der tages forholdsregler i forbindelse med fejring af afslutninger på uddannelser som translokation, dimissioner og lignende arrangementer. Her bør fejringerne foregå ved, at man kun samles klassevist og holdvist - og ikke i større forsamlinger. Der vil dog være mulighed for, at nærmeste familie også kan deltage.
Retningslinjerne for både studentervognkørsel og andre afslutningsarrangementer for hele uddannelsesområdet vil blive drøftet med sektoren og ventes at være klar inden for de næste dage.
Har altid glædet sig
Det er slet ikke til at fjerne smilet fra Simone, som slet ikke kan forklare, hvor fantastisk det er, at klassen alligevel skal på studenterkørsel.
Hun husker stadig som lille at have set vognene fyldt med festglade studenter, og hun ville være ked af ikke at skulle have samme oplevelse.
- Det er noget, jeg har set frem til. Helt fra jeg var lille, har jeg set folk køre rundt i de lastbiler. Båttet med de horn der. Det vil jeg bare så gerne prøve også, siger hun.
Også hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er de glade for, at politikerne har valgt at prioritere studenterkørsel.
- Jamen, det er fremragende, og jeg glæder mig over, at det kan lade sig gøre, siger formanden for sammenslutningen, Martin Mejlgaard og fortsætter:
- Det er lige præcis det der øjeblik af fuldstændig frihed. Man har knoklet for at komme igennem alle tre år, aflevere opgaver og gå til eksamen, og nu får de lov til for alvor at fejre det.
Ikke bange for smitte
Et nyt dansk forskningsstudie viser, at de store forsamlinger er med til at holde pandemien i gang gennem superspredning. Dette gør sig dog ikke gældende ved studenterkørsel, hvor 30 unge, der går i klasse sammen til dagligt, kører i samme vogn. Problemet opstår først, hvis vognen gør holdt flere steder, hvor studenter mødes på kryds og tværs.
Glade studenter, men:
- Vi har set frem til studenterkørsel i tre år
Om kommende studenter skal fejre afslutningen på studenterkørsel er endnu uvist. Det hele afhænger af forsamlingsforbuddet og grønt lys fra regeringen - noget flere håber på snart.
Der bliver delt kram, high-fives og lykønskninger ud til kammeraterne, da Christian Hoffbeck Jess træder ud af eksamenslokalet og storsmilende udbryder:
- Jeg fik syv! Det er konge!
Uden for skolen står familien klar til at sætte huen på den nyudklækkede student. Alt emmer af fest og glade dage, indtil snakken falder på den foreliggende studenterkørsel, som normalt er et naturligt led i fejringen af de glade studenter.
Om den traditionsrige tur i en vogn fyldt med alkohol og fest kommer til at foregå i år afhænger nemlig af, om forsamlingsforbuddet bliver slækket, og det bekymrer de færdige studenter, som i tre år har glædet sig til studenterkørslen.
- Det er en ting, vi aldrig kommer til at opleve igen. Det er once in a lifetime, siger Christian Hoffbeck Jess, der håber at få fejret afslutningen på landevejene til sommer.
Pres på regeringen
Regeringen har endnu ikke hverken sagt ja eller nej til studenterkørsel, men Christian og vennerne fra Tietgen Handelsgymnasium håber, at de skal på den traditionsrige tur.
- Vi har set frem til det i tre år. Når du ser frem til noget og har glædet dig så meget, så er det jo klart, at det er vigtigt for os, siger Sebastian Korsholm, der er kommende student.
De fire gymnasieelever er ikke alene om det store ønske. Flere end 17.000 har meldt sig til begivenheden "Red vores studentertid", hvor kommende studenter ønsker at lægge et pres på politikerne.
Vi håber på at kunne råbe regeringen op og få lavet en løsning, så alle os kommende studenter kan komme ud og opleve studentertiden, som så mange andre før os har nydt, skriver de på facebooksiden.
Og presset på regeringen kommer ikke uden belæg. Et nyt dansk forskningsstudie viser, at de store forsamlinger er med til at holde pandemien igang gennem superspredning. Dette gør sig dog ikke gældende ved studenterkørsel, hvor 30 unge, der går i klasse sammen til dagligt, kører i samme vogn. Problemet opstår først, hvis vognen gør holdt flere steder, hvor studenter mødes på kryds og tværs.
Også på Christiansborg bliver der opfordret til at komme med et klart svar til de kommende studenter.
- Jeg skubber på, hvad jeg kan over for ministeren. Vi er nødt til at have de her retningslinjer. Vi kan ikke være bekendt ikke at fortælle de unge, hvordan de kan gøre det på en forsvarlig måde, siger medlem af folketinget Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
Melder klar til afgang
Håbet om turen i studentervognen hører ikke kun hjemme på gymnasierne. Også vognmændene er ærgerlige over, at studenterkørslen er i fare.
- Det er vi selvfølgelig kede af, især på de unge menneskers vegne. De har set frem til det her i tre år, og så er det ærgerligt, hvis de ikke kommer afsted. Men vi må følge de retningslinjer, der er, siger Poul Henrik Schou, der er direktør i Poul Schous Vognmænd.
Han står på laddet af vognen og kigger sig omkring. Alt andet en festglade studenter er helt klar til afgang.
- Vi har bilerne, vi har laddene, vi har højtalere klar, programmene er lagt. Så vi er helt klar. Vi mangler sådan set bare at få et go fra regeringen, så kører vi, siger han.
Sundhedsmæssigt forsvarligt
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er der bred enighed - studenterne fortjener en studenterkørsel.
- Vi synes, at det er vigtigt, at man får lov til at opleve det der lille øjeblik af fuldstændig frihed, som det er, når man er i studentervognen, siger formand i sammenslutningen, Martin Mejlgaard.
Han er klar over, at man ikke kan holde den anbefalede afstand i en festlig studentervogn, og derfor opfordrer han myndighederne til at komme med et klart svar til de kommende studenter.
- Vi opfordrer ikke til, at man gør noget, der ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt, men den gradvise åbning handler om prioriteringer, og der synes vi, at studenterkørsel har en stor betydning. Alle os, der har prøvet det, ved, hvilken symbolsk værdi, det har, fastslår Martin Mejlgaard.
Mens Christian Hoffbeck Jess smiler over den hue, der nu sidder på hovedet, fylder bekymringerne om studenterkørslen en del.
Men hvad er vigtigst? Studenterkørsel eller at passe på folk, der ikke kan tåle at blive smittet?
- Man har i Danmark åbnet for så mange andre ting, blandt andet barer, hvor der også er rigtig mange mennesker, der bliver fulde og er samlet. Hvorfor skulle vi ikke måtte køre i en studentervogn, når vi alligevel har set hianden hver dag i undervisningen, spørger Christian Hoffbeck Jess.
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning mener de, at der kan laves gode alternativer til netop det.
- Jeg tænker, at det kan være, at man nøjes med at køre forbi husene, hvor forældrene så kan vinke, i stedet for at gøre holdt, foreslår Martin Mejlgaard, der venter spændt på reglerne fra sundhedsmyndighederne.
Men frygten for smitte kan ikke få Simone Thrane ned med nakken.
- Det handler om, at man holder sig til sine egne drikkevarer, tror jeg. Vi har sørget for at købe hver vores fløjter, så vi ikke skal dele mundvand med andre, siger hun og bryder i et endnu større smil:
- Jeg synes egentlig bare, det er fedt!