Kendt finte i boligen her kaldes "lille pengemaskine" for bosted

”Huslejefinten” kalder ekspert en metode brugt af direktøren for Mellemstoppet og andre direktører for selskaber bag bosteder. En metode, der lovligt sender profit i deres retning.

Køb en bolig i dit ene firma med penge lånt i dit andet firma. Udlej så boligen tilbage til firmaet, du lånte pengene af til en høj husleje. Sådan fungerer den lovlige huslejefinten kort fortalt. Og den kan berige bostedsejere på kort tid.

Den metode har Raafat Jawad El Soussi, direktør for bostedet Mellemstoppet, også brugt. Et bosted for sårbare børn og unge, der - som TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende kunne afsløre - sidste år lavede et overskud på over seks millioner svarende til 20 procent af omsætningen.

Samtidig oplevede en af de unge, der havde boet på stedet, at der ikke var ressourcer til at tage vare på hende eller til at overholde kontrakten indgået med kommunen. Et ophold, som Odense Kommune i øvrigt betalte 125.000 kroner om måneden for.

Hvorfor fortæller vi historien?

Flere selskaber

For at benytte sig af huslejefinten, når man driver bosted, er det nødvendigt at eje flere selskaber. Det gør Raafat Jawad El-Soussi. Han ejer Mellemstoppet Aps, Koordinator-Teamet ApS og et holdingselskab i eget navn. Og det er Koordinator-Teamet ApS, der ejer en række ejendomme, deriblandt adresser, som Mellemstoppet lejer sig ind på.

Det er en kendt metode, som bostedsejere bruger, og den er ifølge Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, kendt som huslejefinten.

- Det er en lille pengemaskine gemt i den store, siger han og uddyber:

- Når han køber en bolig i sit ene selskab og ved, at han kan leje det ud til sit andet selskab nemlig bostedet, er det en god pengeanbringelse. For han er sikret et godt afkast på sin investering i boligen, fordi han ved, at han udlejer til et stabil lejer – nemlig sig selv.

Billige huse i udkanten

Finten rummer et andet træk, som Raafat Jawad El-Soussi også bruger. Den handler om interne lån.

Sådan har vi gjort

For at kunne købe ejendommene har Koordinator-Teamet nemlig lånt i alt fire millioner kroner af de to andre selskaber i hans koncern. Mellemstoppet har udlånt 1,6 millioner kroner, resten kommer fra direktørens holdingselskab. Og herefter betaler Mellemstoppet altså løbende husleje for at bo i den bolig, det selv har lånt Koordinator-Teamet penge til at købe.

I vores aktindsigt i regnskaberne kan vi se, at Mellemstoppet betaler Koordinator-Teamet i alt 84.719 kroner om måneden i husleje for at bo på tre adresser. Tilsyneladende en høj husleje, når vi kigger på salgsprisen for de to største boliger, der er på henholdsvis 2,2 og to millioner kroner.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet
Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet
Foto: Svante Lyngsie

Per Nikolaj Bukh peger på, at huslejefinten her ikke er ulovlig.

- Det er dog overraskende, at huslejen er så relativt høj. Hvis nu bare Mellemstoppet selv havde købt bygningerne, kunne de måske sidde til en billigere husleje. Og Mellemstoppet har pengene til det. Det kan vi se på deres overskud. Det tyder altså på, at han får et betragteligt afkast på sin investering, siger professoren.

Koordinator-Teamets ejendomme

MellemStoppet har indtægterne

I Raafat Jawad El-Soussis koncern fungerer Mellemstoppet nu som den betydelige indtægtskilde. Egenkapitalen var ved nytår på 8,5 millioner kroner efter skat. Det gode resultat stammer fra kommuner, der køber ophold til sårbare børn og unge på stedet. Indtægterne nåede i 2023 op på i alt 31,6 millioner kroner, og overskuddet var 6,3 millioner kroner efter skat.

Mellemstoppet kan altså bruge det overskud til at investere i de to andre selskaber ved at udlåne penge. Det overskud er i øvrigt udover den husleje, som Mellemstoppet betaler til Koordinator-Teamet.

Ingen udbytte

Mellemstoppet har til gengæld aldrig betalt udbytte af sin formue, som ledelsen forklarede medierne i sidste uge. Men det har Koordinator-Teamet ApS, der over fire år har betalt 2,8 millioner kroner til holdingselskabet. Og Raafat Jawad El-Soussi har trukket mindre udbytter ud til sin personlige økonomi - i alt cirka 400.000 kroner over seks år.

De penge kommer oveni hans løn i. Vi kan se, at en leder og stedfortræder i Mellemstoppet ApS i 2023 fik 917.793 kroner.

Vi ville gerne have haft et interview med Raafat Jawad El-Soussi. Han ønsker dog kun at svare på spørgsmål på skrift. 

Til spørgsmål om, hvorvidt han kunne have valgt en model, hvor Mellemstoppet købte sine egne bygninger, svarer han:

- Mellemstoppet har kun kunnet opstå ved hjælp af Koordinator-Teamet ApS. Da Mellemstoppet blev godkendt, skulle vi have en godkendt matrikel før opstart. Denne blev købt af Koordinator-Teamet, da Mellemstoppet på daværende tidspunkt ikke var i drift.

Se hele svaret fra direktøren

Oversigt

    Oversigt