Under et flere meter langt girafben og en stivfrossen abe ligger en 130 kilo tung hunløve i Odense Zoos fryserum.
I den cirka 12 kvadratmeter store fryser ligger både foder til havens rovdyr og overskudsdyr, der skal bruges til undervisning og formidling - og det er lige præcis, hvad hunløven skal bruges til.
Søndag dissekeres hun midt i havens åbningstid.
- Vi vil gerne formidle om dyrene på forskellige måder. Nogle gange bruger vi de døde, og nu kan vi så vise, hvordan organerne ser ud på en løve. Det er ret fascinerende, siger Nina Collatz, der er zoolog og vicedirektør i Odense Zoo.
Hunløven blev aflivet i 2019 og har ligget gemt i fryseren lige siden. Havde dyrepasserne ikke ryddet ud i flokken, havde løverne slået hinanden ihjel selv.
- Vores hunløve har været en del af en løveflok, som vi aflivede i 2019, fordi der var for mange kampe inde i gruppen. Derfor besluttede vi at lave et generationsskifte ligesom i naturen, siger zoologen.
Hun og to andre løver, herunder havens hanløve, blev i den forbindelse aflivet.
- De har haft et godt liv i zoologisk have, men vi styrer, hvornår de skal leve eller dø, fortæller Nina Collatz.
Zoologisk have i stormvejr
Det tager cirka fem dage at tø den 130 kilo tunge løve op. Derfor blev hun tirsdag gravet ud af fryserummet. Tilbage ligger fortsat endnu en hunløve, en afdød kænguru og kassevis af iskolde rotter og kyllinger.
Dissekeringen af dyr har tidligere fået Odense Zoo i modvind. Det skete i 2015, da en ungløve blev sprættet op foran publikum. Den gang var det særligt udenlandske medier, der stormede mod haven.
- Danskerne bliver ikke forargede, og fynboerne er vant til, at vi dissekerer. I USA og mange lande i Europa kan man ikke dissekere dyr, så det er særligt for Danmark og Norden, at vi kan det. I Odense Zoo har vi gjort det i mere end 20 år, fortæller Nina Collatz.
Den anden hunløve, der fortsat ligger nedkølet i fryseren, dissekeres 5. juni.