Kolonihaver kæmper med kriminelle bander: - Jeg prøver at råbe højt nu
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Både Socialdemokratiet og Venstre i Odense er enige om, at nogle haveforeninger er plaget af kriminelle grupperinger. Et interview i en kolonihave blev afbrudt af en utilfreds beboer, der følte sig udstillet som kriminel.
I flere år har en række odenseanske kolonihaveforeninger kæmpet med kriminelle, som sælger stoffer, skaber utryghed og chikanerer andre beboere.
Voldsomt og umotiveret: Betjent overfaldet i Nyborg Fængsel
En betjent er kørt til sygehuset i stærkt forslået tilstand efter han er blevet overfaldet.
En fængselsbetjent i Nyborg Fængsel er torsdag blevet udsat for et groft overfald.
Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.
Ifølge forbundet er overfaldet voldsomt og umotiveret, og det har betydet, at betjenten er kørt til sygehuset stærkt forslået.
- Omstændighederne er en indsat, der slog en ansat i ansigtet og forsøgte at slå flere andre, end han blev overmandet, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet, til TV 2 Fyn.
Han ser især normeringerne i fængslerne som en af de store udfordringer.
- Generelt har man store problemer med normeringerne i de danske fængsler. På landsplan mangler der 600 betjente, og man har intet set til de 250 betjente som den forrige justitsminister lovede, siger Bo Yde Sørensen.
Ifølge formanden var der i 2007 til 200 indsatte til 230 betjente. I dag er det tal 350 indsatte til 135 betjente.
- Problemer ved underbemandingen er, at mange afløsere og nyansatte kommer til at gå alene og ikke kender til de forholdsregler, de skal tage rundt om på afdelingerne.Det er et problem ar rekruttere og fastholde ansatte på grund af for dårlig løn, dårligt arbejdsmiljø og manglende sikkerhed.
Det skal understreges, at episoden ikke hænger sammen med en anden sag fra Nyborg Fængsel, som kører bag dobbeltlukkede døre i øjeblikket.
Kolonihaverne har udviklet sig til kriminelle parallelsamfund, og nu er det på tide, at der gøres noget ved det, mener byrådsmedlem i Odense Claus Skjoldborg (S).
- For det første skal man ikke bo her hele året. Man skal ikke have mulige dækadresser. Man skal ikke have kriminelle herude, som styrer haverne. Virksomheder hører heller ikke til her, siger Claus Skjoldborg til TV 2 Fyn.
960 odenseanere bor fast i kolonihave
Det er ifølge Fyns Politi især i tre haveforeninger rundt om Vollsmose, at parallelsamfundene vinder indpas, og hvor bandekriminaliteten blomstrer med narkohandel og opbevaring af hælervarer.
64 virksomheder er registreret i de odenseanske kolonihaver, og 960 odenseanere har fast folkeregisteradresse i en kolonihave, heraf er 354 på offentlig forsørgelse.
- Jeg prøver at råbe højt nu og håber, at (by- og kulturrådmand Christoffer, red.) Lilleholt vil prøve at kigge på problemet. Det er i hans forvaltning, at det hele er, siger Claus Skjoldborg fra borgmesterpartiet.
Interview afbrudt af utilfreds beboer
Mens TV 2 Fyn interviewer den socialdemokratiske politiker i kolonihaveforeningen, dukker en utilfreds beboer op og afbryder optagelserne.
- I må kraftedme ikke f… filme ind i min f… kolonihave. Det er jeg pisseligeglad med, siger manden, der truer med at ødelægge TV 2 Fyns kamera.
- Jeg smadrer ikke nogen, men jeg smadrer kameraet. Det har jeg fuldstændig ret til, hvis I ikke sletter overvågningen, fortsætter han.
TV 2 Fyn har filmet mandens kolonihave, hvor han har to rottweilere gående. Han mener, at TV 2 Fyn beskylder ham for at være kriminel.
- Det er da klart, når I filmer min kolonihave, hvor jeg har min virksomhed, og hvor jeg har alle mine ting, siger manden.
Frygt i haveforeninger: Kæmper med kriminelle bander i kolonihaver
Igennem flere år har odenseanske haveforeninger været plaget af kriminelle grupperinger. Nu vil politikerne øge kampen imod dem.
Flere odenseanske kolonihaveforeninger kæmper med kriminelle, der sælger stoffer, chikanerer andre beboere og skaber utryghed.
Et problem, der har eksisteret i flere år, og som politikerne nu vil til livs.
- Vi kan ikke have, at kolonihaveforeningerne bliver til små miniversioner af Christiania, siger Mark Grossmann, byrådsmedlem for Venstre i Odense Kommune.
Han har derfor spurgt den såkaldte Specialenhed, der har som opgave at bekæmpe bandekriminalitet, hvad der er af udfordringer i deres arbejde.
En af de seks ting, de i et notat peger på af udfordringer, er de kriminelles baser i kolonihaveforeningerne.
- Specialenheden har konstateret en problematik i visse kolonihaver. Problematikken er identificeret i samarbejde med By- og Kulturforvaltningen gennem dialog med de frivillige bestyrelsesmedlemmer i kolonihaverne.
Hos Odenses Havelodselskab har man kendt til problemet i flere år.
- Det er værst i den haveforening, der hedder Martins Minde ved Kertemindevejen. Der er der tre grupperinger, hvor den ene tidligere var kendt som Black Army, siger formand Jørgen E. Jørgensen.
- Problemet var ikke alene, at de er til gene for almindelige mennesker, de bekriger også hinanden internt.
Politiet kender til problemet
En situation, som politiet også kender til.
- Det billede kan vi godt genkende. Vi ved, at der foregår narkohandel i nogle kolonihaver, og også det vi kalder utryghedsskabende adfærd, siger Jesper Weimar Pedersen, vicepolitikommissær hos Fyns Politi.
En logisk konsekvens er, at man sagtens kan støde på en patruljevogn, der triller ned ad grusvejene i haveforeningerne, lyder det fra vicepolitikommissæren.
Og både Mark Grossmann og Jørgen E. Jørgensen understreger, at de ikke ønsker sig mere af ordnesmagten på dette område.
Politikeren håber til gengæld, at han kan være Specialenheden behjælpelig i deres arbejde.
Enheden, som hører under Social- og Beskæftigelsesforvaltningen, siger, at de mangler værktøjer til at bekæmpe de kriminelle grupperinger.
Den lov, der sætter reglerne for kolonihaverne – planloven – giver eksempelvis ikke de nødvendige redskaber til at komme efter banderne, skriver Specialenheden i førnævnte notat.
Noget, som både Mark Grossmann og partifælle og retsordfører Preben Bang Henriksen vil gøre op med.
- Vi har vedtaget en række bandepakker i Folketinget, og de har haft en effekt. Så det kan ikke passe, at vi lokalt bliver forhindret i at stoppe de kriminelle aktiviteter, siger Preben Bang Henriksen
- Jeg har orienteret retsudvalget i Folketinget, og jeg vil stille spørgsmål til justitsministeren og til social- og indenrigsministeren, så vi får en plan for, hvordan vi kan hjælpe lokalt med at bekæmpe banderne, siger han videre.
Ransagning
Tilbage i maj 2018 var banderne i kolonihaverne også et problem, som TV 2 Fyn beskrev. Her ransagede politiet blandt andet en kolonihave, hvor de fandt stoffer og ammunition.
Ligeledes var man allerede for nogle år siden i Odense Havelodselskab til møde om de kriminelles indtog i haveforeningerne.
- Vi var til møde med Martins Mindes bestyrelse om, hvad man skulle gøre. Dengang var det foruden Martins Minde også Biskorup Haveforening og Søndergaards Haver, der var plaget, men jeg ved ikke, om det stadig gør sig gældende i samme omfang.
Ifølge formanden bliver banderne skræmt til at opføre sig pænere – og dermed være mindre åbenlyse.
- Jeg har intet med bander eller kriminalitet at gøre, fastslår han.
TV 2 Fyn siger farvel til manden og fortsætter interviewet med Claus Skjoldborg, som opfordrer By- og Kulturforvaltningen til at skride hårdere ind over for kriminelle i området.
Rådmand: Kolonihaveforeninger har ansvaret
By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) erkender, at der er et problem, men han mener, at løsningen skal findes et andet sted end hans forvaltning.
- Det skal vi slå hårdt ned på. Det gør vi ved at have fat i kolonihaveforeningerne, siger Christoffer Lilleholt.
Har I fat i dem?
- Vi har kontinuerlig dialog med dem, for de er lejere hos os. De lejer et stykke jord af os, som de videreudlejer herefter. Dem skal vi have en åben og tillidsfuld dialog med. Det er dem, der har den daglige drift, forklarer Christoffer Lilleholt.
Kan I som forvaltning sætte noget organiseret opsporingsarbejde i værk og tage på besøg med Told & Skat?
- Udfordringen er at løfte bevisbyrden og være sikker på, at man gør det hele tiden, og at man ikke overholder reglerne. Det kan vi ikke gøre som forvaltning alene. Der skal vi have hjælp fra kolonihaveforeningerne. Deres bestyrelser skal være voksne nok til at tage ansvaret på sig, siger venstremanden.
I maj 2018 var banderne i kolonihaverne også et problem, som TV 2 Fyn beskrev.
Dengang var det borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der ville have de kriminelle ud af kolonihaverne. Det skete i forbindelse med, at politiet ransagede en kolonihave, hvor betjentene fandt stoffer og ammunition.