Forældre på Agedrup Skole er i oprør over det, som de kalder en utryg hverdag i skolen. Børn på flere klassetrin udsætter nemlig jævnligt hinanden for grænseoverskridende adfærd såsom knivtrusler, 11-års tæsk og seksuelle krænkelser. Det mener 113 forældre, der har underskrevet et bekymringsbrev, der er sendt både til medier og politikere i Odense Kommune.
Nu kan TV 2 Fyn fortælle, at skolens ledelse i hvert fald siden 2022 har haft kendskab til uacceptabel adfærd blandt skolens elever på en sådan måde, at ledelsen har forsøgt at løse problemet ved hjælp af tisse-makkere for pigerne i skolens sfo.
Ifølge brevet blev tiltaget indført, da en forælder gav udtryk for en mistanke om et overgreb.
TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af et brev sendt fra skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal i august 2022, hvori det blandt andet blev beskrevet, at pigerne i skolens SFO havde fået toiletmakkere for at imødekomme utryghed ved at gå på toilettet.
Tiltaget gik ud på, at pigerne skulle gå to og to på toilettet, og blev indført i juni 2022.
Desuden ville pædagoger holde et vågent øje med, om uvedkommende gik med på toilettet, fremgår det af brevet.
En lignende ordning er blevet indført på Borup Skole på Sjælland, og den har vakt harme hos flere eksperter. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har ligeledes kritiseret ordningen.
- Det er de voksnes ansvar at sikre, at børn er trygge i skolen. Det er ikke noget, man kan udlicitere til børn, sagde han til TV 2.
Lavede retningslinjer
Indtil nu har både skolelederen og skolebestyrelsen på Agedrup Skole været tavse overfor pressen, efter bekymringsbrevet med underskrifter fra over 100 forældre blev afleveret.
Det fremgår dog af skolebestyrelsens årsberetning fra år 2022/23, at man allerede dengang følte sig nødsaget til at lave retningslinjer for "voldsomme handlinger og krænkende adfærd".
Under punktet er det beskrevet, at konflikter er en del af skolelivet, og at det ikke altid lykkes at forebygge og nedtrappe dem.
I retningslinjerne står der, at der skal skabes tryghed for børn, forældre og personale. Desuden skal det være tydeligt, at trusler og voldsomme handlinger er et fælles anliggende og et fælles ansvar. I forbindelse med voldsomme handlinger skal der iværksættes en handleplan for involverede børn og de børn, der har været vidne til det.
Der er problemer på alle årgange, forklarer forælder
Sammenlagt har forældrene på 8. årgang i løbet af halvandet år været til fire eller fem møder på skolen – både fællesmøder og individuelle møder, fortæller David Kieler, der er en af de forældre, der tog initiativ til bekymringsbrevet.
- Vi efterlyser konkrete tiltag, men vi har på møder fået at vide, at ledelsen ikke tror på straf eller konsekvenser, og at de tror, at pædagogikken vil sejre. Vi er bange for, at det tager for lang tid, siger han til TV 2.
Ifølge David Kieler er der ikke tale om en bestemt gruppe af børn eller unge, der står bag de mange episoder, men derimod en kultur, der er løbet løbsk på alle skolens årgange. I februar startede en gruppe af forældre med børn i alle aldre derfor en underskriftsindsamling.
- I den forbindelse fik vi mange flere nye henvendelser om episoder og problemer, som vi ikke kendte til, uddyber han.
Det var blandt andet TV 2's dækning af overgreb og vold på Borup Skole i Køge, der nu har fået forældrene til at sende bekymringsskrivelsen bredt ud.
TV 2 Fyn har dagen igennem forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.