Én gang om ugen tager 22-årige Magnus Dalen letbanen i Odense til universitetet, og han er rystet over, at kun 3 ud af 100 passagerer får tjekket deres billet.
- 3 ud af 100!? Det chokerer mig! Jeg synes ikke, jeg tager letbanen ofte, men det sker ofte for mig, siger Magnus Dalen.
Har du fået kontrolleret din billet?
- Det sker snildt et par gange om måneden, fortæller han.
Blev ikke tjekket én eneste gang
De officielle tal fra Odense Letbane viser ellers, at kun meget få passagerer får tjekket deres billet.
Som TV 2 Fyn har dokumenteret med skjult kamera, blev der ikke tjekket billet i letbanen en eneste gang i løbet af i alt 28 timers letbanekørsel i myldretiden.
- Jeg gider ikke tage chancen. Det er 1.000 kroner i afgift. Jeg kan købe en billet til 10 kroner. Det gider jeg ikke, fastslår Magnus Dalen.
Indrømmer at køre letbane uden billet
Der er dog andre, der indrømmer over for TV 2 Fyn, at det er sket før, at de har taget en tur i letbanen uden at betale.
- Ja, hvis det har været lidt hektisk, og jeg ikke har nået at købe den, siger Celina Westergaard, der går på Sankt Knuds Gymnasium og tager letbanen et par gange om ugen.
- På et tidspunkt blev jeg stoppet af en kontrollør, hvor jeg ved et uheld ikke havde købt billet. Han var sød og sagde, at han kunne se, at jeg normalvis købte billet, så det var ikke noget problem, siger Anders Storgaard Klejs, der læser på universitetet og kører med letbanen hver morgen - som regel med gyldig billet.
Ifølge de nyeste tal for september blev 9.192 passagerer tjekket for billet. Det er det næstlaveste antal i hele 2024.
Fordobler kontrollen
Politikerne i Odense har ellers besluttet at fordoble antallet af billetkontrollører i byen fra fire til otte, fordi alt for mange snyder og kører i letbanen gratis.
Det træder dog først i kraft fra det nye år.
- Vi har en forventning om at være mere synlige. Der kommer væsentligt mere kontrol end i dag, og vi intensiverer omkring letbanen, for vi tror, folk snyder mere i letbanen end i busserne, for det er lettere at stikke af i letbanen, siger klima- og miljørådmand Tim Vermund (S).
Af dem, som så får tjekket billet, var der i september 2,95 procent, som har glemt eller undladt at købe en gyldig billet.
Studerende: Det er meget lavt
Matilde Christensen, der går på læreruddannelsen, tager dagligt letbanen, og hun undrer sig over, hvorfor der tjekkes så lidt billet i Odense.
- Det sker ret sjældent. Jeg er oprindeligt fra København, og der er flere kontrollører, end der er i letbanen, siger Matilde Christensen, der er overrasket over, at kun 3 ud af 100 får billetten tjekket.
- Det synes jeg er meget lavt. Jeg er kun blevet tjekket en eller to gange i det år, jeg har boet her, og jeg har taget letbanen næsten hver dag, fortæller hun.
I april blev kun 6.000 ud af over 600.000 passagerer tjekket.